Menu
A+ A A-
Μάξιμος στο βήμα της βουλής new
 
Αθήνα, 10 Ιουνίου 2020
 
 
Αγόρευση
του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Ολομέλεια της βουλής
κατά την επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας για την «Αναβάθμιση της εκπαίδευσης»

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Επιτρέψτε μου και εμένα να ξεκινήσω, μνημονεύοντας το σχολείο που έμαθα γράμματα, το κολέγιο «ΚΟΤΣΑΡΗ», όπως κατ’ ευφημισμόν αποκαλούσαμε το Γυμνάσιο Ιτέας Καρδίτσης και ενθυμούμαι, μάλιστα, ότι τη Β’ τάξη την βγάλαμε, κύριε Πρόεδρε, σε ένα πλινθόκτιστο κτήριο, το οποίο στην προηγούμενη χρήση του ήταν αχυρώνας. Το λέω αυτό για να τονίσω την αξία της δημόσιας εκπαίδευσης ως οχήματος κοινωνικής κινητικότητας, όπως ελέχθη και από τον Πρωθυπουργό νωρίτερα στο Βήμα, γιατί η δημόσια παιδεία είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα στο παιδί του αγρότη, στο παιδί του εργάτη, στα παιδιά φτωχών οικογενειών να έχουν ευκαιρίες για καλύτερη ζωή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
από τη μεταπολίτευση έως σήμερα υπήρξαν αρκετές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της παιδείας. Βεβαίως, υπήρξαν και Υπουργοί οι οποίοι θέλησαν να καταγραφούν ως μεταρρυθμιστές, κάνοντας πειραματισμούς στου «κασίδη» το κεφάλι. Βεβαίως, κυρία Υπουργέ, νομίζω ότι οι όποιες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα έχουν έντονο ιδεολογικό αποτύπωμα, γιατί επιχειρείται αλλαγή στην εκπαίδευση που έχει στόχο τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών, άρα υπό αυτή την έννοια, οι όποιες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα αντικατοπτρίζουν και το όραμα κάθε παράταξης για την κοινωνία.
Εμείς πιστεύουμε σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που τονίζει την αξία της ευγενούς άμιλλας, που προάγει την προσπάθεια, τον μόχθο, την εργασία, τον κόπο, που αναδεικνύει την αριστεία. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της ισότητας επιβάλει μία ισοπέδωση προς τα κάτω. Αφού δεν μπορούν να είναι όλοι άριστοι, δεν υπάρχει χώρος για αρίστους και επιβάλει τη μετριοκρατία. Έτσι, η αριστερά προάγει αντί της ευγενούς άμιλλας τη λογική της ήσσονος προσπάθειας.
Ομολογώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι με εξέπληξε δυσάρεστα η σφοδρότητα της αντίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ στα πρότυπα σχολεία, στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να επαναφέρει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα τα πρότυπα σχολεία. Τι δεν ακούσαμε, ότι είναι φασιστικό κατάλοιπο τα πρότυπα σχολεία, νομίζω, από την πρώην Υπουργό, την κ. Αναγνωστοπούλου. Καλά, θα μου πείτε εδώ τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε ακούσει ότι ο πρώτος Κυβερνήτης της χώρας ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν δικτάτορας. Φθάσαμε μέχρι τον αφορισμό του κ. Φίλη, του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, προς τα πρότυπα σχολεία. Τα αφόρισε τα πρότυπα σχολεία ο κ. Φίλης, ως καρκινώματα στο σώμα της δημόσιας παιδείας.
 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Διαβάστε το όλο, όχι έτσι.
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπατε ότι είναι καρκινώματα;
 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Να διαβάσετε τι είπα. Διαβάστε το όλο.
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν το διορθώνετε, κύριε Φίλη, με μεγάλη χαρά! Δεν έχω μπροστά μου όλα τα Πρακτικά για να το διαβάσω.
 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Έ, λοιπόν; Όχι προπαγάνδα εδώ μέσα, επιχειρήματα θέλουμε.
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπατε ότι είναι καρκίνωμα…
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Κύριε Χαρακόπουλε, σας παρακαλώ.
Κύριε Φίλη, μπορείτε να ζητήσετε τον λόγο επί προσωπικού.
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Φίλη, χαίρομαι αν θέλετε να ανασκευάσετε και να διορθώσετε. Με μεγάλη χαρά θα το δεχθώ. Γιατί, πραγματικά, με εξέπληξε, όπως σας είπα, ο αφορισμός σας. Μακάρι να είναι έτσι. Θα περίμενε κανείς, όμως, από την αριστερά που κόπτεται υπέρ των αδυνάτων, να στηρίζει τα πρότυπα σχολεία. Διότι, τα πρότυπα σχολεία, τι είναι ουσιαστικά; Σχολεία στα οποία παιδιά φτωχών οικογενειών που έχουν ιδιαίτερα χαρίσματα, ιδιαίτερα τάλαντα, ιδιαίτερη έφεση στη γνώση, ιδιαίτερες κλίσεις, μπορούν να σπουδάσουν σε αυτά χωρίς δίδακτρα και να έχουν ευκαιρίες καλύτερες στη ζωή τους. Τι είναι, δηλαδή, τα πρότυπα σχολεία; Ένας μηχανισμός άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Νομίζω ότι και το παράδειγμα του Υπουργού κ. Γεραπετρίτη, ήταν καταλυτικό στην Αίθουσα.
Κυρία Υπουργέ,
επιτρέψτε μου, επειδή στη λίστα που δόθηκε των προτύπων σχολείων, δεν περιλαμβάνεται μία ολόκληρη περιφέρεια της χώρας, η Θεσσαλία, με πρωτεύουσα τη Λάρισα, έναν νομό με 300 χιλιάδες κατοίκους που έχει όλες τις προϋποθέσεις να φιλοξενήσει πρότυπο σχολείο, θέλω να πιστεύω ότι από την επόμενη σχολική χρονιά θα υπάρξουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις, για να δημιουργηθεί πρότυπο σχολείο και στη Λάρισα.
