Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 5

Αθήνα, 18 Μαΐου 2022

Εισαγωγική Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συνεδρίαση
της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
με θέμα την ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αρχίζει η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Στη σημερινή συνεδρίαση έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον Συνήγορο του Πολίτη, τον κ. Ανδρέα Ποττάκη, ο οποίος θα μας ενημερώσει για την Ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2021.
Πριν του δώσω τον λόγο, επιτρέψτε μου κάποιες επισημάνσεις σε δύο καίρια και επίκαιρα ζητήματα που θίγει και η Έκθεση.
Η πρώτη επισήμανση έχει να κάνει με τη μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας των δύο τελευταίων ετών. Πρόκειται για μια πρωτοφανή περιπέτεια πλανητικής διάστασης, που ταλαιπώρησε τις αντοχές πολλών συστημάτων και τομέων της δημόσιας ζωής.
Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας και των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών. Το δικαίωμα στην υγεία για κάθε πολίτη, χωρίς καμία διάκριση, είναι αδιαπραγμάτευτο. Και η Πολιτεία οφείλει να το διασφαλίζει για όλους.
Η δοκιμασία αυτή κατέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης των δομών του ΕΣΥ, και της στήριξής του με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ταυτόχρονα, όμως, η περίοδος αυτή ανέδειξε ένα πρόβλημα, που σε τέτοια ένταση εμφανίστηκε για πρώτη φορά. Κι αυτό είναι η εξεύρεση της ισορροπίας μεταξύ της διαφύλαξης βασικών ανθρωπίνων ελευθεριών και δικαιωμάτων και της προστασίας της δημόσιας υγείας.
Αντιληφθήκαμε όλοι μας ότι τα ατομικά δικαιώματα και η υπεράσπισή τους δεν πρέπει να καταλήγει σε έναν δίχως αρχές, αυθαίρετο και εντέλει αντικοινωνικό ατομικισμό.
Η ανάγκη αυτοπροστασίας, αλλά και προστασίας των συνανθρώπων μας από την ασθένεια του κορονοϊού, που θα μπορούσε να αποβεί ακόμη και μοιραία για την ίδια την ανθρώπινη ζωή, ετέθη υπεράνω του δικαιώματος της ελεύθερης δραστηριότητας.
Δυστυχώς, αρκετοί συμπολίτες μας, αυτές τις προσπάθειες για τον έλεγχο της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα, αρχικά με περιοριστικά μέτρα και στη συνέχεια με τα εμβόλια που μας παρείχε η επιστημονική έρευνα, τις είδαν ως μόνιμη απειλή για τις ελευθερίες τους.
Αυτή η οπτική πιστεύω ότι είναι λανθασμένη. Γιατί κανένα δικαίωμα δεν μπορεί να είναι υπεράνω της προστασίας της ίδιας της ζωής, και κανένα δικαίωμα δεν πρέπει να καταπατά ή να υπονομεύει τα βασικά συλλογικά δικαιώματα.
Το ζήτημα αυτό έχει απασχολήσει και τον Συνήγορο του Πολίτη, και θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε περισσότερα επ’ αυτού. Βεβαίως, τα μέτρα έχουν μια πρόσκαιρη ισχύ, και σταδιακά -όσο η απειλή μειώνεται- καταργούνται. Και ελπίζω σύντομα να καταργηθούν πλήρως.
Ας μας μείνει, όμως, ως πολύτιμο μάθημα αυτή η εμπειρία, και πλέον να βλέπουμε μέσα από αυτό το πρίσμα τη ζωή και τα δικαιώματα, ως μια ισορροπία μεταξύ του ατομικού και του συλλογικού καλού, μεταξύ της ατομικής ελευθερίας και του συλλογικού συμφέροντος, ώστε το ένα να μην καταστρατηγεί το άλλο. Και νομίζω ότι αυτό συνιστά και την ουσία της πραγματικής δημοκρατίας.
Η δεύτερη επισήμανση αφορά στη νέα επείγουσα κατάσταση που βιώνουμε παγκοσμίως από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και την απειλή της “ενεργειακής φτώχειας”, κατά τον όρο που υιοθετεί και η Έκθεση. Το πρόβλημα επιτάθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, που, δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν δεν θα τερματιστεί σύντομα.
Η κατάσταση αυτή επηρεάζει άμεσα όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα την Ευρώπη. Και οι Έλληνες, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, αντιμετωπίζουν την απειλή υποβάθμισης του επιπέδου διαβίωσής τους, ενώ οι πιο ευάλωτοι ακόμη και τον κίνδυνο της αδυναμίας να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους. Κι αυτό είναι, επίσης, ένα ζήτημα δικαιωμάτων.
Γι’ αυτό και είναι επιβεβλημένες οι παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό, και όχι μόνο εθνικό, επίπεδο για την αποκλιμάκωση των λογαριασμών του ρεύματος, αλλά και την ουσιαστική στήριξη των νοικοκυριών που καλούνται να σηκώσουν δυσβάσταχτα βάρη.
Επιπλέον, πρέπει να ξαναδούμε επιλογές που έγιναν στο παρελθόν. Όχι μόνο για την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά και για την υποτίμηση του πρωτογενούς τομέα, την αξία του οποίου πολλοί συνειδητοποίησαν εν μέσω της πανδημίας. Η ενεργειακή επάρκεια και η επισιτιστική αυτάρκεια θα πρέπει να αναδειχθούν σε βασικές πολιτικές της Ευρώπης.
Ασφαλώς, στην Έκθεση θίγονται μια σειρά ζητημάτων που άπτονται των σχέσεων του κράτους με τον πολίτη. Αυτός, άλλωστε, είναι ο πυρήνας της δραστηριότητας και η βασική αποστολή του Συνηγόρου του Πολίτη, για τα οποία θα μας μιλήσει αναλυτικά ο κ. Ποττάκης.
Επιτρέψτε μου, όμως, πριν του δώσω τον λόγο, να πω -και πιστεύω ότι μιλώ αντικειμενικά- πως στον τομέα αυτό, κατά κοινή ομολογία, έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου με την ταχύτατη ψηφιοποίηση του Κράτους, που κατορθώνει να μειώνει τη γραφειοκρατία και να διευκολύνει τη ζωή των πολιτών.
Κι αυτό ας το κρατήσουμε ως μια αισιόδοξη πτυχή αυτής της δύσκολης συγκυρίας.

