Menu
A+ A A-

maximos 2 7

Μιλάνο, 28 Μαρτίου 2022

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΓ/ΔΣΟ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΙΛΑΝΟ 2022

Αγαπητοί συνάδελφοι,
φίλες και φίλοι,

Η Διεθνής μας Γραμματεία λαμβάνει χώρα στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, που δυστυχώς, απειλεί να υψώσει ένα νέο παραπέτασμα διχασμού της Ευρώπης, αλλά και του ορθοδόξου κόσμου. Για τις συνέπειες του πολέμου αυτού θα αναφερθώ εκτενέστερα αργότερα.

Αρχικώς, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους εκλεκτούς συναδέλφους που εξελέγησαν στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση που διεξήχθη στη Βουλγαρία και να σας ευχαριστήσω όλους σας για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Καλωσορίζουμε, λοιπόν, στους κόλπους της ΔΣΟ τους κ.κ. Αντρέι Τσορμπάνωφ, Μπόγκομιλ Πέτκωφ, Ράντομιρ Τσολάκωφ και Πέτερ Πέτρωφ.

Επιπλέον, οι επικείμενες εκλογές στη Σερβία μας στέρησαν τη φυσική παρουσία των αγαπητών συναδέλφων της κας Σάνια Λάκιτς και του κ. Αλεξάντερ Τσότριτς. Καταφέραμε, όμως, να τους έχουμε μαζί μας με διαδικτυακή σύνδεση. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η πανδημική εμπειρία μας κατέστησε ευπροσάρμοστους και δεκτικούς στη χρήση των νέων τεχνολογικών μεθόδων, ώστε να διασφαλίζεται ο απαραίτητος αριθμός συμμετεχόντων για την απαρτία στις συνεδριάσεις μας, ακόμη και υπό το κλίμα διεθνών πολιτικών αναταράξεων, όπως εν προκειμένω.

Προτού σας παρουσιάσω τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της Δ.Σ.Ο., οφείλω νομίζω μια εξήγηση γιατί βρισκόμαστε εδώ στο Μιλάνο μια πόλη που δεν ανήκει σε αυτές του Ορθόδοξου κόσμου. Μερικά χρόνια πριν είχε συμπέσει το Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών. Με την ευκαιρία αυτή η ΔΣΟ είχε προκηρύξει διεθνή αγιογραφικό διαγωνισμό, με θέμα την Ανάσταση του Χριστού. Έχουμε, έτσι, στην κατοχή μας 63 αγιογραφικούς πίνακες με αυτό το θέμα, τους οποίους θελήσαμε να παρουσιάσουμε και στο Μιλάνο πριν 2 χρόνια στην περίφημη και ιστορική Βιβλιοθήκη Αμβροσιάνα. Είχαμε προκαταβάλει χρήματα σε ξενοδοχεία και εστιατόρια και ενώ όλα ήταν έτοιμα, αλλά, δυστυχώς, ο covid 19 μας οδήγησε σε αναβολή της εκδήλωσης. Έτσι με βάση αυτές τις προκαταβολές που είχαμε δώσει, περίπου 12.000 ευρώ, αποφασίσαμε τώρα να πραγματοποιήσουμε την εκδήλωση με θέμα την Αγία Σοφία.

Κατά αρχήν, λοιπόν, θα δώσω το λόγο στον Πρόεδρο της Γενικής μας Συνέλευσης, τον κ. Σεργκέι Γκαβρίλωφ, -ο οποίος συμμετέχει, επίσης, διαδικτυακά μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας- προκειμένου να απευθύνει χαιρετισμό στους Προέδρους και τους Εισηγητές των Επιτροπών της Οργάνωσής μας.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να προχωρήσω στον απολογισμό των δράσεων μας από την χειμερινή συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, τον Δεκέμβριο 2021, μέχρι σήμερα. Θα διαπιστώσετε και εσείς ότι o θεσμός μας αναβαθμίζει διαρκώς τη διεθνή παρουσία του και επεκτείνει τις δραστηριότητες του σε πολλές θεματικές που άπτονται της αποστολής μας.

1. Χειμερινή Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο., Κέρκυρα, 9-11 Δεκεμβρίου 2021:
Η Γραμματεία μας στην Κέρκυρα σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία σε επίπεδο οργάνωσης και διαβουλεύσεων και αυτό σε μια περίοδο που η πανδημία βρισκόταν σε έξαρση. Εμείς κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε βουλευτές από 10 χώρες, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα των αρμόδιων εθνικών υγειονομικών αρχών και δίχως να θέσουμε σε κίνδυνο κανέναν από τους συμμετέχοντες.

