Menu
A+ A A-

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ βουλη new

Αθήνα, 30 Ιουλίου 2021

Ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Παγκόσμια Ημέρα του Ο.Η.Ε. κατά της Εμπορίας Ανθρώπων: οι πρωτοβουλίες του Κοινοβουλίου στη μάχη κατά των σύγχρονων μορφών δουλείας και εκμετάλλευσης.

 

Κύριες και κύριοι υπουργοί,
Κύριε Εθνικέ Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η εμπορία ανθρώπων συνιστά όνειδος για την σύγχρονη ανθρωπότητα. Πρόκειται για το χείριστο τύπο εκμετάλλευσης της ανθρώπινης ύπαρξης, που στιγματίζει αρνητικά τον πολιτισμό μας. Κάθε ανάλογο συμβάν, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, και, πολύ περισσότερο, στον λεγόμενο προηγμένο κόσμο, όπως είναι η Ε.Ε. συνιστά ένα πλήγμα για τη συνείδησή μας.
Η ανάγκη να επικρατήσει παντού το ύψιστο αγαθό της προσωπικής ελευθερίας, της εξάλειψης των δεσμών της δουλείας, παραμένει και σήμερα ζητούμενο.
Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφεται μια ραγδαία αύξηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων, ως απότοκο της έκρηξης των μετακινήσεων και των νέων μεγάλων μεταναστευτικών ροών.
Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα φαινόμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης σε γυναίκες και κορίτσια από περιοχές της Ασίας και της Αφρικής, ενώ στα δίχτυα των διακινητών εξακολουθούν να πέφτουν κοπέλες από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Δουλέμποροι και άλλα στοιχεία του υποκόσμου εκμεταλλεύονται την ανάγκη για εργασία των γυναικών αυτών, και τις εκδίδουν.
Μάλιστα, στην προώθηση του εντός εισαγωγικών “εμπορεύματος” χρησιμοποιείται πλέον και το διαδίκτυο. Κάτι που πρέπει, και σ’ αυτή την περίπτωση να μας βάλει σε σκέψεις για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων, ώστε να περιοριστούν οι δυνατότητες όσων εκμεταλλεύονται τις τεχνολογικές δυνατότητες για την τέλεση εγκληματικών πράξεων.
Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα, είδαν το φως αρκετά τραγικά συμβάντα εμπορίας γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση. Συμβάντα, στα οποία ενίοτε εμπλέκονται άτομα του συγγενικού περιβάλλοντος, ακόμη και υπεράνω υποψίας πρόσωπα, επίορκοι, που η πολιτεία τους εμπιστεύθηκε την εφαρμογή του νόμου.
Πρόκειται για γεγονότα που πρέπει ως κοινωνία να μας προβληματίσουν. Οφείλουμε να σκύψουμε στις μαύρες αυτές κηλίδες για να διασώσουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν μπλεχτεί στα δίκτυα των διαφόρων εγκληματικών κυκλωμάτων.
Το κίνημα Me too, οι αποκαλύψεις που ξεκίνησαν από την κυρία Μπεκατώρου και όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πιστεύω ότι λειτουργούν απελευθερωτικά και εν τέλει δείχνουν τον δρόμο για την αλλαγή συλλογικής κουλτούρας.
Πέρα και πάνω από την κινητοποίηση των οργάνων της πολιτείας, απαιτείται η ευαισθητοποίηση των ίδιων των πολιτών, γιατί μέγα πρόβλημα είναι η αδιαφορία που πολλές φορές επιδεικνύουμε, προσπερνώντας το γεγονός που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, καθώς θεωρούμε ότι δεν μας αφορά.
Αυτό συνιστά μέγιστη πλάνη. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι αν γνωρίζουμε ότι άνθρωποι, οποιασδήποτε καταγωγής, φύλου, θρησκεύματος, ηλικίας, γίνονται αντικείμενο οποιασδήποτε εκμετάλλευσης και δεν το γνωστοποιούμε στις αρχές, δεν το καταγγέλλουμε.
Οφείλουμε να εμφυσήσουμε στην κοινωνία και ιδιαίτερα στις νέες γενιές αυτό το αίσθημα της αλληλεγγύης, του αλτρουισμού, της συμπόνιας για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ κατά της Εμπορίας Ανθρώπων είναι ημέρα προβληματισμού, αλλά και ευκαιρία ανασκόπησης όσων έγιναν και κυρίως επανακαθορισμού στόχων και δρομολόγησης νέων δράσεων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων μορφών δουλείας και εκμετάλλευσης.
Τα όποια θετικά βήματα, που επισημαίνονται και στην Έκθεση 2020 της ΕΕ, σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην πρόληψη και καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, όπως οι αυστηρότερες ποινές για τους χρήστες υπηρεσιών Εμπορίας Ανθρώπων, οι δράσεις ευαισθητοποίησης και το νέο νομοθετικό πλαίσιο Επιτροπείας Ανηλίκων, δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Αντιθέτως χρειάζεται εγρήγορση πολιτείας και κοινωνίας.
Τελειώνοντας επιτρέψτε μου μια αναφορά στις “μαύρες τρύπες” της παγκόσμιας κοινότητας, τις περιοχές που κυριαρχούν πολεμικές συγκρούσεις, διώξεις, αναταραχές, και όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι άγνωστη έννοια.
Εκεί όπου η ανθρώπινη ζωή στοιχίζει ελάχιστα. Εκεί όπου μικρά παιδιά αντί να πηγαίνουν σχολείο επιστρατεύονται σε πολεμικές αναμετρήσεις. Εκεί, λοιπόν, χρειάζεται ως Ευρώπη να δράσουμε για να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ανάπτυξης, ώστε να πάψουν να τροφοδοτούν την εμπορία ανθρώπων.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/By8Hioyupq0

back to top