Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ 3

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2022

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής με θέμα: «Κυκλώματα εκμετάλλευσης. Προστασία των θυμάτων και αποτελεσματική δίωξη των δραστών».

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το φρικώδες από κάθε άποψη φαινόμενο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης μέσω του trafficking, και ιδίως όταν πρόκειται για κορίτσια και γυναίκες πρόσφυγες, είναι μαύρο στίγμα στον πολιτισμό μας. Είναι στοιχείο ακραίου πρωτογονισμού και ασύγκριτης απανθρωπιάς.
Και υφίσταται γιατί, δυστυχώς, συγκεκριμένες συνθήκες επιτρέπουν -αν δεν διευκολύνουν- την εξάπλωσή του. Αρχικώς είναι οι συνθήκες που υπάρχουν στις χώρες καταγωγής αυτών των γυναικών, όπως είναι ο πόλεμος, η φυγή για την σωτηρία από τις μάχες, οι βιασμοί και μαζικές απαγωγές, οι διώξεις για λόγους εθνοτικούς ή θρησκευτικούς, όπως επίσης η ανέχεια, η δυστυχία, η αδυναμία επιβίωσης.
Στις χώρες που συμβαίνουν όλα αυτά βρίσκουν εύφορο έδαφος να ανθίσουν και τα κυκλώματα της σωματεμπορίας, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, της υποδούλωσης ανθρώπινων υπάρξεων -όπως συνέβαινε μαζικά από τους τζιχαντιστές στην Μέση Ανατολή, στο Ιράκ και στη Συρία με κορίτσια που αναγκάζονται να γίνουν σκλάβες του σεξ, όπως συμβαίνει στην Αφρική, όπου δρουν ανεξέλεγκτα διάφορες ένοπλες δυνάμεις και τεράστια δίκτυα προώθησης γυναικών, κυριολεκτικά προς πώληση.
Αλλά, δυστυχώς, ευνοϊκές συνθήκες εξάπλωσης του φαινομένου διαπιστώνουμε και στον λεγόμενο αναπτυγμένο κόσμο, στη δυτική Ευρώπη. Τα δίκτυα εξαπλώνονται με μεγάλη ευκολία σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, που εντάσσονται σε αυτή την διεθνή του trafficking.
Γι’ αυτό και δεν αρκούν τα καταγγελτικά λόγια. Η ΕΕ ως ο κατεξοχήν χώρος του κράτους δικαίου θα πρέπει να εντείνει τη μάχη με αυτή την αδίστακτη μορφή του οργανωμένου εγκλήματος.
Οι εντεταλμένες αρχές κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ πρέπει να κάνουν ακόμη καλύτερα την δουλειά τους. Να συνεχίσουν να παρεμβαίνουν και να συλλαμβάνουν τους ενόχους, να απελευθερώνουν τις γυναίκες και τα παιδιά που είναι θύματα του trafficking, να τα περιθάλπουν σε ειδικούς χώρους, με το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό.
Όμως δεν φτάνουν αυτά. Πάνω από όλα χρειάζεται η συνεργασία της κοινωνίας, η απουσία της συνενοχής και της ανοχής. Γιατί όποιος γνωρίζει και συμμετέχει είναι συνένοχος. Το ίδιο και όποιος γνωρίζει και δεν μιλάει, δεν καταγγέλλει, δεν προσφέρει χείρα βοηθείας στον συνάνθρωπό του, που αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, που υφίσταται την σεξουαλική εκμετάλλευση.

Κυρία και κύριε υφυπουργέ,

Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία επιβάλλεται να σημάνουμε συναγερμό για τον κίνδυνο που ελλοχεύει να ενταθούν τα δίκτυα εμπορίας προσφύγων γυναικών από τις εμπόλεμες περιοχές. Είναι βέβαιο ότι οι γύπες του trafficking καραδοκούν, όπως επισήμανε και η υφυπουργός Μετανάστευσης, η κ. Βούλτεψη.
Θυμίζω τα όσα συνέβησαν την δεκαετία του 1990, όταν κατέρρευσε το ανατολικό μπλοκ, με την ραγδαία εξάπλωση των κυκλωμάτων σωματεμπορίας. Κι αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των προσφυγικών ροών.
Θλίβομαι βαθύτατα βλέποντας -ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- να διακινούνται άθλια σεξιστικά δήθεν αστεία, τα οποία δεν είναι καθόλου αθώα. Αντιθέτως, φοβούμαι ότι αντανακλούν μια αρρωστημένη νοοτροπία ενός μέρους -ελπίζω μικρού- της ελληνικής κοινωνίας.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Το πρόβλημα, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, δεν άπτεται μόνο της κατασταλτικής διάστασης, της δυνατότητας και της αποτελεσματικότητας των διωκτικών αρχών για την εξάρθρωση των παράνομων δικτύων.
Γιατί όση ενεργητικότητα κι αν επιδείξουν οι αστυνομικές δυνάμεις, όσο θα υπάρχει ζήτηση θα ενθαρρύνεται η δράση των διακινητών. Όσο οι κοινωνίες στις χώρες υποδοχής θα συναινούν στο έγκλημα, είτε ενεργητικά, είτε μέσω της ανοχής και της σιωπής, τότε πολύ δύσκολα θα υπάρξει λύση του δράματος.
Συμπερασματικά, λοιπόν, θα έλεγα ότι παράλληλα με την εξάρθρωση των κυκλωμάτων των σωματέμπορων θα πρέπει να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, αρχίζοντας από τα σχολεία που διαμορφώνουν τους πολίτες του αύριο».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/WAqLPGlg1Fk

back to top