Menu
A+ A A-

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ βουλη new

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2020

Εισήγηση
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής
για τη μόλυνση του ποταμού Τιταρήσιου

Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Και να σας ευχαριστήσω και για τη θετική ανταπόκριση στο αίτημα της πραγματοποίησης της σημερινής συνεδρίασης της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, για το μείζον ζήτημα για την περιφέρειά μας, αλλά πιστεύω και για όλη τη χώρα, της μόλυνσης των υδάτων του Τιταρήσιου ποταμού.

Δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι σκόπιμο, ίσως, θα ήταν, εν ευθέτω χρόνω, να υπάρξει και μια επίσκεψη της Επιτροπής σας -ενός κλιμακίου-, προκειμένου να δει επιτόπου, εν είδει αυτοψίας , γιατί ακριβώς μιλούμε.

Με την αφορμή, όμως, της σημερινής συζήτησης και επειδή ο κ. Φάμελλος, άθελά του, μου έδωσε μια πάσα να ζητήσω να υπάρξει μια ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, για το τεράστιο υδατικό έλλειμμα που έχουμε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το τεράστιο υδατικό έλλειμμα, που απειλεί με ερημοποίηση μια ολόκληρη περιφέρεια, τον θεσσαλικό κάμπο. Και βεβαίως, τις λύσεις τις ενδεδειγμένες που προτείνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κατά μείζονα λόγο είναι η μερική μεταφορά νερού από τον άνω ρου του Αχελώου. Ένα έργο, το οποίο έχει κατασυκοφαντηθεί ως φαραωνικό, ενώ είναι κατεξοχήν -επιτρέψτε μου να πω- περιβαλλοντικό έργο διότι, από τον επόμενο μήνα, κινδυνεύει ο θεσσαλικό κάμπος να μην έχει καμία υδατική φλέβα. Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει δεκτό, με την ευαισθησία που σας διακρίνει και το αίτημα για μια τέτοια ειδική συζήτηση, στην οποία πολλοί άνθρωποι, που έχουν εργαστεί επί χρόνια, μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις και προτάσεις για τον απεγκλωβισμό των έργων της μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στον θεσσαλικό κάμπο.

Έρχομαι, λοιπόν, στο ζήτημα της ημερήσιας διάταξης που είναι η μόλυνση του Τιταρήσιου ποταμού. Δυστυχώς, αγαπητή κυρία Πρόεδρε, με τον Περιφερειάρχη μας και με τους συναδέλφους μας είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, εδώ και πολλά χρόνια. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να τοποθετούμαι δημόσια, να ασκώ Κοινοβουλευτικό Έλεγχο για τα αλλεπάλληλα κρούσματα μόλυνσης του Τιταρήσιου ποταμού.

Ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα, η καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας του υδροβιότοπου του Τιταρήσιου ποταμού και η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.
Μου λένε κάτοικοι από τα χωριά του πρώην Δήμου Ποταμιάς, όχι μόνο της Ελασσόνας και του Τυρνάβου, αλλά από τα χωριά του πρώην Δήμου Ποταμιάς -λεγόταν Δήμος Ποταμιάς, μιας και η περιοχή έτσι είναι γνωστή, γιατί είναι παραποτάμια τα περισσότερα από τα χωριά και το ποτάμι αυτό είναι πηγή ζωής για αυτούς, ότι ψάρευαν στα νερά του ποταμού. Ψάρευαν ψάρια, κάτοικοι από το Βλαχογιάννη, από το Αμούρι, από το Μεσοχώρι, από τη Μαγούλα, από το Δομένικο, από τη Συκιά, αλλά και από το Δαμάσι και τον Τύρναβο.

Σήμερα, τα ψάρια αυτά επειδή ακριβώς τα νερά του ποταμού μολύνονται δεν είναι βρώσιμα, δεν τρώγονται, έχουν σκουλήκια όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι. Και λυπούμαι διότι το έγκλημα αυτό το οικολογικό, δεν έχει απασχολήσει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αναρωτιέμαι η GREENPEACE, η WWF-HELLAS, αγνοούν την ύπαρξη του Τιταρήσιου ποταμού, και το γεγονός ότι τόσα χρόνια στον τοπικό τύπο, στο Κοινοβούλιο με κοινοβουλευτικό έλεγχο αναδεικνύεται το πρόβλημα; Θέλω να πιστεύω ότι η αποψινή συνεδρίαση με πρωτοβουλία σας, θα ενεργοποιήσει και τα ανακλαστικά των περιβαλλοντικών οργανώσεων για το διαρκές αυτό έγκλημα που συντελείται στον Τιταρήσιο ποταμό.

