Menu
A+ A A-
ΜΑΞΙΜΟΣ ΒΟΥΛΗ ΒΗΜΑ
 
Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2019
 
Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συζήτηση στην Ολομέλεια της βουλής
του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών
«Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας»
 
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
συζητούμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που έχει αργήσει πολύ καιρό και τώρα που έρχεται προς ψήφιση είναι, δυστυχώς, μισό ή και λιγότερο μισό από ό,τι έπρεπε να είναι, γιατί το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού θα έπρεπε να είναι αυτονόητη πράξη της ελληνικής Πολιτείας εδώ και χρόνια.
Εν τούτοις, στη χώρα της παραδοξότητας ούτε αυτό κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί και έπρεπε να περάσει η κρίση των δέκα τελευταίων ετών, η μαζική φυγή εκατοντάδων χιλιάδων νέων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας και τέλος η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες εκλογές, για να φτάσουμε σε μία σοβαρή νομοθετική πρόταση.
Όμως, ακόμη και τώρα, αν δεν καταβαλλόταν τεράστια προσπάθεια από τον Υπουργό Εσωτερικών που προχώρησε σε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, δεν θα βρίσκονταν οι τουλάχιστον διακόσιοι Βουλευτές, οι απαραίτητοι για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Αυτό καταδεικνύει τις σοβαρές παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος, την έλλειψη τόλμης και εσωστρέφειας που το διακρίνει.
Και όμως, τα επιχειρήματα για τη διευθέτηση του προβλήματος είναι πασιφανή και είμαι βέβαιος ότι τα αντιλαμβάνεται και τα ενστερνίζεται ο μέσος Έλληνας πολίτης, που το πιο πιθανό είναι, άλλωστε, να έχει συγγενείς ή και φίλους στο εξωτερικό.
Καταρχάς διατηρείται ο δεσμός των αποδήμων με τη μητέρα πατρίδα, ένας δεσμός βαθύς και ισχυρός, που ως νόστος δεν αλλοιώνεται από τη μακρόχρονη παραμονή τους στην αλλοδαπή, μια σχέση που η ίδια η πατρίδα θα έπρεπε να έχει την υποχρέωση να τη διατηρήσει και να την ενισχύσει στο διάβα του χρόνου.
Η άμεση συμμετοχή στα εκλογικά δρώμενα είναι μία έμπρακτη αναγνώριση στους απόδημους Έλληνες ότι ενδιαφέρονται και αγωνιούν για τη γενέτειρά τους. Είναι μία πράξη ενεργότερης σύνδεσης με την πατρίδα και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία για τις εκατοντάδες χιλιάδες των νέων μας που μετανάστευσαν τα προηγούμενα χρόνια και εγκαταστάθηκαν πρωτίστως στη Δυτική Ευρώπη. Αυτούς τους ανθρώπους δεν πρέπει να τους χάσουμε. Στόχος μας πρωτίστως πρέπει να είναι η επιστροφή τους στην Ελλάδα, αλλά για όσο μένουν μακριά πρέπει να έχουν λόγο και συμμετοχή στα πράγματα του τόπου.
Δεύτερον, αναγνωρίζεται η προσφορά του απόδημου ελληνισμού στην προώθηση των εθνικών μας ζητημάτων, σταθερή και διαρκής εδώ και δεκαετίες. Για την Κύπρο, τη Μακεδονία, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι Έλληνες του εξωτερικού βρίσκονταν πάντοτε στην πρώτη γραμμή κοινωνώντας τα ελληνικά δίκαια στις χώρες διαμονής τους.
Δεν χρειάζεται νομίζω να επιχειρηματολογήσω ιδιαίτερα για το τι έχει προσφέρει η ελληνική Ομογένεια στις ΗΠΑ, εκεί όπου οι πολιτικές αποφάσεις ως γνωστόν επηρεάζονται καθοριστικά από τα οργανωμένα λόμπι, ή τι έχουν κάνει οι Έλληνες της Αυστραλίας ή της Δυτικής Ευρώπης. Τους ζητούμε, λοιπόν, να συμμετάσχουν στους αγώνες του τόπου, αλλά τους αρνούμαστε το δικαίωμα της ψήφου, επειδή κάποιοι φοβούνται ότι θα αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Τρίτον, με την απόδοση δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού ενισχύεται η εθνική ενότητα και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο, προϋπόθεση απαραίτητη για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων που δέχεται η χώρα αυτή την περίοδο από τον αναθεωρητισμό της γείτονος.
Σε όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχεται να απαντήσει εν μέρει το νομοσχέδιο που συζητούμε, παρόλο που δικαίως οι εκπρόσωποι των ομογενειακών μας οργανώσεων διαμαρτύρονται, όπως τους ακούσαμε στην Επιτροπή, γιατί μένει εκτός νυμφώνος, χωρίς τη δυνατότητα να ψηφίζει στον τόπο διαμονής της, η μεγάλη πλειοψηφία των συμπατριωτών μας. Σίγουρα δεν ήταν αυτός ο στόχος της δικής μας παράταξης. Ωστόσο, ήταν μια λύση ανάγκης μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν έστω και όσοι σήμερα συμπεριλαμβάνονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου.
Εν πάση περιπτώσει, η ψήφιση του νομοσχεδίου συνιστά ένα ιστορικό γεγονός και λόγω της ευρείας πλειοψηφίας που προβλέπεται να λάβει και ως τέτοιο το χαιρετίζουμε.
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι ελπίζω ότι θα υπάρξει σύντομα η ευκαιρία ο νόμος αυτός να τροποποιηθεί, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό να λαμβάνουν μέρος στις εκλογές, ακόμη και με επιστολική ψήφο.
Μακάρι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το βήμα αυτό να έχει συνέχεια και στο μέλλον όλοι οι Έλληνες εκτός συνόρων, οι ομογενείς, που στα ξένα είναι Έλληνες, να μην αντιμετωπίζονται ως ξένοι στην Ελλάδα!
 
Σας ευχαριστώ».
 
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/cWVX0h0ioTg 
back to top