Το ίδιο ακατανόητη, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι και η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όσον αφορά την άρνησή σας να υπάρχει εξοικείωση των παιδιών του νηπιαγωγείου με την αγγλική γλώσσα. Τι δεν ακούσαμε για σκοτεινά συμφέροντα μέχρι δάκτυλο του ιμπεριαλισμού που βρίσκονται πίσω από αυτή την αλλαγή.
Θετικές, αναμφίβολα, κύριε Πρόεδρε, είναι οι ρυθμίσεις για την αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων, τη βάση του δέκα για την προαγωγή μιας τάξης, την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
χρειάστηκαν τέσσερις δεκαετίες από τη μεταπολίτευση και πέντε χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου η αριστερά να αποδεχθεί ότι ήταν φενάκη, όλο αυτό που ακούγαμε τόσα χρόνια περί ελεύθερης, απρόσκοπτης εισαγωγής στα πανεπιστήμια, χωρίς καμία εξέταση, χωρίς καμία επιλογή.
Είχαμε μαραθώνιες συνεδριάσεις στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων τον κ. Γαβρόγλου. Αντιπαρατεθήκαμε αρκετές φορές με τον κ. Φίλη όταν ήταν Υπουργός και εγώ τομεάρχης παιδείας της Νέας Δημοκρατίας. Είχαμε πολυσέλιδες εκθέσεις, πολυσέλιδα πορίσματα διάφορων επιτροπών, πέραν αυτής της Μορφωτικών Υποθέσεων αναφέρθηκε ο κ. Φίλης στην Επιτροπή υπό τον κ. Λιάκο. Και όλα αυτά, γιατί; Για να δικαιολογηθεί η κυβίστηση του ΣΥΡΙΖΑ και να επανέλθουμε τέσσερις δεκαετίες μετά σε ένα σύστημα δεσμών, ουσιαστικά, το οποίο αποδεχόμαστε όλοι ή σχεδόν όλοι σε αυτή την Αίθουσα.
Επειδή έγινε πολύς θόρυβος, κυρία Υπουργέ, για την επαναφορά των λατινικών, ως πανελληνίως εξεταζόμενο μάθημα και την κατάργηση της κοινωνιολογίας και δόθηκε μάλιστα, και ιδεολογικό «χρώμα» σε αυτή την διαφοροποίηση που υπήρξε, θα ήθελα να ξαναδείτε και πάλι την πρόταση που διατυπώθηκε και από την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών. Όπως στο δεύτερο πεδίο οι μαθητές που επιλέγουν τις πολυτεχνικές σχολές, μπορούν να εξεταστούν ως τέταρτο μάθημα στα μαθηματικά και αυτοί που επιλέγουν τις ιατρικές σχολές, να εξεταστούν στη βιολογία, ομοίως και εδώ θα μπορούσαν όσοι ακολουθούν τις φιλοσοφικές σχολές, την αρχαιολογία να εξετάζονται στα λατινικά και όσοι ακολουθούν τις κοινωνικές επιστήμες να εξετάζονται στην κοινωνιολογία. Το ζητούν και τα ίδια τα πανεπιστήμια, όπως γράφει στην επιστολή της η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών. Αφού ομνύουμε όλοι στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, ας το δεχθούμε. Αν και για τα λατινικά, θα σας έλεγα ότι εγώ βρήκα πολύ ενδιαφέρον το άρθρο του καθηγητή Μαυρογορδάτου, που λέει ότι, ίσως, θα πρέπει να δούμε τη διδασκαλία λόγιων μορφών της γλώσσας μας, διότι είναι πράγματι αδιανόητο στις ημέρες μας τα παιδιά που τελειώνουν τη μέση εκπαίδευση, να αδυνατούν να διαβάσουν από το πρωτότυπο Παπαδιαμάντη και Ροΐδη και να χρειάζονται μεταγλώττιση. Είναι θετικές οι ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και θέλω να πιστεύω ότι μετά από μία δεκαετή χρήση που αποδεκατίστηκαν τα ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό, θα υπάρχει ένα δυναμικό come back στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και ευρύτερα στην ελληνομάθεια με τη στήριξη και ελληνικών εδρών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θέλω να κλείσω με το εξής, κύριε Πρόεδρε. Να εξάρω τη ρύθμιση για την ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων στα πανεπιστήμια. Ξέρετε ότι χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία της Αναθεώρησης του Συντάγματος, του άρθρου 16, που θα έδινε την ευκαιρία και στη χώρα να καταργηθεί το κρατικό μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια, έτσι ώστε η χώρα μας να γίνει πόλος έλξης φοιτητών από όλο τον κόσμο;                                                                                                             
Νομίζω ότι τώρα με αυτή τη ρύθμιση, κυρία Υπουργέ, ανοίγετε ένα παράθυρο ευκαιρίας, έτσι ώστε φοιτητές όχι μόνο από τα Βαλκάνια και τη Νοτιανατολική Ευρώπη, αλλά από όλο τον κόσμο, να έρθουν και να σπουδάσουν με δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια στη χώρα που γέννησε τις περισσότερες επιστήμες, από τα μαθηματικά μέχρι την ιατρική και από τη φιλοσοφία μέχρι τη ρητορική. Νομίζω ότι είναι πραγματικά το πιο κομβικό σημείο αυτού του νομοσχεδίου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
όπως είπα και στην αρχή η δημόσια παιδεία είναι το όχημα της κοινωνικής κινητικότητας. Και προς αυτήν την κατεύθυνση, της αναβάθμισης της δημόσιας παιδείας θα πρέπει όλες και όλοι να εργαζόμαστε. Νομίζω ότι το νομοσχέδιο αυτό προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και για τούτο το υπερψηφίζω.
 