Ξέρετε οι πολίτες είναι πλέον καχύποπτοι σε βαθμό τέτοιο που τις τελευταίες μέρες -ο Περιφερειάρχης το ξέρει- είδε στον τοπικό μας τύπο το φως της δημοσιότητας άρθρο με τίτλο “η ρύπανση του Ελασσονίτη- όπως λέγεται ο Τιταρήσιος ποταμός- και το φράγμα Αγιονερίου” είναι ένα ημιτελές φράγμα στο Αγιονέρι. Και ο αρθρογράφος φτάνει στο σημείο να συνδέει τη μη ολοκλήρωση του έργου του φράγματος του Αγιονερίου με τη ρύπανση του Τιταρήσιου ποταμού με υγρά απόβλητα -τυρόγαλα λέει η τοπική κοινωνία- και ότι το φράγμα δεν ολοκληρώνεται γιατί θα είναι εμφανές σε όλους το οικολογικό έγκλημα, ενώ τώρα ευελπιστούν με τη ροή του νερού και ιδιαίτερα όταν βρέχει ότι φεύγουν τα τυρόγαλα, τα υγρά απόβλητα και δεν μένουν τα πειστήρια του εγκλήματος.

Τα λέω όλα αυτά γιατί μου προκάλεσε σοκ η απάντηση που έλαβα δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου τελευταία. Είχα κάνει μια ερώτηση στις 29 Ιανουαρίου, και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου από τις απαντήσεις του αρμοδίου Υπουργείου Περιβάλλοντος, μου έγινε γνωστό επισήμως ότι «δεν υφίσταται συγκεκριμένο μοντέλο υποβολής προστίμου με αποτέλεσμα οι κρίσεις να γίνονται υποκειμενικά». Συνεχίζει λέγοντας «η νομική υποστήριξη των υπηρεσιών είναι περιορισμένη ενώ η ποινική διαδικασία διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα». Τα δύο τελευταία ότι η νομική υποστήριξη των υπηρεσιών είναι περιορισμένη και η ποινική διαδικασία η οποία διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα, τα φανταζόμουν, τα υπέθετα, τα θεωρούσα δεδομένα. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοντέλο υποβολής προστίμου και οι κρίσεις είναι υποκειμενικές. Αντιλαμβάνεστε κυρία Πρόεδρε, εάν ένας δημόσιος λειτουργός, ένας υπάλληλος είναι επίορκος τι εισήγηση θα κάνει στον Περιφερειάρχη αν το μοντέλο υποβολής προστίμου είναι υποκειμενικό!

ΔΙΟΝΥΣΙΑ-ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Υποεπιτροπής): Αυτό κύριε Χαρακόπουλε, συγνώμη για τη διακοπή, προέρχεται η απάντηση από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής ή του Υπουργείου;

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Εγώ έλαβα ένα σώμα απαντήσεων από το Υπουργείο που με παραπέμπει σε δύο απαντήσεις μία της αποκεντρωμένης η οποία χρησιμοποιεί στοιχεία και από την αιρετή Περιφέρεια, από το τμήμα περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η άλλη είναι από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος η οποία απάντηση του Σώματος Επιθεωρητών Βορείου Ελλάδος είναι εντελώς αντιφατική. Αυτοί υποστηρίζουν ότι το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα αυστηρό. Ομολογούν ότι έχουν να κάνουν ελέγχους δέκα χρόνια, βέβαια, στον Τιταρήσιο ποταμό. Δεν έχουν κάνει ελέγχους δέκα χρόνια καθόλου, μόνο αν έχουν επώνυμη καταγγελία μάλλον κάνουν ελέγχους. Δεν παρακολουθεί κανείς ούτε καν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τη δημοσιότητα που παίρνουν κατά καιρούς καταγγελίες δημοτικών αρχών, της Περιφέρειας που κάνει ελέγχους ή των Βουλευτών που ασκούμε κοινοβουλευτικό έλεγχο, της κοινωνίας των πολιτών εν τέλει των ενεργών πολιτών που διαμαρτύρονται;

