Menu
A+ A A-

Μάξιμος Βουλή 10

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2021

Εισήγηση
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων
της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής
για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας

 

Κυρία Πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση στην πρότασή μου για τη συζήτηση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας στην Επιτροπή σας.
Καλωσορίζω τον πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κώστα Γιαννακό, τον ομότιμο καθηγητή κ. Φάνη Γέμτο και τον αντιδήμαρχο Λαρισαίων κ. Ντίνο Διαμάντο, γνώστες όσο λίγοι του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας, αλλά και των λύσεων που μπορούν να υπάρξουν.
Αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση ότι το κλίμα αλλάζει και η αλλαγή αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και συχνότερα γινόμαστε μάρτυρες ακραίων κλιματικών φαινομένων στη χώρα μας. Είτε αναφερόμαστε σε πλημμύρες, είτε σε χιονοπτώσεις, είτε σε κύματα καύσωνα, οι επιπτώσεις τους στις υποδομές, στην αγροτική παραγωγή, σε κάθε οικονομική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα επιζήμιες, ενώ δεν λείπουν και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Επιπλέον στοιχίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά για επανορθώσεις και αποζημιώσεις.
Τα έντονα κλιματικά γεγονότα πλέον είναι πολλά. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, στη Θεσσαλία, ζήσαμε τις επιπτώσεις από τις πλημμύρες του Ιανού, από τους παγετούς της «Μήδειας», και απεύχομαι οποιαδήποτε συνέχεια με τους καλοκαιρινούς καύσωνες, που ως γνωστόν βιώνουμε εντονότερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στη χώρα.
Μέχρι στιγμής μετράμε, μια χαμένη ζωή, σημαντικές ζημιές στις υποδομές, στο οδικό δίκτυο, στις επιχειρήσεις και στην αγροτική παραγωγή από τις πλημμύρες του Ιανού σε Φάρσαλα και Καρδίτσα, και ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα δενδροκαλλιεργειών, αμπελιών, σιτηρών και άλλων καλλιεργειών από τους παγετούς. Και η πολιτεία, συνδράμει ως οφείλει δίνοντας αποζημιώσεις στους πληγέντες και επιπλέον φροντίζει για να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές.
Όλα αυτά ωχριούν μπροστά στον κίνδυνο που διατρέχει η Θεσσαλική γη από την ερημοποίηση που μπορεί να προκαλέσει η ολοένα και αυξανόμενη έλλειψη υδατικών πόρων.
Στις 17 Ιουνίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας και θέλω να χαιρετίσω τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης. Γιατί στη Θεσσαλία βιώνουμε το πρόβλημα εδώ και αρκετά χρόνια και πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα το περιορίσουν, πριν είναι πολύ αργά.
Η αναγκαιότητα για την αναστροφή της πορείας προς την ερημοποίηση πολλών περιοχών στη Θεσσαλική πεδιάδα είναι επιτακτική. Ήδη οι επιπτώσεις της απώλειας της παραγωγικής ικανότητας των εδαφών σε περιοχές που δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό είναι εμφανείς.
Μεγάλες εκτάσεις εδαφών στους Δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων υποβαθμίζονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, αναγκάζοντας τον αγροτικό πληθυσμό και τους νέους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την αγροτική ενασχόληση και να φύγουν για την πόλη προς αναζήτηση καλύτερης τύχης από το να καλλιεργούν ξερικά χωράφια.
Έτσι, στην μεγαλύτερη αγροτική περιφέρεια της χώρας παρατηρείται έντονη αστυφιλία, έχουμε πια χωριά γερόντων και πολλές άλλες αλληλένδετες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που εκτείνονται μέχρι το δημογραφικό πρόβλημα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όπου υπάρχει νερό, υπάρχει ζωή. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να προβούμε άμεσα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων που θα διασφαλίσουν την ενδυνάμωση του υδατικού δυναμικού της Θεσσαλίας, άλλα και των άλλων περιοχών της χώρας, όπου υφίσταται πρόβλημα.
Είναι στρουθοκαμηλισμός να μιλάμε για ολιστική αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας χωρίς την μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Ένα έργο που σε μεγάλο βαθμό έχει ολοκληρωθεί, και το οποίο αν και έχει συκοφαντηθεί ως φαραωνικό, θα συμβάλει στην αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ισορροπίας.
Μιλούμε ουσιαστικά για τη μεταφορά νερού από μια περιοχή πλεονασματική σε νερό, τη δυτική Ελλάδα, με διπλάσια βροχόπτωση από τη Θεσσαλία, σε μια περιοχή τραγικά ελλειμματική. Και ταυτόχρονα για την παραγωγή πράσινης υδροηλεκτρικής ενέργειας φιλικής στο περιβάλλον.
Ο σκοπός δεν είναι να στερήσουμε από την δυτική Ελλάδα το πολύτιμο αγαθό του νερού, που εκεί είναι πλεονασματικό, αλλά να ενισχύσουμε την οικολογική ισορροπία στη Θεσσαλία, που έχει διαταραχθεί και οδεύει ολοταχώς προς την ερημοποίηση.
Όσοι αντιτάσσονται, κατά κανόνα λόγω ιδεοληπτικών εμμονών, οφείλουν να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση στους Θεσσαλούς. Αν αδιαφορούν για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που δαπανήθηκαν εδώ και 30 χρόνια για το έργο του Αχελώου, τι θα κάνουν με τα ημιτελή έργα; Θα τα καταστρέψουν για να επανέλθει το τοπίο στην προτέρα κατάσταση; Πόσο θα στοιχίσει το γκρέμισμα και από πού θα στερήσουν πόρους για να τους κατευθύνουν στο γκρέμισμα;

