Menu
A+ A A-
Μαξιμος Βουλη 02.06.20 α 1
 
Αθήνα, 2 Ιουνίου 2020
 
Αγόρευση
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
“Ρυθμίσεις αρμοδιότητας ΥπΑΑΤ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα”

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
 
Εκ προοιμίου να ζητήσω την κατανόησή σας, γιατί υπήρξε και ένα προσωπικό ζήτημα με τον εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά την αρχή της συνεδρίασης, οπότε θα χρειαστώ λίγο παραπάνω χρόνο με την ανοχή σας.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
αναμφίβολα η υγειονομική κρίση, η πανδημία που περάσαμε και περνούμε ακόμη μας έκανε σοφότερους. Κατέστησε νομίζω ξεκάθαρο ότι ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι “μονοκαλλιέργεια” και ότι η οικονομία της χώρας δεν μπορεί σε μέγιστο βαθμό να στηρίζεται στο τουριστικό προϊόν. Την ίδια ώρα είδαμε να αναπτύσσεται ένας “εθνικισμός των τροφίμων”, αν μπορούμε να το ονομάσουμε έτσι. Χώρες που παράγουν αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα ήταν αρνητικές στις εξαγωγές τους. Την περίοδο αυτή η Ρουμανία δεν εξήγαγε σιτηρά νομίζω και η Τουρκία λεμόνια. Άρα, η κρίση αυτή αναδεικνύει την αξία της έστω στοιχειώδους αυτάρκειας της χώρας σε τρόφιμα.
Εδώ προκύπτει το μείζον ερώτημα τι κάνουμε για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Χρειάζεται να ξαναδούμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να στηρίξουμε τους ανθρώπους της πραγματικής παραγωγής, αγρότες και κτηνοτρόφους.
 
Κι αφού μιλώ για στήριξη αυτών των ανθρώπων, κύριε Υπουργέ, αναμένουν από εσάς στήριξη -την ανέμεναν και σήμερα και ελπίζω μέχρι αύριο στο τέλος της συνεδρίασης να γίνει- οι κτηνοτρόφοι και ιδιαίτερα οι αιγοπροβατοτρόφοι οι οποίοι υπέστησαν σημαντική ζημιά λόγω της πανδημίας και από τις ελληνοποιήσεις γάλακτος και κρέατος το προηγούμενο διάστημα, αλλά και από τη μειωμένη κατανάλωση κρέατος λόγω του ιδιαίτερου τρόπου με τον οποίο γιορτάσαμε φέτος το ορθόδοξο Πάσχα, χωρίς τον οβελία. Οι πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα δεν τους ικανοποιούσαν.
 
Χάρηκα γιατί κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή, απαντώντας μου, δεσμεύτηκατε ότι θα είναι πολύ πιο γενναία και δεν θα έχουν καμία σχέση τα μέτρα που θα ανακοινώσετε με τα όσα μέχρι τούδε είδαν το φως της δημοσιότητας ως εικασίες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για 4 ευρώ την προβατίνα.
Ήδη έχει ανακοινωθεί η συγκρότηση της λεγόμενης Επιτροπής Πισσαρίδη, του νομπελίστα οικονομολόγου στον οποίο ο Πρωθυπουργός εμπιστεύθηκε την εκπόνηση ενός σχεδίου για την επόμενη μέρα της παραγωγικής Ελλάδας. Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτό το σχέδιο κομβικό ρόλο θα έχει ο πρωτογενής τομέας.
Θέλω να πιστεύω, επίσης, κύριε Υπουργέ, ότι θα βρεθεί τρόπος να αντληθούν σημαντικά ποσά και για την πρωτογενή παραγωγή, για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, από το γενναίο πακέτο στήριξης λόγω της πανδημίας, το Ταμείο Ανάπτυξης, που ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν το οποίο αγγίζει τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Όπως είπα και στις συνεδριάσεις της επιτροπής, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει μια σειρά από εκκρεμότητες, διευθετεί προβλήματα, δίνει λύσεις σε σημαντικά ζητήματα όπως είναι οι ελληνοποιήσεις, που μας έμειναν βαριά κληρονομιά από την προηγούμενη κυβέρνηση.
 
Θα αναφερθώ, λοιπόν, σταχυολογώντας και ενδεικτικά στα ζητήματα αυτά στον χρόνο που θα μου επιτρέψει το Προεδρείο.
Το νομοσχέδιο διευθετεί το μέγα ζήτημα των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που είχε βαλτώσει τα τελευταία πέντε χρόνια με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Θυμίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι επανα-οριοθέτηση του τι είναι βοσκότοπος έγινε στην περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Τότε οριοθετήσαμε και πάλι το τι είναι βοσκότοπος και αυτό έσωσε επιδοτήσεις και οδήγησε στην επανάκτηση των προστίμων που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους 466 εκατομμυρίων ευρώ. Βοσκότοπος δεν είναι μόνο τα λιβάδια στην Κεντρική και στη Βόρεια Ευρώπη, δεν είναι μόνο οι ποώδεις, αλλά είναι και οι φρυγανώδεις και οι ξυλώδεις καλλιέργειες. Για να το πω λαϊκά, για να το καταλάβουν όλοι, βοσκότοποι είναι και τα πουρνάρια στις πλαγιές ακόμη και στους γκρεμούς όπου βόσκουν τα κατσίκια.
 