Οι απαντήσεις βέβαια πολλές φορές είναι με το… τσιγκέλι, λυπάμαι που το λέω αγαπητέ μου Γενικέ, αλλά αναγκάστηκα μετά τις 29 Ιανουαρίου να επανέλθω τον Απρίλιο με νέα ερώτηση γιατί τα μισά ερωτήματα δεν είχαν απαντηθεί και πάλι υπάρχουν ερωτηματικά. Μας δώσατε έναν πίνακα με 10 περιπτώσεις στις οποίες η Περιφέρειά μας έβαλε πρόστιμα από 1.000 ευρώ μέχρι και 30.000 ευρώ το τελευταίο που είδα και στον τοπικό τύπο ήταν ιδιαίτερα αυστηρό.

Το ερώτημα είναι, όμως, αυτά τα πρόστιμα, σε τι διάρκεια έχουν επιβληθεί. Είναι του προηγούμενου έτους, για να πούμε ότι πράγματι είναι πάρα πολύ υψηλά; Είναι σε βάθος δεκαετίας, που είναι η Αιρετή Περιφέρεια; Είναι πολύ πιο πίσω, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα;

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμη και αν όλα αυτά τα πρόστιμα έχουν επιβληθεί τη χρονιά που διανύουμε ή τον προηγούμενο χρόνο, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι δεν λειτουργούν αποτρεπτικά, διότι τα φαινόμενα, τα περιστατικά μόλυνσης των υδάτων του Τιταρήσιου ποταμού είναι αλλεπάλληλα και όπως είπα, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Άρα χρειαζόμαστε ένα πιο αυστηρό θεσμικό πλαίσιο.

Το λέω αυτό γιατί, ενδεχομένως, ένα πρόστιμο 1.000 ευρώ ή και 30.000 ευρώ -δεν ξέρω τι κύκλο εργασιών κάνουν αυτές οι επιχειρήσεις, που μολύνουν και αναλαμβάνουν το ρίσκο να μολύνουν το νερό του ποταμού, παρά να λειτουργήσουν το βιολογικό καθαρισμό - δεν ξέρω πόσο αποτρεπτικά λειτουργούν αυτά τα πρόστιμα.

Πρόσφατα, νομοθετήσαμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως ξέρετε κυρία Πρόεδρε, την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις ελληνοποιήσεις γάλακτος, τα βαφτίσια φέτας, όλα αυτά που καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι μας και έχουμε εξαπάτηση καταναλωτή και συμπίεση τιμών στον παραγωγό, στον κτηνοτρόφο. Εκεί αυστηροποιήσαμε το πλαίσιο και οι ποινές φθάνουν ακόμη και τις 300.000 ευρώ. Εκεί δημοσιοποιούνται τα ονόματα όσων κάνουν ελληνοποιήσεις.

Εδώ έλαβα έναν πίνακα με κάτι γράμματα της αλφαβήτου. Δεν με διαφωτίζουν. Είναι δέκα περιπτώσεις, Ελασσονίτης, Ελασσονίτης, Ελασσονίτης, Τύρναβος, Βερδικούσια, Τιταρήσιος, Ελασσονίτης, Ελασσονίτης, υγρά απόβλητα, υγρά απόβλητα, σε μία περίπτωση διαρροή λαδιών, μία άλλη μη ύπαρξη ΠΠΔ και τα άλλα όλα υγρά απόβλητα, αλλά δεν μας βοηθά να κατανοήσουμε, ποιοι είναι. Και στην τοπική κοινωνία ρωτούν, αβάφτιστοι είναι αυτοί, οι οποίοι ρυπαίνουν τον Τιταρήσιο; Δεν έχουν στοιχεία οι επιχειρήσεις αυτές;

Επειδή μιλούμε, όλοι μιλούν πια, ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο και παραγωγής Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ, που νομοθετήσαμε νωρίτερα, υπάρχει ακόμη και η ποινή της απώλειας της άδειας ΠΟΠ. Εδώ;

Τα λέω όλα αυτά για να καταλήξω, κυρία Πρόεδρε, απευθυνόμενος προς τον Γενικό Γραμματέα τον κ. Αραβώση, γνωρίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία για τα ζητήματα περιβάλλοντος που έχει και ο ίδιος και ο Υπουργός, ο Κωστής Χατζηδάκης και πρωτίστως ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διετέλεσε και Πρόεδρος αυτής της Επιτροπής που έχετε την ευθύνη εσείς σήμερα, κυρία Αυγερινοπούλου, ο οποίος έχει αποκληθεί από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν τον Φρανς Τίμερμανς, ως ο «πράσινος Πρωθυπουργός».

