Menu
A+ A A-

Μάξιμος Μηταρακης 2

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2020

Εισαγωγική ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ε θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Παναγιώτη Μηταράκη, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 9 του Κανονισμού της Βουλής, σχετικά με την «Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του άρθρου 8 του ν. 4375/2016 στα νησιά Σάμο, Κω και Λέρο».

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αρχίζει η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Εν πρώτοις θα ήθελα εκ μέρους του προεδρείου, της αντιπροέδρου κ. Σοφίας Βούλτεψη και του Γραμματέα κ. Στάθη Κωνσταντινίδη να σας ευχαριστήσω για την ανανέωση της διακομματικής εμπιστοσύνης στα πρόσωπά μας.
Η Επιτροπή μας σήμερα έχει ως θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 9 του Κανονισμού της Βουλής, σχετικά με την «Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του άρθρου 8 του ν. 4375/2016 στα νησιά Σάμο, Κω και Λέρο».
Πριν δώσω τον λόγο στον κ. υπουργό θα ήθελα να επισημάνω ότι το μεταναστευτικό - προσφυγικό πρόβλημα έχει δημιουργήσει ιδίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δυσεπίλυτα προβλήματα, τεράστια αναστάτωση, εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες, ακόμη και αντιπαραθέσεις μεταξύ μεταναστών και κατοίκων.
Πολλές φορές, είδαμε γεγονότα που μας λύπησαν και μας ανησύχησαν.
Αναμφίβολα από το 2015 ο όγκος των ροών στη χώρα μας, ως βασική πύλη εισόδου για την Ευρώπη, ήταν πολύ δύσκολα διαχειρίσιμος. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπως της Μόριας στην Λέσβο η κατάσταση έφυγε από κάθε έλεγχο. Οι συνθήκες διαβίωσης για τους εγκατεστημένους εκεί ήταν πραγματικά αφόρητες, τόσο από πλευράς υγιεινής όσο και ασφάλειας.
Οι περιγραφές ταξίδευαν στο εξωτερικό και αμαύρωναν την εικόνα της χώρας. Στο περιβάλλον αυτό βρίσκουν την ευκαιρία και δρουν κάθε λογής στοιχεία, όπως φάνηκε και από τους Αφγανούς δράστες της πυρπόλησης του καταυλισμού στη Μόρια.
Επιπλέον, αμφιβόλου προθέσεων Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις λειτουργούσαν ωσάν κράτος εν κράτει. Κι όπως φέρεται από τις πρόσφατες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κάποιες δρούσαν σε συνεργασία ακόμη και με άλλες δυνάμεις για την μεταφορά παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα, με παράλληλη ακύρωση των σχεδίων του ελληνικού λιμενικού.
Στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση έπρεπε να μπει μία τελεία. Και η τελεία αυτή να μπει σε όλα της τα επίπεδα:
α) στην οργάνωση και λειτουργία των κέντρων υποδοχής και των δομών φιλοξενίας,
β) στον τρόπο διαχείρισης και τον χρόνο διεκπεραίωσης των αιτημάτων ασύλου,
γ) στην ανεξέλεγκτη δράση ορισμένων ΜΚΟ, που πίστεψαν ότι η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι, όπου ο καθείς κάνει ότι του αρέσει,
δ) στις επιστροφές όσων απορρίπτεται το αίτημα του ασύλου τους και
ε) στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.
Σ’ αυτό το πλαίσιο οφείλω να αναγνωρίσω ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές οι πρωτοβουλίες, που λαμβάνονται το τελευταίο διάστημα, και επιχειρούν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο του μεταναστευτικού, που εξακολουθεί να παραμένει οξυμένο.
Ανάμεσα σε αυτές είναι και αυτή που πρόκειται να μας παρουσιάσει σήμερα ο κ. υπουργός, σχετικά με τις απαραίτητες υποδομές που πρόκειται να κατασκευασθούν για δομές φιλοξενίας σε τρία νησιά μας, οι οποίες θα δημιουργήσουν και ανθρωπινότερες αλλά και ασφαλέστερες συνθήκες διαβίωσης για τους φιλοξενούμενους.
Σε κάθε περίπτωση, η ορθή διαχείριση του θέματος προϋποθέτει εκτός από τις δικές μας ενέργειες, την ουσιαστική αλληλεγγύη της Ευρώπης, η οποία δεν πρέπει να εξαντλείται σε κονδύλια ενίσχυσης, όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένως, αλλά και την έμπρακτη συνεργασία της Τουρκίας, που αυτή τουλάχιστον τη στιγμή δεν φαίνεται διατεθειμένη να την παράσχει.
Αντιθέτως, χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως απειλή για να αποτρέψει την λήψη κυρώσεων από την ΕΕ. Και δυστυχώς, εκ μέρους κάποιων ευρωπαϊκών κρατών φαίνεται αυτή η τακτική να βρίσκει ευήκοα ώτα, και μια καλή πρόφαση για να αναβάλλουν το αυτονόητο.
Όπως, επίσης, οφείλω να πω ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ είναι κατώτερη των προσδοκιών μας, αλλά και των περιστάσεων. Χρειαζόμαστε δικαιότερη κατανομή βαρών σε όλα τα κράτη-μέλη και κοινή πολιτική επιστροφών στις χώρες καταγωγής και προέλευσης.
Επειδή, όμως, κ. υπουργέ το μεταναστευτικό απασχολεί έντονα την ελληνική κοινωνία θα ήταν χρήσιμο εκτός της ενημέρωσης για την κατασκευή νέων δομών στα νησιά, να ενημερώσετε την Επιτροπή για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα από απόψεως ροών, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Ποιοι οι χρόνοι απόδοσης του ασύλου μετά τις αλλαγές που υπήρξαν στη νομοθεσία; Ποιες είναι οι προθέσεις σας για τις δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα; Διαβάζω ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξουν νέες δομές αλλά θα μειωθούν το επόμενο διάστημα. Και τέλος τι γίνεται με το πρόγραμμα φιλοξενίας μεταναστών, που έλαβαν καθεστώς ασύλου, σε ξενοδοχεία; Για πόσο διάστημα είναι αυτά τα προγράμματα γιατί κάποιοι επιχειρούν να τα παρουσιάσουν ως νέες μόνιμες δομές!
Η υπεύθυνη ενημέρωση νομίζω είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιχειρούν με φήμες να δημιουργήσουν εντυπώσεις, προκαλώντας ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες, όπως οι διαδόσεις ότι θα μείνουν μόνιμα.
Σας καλώ, λοιπόν, κ. υπουργέ από το βήμα της βουλής, το πλέον επίσημο βήμα, να ενημερώσετε για τις νέες δομές στα νησιά, αλλά και να διασκεδάσετε τις φήμες, ενημερώνοντας την Επιτροπή συνολικότερα για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας.

Μάξιμος Μηταρακης 4

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/IFJW6_Z5Y6I

 

back to top