Παρεμβάσεις Μάξιμου Χαρακόπουλου κατά την διάρκεια της συζήτησης

Α. Σας ευχαριστούμε και εμείς, κύριε Συνήγορο, κύριε Ποττάκη, για την αναλυτική παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη.
Έχουμε υπόψη και τις ειδικές εκθέσεις που εκπονεί ο Συνήγορος.
Ήδη, έχουμε λάβει την Ειδική Ετήσια Έκθεση για τις Επιστροφές Αλλοδαπών και προτιθέμεθα ως Επιτροπή, όπως πράξαμε και πέρσι, να παρουσιαστεί η Έκθεση ει δυνατόν παρουσία και του αρμόδιου Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, του κ. Μηταράκη, για να γίνει και μια πιο ουσιαστική συζήτηση, με διευκρινίσεις που τυχόν θα ήθελε να δώσει και η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου.

Β. Επειδή ο κύριος Λάππας έκανε μια αναφορά στο μεγάλο ζήτημα της απουσίας ένδικου βοηθήματος, που είναι από τους βασικούς λόγους για τους οποίους έχουμε τις προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, να ενημερώσω την Επιτροπή ότι επίκεινται αλλαγές στους σωφρονιστικούς κώδικες, όπως μας ενημέρωσε αρμοδίως η Κυβέρνηση και θέλω να πιστεύω ότι σύντομα η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα προσέλθει σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να μας ενημερώσει επ’ αυτών.

Γ. Εγώ θα ήθελα να πω, με αφορμή την τελευταία παρατήρησή σας, όσον αφορά τα ζητήματα της ενέργειας ότι ίσως θα πρέπει συλλογικά να ξαναδούμε την πρόταση που διατυπώνει στην Έκθεσή του ο Συνήγορος, για το πρόβλημα αυτό της ενεργειακής ένδειας και μιλώ για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και την αποσύνδεση τους από τις εισφορές υπέρ τρίτων τα τέλη υπέρ τρίτων, τους δημοτικούς φόρους, τα δημοτικά τέλη, την ΕΡΤ, το τέλος ακίνητης περιουσίας. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, είναι ένα σοβαρό κοινωνικό αγαθό και η μη έγκαιρη καταβολή όταν οδηγεί στο επαχθές μέτρο της διακοπής της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος είναι κάτι σημαντικό . Επομένως, η μη έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της παροχής του ρεύματος και ίσως θα πρέπει να επανεξετάσουμε εάν θα πρέπει να επιβαρύνονται και με δημοτικά τέλη δημοτικούς φόρους, ή άλλες καταβολές.

back to top