Οι συζητήσεις μας υπήρξαν ιδιαίτερα γόνιμες και, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το θέμα για τον διάλογο που διεξάγεται για το Μέλλον της Ευρώπης. Η Γραμματεία συζήτησε επί του θέματος και επί των τοποθετήσεων φορέων και πολιτών του ευρωπαϊκού χώρου και εξέδωσε ανάλογη Δήλωση για το Μέλλον της Ευρώπης. Όπως αναφέρεται και στην εν λόγω Δήλωση, -η οποία έχει συμπεριληφθεί στους φακέλους σας- η διαδικασία του διαλόγου είναι μια μοναδική ευκαιρία καταγραφής ιστορικών αληθειών που μόνο αυτές μπορεί να φωτίσουν το μέλλον μας.

Οι χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης είναι μια από τις στέρεες βάσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού στο σύνολό του. Κάθε προσπάθεια απόκρυψης τέτοιων καθοριστικών για την ιστορία των ευρωπαϊκών λαών πηγών πολιτισμού, στο όνομα δήθεν της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων, οδηγεί στην αλλοίωση της ιστορικής πραγματικότητας. Η συρρίκνωση της ιστορικής αλήθειας του ευρωπαϊκού χώρου συμβάλλει αναντίρρητα στη συρρίκνωση της ευρωπαϊκής ιδέας. Τη Δήλωση αυτή την απέστειλε η Γραμματεία της Οργάνωσης μας στα ευρωπαϊκά όργανα, που ηγούνται του Διαλόγου, σε Προέδρους Εθνικών Κοινοβουλίων, στις ηγεσίες Διεθνών Κοινοβουλευτικών Θεσμών, σε Προκαθημένους Ορθοδόξων Εκκλησιών και σε επικεφαλής φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

Βέβαια, η νέα πραγματικότητα η οποία προέκυψε με τον πόλεμο στην Ουκρανία δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον, και επιπρόσθετα ζητήματα, τα οποία θα τα θέσουμε κατά τον προγραμματισμό.

Κατά την παραμονή μας στο νησί είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και τον αρχιερατικό εσπερινό για τον Άγιο Σπυρίδωνα, πολιούχο της Κέρκυρας, ενώ οι συναντήσεις μας και η ανταλλαγή απόψεων με τον μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο, την δήμαρχο κα Μερόπη Υδραίου και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Ζορμπά, καθώς και με τον νέο μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ. Ιωαννίκιο, υπήρξαν ουσιαστικές και τα σχόλια για τη λειτουργία του θεσμού μας επαινετικά.
Κορυφαία στιγμή της παρουσίας μας στην Κέρκυρα ήταν η διοργάνωση εκδηλώσεων μνήμης στον τάφο του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια, στην Ι.Μ. Πλατυτέρας και στο μνημείο του Ρώσου Ναυάρχου Θεοδώρου Ουσακώφ.

2. Παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο»:
Μετά από κοπιώδη και πολύμηνη προσπάθεια ο Τόμος για την Αγία Σοφία έχει μεταφραστεί και έχει τυπωθεί σε διάφορες γλώσσες (ελληνικά, ρωσικά, ιταλικά, αραβικά, ουκρανικά και άλλες).
Έχουμε ήδη ξεκινήσει με μια σημαντική εκστρατεία ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινότητας μέσω της δημόσιας προβολής, ώστε στο μέλλον να κατορθώσουμε την διανομή του Τόμου σε όλο τον κόσμο. Αυτός ο «μαραθώνιος» έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την αυθαίρετη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει τη Μεγάλη Εκκλησία της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Αναφερόμαστε στη διοργάνωση επίσημων παρουσιάσεων του Τόμου σε διάφορες χώρες, με συγκέντρωση πλήθους προσωπικοτήτων της πολιτικής, πολιτειακής και θρησκευτικής ηγεσίας, του διπλωματικού σώματος και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Σε αυτές τις εκδηλώσεις ο Τόμος αναδεικνύεται ευρέως και ταυτοχρόνως συστήνεται ένα δίκτυο ενδιαφερομένων, που αναλαμβάνουν να μας υποστηρίξουν στην εκστρατεία ενημέρωσης μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρώτη παρουσίαση του Τόμου –το εναρκτήριο λάκτισμα θα λέγαμε- έγινε στην Αθήνα στις 23 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Ελληνικός Κόσμος, όπου παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω covid, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου. Το έργο της ΔΣΟ χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, καθώς και ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, με το οποίο έχουμε υπογράψει Σύμφωνο Συνεργασίας. Μάλιστα, η εκδήλωση προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