Δεύτερον, αυστηροποιεί το θεσμικό πλαίσιο κυρώσεων για τις ελληνοποιήσεις. Είδα τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η Αξιωματική Αντιπολίτευση η οποία αρχικώς επιχείρησε να απαξιώσει τη ρύθμιση λέγοντας ότι ουσιαστικά είναι μια ενσωμάτωση κοινοτικού δικαίου, μια συμμόρφωση σε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό. Και ήρθαν τα αποκαλυπτήρια, ο κανονισμός αυτός ήταν από το 2017. Είχε αραχνιάσει προφανώς στο Υπουργείο και στα συρτάρια της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αναμφίβολα είναι πολύ σημαντικό, γιατί οι ελληνοποιήσεις είναι πραγματικά μια αιμορραγία για τον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα για την κτηνοτροφία μας. Είναι εξαπάτηση και του καταναλωτή, που αγοράζει άλλο προϊόν από αυτό που πραγματικά πληρώνει, και βεβαίως πλήττονται και οι παραγωγοί γιατί συμπιέζεται το εισόδημά τους.
 
Κύριε Υπουργέ, όμως, δεν αρκούν, όπως κι εσείς σωστά είπατε, μόνο τα υψηλά πρόστιμα. Πρόστιμα ακούμε και για τη μόλυνση στον Τιταρήσιο όπου πέφτουν τυρόγαλα από διάφορες επιχειρήσεις, στο ποτάμι μας τον Ελασσονίτη από την Ελασσόνα, που περνάει τον Τύρναβο και χύνεται στον Πηνειό. Πρόστιμα, ακούμε, αλλά πρόστιμα δεν βλέπουμε. Δεν ξέρουμε αν φτάνουν ποτέ στον κρατικό προϋπολογισμό. Περιγράψατε νωρίτερα τη διαδικασία των προστίμων και των καταλογισμών και το πόσο χρονοβόρα είναι.
Όμως, εκείνο που βλέπουμε επίσης είναι ότι προφανώς αυτά δεν λειτουργούν αποτρεπτικά και δεν συμμορφώνεται κανείς, γιατί είμαι δεκαπέντε χρόνια πια σε αυτό το Κοινοβούλιο και έχω βαρεθεί να κάνω κοινοβουλευτικό έλεγχο επ’ αυτού του ζητήματος και δεν υπάρχει καμία λύση.
Θέλω να πιστεύω, λοιπόν, ότι θα προχωρήσουμε περαιτέρω, ότι θα υπάρξει ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού. Χρειαζόμαστε ελεγκτικό προσωπικό στο Υπουργείο. Χρειαζόμαστε κτηνιάτρους. Είχα ζητήσει, όταν ήμουν στο Υπουργείο, να εξαιρεθεί από τον κανόνα της μίας πρόσληψης προς πέντε αποχωρήσεις. Χρειαζόμαστε επειγόντως προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού.
 
Έρχομαι στο τρίτο ζήτημα, στον ΕΛΓΑ. Σήμερα είδαμε -ω του θαύματος- μια αναδίπλωση από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του εισηγητή της. Λάβρος στις επιτροπές: “Ιδιωτικοποιείτε τον ΕΛΓΑ από την πίσω πόρτα” διαβάζω στο αγαπημένο τους “Ντοκουμέντο” στο οποίο φερόμουν να έχω πει ότι “ευχήθηκα να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΛΓΑ” λες και ο Βορίδης βγάζει στο σφυρί τον ΕΛΓΑ, λες και δημοπρατείται ο ΕΛΓΑ, λες και έχουμε πλειστηριασμό ποιος θα αγοράσει τον ΕΛΓΑ ή ότι αποκρατικοποιείται ο ΕΛΓΑ.
Μιλούμε για τη δυνατότητα και φορέων του ιδιωτικού τομέα να μπορούν να κάνουν και αυτοί ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα. Είπα: “Μακάρι να μπορέσουν να το κάνουν”. Προσωπικά είπα ότι έχω ερωτηματικά γιατί ο ΕΛΓΑ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Τα ασφάλιστρα των αγροτών αναδιανέμει ως αποζημιώσεις. Εάν υπάρξει δυνατότητα, μακάρι να υπάρξει.
Από εκεί, λοιπόν, που μιλούσαμε για ιδιωτικοποίηση, τώρα ετέθη ως ερώτημα η παραίνεσή μου να μείνει ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής είτε στον κρατικό ΕΛΓΑ, είτε στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που ενδεχομένως θα θελήσουν να εμπλακούν στην αγροτική παραγωγή.
Θέλω να πιστεύω, κύριε Υπουργέ, ότι η απάντηση θα είναι καταφατική, οπότε μέχρι τις εκλογές ευελπιστώ ότι δεν θα ξανακούσουμε πάλι συζήτηση περί ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ.
Η συζήτηση περί ΕΛΓΑ νομίζω ότι ήταν ενδιαφέρουσα, γιατί πρώτον είχαμε τη δέσμευση του Υπουργού ότι θα υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα επικαιροποίησης του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να αντιμετωπίζονται ασφαλιστικοί κίνδυνοι που σήμερα δεν αποζημιώνονται και η δέσμευσή σας ότι στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου θα υπάρξει μια ολοκληρωμένη συζήτηση, μια ανοιχτή κουβέντα να δούμε η Κυβέρνηση μας σε τι κατάσταση παρέλαβε τον ΕΛΓΑ, ποια τα οικονομικά του ΕΛΓΑ που ανάγκασαν την παρούσα ηγεσία να μειώσει την προκαταβολή από το 70% στο 65%.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
 
