Menu
A+ A A-

Μ.Χαρακοπουλος 3

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2020

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου
κατά τη συζήτηση στην Βουλή επί της προτάσεως δυσπιστίας
κατά του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον υπουργό Οικονομικών είναι κατώτερη των περιστάσεων και θα αποδειχθεί τουφεκιά στον αέρα.
Πρώτον διότι δεν αποτελεί προσωπική μομφή προς τον υπουργό για κάποιο σκάνδαλο που εγείρει ερωτηματικά ακεραιότητας. Ο κ. Σταϊκούρας δεν κάνει τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο απ’ ό,τι δεσμεύτηκε στις προγραμματικές της δηλώσεις η κυβέρνηση. Να λύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Και ο δεύτερος λόγος που χαρακτηρίζει κατώτερη των περιστάσεων την πρόταση μομφής είναι ο χρόνος που επέλεξε ο κ. Τσίπρας να ασκήσει καταχρηστικά το κορυφαίο αυτό κοινοβουλευτικό όπλο, με άσφαιρα, όμως, πυρά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Βιώνουμε μια πραγματική καταιγίδα συνδυασμού αρνητικών συγκυριών, που όμοιά της δύσκολα μπορούμε να θυμηθούμε τις τελευταίες δεκαετίες. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τρεις ταυτοχρόνως μείζονες κρίσεις, τις οποίες καλείται να υπερνικήσει στο ίδιο διάστημα.
Μιλούμε πρώτον για την υγειονομική κρίση με την πανδημία του κορονοϊού, που δυστυχώς, αυξάνεται αλματωδώς, λόγω και κάποιων ανεύθυνων συμπεριφορών.
Δεύτερον για την τουρκική επιθετικότητα, η οποία σε κατάσταση πρωτοφανούς παροξυσμού και νεο-οθωμανικής φαντασίωσης ξεδιπλώνει όλο το πλέγμα των παράνομων διεκδικήσεών της έναντι της Ελλάδος.
Και τρίτον για την ύφεση στην οικονομία, η οποία προέκυψε ως αποτέλεσμα της πανδημίας και των μέτρων αντιμετώπισής της, και έχει εγχώριες αλλά και παγκόσμιες διαστάσεις –το είδαμε άλλωστε με την κατάρρευση στην πραγματικότητα του τουριστικού κλάδου το καλοκαίρι, και τις ζοφερές προβλέψεις και για το επόμενο.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες θα περίμενε κανείς
• ότι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα έβαζαν ως πρώτιστο στόχο το εθνικό συμφέρον,
• ότι θα γινόταν συστράτευση όλων για την αντιμετώπιση των δυσχερειών,
• ότι θα έμπαιναν στην άκρη οι δευτερεύουσες διαφορές και ιδίως από την αντιπολίτευση θα ασκείτο μια εποικοδομητική κριτική χωρίς ακρότητες και άσκοπους λαϊκισμούς.
Ωστόσο, σε αυτό τον ταλαίπωρο τόπο, φαίνεται ότι δεν τα έχουμε δει όλα! Ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας, μετά την απώλεια της εξουσίας, εισέλθει σε μια μακρά κρίση ταυτότητας και ενδοστρέφειας, και βλέποντας τα απογοητευτικά νούμερα των δημοσκοπήσεων, αποφάσισε να παίξει το δοκιμασμένο χαρτί της όξυνσης σε όλα τα μέτωπα.
Αφού δεν πείθει την κοινωνία ο κ. Τσίπρας, αφού δεν πείθει και μεγάλη μερίδα των δικών του στελεχών, αφού αντιλήφθηκε ότι δεν είναι ο εκτός κριτικής αδιαμφισβήτητος ηγέτης, αλλά τελεί υπό αίρεση, θυμήθηκε τον προ του ‘15 εαυτόν του.
Το κόμμα του προσεταιρίζεται με μεγάλη ευκολία οποιαδήποτε διαμαρτυρία και οποιοδήποτε μαξιμαλιστικό αίτημα με αποκλειστικό σκοπό τη φθορά της κυβέρνησης.
• Γι’ αυτό και στήριξε το εντελώς παράλογο, από πάσης απόψεως, φαινόμενο των μαθητικών καταλήψεων.
• Γι’ αυτό σήκωσε όψιμα πατριωτική παντιέρα στα ελληνοτουρκικά, ζητώντας από την κυβέρνηση να κάνει αυτά που οι ίδιοι δεν έκαναν επί 4,5 χρόνια.
• Γι’ αυτό έφθασε να καταψηφίσει ακόμη και τα μέτρα για την ανακούφιση όσων καταστράφηκαν από τον Ιανό, και μέσα σε αυτούς είναι και οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, των Φαρσάλων, αλλά και της Καρδίτσας που επισκέφθηκε ο κ. Τσίπρας, αλλά τα δάκρυα του αποδείχθηκαν κροκοδείλια.
• Γι’ αυτό κι έρχεται τώρα με το πυροτέχνημα της πρότασης μομφής προς τον κ. Σταϊκούρα, με το ξαναζεσταμένο σύνθημα “κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη”.