Γνωρίζοντας, λοιπόν, αυτή την ευαισθησία θέλω να πιστεύω ότι η συζήτηση αυτή δεν θα είναι απλά μια συζήτηση, η οποία γίνεται για να εκτονωθεί η λαϊκή αντίδραση, οι φωνές όλων αυτών, οι οποίοι λένε, επιτέλους θα γίνει κάτι;

Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι μια αφορμή, αγαπητέ Γενικέ, για να αλλάξει κάτι αυτήν τη φορά προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου και δεύτερον, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Τι να σας κάνει ο Αγοραστός και ο κάθε Περιφερειάρχης, εάν το θεσμικό πλαίσιο είναι συγκεκριμένο και αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι υποστελεχωμένοι. Επομένως, χρειαζόμαστε αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου και ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού.

Κλείνω λέγοντας ότι θέλω να πιστεύω, κυρία Πρόεδρε ότι όλοι εδώ μέσα, ως εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, συμφωνούμε πως κανένα ιδιωτικό συμφέρον δεν μπορεί να είναι πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος, πάνω από την προστασία της δημόσιας υγείας, πάνω από την προστασία του νερού, που είναι πηγή ζωής .

Σας ευχαριστώ και πάλι για την ευκαιρία που μας δώσατε να γίνει αυτή η συζήτηση και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι προάγγελος θετικών εξελίξεων».

 

Απάντηση
Μ. Χαρακόπουλου
στην παρέμβαση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Δ. Κωνσταντόπουλου
για τον Αχελώο

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, για την οικονομία της συζήτησης για να μην επανέλθουμε να πω το εξής.
Για το θέμα του Αχελώου, που έθιξε ο συνάδελφος, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση από τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, θυμούμαι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δίναμε αποζημιώσεις για πλημμύρες από τον Αχελώο.
Δεν μιλούμε πια για το μεγαλεπήβολο σχέδιο, που εξήγγειλε ο πρώην Πρωθυπουργός και ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος, το οποίο μετεξελίχθηκε σε Κίνημα Αλλαγής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, για την εκτροπή των 650 εκατ. κυβικών μ’ετρων που είπατε. Μιλούμε για μια ήπια μεταφορά νερού, μόλις το 10% με 15% του νερού που χύνεται στη θάλασσα, για το οποίο κατά καιρούς, όπως σας είπα, πληρώνει αποζημιώσεις το ελληνικό δημόσιο για ζημιές από πλημμύρες στην Αιτωλοακαρνανία. Είναι γνωστό ότι υπάρχει υδατικό έλλειμμα στη Θεσσαλία, σε αντίθεση με το πλεόνασμα που υπάρχει στη Δυτική Ελλάδα.
Εμείς, λοιπόν, κυρία Πρόεδρε, αυτό που ζητούμε είναι να γίνει μια συζήτηση για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και εκεί μπορεί να γίνει και αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τον Αχελώο.
Θα παρακαλούσαμε, λοιπόν, να μην ακυρωθεί η αρχική θετική σας τοποθέτηση επί της ειδικής συνεδρίασης για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας.

ΔΙΟΝΥΣΙΑ – ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Υποεπιτροπής): Καταρχάς δεν έχω τοποθετηθεί επί του θέματος θετικά ή αρνητικά. Θα συζητήσω με το Προεδρείο να δω εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, διότι η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων ολοκληρώνει τις συνεδριάσεις της τον επόμενο μήνα και πρέπει να ψηφίσουμε μία αναφορά προς την Κυβέρνηση.
Κατά πάσα πιθανότητα, επειδή δεν έχουμε εξαντλήσει αυτή τη στιγμή την προτεραιοποίηση των θεμάτων που έχουμε, να μην μπορέσουμε τώρα, αυτόν και τον επόμενο μήνα, να φέρουμε αυτό το θέμα.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς το ζητούμε και νομίζω ότι και οι υπόλοιποι συνάδελφοι θα θέλανε να γίνει αυτή η συζήτηση.

