Menu
A+ A A-

maximos 1 7

Μιλάνο, 28 Μαρτίου 2022

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΓ/ΔΣΟ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΙΛΑΝΟΥ 2022

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Προχωρούμε τώρα στην παρουσίαση του προγραμματισμού των μελλοντικών δραστηριοτήτων της Οργάνωσής μας. Εκ προοιμίου οφείλω να πω ότι είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπ’ όψιν μας δύο παραμέτρους θεμελιώδεις.
Η πρώτη είναι η αδυναμία συμμετοχής στις δραστηριότητές μας της Ρωσικής αντιπροσωπείας και πάνω από όλα του προέδρου κ. Γκαβρίλοφ. Επιθυμώ να τονίσω πως η συμμετοχή όλης της ρωσικής αντιπροσωπείας όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας μας ήταν καθοριστική για την πρόοδο της οργάνωσης. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ούτε μια στιγμή ότι το καταστατικό επιβάλλει την παρουσία και της Ρωσίας και της Ελλάδος στην Γραμματεία με μια θέση και ο Έλληνας βουλευτής κατέχει την θέση του Γραμματέα.
Και τα 29 χρόνια λειτουργίας θεσμού οι Έλληνες γραμματείς επέλεξαν να προτείνουν για την θέση του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης Ρώσο συνάδελφο .Επιλογή που απεδείχθη επιτυχής διαχρονικά, και κατέστησε στο πέρασμα των ετών την συνεργασία μας ουσιαστική και ωφέλιμη για την ΔΣΟ. Αν και δεν έλειψαν οι κρίσεις -ιδιαίτερα εσχάτως- κατορθώσαμε εντούτοις να εξασφαλίσουμε την ενότητα του θεσμού, εδραιώνοντας και αναβαθμίζοντας το διεθνές του κύρος. Πρόκειται εξάλλου για μια ενότητα που εδράζεται όντως σε μια κοινή πολιτιστική πολιτισμική, θρησκευτική παράδοση.
Η δεύτερη παράμετρος είναι το γεγονός ότι η επόμενη Γενική μας Συνέλευση, το 2023, θα είναι επετειακή για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του διεθνούς μας θεσμού και έχουμε προγραμματίσει να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Εκεί πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες.
Με βάση, λοιπόν, αυτά τα δύο σημεία προχωρώ στον προγραμματισμό μέχρι την Γενική Συνέλευση. Η πρότασή μου, όπως θα παρατηρήσετε, θα είναι αρκετά περιορισμένη, καθώς οι συνέπειες που επιφέρει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος δεν εκτιμώ ότι επιτρέπουν, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, έναν φιλόδοξο σχεδιασμό, παρά την επιθυμία μας.
Οι αντικειμενικές συνθήκες μας περιορίζουν προσωρινά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Για τον λόγο αυτό θα αναφερθώ πρωτίστως σε δράσεις που έχουν προαναγγελθεί και σχεδιαστεί, και ελπίζουμε στην πραγματοποίησή τους, πάντα υπό την αίρεση πιθανών αντιξοοτήτων το επόμενο διάστημα:
1. Παρουσίαση του τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» σε διάφορες χώρες:
Θα έλεγα πως η δουλειά μας για όλο το έτος 2022 θα πρέπει να κινηθεί με επίκεντρο την παρουσίαση του τόμου όπου είναι δυνατόν στον κόσμο. Ο Τόμος για τους Ναούς που είναι αφιερωμένοι στην Αγία του Θεού Σοφία φιλοδοξούμε να παρουσιαστεί και να κυκλοφορήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες του Κόσμου γίνεται.
Φυσικά, ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες μας θα δοθεί στις χώρες εκείνες, που έχουν στην επικράτεια τους Ναούς Αγίας Σοφίας, όπως εδώ στην Ιταλία. Έτσι, διερευνούμε προσεκτικά τις ημερομηνίες για την παρουσίαση του Τόμου, αρχικά για το Βουκουρέστι σε μια επίσημη επίσκεψη που ήδη ετοιμάζουμε εκεί η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και τη Μολδαβία, αλλά και τη Βουλγαρία σε συνεργασία με τους νέους συναδέλφους. Αναμένουμε, ακόμη, τα αποτελέσματα των εκλογών στη Σερβία για να προγραμματίσουμε αντίστοιχη εκδήλωση και εκεί.
Επίσης, πρέπει να προγραμματίσουμε την παρουσίαση του τόμου στο Κάιρο, παρουσία των δύο Πατριαρχών, του ελληνορθόδοξου πατριάρχη Αλεξανδρείας και του κόπτη πατριάρχη. Αυτή η παρουσίαση μπορεί να πραγματοποιηθεί και με την αφορμή της επίσημης επίσκεψης της ηγεσίας της ΔΣΟ στην Αίγυπτο και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αιγύπτου περί τα μέσα Μαΐου όπως αναμένουμε.

