Menu
A+ A A-
ΜΑΞΙΜΟΣ ΟΜΙΛΩΝ 2 22.11.2019 1
 
Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2020

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Ολομέλεια της βουλής για το επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο με το οποίο καθιερώνεται το επίδομα γέννησης, επιτρέψτε μου να το πω, μου προκαλεί μια προσωπική ικανοποίηση. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης βουλής, ως Διακομματική Επιτροπή για το Δημογραφικό, εργαστήκαμε επί ενάμιση έτος, επισταμένως και εντατικά.
Αναδείξαμε όλες τις πλευρές αυτού του μείζονος εθνικού προβλήματος, καταλήγοντας σε συγκεκριμένες προτάσεις, που δεν τις βάλαμε σε ένα συρτάρι, για να έχουν την τύχη εκείνων της δεκαετίας του 1990. Αντιθέτως, τις επικοινωνήσαμε σε όλους τους θεσμούς, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας έως τον Αρχιεπίσκοπο. Θελήσαμε με αυτόν τον τρόπο να κτυπήσουμε δυνατά το καμπανάκι του κινδύνου που διατρέχει η χώρα από τη δημογραφική απίσχναση.
Άλλωστε, σήμερα, δεν βρίσκουν πλέον έδαφος οι ιδεοληπτικοί αφορισμοί που βάπτιζαν κινδυνολογία και συντηρητικές εμμονές τις προβλέψεις για τη μετατροπή της πατρίδας μας σε χώρα γερόντων.
Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες. Το 2018 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 34 χιλιάδες, ενώ η ψαλίδα, από το 2011 που οι θάνατοι πήραν «κεφάλι» ανοίγει κάθε χρόνο με δραματικό ρυθμό.
Επιπλέον για μια δεκαετία η χώρα έζησε μια τρομερή αιμορραγία σε νέους που μετανάστευσαν λόγω της μεγάλης κρίσης, ενώ όσοι έμειναν, είτε λόγω οικονομικής στενότητας, είτε λόγω προτύπων που επικράτησαν επί δεκαετίες, αποφεύγουν να κάνουν οικογένεια και κυρίως να τεκνοποιήσουν. Ο μέσος δείκτης γονιμότητας είναι 1,26, ενώ για να διατηρηθεί σταθερός ένας πληθυσμός χρειάζεται τουλάχιστον 2,1.
Δυστυχώς, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, μακριά από ψευδαισθήσεις και εφησυχασμούς ότι η Ελλάδα πεθαίνει, γιατί δεν έχει νέους. Το 2050 οι υπολογισμοί κάνουν λόγο για 2 εκατομμύρια μικρότερο πληθυσμό και για έναν στους τρεις άνω των 65 ετών, από έναν στους πέντε που είναι σήμερα.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η χώρα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα πολλά και σοβαρά προβλήματα στην οικονομία, στην κοινωνική συνοχή, στο μεταναστευτικό, στις σχέσεις με τους επιθετικούς γείτονές της. Επιτρέψτε μου, όμως, να επιμείνω ότι σημαντικότερο όλων, αυτό που εν τέλει θα κρίνει την πορεία και το μέλλον του ελληνισμού είναι το δημογραφικό πρόβλημα.
Από το κατά πόσο θα μπορέσει η γενιά μας να το επιλύσει ή όχι θα κριθούν κι άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως π.χ. το ασφαλιστικό. Θα έλεγα, έστω κι αν ακούγεται υπερβολικό, ότι θα έπρεπε ο στόχος αυτός να αποτελέσει τη νέα Μεγάλη Ιδέα του έθνους.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, υλοποιεί τα πρώτα μέτρα του προγράμματος της για την αντιστροφή της αρνητικής ροπής στο δημογραφικό.
Όπως είναι:
• η μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη στο 13 από 24%,
• η κατάργηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα αυτοκίνητα των πολυτέκνων άνω των 2.000 κυβικών,
• η ενίσχυση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο και
• τέλος, το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Κάποιοι υποτιμούν ανάλογες επιδοματικές πολιτικές. Θεωρούν ότι αυτές δεν αλλάζουν τις γενικότερες τάσεις. Νομίζω ότι έχουν δίκιο μόνον εν μέρει. Θυμίζω ότι ανάλογο επίδομα για το τρίτο παιδί, που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, είχε εξαιρετικά αποτελέσματα. Το κίνητρο για οικογένειες που βρίσκονταν σε δίλημμα αν θα έκαναν τρίτο παιδί λειτούργησε θετικά. Θα συμφωνήσω, όμως, ότι δεν πρέπει να μείνουμε σε αυτά. Για την τάξη μεγέθους που βρίσκεται το δημογραφικό χρειάζεται μια κολοσσιαία, συντονισμένη, πολυπαραγοντική προσπάθεια.
Όπως είχαμε διαπιστώσει και στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής και είχαμε προτείνει ως Νέα Δημοκρατία, πρέπει να μπούμε στα βαθιά. Με φορολογικές απαλλαγές και κίνητρα, με στήριξη των γονέων και κυρίως των γυναικών, με περαιτέρω μειώσεις του κόστους απόκτησης παιδιών.
Κι εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι οφείλουμε να στηρίξουμε με πιο ουσιαστικό τρόπο τους τρίτεκνους και πολύτεκνους. Με επαναφορά των επιδομάτων πολυτέκνων στα προ των μνημονιακών περικοπών επίπεδα, και άλλα μέτρα ανακουφιστικά για αυτούς τους σύγχρονους ήρωες της καθημερινότητας, που πάνε κυριολεκτικά κόντρα στο ρεύμα.
Τελειώνοντας, θέλω να υπενθυμίσω ότι κάθε προσπάθεια για την αύξηση των γεννήσεων, συμβαδίζει και με την προσπάθεια αναστολής του brain drain. Η παραμονή των νέων στην πατρίδα και η επιστροφή των περισσότερων που έχουν φύγει, είναι εκ των ων ουκ άνευ για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Πριν κατέβω από το βήμα θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι άδικη η κριτική για τη σύνδεση της κανονικής φοίτησης στο σχολείο με το επίδομα παιδιών και στέγασης, όπως και για τη χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Δεν προσφέρουν υπηρεσίες όσοι χαϊδεύουν αυτιά, ασκώντας τέτοιου είδους κριτική. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η ενσωμάτωση των παιδιών των ρομά ή των αλλοδαπών, και αυτή πρωτίστως γίνεται μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος. Το μέτρο αυτό είναι μια έμμεση πίεση στους γονείς που αδιαφορούν για την εκπαίδευση των παιδιών τους και απλά τα γράφουν στο σχολείο μόνο και μόνο για τα επιδόματα.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θα ήθελα να συγχαρώ την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία, που ελπίζω να τύχει υπερκομματικής στήριξης, και είμαι βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες προς την ίδια κατεύθυνση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
 
Σας ευχαριστώ».
 
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/IHZmE3gfKpc
back to top