Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ 1

Αθήνα 26 Μαίου 2021

Προσφώνηση του Γ.Γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου σε Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση που δείξατε στο αίτημα μας να συναντήσετε τη νέα ηγεσία της ΔΣΟ με αφορμή την παρουσία στην Αθήνα -για την τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας της ΔΣΟ με το ΕΚΠΑ.- του προέδρου της Γενικής μας Συνέλευσης, μέλους της Ρωσικής Δούμας, κ. Σεργκέι Γκαβρίλωφ.

Εκ προοιμίου επιτρέψτε μου να πω ότι η ΔΣΟ είναι ευγνωμονούσα στη Βουλή των Ελλήνων, που αποτελεί και την έδρα του διεθνούς θεσμού, για τη διαχρονική υποστήριξη που παρέχει στην ευόδωση των προσπαθειών μας.

Όπως γνωρίζετε, η ΔΣΟ είναι ένας θεσμός που μετρά ήδη 28 χρόνια δράσης και συμπεριλαμβάνει στους κόλπους της εκπροσώπους πλέον των 25 κοινοβουλίων, επιδιώκοντας με θεμέλιο την αρχή του ακηδεμόνευτου κοινοβουλευτισμού να συμβάλει καθοριστικά στη συνεργασία μεταξύ των κοινοβουλευτικών χάριν της ειρήνης, της αλληλοκατανόησης και της υπεράσπισης των κοινών μας αξιών.

Ανάμεσα σε αυτές αναμφίβολα ξεχωρίζει η χριστιανική παράδοση, η οποία αποτελεί βασικό θεμελιακό στοιχείο του κοινού μας σπιτιού και οφείλουμε όλοι οι λαοί της μεγάλης Ευρώπης να διατηρήσουμε και να γονιμοποιήσουμε.

Ως ΔΣΟ, παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον διάλογο που έχει εκκινήσει το Κοινό Προεδρείο των θεσμικών οργάνων του ενωσιακού οικοδομήματος -του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- ενόψει της «Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης» την άνοιξη του 2022.

Η Ευρώπη οφείλει να βρει τρόπους να αποκτήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών στην προοπτική του οράματος μιας ένωσης που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ιδρυτών της.

Μια Ευρώπη, που δεν θα είναι μόνον μια οικονομική και γραφειοκρατική ένωση, χωρίς πολιτισμικό στίγμα, όπου θα ανταγωνίζονται διαφορετικά ιδιοτελή συμφέροντα. Ούτε βεβαίως μια Ευρώπη εντός της οποίας θα συνυπάρχουν χώρες διαφορετικών ταχυτήτων ή θα υψωθούν νέα τείχη, όπως αυτά του ψυχρού πολέμου.

Η ΔΣΟ φιλοδοξεί να αναλάβει πρωτοβουλία παρέμβασης στον διάλογο αυτό για το Μέλλον της Ευρώπης, καλώντας όλους τους αντίστοιχους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, αλλά και τους εκπροσώπους των εκκλησιών να εκφράσουν τη γνώμη τους.

Ευελπιστούμε ότι σε αυτή μας την προσπάθεια για την ανάδειξη της κοινοβουλευτικής διάστασης του διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης θα τύχουμε της υποστήριξης και του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ακόμη μια φορά για την πλήρη υποστήριξη στο έως τώρα έργο μας. Ανάμεσα σε όσα έχουν πραγματοποιηθεί και με την δική σας προσωπική αρωγή αναφέρω:

Την έκδοση των πρακτικών του διεθνούς συνεδρίου κοινοβουλευτικού διαλόγου με θέμα «Ενότητα στην πολυμορφία και βασικές αρχές ελευθερίας για τους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους στην Μέση Ανατολή», που έλαβε χώρα στο κοινοβούλιο του Λιβάνου, και έγινε με πρωτοβουλία της ΔΣΟ και της βουλής του Λιβάνου σε συνεργασία με την Αραβική Διακοινοβουλευτική Ένωση.

Θυμίζω ότι σε αυτό έλαβαν μέρος, εκτός των άλλων, εκπρόσωποι των 18 θρησκειών, ομολογιών και δογμάτων του Λιβάνου. Η σημασία του διαθρησκειακού διαλόγου, ιδιαίτερα στην πολύπαθη Μέση Ανατολή νομίζω ότι κατέστη ακόμη πιο αντιληπτή από τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη. Ευχόμαστε η εκεχειρία που επετεύχθη να έχει διάρκεια και να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια μονιμότερη συμφωνία ειρήνευσης.

Επίσης, με τη δική σας συμβολή, εκδίδεται ειδικός τόμος με τίτλο: «Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας στον Κόσμο» σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, με αφορμή την παράνομη, ανιστόρητη και αυθαίρετη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τέμενος.

Για το ίδιο ζήτημα, το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να θεωρηθεί τετελεσμένο και επιδιώκοντας να ευαισθητοποιήσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη αλλά και τους διεθνείς θεσμούς και τις κυβερνήσεις, οι οποίες, δυστυχώς, δεν έδειξαν την ανάλογη αντίδραση που αναλογούσε στο γεγονός, έχουμε προκηρύξει τον τρίτο στη σειρά παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας που στοχεύει στην φωτογράφιση ναών σε όλο τον κόσμο που τιμούν την Σοφία του Θεού.

Επιπλέον, θα διεκδικήσουμε τη χάραξη πολιτιστικής διαδρομής με την υποβολή αίτησης αναγνώρισης στο Συμβούλιο της Ευρώπης με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Διαδρομή των Μνημείων της Σοφίας του Θεού (Αγία Σοφία)».

Καθώς φέτος η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση που οδήγησε στην απελευθέρωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και τη δημιουργία ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, η ΔΣΟ τιμά αυτή την επέτειο με την έκδοση ενός Τόμου με θέμα: «Η διορθόδοξη παρουσία του Αγίου Όρους στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας (1430-1912)».

Ο αφιερωματικός αυτός Τόμος θα περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και θα παρουσιαστεί σε πολύγλωσση έκδοση σε όλο τον κόσμο.

Όλες αυτές τις δραστηριότητες θα τις προωθούμε, πλέον, με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Αριστείας του ΕΚΠΑ «Αξιοποίηση Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκειακός Διάλογος».

Κύριε πρόεδρε,
Είμαι βέβαιος ότι θα σας βρούμε συμπαραστάτη και αρωγό και σε όσες νέες πρωτοβουλίες αναλάβουμε, γιατί γνωρίζουμε πως συμμερίζεστε τις ίδιες αξίες, τις ίδιες αρχές, τα ίδια ιδανικά. Στο πρόσωπό σας η ΔΣΟ έχει βρει έναν πολύτιμο υποστηρικτή του έργου της και γι αυτό σας είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες.

back to top