Κυρία Πρόεδρε,

Η μεταφορά νερού από τον Αχελώο δεν είναι το μόνο έργο που πρέπει να εστιάσουμε για να σώσουμε τον θεσσαλικό κάμπο. Πρέπει να το πλαισιώσουμε και με άλλα συνοδά έργα, όπως φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμηνές κ.α.
Έργα, επίσης, πρέπει να γίνουν στα Φάρσαλα, μια άκρως δυναμική στην αγροτική παραγωγή περιοχή. Η υδάτινη φλέβα του Ενιπέα έχει μετατραπεί σε ρυάκι και ακόμα και η πόλη των Φαρσάλων έχει δυσκολίες στην εύρεση κατάλληλου πόσιμου νερού. Ποιο το μέλλον της περιοχής σε 20 ή 30 χρόνια αν δεν κάνουμε κάτι σήμερα;
Για αυτό ζήτησα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δρομολογηθεί επιτέλους το φράγμα στη Σκοπιά, για να δοθεί μια αναπτυξιακή προοπτική για ολόκληρη την επαρχία. Και τον ευχαριστώ για άλλη μια φορά και από αυτό το βήμα για τα άμεσα αντανακλαστικά του για να ξεκινήσει η μελέτη για το έργο. Αν υπήρχε το φράγμα στη Σκοπιά θα είχαν αποφευχθεί οι ζημιές που προκάλεσε ο Ιανός στα Φάρσαλα.
Όπως, επίσης, έχω επισημάνει, κατόπιν αιτημάτων των κατοίκων του Σταυρού Φαρσάλων, την αναγκαιότητα να συμπεριληφθεί και η περιοχή τους στις μελέτες για την άρδευση από το φράγμα του Σμοκόβου με κλειστούς αγωγούς, καθώς όταν πρωτοσχεδιάστηκε το έργο περιλάμβανε αυτή τη δυνατότητα.
Στην περιοχή της Ελασσόνας, ένα άλλο έργο παραμένει ημιτελές, το φράγμα Αγιονερίου που στοιχειωνει την επαρχία και προκαλεί το δημόσιο αίσθημα το γεγονός ότι γίνονται μελέτες, δαπανώνται χρήματα του φορολογούμενου πολίτη και οι εργασίες παραμένουν ημιτελείς, λες και δεν υπήρξε ποτέ η πρόθεση να ολοκληρωθούν!

Κυρία Πρόεδρε,

Θεωρώ ιδιαίτερα χρήσιμο το γεγονός ότι ανοίγει ο φάκελος του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του κάμπου, που γνωρίζουν όσο λίγοι το πρόβλημα, αλλά και τις ενδεδειγμένες λύσεις. Θέλω να πιστεύω ότι στην επόμενη συνεδρίαση που θα βρίσκονται και εκπρόσωποι της κυβέρνησης θα δοθούν απαντήσεις στα όσα ειπωθούν, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τον σχεδιασμό και ει δυνατόν το χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σας ευχαριστώ.

back to top