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα την ανοχή σας, για την οποία δεσμευτήκατε.
Είναι ιδιαίτερα θετική η ρύθμιση και η επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος για τον καταροϊκό που δίδει τη δυνατότητα αποζημίωσης στους παραγωγούς που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, οι οποίοι θανάτωσαν τα ζώα τους και δεν έλαβαν την αποζημίωση, γιατί χάθηκαν κάπου στο δρόμο τα παραστατικά.
Κύριε Υπουργέ, το είπα και στην Επιτροπή το επαναλαμβάνω και τώρα από αυτό το Βήμα ότι θα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα εάν οι αποζημιώσεις αυτές ήταν εντόκως. Δεν είναι τα ποσά σημαντικά, ευτελή είναι, αλλά είναι ένα μήνυμα που συμβάλλει στην αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης κράτους και πολιτών, όταν και το κράτος οφείλει στους πολίτες τα καταβάλει εντόκως, όπως ζητάει εντόκως τις υποχρεώσεις των πολιτών προς αυτό.
 
Έρχομαι στο πέμπτο ζήτημα της δάσωσης γαιών. Κύριε Υπουργέ, σας έχω κατ’ επανάληψη ζητήσει να δώσετε μια λύση σε αυτόν τον Γολγοθά που υφίστανται παραγωγοί, αγρότες από τη Φλώρινα μέχρι την Κρήτη που καλούνται να επιστρέψουν το σύνολο των επιδοτήσεων που έλαβαν για το φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα της δάσωσης αγροτικών γαιών, γιατί κάποιοι φωστήρες πριν είκοσι χρόνια έβαλαν αυθαίρετα στην Ελλάδα υπερβολικό αριθμό δέντρων ανά στρέμμα, κάτι που είναι αδύνατο να γίνει.
Επανακαταθέτω εν είδει τροπολογίας τη ρύθμιση του ακανθώδους αυτού προβλήματος, καθώς επίσης και μια παρόμοια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για αντίστοιχη περίπτωση στην Λετονία, όπου δίνει νομίζω μια διέξοδο. Ορίστε, παρακαλώ, το καταθέτω για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα ρύθμιση, η οποία βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Θέλω να πιστεύω, κύριε Υπουργέ, ότι θα δώσετε μια λύση πριν ταλαιπωρηθούν και άλλο δικαστικά και εξουθενωθούν οικονομικά αυτοί οι άνθρωποι.
 
Επίσης, νομίζω ότι είναι πολύ θετική η ρύθμιση για την καθολική εφαρμογή της συλλογής και καύσης νεκρών ζώων. Με τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε πιλοτικά με την πρώτη ΚΥΑ, που έφερε τη δική μου υπογραφή όταν ήμουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 
Θα κλείσω, κύριε Πρόεδρε -και ευχαριστώ για την ανοχή σας- με τις ρυθμίσεις της τροπολογίας για τους εργάτες γης. Είναι αναμφίβολα μια θετική ρύθμιση η δυνατότητα να εργάζονται ως εποχιακοί εργάτες γης και όσοι λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως και για την θετική ρύθμιση με την καθιέρωση του εργόσημου, κατ’ επανάληψη έχουμε ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο δείχνοντας τον δρόμο για την επίλυση του ζητήματος.
 
Βεβαίως, αναμφίβολα θετικές είναι και παρόμοιες ρυθμίσεις, κύριε Υπουργέ, για τη δυνατότητα απασχόλησης στον αγροτικό τομέα συνταξιούχων γεωργών χωρίς να χάνουν το 30% της σύνταξής τους, όπως επίσης και ετεροεπαγγελματιών συνταξιούχων άλλων κατηγοριών, οι οποίοι δεν θα χάνουν την σύνταξή τους εάν το αγροτικό εισόδημα είναι έως 10.000.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι όλα αυτά όμως αναδεικνύουν την αχίλλειο πτέρνα του πρωτογενούς τομέα, που είναι η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, η ανάγκη ανανέωσης άμεσης, γρήγορης, με αξιοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι το πρόγραμμα νέων αγροτών.
 
Σας ευχαριστώ πολύ και εσάς, κύριε Πρόεδρε, ιδιαίτερα για την κατανόηση.
 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας).
 
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την αγόρευση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/6kKJsSA2uJM
back to top