Δεν μπορεί ο “άχαστος” κ. Τσίπρας να αποδεχθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνον τον κέρδισε, όχι μόνον κυβερνά, αλλά εν μέσω τόσο δύσκολων καταστάσεων η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.
Και νομίζει ότι οι πολίτες έχουν πάθει αμνησία και λησμόνησαν:
• Ότι το δικό του αχρείαστο τρίτο μνημόνιο τον υποχρέωσε να βάλει ημερομηνία λήξης στην προστασία της πρώτης κατοικίας το 2019.
• Ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος, ήταν που έλεγε πως οι πλειστηριασμοί είναι καλοί για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους.
• Ότι επί των ημερών του κ. Τσίπρα πραγματοποιήθηκαν πάνω από 25 χιλιάδες πλειστηριασμοί. Τότε που κυνηγούσατε πρώην συντρόφους σας, όπως την κ. Κωνσταντοπούλου και τον κ. Λαφαζάνη.
Γιατί εσείς ήσασταν που καταργήσατε τον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και οι πολίτες χάνουν τα σπίτια τους λόγω χρεών. Αυτό δηλαδή που προσπαθεί να διορθώσει το νομοσχέδιο που φέρνει ο Σταϊκούρας, προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία να κάνουν μια νεα αρχή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όλο αυτό το σκηνικό που προσπαθεί να στήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, ψαρεύοντας στα θολά νερά της αγωνίας κάποιων συνανθρώπων μας, δεν περιποιεί τιμή στους εμπνευστές του.
Η χώρα τις κρίσιμες αυτές στιγμές χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, σιγουριά, στιβαρότητα, αποφασιστικότητα. Κάθε λάθος, κάθε στραβοτιμονιά, κάθε απόσπαση από τον βασικό στόχο, μπορεί να στοιχίσει ακριβά.
Η ελληνική κοινωνία στην συντριπτική της πλειοψηφία το έχει αντιληφθεί. Και γι’ αυτό εμπιστεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Καιρός είναι να το αντιληφθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ και να μην προσπαθεί να ξαναζήσει το όνειρο του 2015, ξαναπαίζοντας στο ίδιο ξεπερασμένο μοτίβο. Οι πολίτες έπαθαν και έμαθαν και το παρελθόν δεν επιστρέφει.
Γι’ αυτό ή θα ενηλικιωθείτε πολιτικά, ακολουθώντας υπεύθυνη αντιπολίτευση, ή θα βρεθείτε πολύ γρήγορα στο σημείο απ’ όπου ξεκινήσατε, στα ποσοστά του κόμματος διαμαρτυρίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/tU5fyOZyoNQ

 

back to top