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο.
 
ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και εγώ θα ήθελα τον λόγο για ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Θα σας δώσω τον λόγο για ένα λεπτό, κύριοι συνάδελφοι, αλλά δεν ξεκινήσαμε καλά έτσι. Παρακαλώ να αποφεύγονται οι προσωπικές αναφορές.
Κύριε Φίλη, έχετε τον λόγο.
 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, προσπαθώ να απαντώ με επιχειρήματα και να αξιοποιώ τη γνώμη των άλλων με επιχειρήματα, όχι με λεξούλες και με προπαγάνδα.
Μιλώντας κατ’ επανάληψη στη Βουλή και στις Επιτροπές και εδώ στην Ολομέλεια τεκμηρίωσα την αντίθεσή μας στο δίκτυο προτύπων που πάει να δημιουργηθεί τώρα, όχι στα ιστορικά πρότυπα τα οποία λειτουργούν και τα οποία διατηρήσαμε ως κυβέρνηση και που τυχαίνει να έχω τελειώσει ένα από αυτά, αλλά στο δίκτυο των πολλαπλασιαζόμενων εφεξής πρότυπων σχολείων σε όλη την Ελλάδα. Έχει διαφορά. Άλλο οκτώ, άλλο τριάντα –θα έχουμε είκοσι πέντε το Σεπτέμβριο- άλλο πενήντα ή εκατό αργότερα, όπως λέει η κυρία Υπουργός.
Ποια είναι η διαφορά; Η διαφορά είναι ότι εδώ πέρα είμαστε μπροστά στη δημιουργία ενός τριχοτομημένου σχολικού δικτύου, πρότυπα, πειραματικά που είναι άλλο πράγμα και το μεγάλο πλήθος των σχολείων της γειτονιάς. Σύμφωνα με τον νόμο που έχουμε μπροστά μας -και ολοκληρώνω- διαβάζω: «Έχουμε να κάνουμε με ένα δίκτυο σχολείων για τα παιδιά μιας μειοψηφικής μορφωτικής και κοινωνικής ελίτ, που θα λειτουργεί το δίκτυο σχολείων, όχι τα σημερινά ιστορικά πρότυπα, τα πενήντα, εκατό, διακόσια που λένε πρότυπα στην Ελλάδα. Θα λειτουργεί με ξεχωριστές προδιαγραφές και προνομιακές ρυθμίσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα σχολεία σαν ένα καρκίνωμα στα σπλάχνα της δημόσιας εκπαίδευσης, που θα απομυζά και θα τρέφεται από την αφαίμαξη των άλλων σχολείων, των σχολείων των πολλών και των αδύναμων». Το λέει το νομοσχέδιο.
Οι καλύτεροι μαθητές από όλα τα σχολεία θα πηγαίνουν στα πρότυπα. Οι καλύτεροι δάσκαλοι από όλα τα σχολεία θα πηγαίνουν στα πρότυπα. Τι θα μένει στα άλλα σχολεία; Πλήρης υποβάθμιση των σχολείων. Αυτή είναι η έννοια.
Ενοχλεί; Είναι δυνατόν να δημιουργήσει διάφορες παρεξηγήσεις η λέξη «καρκίνωμα»; Καμία αντίρρηση, δεν είναι αυτό το θέμα. Η ουσία είναι το θέμα, ότι απομυζάτε τα παιδιά με έφεση στη μάθηση και τους καλούς καθηγητές από τα υπόλοιπα σχολεία για λίγα σχολεία. Έχουμε τρεισήμισι χιλιάδες γυμνάσια και δημοτικά στην Ελλάδα και θα φτιάξετε πενήντα, το πολύ εκατό πρότυπα.
Όλες οι προτεινόμενες καινοτομίες για τα πρότυπα σχολεία, όπως είναι οι όμιλοι, η συνεργασία με πανεπιστήμια κ.λπ., είναι σωστές. Να επεκταθούν σε όλα τα σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης. Αυτή είναι η γνώμη μας. Τονίζω, όχι συνθήματα. Αν παρεξηγείται η έννοια που ανέφερα, καμία αντίρρηση. Την ουσία να κοιτάξουμε.
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Ωραία, νομίζω ότι δώσατε την εξήγηση επί του κειμένου σας.
Κυρία Αναγνωστοπούλου, έχετε τον λόγο για ένα λεπτό.
 
ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μία λέξη μόνο. Θα ήθελα να παρακαλέσω τους αγαπητούς συναδέλφους από την Πλειοψηφία να συμβουλεύονται τα Πρακτικά, όταν θέλουν να μιλήσουν για το τι είπαμε.
Κύριε Χαρακόπουλε, αυτά που είπατε, δεν τα είπα. Για τα πρότυπα θα επανέλθω. Τώρα, όσο για τον Καποδίστρια, είμαι σοβαρή ιστορικός. Δεν θα σας απαντήσω τίποτα άλλο. Για τις συνωμοσίες, συμβουλευτείτε τα Πρακτικά, κύριε Χαρακόπουλε.
Ευχαριστώ.
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα συμβούλευα και εγώ όλους να διαβάσουν -μια και το ξεκινήσαμε σήμερα- το βιβλίο του Δημήτρη Γληνού «Περί Αγραμματοσύνης».
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο.
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Σε τι θα απαντήσετε; Να απαντήσετε, θα σας δώσω τον λόγο, αλλά δεν σας έθιξαν.
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, η πρόθεσή μου, επειδή είμαι χρόνια εδώ, δεν είναι να διαστρεβλώνω τα λεγόμενα κανενός.
Απ’ ό,τι κατάλαβα ο κ. Φίλης θεωρεί ότι καλώς τα οκτώ υπάρχοντα σήμερα πρότυπα σχολεία λειτουργούν, αλλά θεωρεί ότι θα είναι καρκίνωμα αν αυτά γίνουν πενήντα; Γιατί η πρόθεση η δική μας είναι να κάνουμε στην έδρα κάθε Νομού ένα τέτοιο πρότυπο, κατ’ αρχήν. Ο στόχος είναι να μην είναι περιορισμένα, να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες στα παιδιά όλης της χώρας που έχουν αυτά τα χαρίσματα.
Επί της ουσίας δεν κατάλαβα τι διέψευσε η κ. Αναγνωστοπούλου. Ελέχθη ή δεν ελέχθη ότι έχουν σχέση με φασιστικά κατάλοιπα τα πρότυπα σχολεία;
 
ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να ψάξετε τα Πρακτικά και θα δείτε, κύριε Χαρακόπουλε.
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Η κ. Αναγνωστοπούλου είπε ότι πρέπει να ψάξετε τα Πρακτικά για να δείτε, ακριβώς για να μην φάμε χρόνο. Θα τα ψάξετε και θα δείτε.
 
 
Μπορείτε να δείτε την πρωτολογία του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/gZ0o-g0wFMc
 
Μπορείτε να δείτε την απάντηση Χαρακόπουλου σε Φίλη και Αναγνωστοπούλου στην διεύθυνση:  https://youtu.be/pMPjtyi7Q5k
 
 
back to top