Δευτερολογία
Μ. Χαρακόπουλου

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είμαι λακωνικός, κυρία Πρόεδρε. Θέλω να πιστεύω ότι η συζήτηση, αν δεν μεταδίδεται, θα μεταδοθεί από το κανάλι της Βουλής, διότι ήταν αρκούντως αποκαλυπτική.
Ακούσαμε ότι δεν υπάρχει ρύπανση στο ποτάμι μέχρι ότι είναι ικανοποιητικό το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και δεν χρήζει…

ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ (ΣΤΕΛΛΑ) ΜΠΙΖΙΟΥ:… σήμερα.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν έκανε ελέγχους σήμερα η Περιφέρεια και έχετε πόρισμα. Γνωρίζω ότι κατά καιρούς βλέπουμε δημοσιεύματα, διαμαρτυρίες κατοίκων, φορέων ότι υπάρχει ζήτημα μόλυνσης του ποταμού. Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης μας είπε για ιζήματα, τα οποία είναι προϊόν πολυχρόνιων ρύπανση των υδάτων του ποταμού.
Κυρία Πρόεδρε, δεν ξέρω, εάν εμμένει στη θέση του κ. Κόκκαλης, ότι δεν χρήζει αυστηροποίηση το θεσμικό πλαίσιο. Εμένα με ενδιαφέρει να υπάρχουν ποινές, οι οποίες θα λειτουργούν αποτρεπτικά. Το κόστος της παράβασης να είναι υψηλό, προκειμένου να μην προβαίνει σε παράβαση.
Εάν είναι της τάξεως των 1.000ή και των 30.000 ευρώ για κάποιον, ο όποιος τα βλέπει ως ψίχουλα αυτά, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και καμία αποτρεπτική ικανότητα.
Άρα και γι’ αυτό είπα ότι, όπως πρόσφατα νομοθετήσουμε για τις ελληνοποιήσεις γάλακτος πρόστιμα που φτάνουν και τις 300.000 ευρώ, να δούμε ξανά το ύψος των προστίμων και την κλιμάκωσή τους και τον μηχανισμό επιβολής τους.
Να ξαναδούμε τη δημοσιοποίηση, όχι με στόχο τη διαπόμπευση αυτών που ρυπαίνουν το ποτάμι. Θυμίζω ότι ψηφίσαμε δημοσιοποίηση για όσους κάνουν παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής, εάν κάποιος που ρυπαίνει παράγει ένα ΠΟΠ προϊόν και το διαθέτει στην αγορά φθηνότερα από κάποιον άλλον, ο όποιος έχει το κόστος του βιολογικού και αναγκάζεται να βγει με υψηλότερο κόστος στο ράφι του σούπερ μάρκετ με τη φέτα, για παράδειγμα, που μπορεί να παράγει. Δεν πρέπει να το ξέρει ο καταναλωτής και να επιβραβεύει τον έναν ή τον άλλο;
Άρα, λοιπόν, υψηλότερο ύψος ποινών και δημοσιοποίηση των ονομάτων και ακόμη και απώλεια της δυνατότητας να παράγουν ΠΟΠ, εάν υπάρχουν άνθρωποι ή επιχειρήσεις οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό και αποδειχθεί ότι ρυπαίνουν.
Εγώ, στην ερώτησή μου την γραπτή, και θα αναγκαστώ να επανέλθω δυστυχώς κύριε Αραβώση, εκτός αν με φωτίσετε με τις απαντήσεις σας, ρωτούσα για αυτούς που υποτροπιάζουν. Τα στοιχεία που έλαβα δύο φορές τους τελευταίους μήνες μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, δεν με φώτισαν ιδιαίτερα. Είδα για κάποιες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν ονοματίζονται, τα πρόστιμα τα οποία υπεβλήθησαν από 1.000 έως και 30.000 ευρώ συνολικού ύψους, όπως είπα 104 χιλιάδων ευρώ. Δεν κρίνω, αλλά δεν έγινα σοφότερος σε ποιο διάστημα επεβλήθησαν αυτά τα πρόστιμα, εάν μεταξύ αυτών κάποιοι υποτροπίασαν. Ο συνάδελφος, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, λέει ότι κάποιος οκτώ φορές υποτροπίασε. Αυτό θα το ήθελα να το ξέρω επισήμως, εάν υπάρχει. Ευχαριστώ.

