Menu
A+ A A-

Μάξιμος βουλή 2

Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2020

 

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου
του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:
«Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το Ταμείο Προνοίας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας

και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη»

 

«Πριν δώσω τον λόγο στον κ. Υπουργό, θα μου επιτρέψετε να καταθέσω και εγώ κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς για το σχέδιο νόμου που συζητούμε, ως Βουλευτής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η κατάσταση στα ελληνικά Σωφρονιστικά Καταστήματα είναι κοινό μυστικό πως δεν είναι ιδανική. Πολλές είναι οι παθογένειες που συσσωρεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια και αντικειμενικές δυσκολίες όπως η οικονομική δυσπραγία, δεν επέτρεψαν στο Σωφρονιστικό μας Σύστημα να συμβαδίσει με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες.
Η έξαρση του εγκλήματος, μεγάλου και μικρού, διογκώθηκε ραγδαία, δυστυχώς, και από την μεγάλη μετανάστευση, όπως αποδεικνύουν τα ποσοστά των αλλοδαπών κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές. Απότοκο αυτών των συνθηκών ήταν και η έξαρση της παραβατικής δράσης εντός των φυλακών. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα που θα επιλύουν τα χρόνια αυτά προβλήματα ή τουλάχιστον θα “βάζουν το νερό στο αυλάκι” για την σταδιακή, έστω, επίλυσή τους. Όταν λέμε “επίλυση” προφανώς, δεν εννοούμε ρυθμίσεις όπως αυτές που, στο όνομα της αποσυμφόρησης των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, άνοιξαν άκριτα τις πόρτες στους πάντες, αφήνοντας ελεύθερους ακόμη και δράστες ειδεχθών εγκλημάτων που πρόλαβαν με την έξοδό τους να τελέσουν νέα εγκλήματα.
Το παρόν σχέδιο νόμου που συζητούμε, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έρχεται να βάλει τάξη σε τρέχοντα ζητήματα. Θα έλεγα ότι είναι μέρος μιας μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει την αύξηση του προσωπικού που εργάζονται στα Σωφρονιστικά Καταστήματα αλλά και την ίδρυση νέων σύγχρονων φυλακών, όπως αυτών στον Ασπρόπυργο στη θέση των φυλακών στον Κορυδαλλό που θα καταργηθούν, με υψηλές όμως προδιαγραφές κράτησης -όπως επισήμανε νωρίτερα και η συνάδελφος, η κυρία Γιαννάκου- έτσι ώστε να μη χρειάζεται η χώρα μας να οδηγείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Επίσης, οι πρόνοιες για το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, πιστεύω, ότι είναι μία ορθή επιλογή για την πάταξη της εγκληματικότητας εντός των φυλακών και της κάθε είδους εστίας διαφθοράς που έχει “εκκολαφθεί” εδώ και πολλά χρόνια. Θυμίζω, ότι σύμφωνα με στοιχεία που κατά καιρούς είδαν το “φως της δημοσιότητας” από το 2015 ως το 2018 υπήρξαν δεκάδες θάνατοι κρατουμένων αλλά και δεκάδες επιθέσεις εναντίον σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Σε όλους, επίσης, είναι γνωστά τα “πάρτι της χλιδής” σε κελιά περιβόητων κακοποιών όπου είχαν μετατραπεί κυριολεκτικά σε σουίτες. Περιττό να μιλήσουμε για όπλα ή φονικά εργαλεία ή για ναρκωτικά που έχουν βρεθεί στους χώρους των Καταστημάτων Κράτησης μετά από εφόδους της Αστυνομίας. Πρόκειται για καταστάσεις που αναμφίβολα δεν τιμούν τη χώρα και επιτάσσουν την αλλαγή πλεύσης. Στα θετικά να σημειώσω, ότι τίθεται, επιτέλους, ένας φραγμός στις μεταγωγές σε “αγροτικές” φυλακές σε όσους κρατούμενους, μεταξύ άλλων, έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, όσο και στις άδειες που δίνονταν σχεδόν άκριτα σε κατάδικους για σοβαρά εγκλήματα κάποιοι εκ των οποίων δεν επέστρεφαν ποτέ.
Κύριε Υπουργέ,
με αφορμή την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού –χθες, έγινε γνωστό ότι είχαμε 48 κρούσματα σε κρατούμενους στο σωφρονιστικό κατάστημα της Λάρισας- θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη επαγρύπνησης για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους φυλακισμένους. Οι επισκέψεις εξωτερικών ιατρών και νοσηλευτών στις φυλακές, όπου δεν υπάρχει μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, είναι μια ορθή επιλογή. Το πρόβλημα είναι σοβαρότατο, αν λάβουμε υπόψη μας ότι για 11.500 κρατουμένους, σύμφωνα με αυτά που είδαμε στην Έκθεση της διαβούλευσης, υπάρχουν 67 νοσηλευτές, μόλις 9 μόνιμοι γιατροί και ένας φαρμακοποιός, σε 34 φυλακές.
Στο νέο σχεδιασμό για το ΕΣΥ, για τη μετακορονοϊό εποχή, ελπίζω ότι θα ληφθούν υπόψη και οι ανάγκες των σωφρονιστικών καταστημάτων. Οι κρατούμενοι δικαιούνται, όπως όλοι, να έχουν πλήρη περίθαλψη.
Στη σωστή κατεύθυνση, νομίζω ότι, κινείται και πρέπει να επαινεθεί η οργάνωση του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου “ΕΠΑΝΟΔΟΣ”που σκοπό έχει την επαγγελματική κατάρτιση, την αποκατάσταση, την οικονομική συμπαράσταση και την προετοιμασία για την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων και των αποφυλακισμένων.
Η λειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων, όπως της Λάρισας που πραγματικά λειτουργεί υποδειγματικά, έχει δημιουργήσει ήδη μια ελπιδοφόρα παράδοση που πρέπει να βρει συνέχεια και εύρος.
Ειδική μνεία θα ήθελα να κάνω και εγώ στη ρύθμιση που προβλέπει διοικητικά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ζώων, τα οποία προκαλούν φθορές σε αγροτικές καλλιέργειες και μάλιστα ανάλογα με τις φορές που έχει διαπραχθεί το αδίκημα. Αναφέρθηκαν, νωρίτερα, και οι συνάδελφοι βουλευτές ο κ. Βολουδάκης από την Κρήτη ο κ. Δαβάκης από τη Λακωνία. Είναι μια εύλογη ρύθμιση που έρχεται να καλύψει το κενό που προκλήθηκε από την κατάργηση της αγροφυλακής, σε περιοχές με έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα.
Τέλος, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα προσωπικά, αλλά και εκ μέρους των αποστράτων -γιατί έλαβα αρκετά τηλεφωνήματα- της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, να σας ευχαριστήσω για την τιμητική προαγωγή στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή και του Πυράρχου, αντίστοιχα, όσων έχουν τις προϋποθέσεις, όπως είχε συμβεί στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο για τους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να γεννιούνται, βεβαίως, συνταξιοδοτικές ή άλλες οικονομικές απαιτήσεις. Ήταν ένα ζήτημα ισονομίας και ηθικής τάξεως.
Τώρα, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για να παρουσιάσετε τις δικές σας σκέψεις και προβληματισμούς για το νομοσχέδιο και να δώσετε και τυχόν απαντήσεις σε όσα ελέχθησαν μέχρι τώρα».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/Y7xe0w5Vk9Y

back to top