Παράλληλα, η ηγεσία της ΔΣΟ έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει και να επιδώσει τον Τόμο σε επίσημες επισκέψεις και συναντήσεις σε διμερές επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, ενεχείρησα τον Τόμο και ενημέρωσα για την πρωτοβουλία μας τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νίκο Δένδια, ενώ η εν λόγω έκδοση έχει ήδη επιδοθεί στον Πάπα Φραγκίσκο –μέσω της νουντσιατούρας του Βατικανού στην Αθήνα- κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Μάλιστα η ηγεσία της Οργάνωσής μας ήταν μεταξύ του περιορισμένου αριθμού των προσκεκλημένων στην επίσημη υποδοχή του ποντίφικα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Επίσης, σχετικές συναντήσεις για την καμπάνια που έχουμε αναλάβει για την Αγία Σοφία είχα με την Πρέσβυ της Ελλάδος στο Βατικανό, τον Πρέσβυ της Αρμενίας στην Αθήνα, τον Επιτετραμμένο της Αιγύπτου στην Αθήνα και τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο.
Πιστεύουμε ότι αυτή η μνημειώδης αυτή έκδοση αποτελεί ένα χρήσιμο «εργαλείο», προκειμένου να επικοινωνήσουμε το μήνυμά μας για καταδίκη της αυθαιρεσίας κατά της ιστορικής αλήθειας και για την ανάγκη καθολικής συμμόρφωσης στις θεμελιώδεις αξίες του πανανθρώπινου πολιτισμού.

3. Συναντήσεις της Ηγεσίας της Δ.Σ.Ο. με το Προεδρείο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού:
Η ΔΣΟ, πολλές φορές, έκανε συντονισμένες προσπάθειες να έρθει σε επαφή με βουλευτές, Ορθόδοξους κατά το θρήσκευμα, που βρίσκονται σε χώρες έξω από την δικιά μας εμβέλεια. Υπάρχουν Ορθόδοξοι βουλευτές παντού. Διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι είναι ελληνικής, αρμενικής, λιβανέζικης αλλά και παλαιστινιακής καταγωγής. Εντοπίσαμε κατά καιρούς συναδέλφους στη Λατινική Αμερική, στην Αυστραλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι τον τελευταίο χρόνο ένας φιλικά διακείμενος στην ΔΣΟ διακοινοβουλευτικός θεσμός, η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) δραστηριοποιείται όλο και ενεργότερα στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Δεν είναι τυχαίο, ότι σε διάστημα 4 μηνών, το Προεδρείο της εν λόγω Οργάνωσης πραγματοποίησε δυο φορές επίσκεψη στην Αθήνα και ζήτησε να έχει συνάντηση με την ηγεσία της Δ.Σ.Ο., τον Ιανουάριο και το Μάρτιο.

Οι ελληνικής καταγωγής νομοθέτες του εξωτερικού αποτελούν χρήσιμους συνδέσμους στις χώρες που υπηρετούν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν ένα ανεξάντλητο δίκτυο «ορθόδοξων συναδέλφων», που μπορούν να συνδράμουν το έργο και τις πρωτοβουλίες μας. Στο Προεδρείο της ΠαΔΕΕ συμμετέχουν μεταξύ άλλων συνάδελφοι από τα Κοινοβούλια των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Σουηδίας, της Ιορδανίας και της Αλβανίας.

Είναι ευχάριστο και το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι δυο Οργανώσεις έχουν κοινά μέλη. Ο συνάδελφος από την Αλβανία, Βαγγέλης Ντούλε και ο συνάδελφος από την Ιορδανία Γεράσιμος Καουάς είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Φιλοδοξία μας είναι να αποκτήσουμε την ίδια θεσμική διασύνδεση και με άλλους βουλευτές της ΠαΔΕΕ, αφού μας ενώνουν οι κοινές χριστιανικές ρίζες.