Βεβαίως, αναμένουμε να παρουσιάσουμε τον Τόμο και την Συρία όταν θα λάβουμε πρόσκληση επίσκεψης με αφορμή τον θεμέλιο λίθο του περικαλλούς ναού της Σοφίας του Θεού, που έχει ανακοινωθεί ότι θα ανεγερθεί στη χώρα.

Ενδιαφέρον θα είχε να διεξάγεται ταυτόχρονα με την παρουσίαση του Τόμου και Έκθεση του φωτογραφικού υλικού που προέκυψε από τον Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας της Δ.Σ.Ο. με το ίδιο θέμα. Είναι μια πρόταση που την εξετάζουμε σε πρακτικό επίπεδο.

2. Παρουσίαση του Τόμου Αγίου Όρους σε διάφορες χώρες:

Νομίζω πως είμαστε υποχρεωμένοι να βλέπουμε την παρουσίαση του νέου αυτού τόμου μετά το καλοκαίρι και την Γενική μας Συνέλευση. Πιστεύω βέβαια πως στην Συνέλευση θα έχουμε να παρουσιάσουμε στα μέλη μας τον τόμο.

Ο τόμος αυτός είναι ειδικός και ιδιαίτερος και πιστεύω ότι θα αποτελέσει όχι μόνο σημείο αναφοράς για την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και χρήσιμο εγχειρίδιο για κάθε μελετητή και φιλίστορα. Η έκδοση αυτή θα κυκλοφορήσει μόνο σε τρείς γλώσσες (ελληνικά, ρωσικά και αγγλικά) και αν υπάρξει ενδιαφέρον να μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες θα το εξετάσουμε στο μέλλον. Οι παρουσιάσεις του τόμου προγραμματίζουμε να γίνουν σε μεγάλα μοναστικά κέντρα της Ανατολής και της Δύσης.

3. Διοργάνωση δραστηριοτήτων για το Μέλλον της Ευρώπης:
Ήδη, η Διεθνής Γραμματεία της Οργάνωσης μας κατά τη χειμερινή συνεδρίαση στην Κέρκυρα υιοθέτησε μια ανακοίνωση σχετικά με την πορεία του Διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης, την οποία κοινοποιήσαμε προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ως έμπρακτη συνεισφορά στο όλο εγχείρημα της συνδιαμόρφωσης του κοινού μας μέλλοντος.
Παρακολουθούμε στενά τον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης από τη στιγμή που εκκίνησε η πολύγλωσση πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία οι πολίτες μπορούν να εκφράσουν την άποψη τους.

Ας μην γελιόμαστε όμως… Αν θεωρήσουμε ότι οι καταστροφικές συνέπειες της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης επιβράδυναν την εξέλιξη του Διαλόγου, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο πόλεμος που μαίνεται στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο παραπέμπει κάθε συζήτηση για το Διάλογο του Μέλλοντος της Ευρώπης στις «ευρωπαϊκές καλένδες».

Η Δ.Σ.Ο. επιχείρησε ήδη από την έναρξη του Διαλόγου να δώσει το παρόν της και να συμμετέχει ενεργά, διοργανώνοντας ανάλογες εκδηλώσεις. Μια πρώτη σκέψη αφορούσε τη διοργάνωση τον Μάιο Ημερίδας στην Κύπρο με θέμα: «Δημοκρατία – Πολιτισμός – Παραδόσεις, ως αξίες του Μέλλοντος της Ευρώπης» σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ίσως υπό τις δεδομένες περιστάσεις, η εκδήλωση αυτή θα ήταν καλύτερο να αναβληθεί για αργότερα. Αναμένουμε επ’ αυτού τις τελικές εισηγήσεις της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Επίσης, έχουμε προγραμματίσει μια συνάντηση εκπροσώπων όλων των εκκλησιών, ώστε να συζητήσουν και να ανταλλάξουμε απόψεις για τη θέση των Εκκλησιών στην οικοδόμηση του μελλοντικού μετα-πανδημικού ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Η συνάντηση αυτή υπολογίζαμε να πραγματοποιηθεί στον ιστορικό χώρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων, τον Μάιο του 2022 μετά το Πάσχα. Πλέον, πρέπει να επανεξετάσουμε την προοπτική πραγματοποίησής της υπό το πρίσμα των δραματικώς εξελίξεων.

Ελπίζουμε ότι, όταν ο πόλεμος λάβει οριστικό τέλος, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για το Μέλλον της Ευρώπης σε νέα βάση, με νέες ιδέες και ιδεώδη και νέα αφοσίωση προς το ευρωπαϊκό όραμα.

