Menu
A+ A A-
Μαξιμος προεδρευον 29.05.2020 1
 
Αθήνα, 28 Μαΐου 2020
 
Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με θέμα: «Συζήτηση επί της Ετήσιας Έκθεσης Συνηγόρου του Πολίτη και της Ειδικής Έκθεσης Συνηγόρου του Πολίτη για Ίση Μεταχείριση».
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Θα ήθελα και εγώ να εκφράσω τη χαρά μου, διότι στη σημερινή κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, έχουμε την ευκαιρία να φιλοξενούμε τον Συνήγορο του Πολίτη και τη Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη και να συζητούμε την ετήσια έκθεση της ανεξάρτητης αρχής για το 2019, καθώς και την ειδική έκθεση για τα ίσα δικαιώματα του περσινού χρόνου.
Περιδιαβαίνοντας τις ογκωδέστατες εκθέσεις, αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι ο Συνήγορος του Πολίτη έχει επιδείξει ένα αξιολογότατο έργο στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως, σε αυτό της υποστήριξης των ίσων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι παρά το αναμφισβήτητο γεγονός πως η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου, με δεδομένη τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος και με ισχυρή κουλτούρα στην προάσπιση των αρχών της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν τόσο στο επίπεδο της νομοθεσίας όσο και της καθημερινής πρακτικής. Θα συμφωνήσω επομένως, με τον κ. Ποττάκη πως πρέπει, για να προσεγγίσουμε τα ζητήματα της ισότητας και της κατάργησης των διακρίσεων, να σκεφτόμαστε για τον Άλλον όπως για τον Εαυτόν μας. Βεβαίως, πάντοτε εντός του νομικού πλαισίου του κράτους και της υπεράσπισης της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας.
Από όλες τις κατηγορίες των ζητημάτων, που ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ασχοληθεί κατά το προηγούμενο έτος, θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στις προσπάθειες που κάνει για την εξάλειψη των διακρίσεων και την προώθηση των ίσων ευκαιριών για τις οικογένειες και τα δικαιώματα των εγκύων. Σε αυτό, συναντώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα με την ανάγκη υποστήριξης της οικογένειας και κυρίως, της αύξησης των γεννήσεων, με δεδομένη τη δημογραφική κατάρρευση της χώρας.
Για τον λόγο αυτό, οι διακρίσεις που υφίστανται οι έγκυες, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα, συνιστούν μια άκρως αποτρεπτική συνθήκη για την τεκνοποίηση. Υπό τον φόβο της μη ανεύρεσης εργασίας ή της απώλειας της, μια νέα γυναίκα επιλέγει να μην τεκνοποιήσει, παρά την επιθυμία της. Ιδιαίτερα με την αύξηση της ανεργίας, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και τώρα πλέον λόγω της πανδημίας, η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει. Η πολιτεία λοιπόν, οφείλει να αναπτύξει όχι μόνο μηχανισμούς καταστολής των διακρίσεων κατά των εγκύων, αλλά να επιμείνει και σε επιπλέον οφέλη προς αυτές. Το ίδιο πρέπει να ισχύει για τη χρήση των προνομίων, που προβλέπονται για την ομαλή οικογενειακή ζωή και αυτό ισχύει, ιδιαιτέρως, για τις πολλές μονογονεϊκές οικογένειες που αυξάνονται.
Εξίσου σημαντική, είναι η δράση της αρχής για τις διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρία και όσων έχουν προβλήματα υγείας. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ο πολιτισμός ενός κράτους και ενός έθνους αποτυπώνεται στο πώς συμπεριφέρεται στα πιο αδύναμα μέλη του. Για παράδειγμα, πώς εξυπηρετείται από τις δημόσιες υπηρεσίες, από το αν έχει δυνατότητα πρόσβασης σε κτίρια και εγκαταστάσεις, από το αν έχει τη δυνατότητα στάθμευσης χωρίς να έχει καλυφθεί η θέση του από κάποιον ασυνείδητο.
Το πρόβλημα βεβαίως των σχέσεων με τις δημόσιες υπηρεσίες είναι κατά πολύ ευρύτερο και αυτό αποδεικνύεται και από τον όγκο των σχετικών αναφορών που έλαβε η Αρχή, καθώς η πλειοψηφία τους σχετίζεται με την κοινωνική ασφάλιση και ακολουθούν τα προβλήματα με τις ΔΕΚΟ και τα φορολογικά. Ελπίζω, ότι η ψηφιακή επανάσταση, που έλαβε χώρα κατά την περίοδο της πανδημίας να μειώσει τα προβλήματα και η επόμενη Έκθεση του Συνηγόρου να έχει πολύ λιγότερες αναφορές.
Τέλος, θα ήθελα να κάνω μία επισήμανση στο πολύ σοβαρό θέμα των Ρομά. Το συγκεκριμένο ζήτημα είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τον Συνήγορο και είναι από τα πλέον δυσεπίλυτα. Κυρίως, γιατί πέραν των κρουσμάτων διακρίσεων από δημόσιους φορείς ή ιδιωτικές επιχειρήσεις, εμφανίζονται διαρκώς προβλήματα αντιπαράθεσης με περιοχές που γειτνιάζουν κοινότητες των Ρομά.
Αναμφισβήτητα, όπως επισημαίνει και η Αρχή, χρειάζεται να υπάρξει καλλιέργεια της κουλτούρας συνύπαρξης και πολλοί δήμοι έχουν κάνει βήματα προς αυτό. Ωστόσο, όπως έδειξαν και κάποιες συμπεριφορές απειθαρχίας στους υγειονομικούς κανόνες, από κοινότητες των Ρομά σε περιοχές όπως η Νέα Σμύρνη στη Λάρισα ή στην Ξάνθη, που έβαλαν σε κίνδυνο την υγεία των μελών τους υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για την εμφύσηση του αισθήματος του υπεύθυνου πολίτη σε πολλά μέλη αυτής της ευαίσθητης κατηγορίας των συμπολιτών μας. Αποδεικνύεται, ότι δεν φτάνει η πολιτική δικαιωμάτων, για να αλλάξει τα πράγματα. Απαιτείται μια συνεκτική και στοχευμένη πολιτική μακράς πνοής».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στη διεύθυνση: https://youtu.be/qyoWVRuWilA
 
back to top