Στις συναντήσεις μας με τον Πρόεδρο της ΠαΔΕΕ, Γερουσιαστή των ΗΠΑ Λου Ραπτάκη και τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου συζητούμε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σχετικά με την ανάδειξη της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσης. Φυσικά, αποτελεί θεματική κοινής ανησυχίας η ασεβής απόφαση της Τουρκίας περί «τεμενοποίησης» του εμβληματικού Ναού της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, καθώς επίσης και η προστασία των χριστιανικών πληθυσμών που ζουν στο λίκνο του Χριστιανισμού, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Συμφωνήσαμε, μάλιστα, να συστήσουμε και κοινή Επιτροπή Εργασίας για το συντονισμό των κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων των δυο θεσμών σε πνεύμα γόνιμης συνεργασίας και κοινής συμπόρευσης.

Σε σχέση πάντα με τους Ορθόδοξους βουλευτές εκτός Ευρώπης. Γνωρίζουμε πως έχουμε μαζί τους κοινούς προβληματισμούς σε διάφορους τομείς. Ένας από αυτούς είναι η προστασία των χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Θεωρούμε αναγκαία την προσφυγή σε συνεργασίες με άλλες οργανώσεις, προκειμένου να εντοπίσουμε τις ρίζες του προβλήματος των διώξεων των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή.

Έχουμε, ήδη, έρθει σε επαφή -μέσω του Προέδρου της ΠαΔΕΕ, κ. Ραπτάκη- με τον Γερουσιαστή Σεχίν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης "Υπεράσπιση των Χριστιανών", η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ. Έχουμε αποστείλει, σχετική επιστολή, η οποία βρίσκεται και στους φακέλους σας, και τους καλούμε σε συνεργασία για τη διοργάνωση ενός μεγάλου συνεδρίου στις ΗΠΑ με θέμα την παρουσία και την ανάγκη προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή και τους Αγίους Τόπους.

Η εκδήλωση προγραμματίζουμε να πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος 2023, έτος επετειακό για την ΔΣΟ που θα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας. Προς αυτόν τον σκοπό, διερευνούμε και τη δυνατότητα συμμετοχής και άλλων φορέων και οργανώσεων, που εκπροσωπούν τις τρεις αβραμιαίες θρησκείες.

4. Δημόσιες παρεμβάσεις της Δ.Σ.Ο. για τις Διεθνείς Εξελίξεις:
Τα τελευταία χρόνια, προσπαθούμε όλο και περισσότερο να τοποθετούμαστε δημόσια για τις διεθνείς εξελίξεις που επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων χριστιανών σε όλη την Οικουμένη. Υιοθετούμε Δηλώσεις και Ανακοινώσεις, τις οποίες φροντίζουμε να δημοσιοποιούμε κατά περίπτωση στους αρμόδιους εθνικούς και διεθνείς φορείς και πολλές φορές προβαίνουμε σε εκκλήσεις προς πάσα κατεύθυνση για ευθυγράμμιση με τις αρχές και της αξίες της διεθνούς δικαιοταξίας.

Στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία καθίσταται εναργέστερα από ποτέ επιτακτική η ανάγκη για να αρθρώνουμε όλοι τον κοινοβουλευτικό μας λόγο και να αντιτιθέμεθα σε καταστάσεις που δεν προάγουν την ευημερία των λαών μας.

Αυτό κάναμε στην περίπτωση της Δήλωσης που υιοθετήσαμε τον Μάρτιο του 2020 για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την ανάγκη προστασίας των αρμενικών μνημείων που περιήλθαν στην κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν, όπως και στην περίπτωση της Ανακοίνωσης για την προστασία των χριστιανικών μνημείων στην Αιθιοπία. Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η πρόσφατη Δήλωση που υιοθετήσαμε, κατά πλειοψηφία, στον απόηχο της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Σημαντική θεωρούμε και την παρέμβαση, που υιοθετήσαμε, στις 13 Ιανουαρίου 2022, από κοινού με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης αναφορικά με τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Στην ανακοίνωση αυτή, η ΔΣΟ εκφράζει την «αντίθεση της σε κάθε μορφής απόπειρα διατάραξης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Παλαιφάτου Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ, η οποία απειλείται από εξτρεμιστικές ομάδες ισραηλινών» σε μια ακόμη προσπάθεια «περαιτέρω εκδίωξης του χριστιανικού στοιχείου από την Αγία Γη».