ΔΙΟΝΥΣΙΑ – ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Υποεπιτροπής): Κι εμείς ευχαριστούμε πολύ. Να σας ενημερώσω ότι η συνεδρίασή μας μεταδίδεται ζωντανά.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, εγώ για τον ιστορικό του μέλλοντος, μπορεί κάποτε κάποιος καθηγητής να αναθέσει ένα διδακτορικό για τη ρύπανση των υδάτων των ποταμών ή και του Τιταρήσιου ποταμού -έχουμε πανεπιστήμιο στη Θεσσαλία- θα καταθέσω τις ερωτήσεις τις δύο τελευταίες και τις απαντήσεις που έλαβα, που σε κάποια σημεία είναι και αντικρουόμενες, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους.

Αντιπαράθεση
Μ. Χαρακόπουλου με Β. Κόκκαλη

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Στην ουσία της συζήτησης για τη διευκόλυνση πάντα και όχι άλλα άσχετα θέματα. Στη Διαύγεια, δημοσιεύονται όλες οι αποφάσεις και προκύπτει αν κάποιος έχει παραβεί δύο ή τρεις φορές, δημοσιεύονται όλα τα πρόστιμα ξεκάθαρα και λέει και το ιστορικό, δεν χρειάζεται να ανατρέξει κάποιος το 2012. Το τελευταίο πρόστιμο λέει το Σώμα της απόφασης, ότι ο συγκεκριμένος ήταν παραβάτης το 2017, το 2018, το 2019, το 2020.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κόκκαλη, εγώ δεν αντιδικώ μαζί σας, αλλά δεν θα κάνω τον επιθεωρητή Κλουζό, ψάχνοντας στη Διαύγεια σε βάθος 10 ή 20 χρόνων, για να δω ποιες επιχειρήσεις παραβίασαν. Δεν αμφισβήτησα τα στοιχεία σας. Είπα, ότι μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ζήτησα συγκεκριμένα στοιχεία και δεν μου εδόθησαν ή πλημμελώς εδόθησαν. Αυτό είπα. Εάν εσείς έχετε κάτι, όπως λέτε, με βάση την έρευνα που κάνατε στο Διαύγεια ας τα καταθέσετε να τα δούμε.

Διευκρινήσεις
από Κ. Αραβώση για το μοντέλο υποβολής προστίμων

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή το ερώτημα είναι και της συναδέλφου και δικό μου. Οι αλγόριθμοι θα συνδέονται με τον τζίρο των επιχειρήσεων; Διότι είναι άλλο να βάλεις 30.000 ευρώ σε κάποιον που έχει έναν Α τζίρο κι άλλο 30.000 σε έναν που έχει 10Α.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ (Περιφερειάρχης Θεσσαλίας): Εννοείτε, με την παράβαση;

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείται με την παράβαση, αλλά δεν αρκεί μόνο η παράβαση, κύριε Περιφερειάρχα.

Ερώτημα
Μ. Χαρακόπουλου
αν έχουν εισπραχθεί πρόστιμα

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Γενικέ, ποιος είναι σε θέση να μας δώσει μια απάντηση μέχρι σήμερα για τον Τιταρήσιο τι πρόστιμα, 1 ευρώ 2 ευρώ, τι έχει εισπράξει το ελληνικό δημόσιο;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΑΒΩΣΗΣ (Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος): Έχει έναν πίνακα ο κύριος Περιφερειάρχης και μπορεί να τα δει γιατί είναι σε περιφερειακό επίπεδο.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Περιφερειάρχης λέει τι πρόστιμα επέβαλε αυτός. Το ερώτημα είναι όταν τελεσιδίκησαν εάν τελεσιδίκησαν τι εισέπραξε αν εισέπραξε το δημόσιο. Ο Περιφερειάρχης λέει τι επέβαλε, τι πρόστιμα επέβαλε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ (Περιφερειάρχης Θεσσαλίας): Αυτά δεν έρχονται στην Περιφέρεια. Στην εφορία πηγαίνουν.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος μηχανισμός του κράτους.

ΔΙΟΝΥΣΙΑ-ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Υποεπιτροπής): Θα το αναλάβω εγώ να πάρω την πληροφόρηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και να σας την αποστείλω.

Μπορείτε να δείτε τις παρεμβάσεις του Μ. Χαρακόπουλου στη διεύθυνση: https://youtu.be/nF3h2Bx7O6c

back to top