4. Ανανέωση της Ιστοσελίδας της Δ.Σ.Ο.:
Στη χειμερινή συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Οργάνωσης μας στην Κέρκυρα, ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες βουλευτές αφορούσε την αναδιάρθρωση της διαδικτυακής ιστοσελίδας της Δ.Σ.Ο. Ακούστηκαν ομολογουμένως ενδιαφέρουσες προτάσεις από πολλές εθνικές αντιπροσωπείες για την ανανέωση του περιεχομένου και των δυνατοτήτων της ιστοσελίδας μας, προκειμένου να γίνει πιο λειτουργική και πιο προσβάσιμη στους πλοηγητές του κυβερνοχώρου.
Η Γραμματεία μας στην Αθήνα με αίσθηση της θεσμικής της ευθύνης και υπό το συντονισμό του Συμβούλου μας Δρος Κώστα Μυγδάλη, έσπευσε να καταρτίσει σχετικό ερωτηματολόγιο το οποίο απηύθυνε προς όλους τους σχετικούς Διεθνείς Κοινοβουλευτικούς Θεσμούς, προκειμένου να ανταλλάξουμε εμπειρίες και τεχνικές γνώσεις για την βελτιστοποίηση του λογισμικού και των παρεχόμενων υπηρεσιών της ιστοσελίδας.

Το εν λόγω ερωτηματολόγιο έχει περιληφθεί στους φακέλους σας και μπορείτε να το δείτε. Αναμένουμε να μας στείλουν τις απαντήσεις τους και συνεχίζουμε να διερευνούμε τον τομέα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης των διακοινοβουλευτικών οργάνων, προκειμένου να καταλήξουμε σε χρήσιμα συμπεράσματα, που θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε και ψηφιακά. Ταυτόχρονα, αποφασίσαμε να εκσυγχρονίσουμε την διάταξη της ιστοσελίδας μας με ένα νέο λογισμικό. Ευελπιστώ ότι στην επικείμενη Γενική Συνέλευση θα έχουμε τη δυνατότητα να σας παρουσιάσουμε τη νέα μορφή του site της Δ.Σ.Ο.

5. Μελλοντική λειτουργία των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο.:
Ένα ζήτημα που μας απασχολεί αρκετά τα τελευταία χρόνια σχετίζεται με την αδρανοποίηση των Επιτροπών της Οργάνωσης μας. Είναι γεγονός ότι οι Επιτροπές δεν λαμβάνουν καμία πρωτοβουλία και αυτός είναι ο λόγος που είναι ανάγκη να αναζητήσουμε τα βαθύτερα αίτια μιας τέτοιας στάσης.
Στο σημείο αυτό παρακαλώ, τον Σύμβουλό μας Δρ. Κώστα Μυγδάλη να μας πααρουσιάσει τη νέα ιστοσελίδα της Δ.Σ.Ο. και να κάνει την εισήγησή του και τις ενδεχόμενες προτάσεις του για τη θεσμική αναβάθμιση του ρόλου των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο..

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ Δρ. ΚΩΣΤΑ ΜΥΓΔΑΛΗ

Προτού περάσουμε στη συζήτηση για την διεξαγωγή της 29ης Γενικής Συνέλευσης, θα ήθελα να δώσω τον λόγο σε εσάς για να συζητήσουμε τόσο τις μελλοντικές δραστηριότητες που έχουμε προγραμματίσει, αλλά και τα όσα ενδιαφέροντα μας εισηγήθηκε ο κ. Μυγδάλης.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΕΠΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

Προχωρώ, τώρα στην ενημέρωση για τη Διεξαγωγή της 29ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ στην Αρμενία:
Στη συνάντηση που είχαμε τον Σεπτέμβριο του 2021 με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αρμενίας, και παλιό μέλος της Δ.Σ.Ο. κ. Αλέν Σιμονιάν, προτάθηκε να φιλοξενηθεί η επόμενη Γενική μας Συνέλευση στην πρωτεύουσα της Αρμενία, το Ερεβάν.
Το αυτό επιβεβαίωσε και ο νέος Αρμένιος Πρέσβυς που ορίστηκε στην Αθήνα κατά τη συνάντησή μας, στις 10 Φεβρουαρίου 2022, ο κ. Τιγκράν Μικρτσιάν.
Βεβαίως, οι διεθνείς εξελίξεις μέρα με τη μέρα αλλάζουν, όμως το Κοινοβούλιο της Αρμενίας μας παρέχει τα εχέγγυα για μια ομαλή διεξαγωγή της Γενικής μας Συνέλευσης. Κανείς μας, άλλωστε, δεν θα ήθελε να ζήσει όσα έλαβαν χώρα στην Γενική Συνέλευση της Τυφλίδας στη Γεωργία.
Θα με ενδιέφερε, λοιπόν να ακούσω και την άποψη των συναδέλφων βουλευτών της αρμενικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας για το ζήτημα αυτό. Παρακαλώ, τον επικεφαλής να μας πει λίγα λόγια σχετικά με την προετοιμασία της Γενικής Συνέλευσης μας, η οποία προγραμματίζεται για τις 26-30 Ιουνίου 2022.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ

Μετά από την τοποθέτηση των συναδέλφων της Αρμενίας θα εισηγηθώ ευθύς αμέσως το θέμα:
Τοποθέτηση Γενικού Γραμματέα ΔΣΟ σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία σε συνάρτηση με την διοργάνωση της προσεχούς μας Γενικής Συνέλευσης.
Η εισήγησή μου αυτή θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις

 

back to top