Πρόκειται για ένα ζήτημα που εξακολουθούμε να παρακολουθούμε στενά και σχεδιάζουμε από κοινού με την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση να προχωρήσουμε σε ενεργότερες δράσεις για την προστασία των χριστιανικών μνημείων και πληθυσμών της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Οι δημόσιες παρεμβάσεις μας, ακόμη και αυτές για την έκφραση συγχαρητηρίων σε περιπτώσεις συναδέλφων που εκλέγονται σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι αφορμή για την υπόμνηση του έργου και των θέσεων του διεθνούς μας θεσμού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της επιστολής που αποστείλαμε στις 20 Ιανουαρίου 2022 προς την νεοεκλεγείσα Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα Roberta Metsola, μετά την είδηση της ξαφνικής εκδημίας του David Sassoli. Με αυτή την ευκαιρία, ενημερώσαμε την Πρόεδρο της ευρωβουλής για τις πρωτοβουλίες που η ΔΣΟ έχει προγραμματίσει να αναλάβει στο άμεσο μέλλον, καθώς και για τις θέσεις μας για την πορεία του Διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης.

5. Έκδοση επετειακού Τόμου για το Άγιον Όρος:
Επ’ ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την Εθνεγερσία της Ελλάδος, η ΔΣΟ αποφάσισε να προχωρήσει σε μια έκδοση που αφορά το Άγιον Όρος την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ο συγκεκριμένος τίτλος της εν λόγω έκδοσης θα είναι: «Άγιον Όρος και Ορθόδοξη Οικουμένη: Η ακτινοβολία της μοναστικής πολιτείας στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας», ενώ η περίοδος που θα καλύπτει αφορά το διάστημα από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα.

Όπως και στην περίπτωση του Τόμου των Ναών της Αγίας Σοφίας, πρόκειται για ένα συλλογικό έργο με συνεισφορές διακεκριμένων επιστημόνων. Το κείμενο της έκδοσης στην ελληνική και αγγλική γλώσσα είναι έτοιμο και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί και η μετάφραση στα ρωσικά. Φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε το βιβλίο σε διάφορες χώρες του Ορθόδοξου Κόσμου. Φυσικά, ούτε αυτή η έκδοση υπήρξε μια εύκολη υπόθεση και οι δυσκολίες που προέκυψαν ήταν παρόμοιες με τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην περίπτωση της έκδοσης του Τόμου της Αγίας Σοφίας. Όπως, όμως, έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, τα αγαθά κόποις κτώνται. Και είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα θα αποζημιώσει τους κόπους μας.

Θα ήθελα επιπλέον να σας ενημερώσω ότι υπάρχει πάντα η εκκρεμότητα υπογραφής του Συμφώνου Συνεργασίας με την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα η οποία δεν κατέστη δυνατή λόγω δικών τους δυσκολιών.

Επίσης, να σας ενημερώσω ότι είχαμε προσεκτικά προετοιμάσει σε στενή συνεργασία με τους αγαπητούς Ρώσους συναδέλφους μια επίσκεψη εμού και του Συμβούλου, κ. Μυγδαλη, στην Μόσχα και συναντήσεις με τον αξιότιμο πρόεδρο της Δούμας κ. Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, με την αξιότιμο πρόεδρο της Γερουσίας κ. Βαλεντίνα Ματβιένκο, με εκπρόσωπο της ρωσικής κυβέρνησης και τον μακαριότατο πατριάρχη κ. Κύριλλο, που αναβλήθηκαν λόγω των γνωστών γεγονότων.

Επίσης είχαμε προγραμματίσει τον Απρίλιο μια ημερίδα στην πόλη Καζαν της Ρωσίας, όπου από αιώνες ζουν αρμονικά χριστιανοί και μουσουλμάνοι, η οποία προφανώς αναβάλλεται.

Τέλος, σε συνεννόηση με το γραφείο της προέδρου της αλβανικής βουλής είχαμε προγραμματίσει επίσημη επίσκεψη του προέδρου και εμού στο κοινοβούλιο της Αλβανίας, η οποία για άγνωστους λόγους αναβλήθηκε, χωρίς να μας γίνει γνωστό πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Αγαπητοί συνάδελφοι, σε αυτό το σημείο ολοκληρώθηκε ο απολογισμός των δραστηριοτήτων της Δ.Σ.Ο. Θα δώσω τώρα το λόγο πρώτα στον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης και στη συνέχεια σε εσάς για να τοποθετηθείτε επί του απολογισμού των δραστηριοτήτων με τη θερμή παράκληση κάθε τοποθέτηση να μην υπερβαίνει τα τέσσερα λεπτά. Σας ευχαριστώ.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣ/ΔΣΟ + ΜΕΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΠΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

 

 

back to top