Menu
A+ A A-

Μάξιμος Προγραμματικές 1

Αθήνα, 21 Ιουλίου 2019

Ομιλία
του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας
Μάξιμου Χαρακόπουλου
επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μια από τις παθογένειες της πολιτικής είναι η ασυνέπεια λόγων και έργων, προεκλογικών υποσχέσεων και μετεκλογικών πράξεων. Σε αυτήν πρωτίστως οφείλεται το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του κόσμου έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική ή ψηφίζει με κρύα καρδιά, χωρίς να περιμένει πολλά.

Η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό αποτέλεσε όχι μόνο μια ευχάριστη έκπληξη, αλλά και μια απάντηση σε αυτό το προπατορικό αμάρτημα της πολιτικής.

Δεν νομίζω πως υπάρχει προηγούμενο, τουλάχιστον στη μεταπολίτευση, μέτρα που είχαν εξαγγελθεί για το μέλλον, να εφαρμόζονται άμεσα, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, του πιο εμβληματικού φόρου των μνημονίων, που υποτίθεται θα καταργούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως τα διόδια και τόσα άλλα.

Η ισχυρή εντολή που έδωσαν οι πολίτες στις εκλογές της 7ης Ιουλίου στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία συνιστά αναμφίβολα μια μεγάλη δικαίωση για όλους όσοι αγωνιστήκαμε για σχεδόν μια δεκαετία ενάντια στον κατακλυσμό του λαϊκισμού, ο οποίος απείλησε να ισοπεδώσει τα πάντα. Να ακυρώσει ακόμη και το μεγαλύτερο επίτευγμα της χώρας εν καιρώ ειρήνης, την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συνήθως, οι διαπιστώσεις για μια καινούργια κυβέρνηση εξάγονται μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση, όμως, του Κυριάκου Μητσοτάκη αιφνιδίασε θετικά, καταδεικνύοντας μια πρωτόγνωρη, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, ετοιμότητα.

Ήδη, η κυβερνητική δομή είναι πλήρης, ενώ ταυτόχρονα έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής, που δείχνουν ότι επιτέλους αυτά που ήταν προεκλογικές δεσμεύσεις εφαρμόζονται κατά γράμμα. Χωρίς παρεκκλίσεις. Κι έτσι έπρεπε. Γιατί η ελληνική κοινωνία έχει κουραστεί από την ακατάσχετη υποσχεσιολογία, τις ανεδαφικές φαντασιώσεις, την εξοργιστική αναποτελεσματικότητα.

Οι πολίτες με την ψήφο τους ζήτησαν έργα, ζήτησαν η χώρα να αλλάξει σελίδα σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.
Υπ’ αυτήν την έννοια, νομίζω ότι βιώνουμε την απαρχή μια νέας πολιτικής και ιστορικής περιόδου, που θα διαμορφώσει ένα ολότελα διαφορετικό περιβάλλον για τη χώρα. Η επιτυχία ή η αποτυχία αυτής της κυβέρνησης θα κρίνει αποφασιστικά το ποια θα είναι η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το βασικό διακύβευμα της κυβερνητικής πολιτικής δεν είναι άλλο από την οικονομία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κρατικίστικο μοντέλο που επικράτησε τις προηγούμενες δεκαετίες έχει εκμετρήσει το ζην.

Τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συνοδοιπόρων απέδειξαν ότι η νεκρανάσταση παρωχημένων αντιλήψεων για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας ήταν καταδικασμένη εκ προοιμίου. Η προοπτική μιας κοινωνίας με επιδόματα μιζέριας δεν συναρπάζει πλέον κανένα.

Η ελληνική κοινωνία επιζητά ευκαιρίες για καλύτερη ζωή για όλους, όπου η καθεμιά και ο καθένας θα μπορεί να αξιοποιήσει τις ικανότητες και τα προσόντα του για να προκόψει. Κι αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Να αλλάξει το άδικο και αντιπαραγωγικό φορολογικό σύστημα, που έχει πνίξει κάθε δημιουργική δραστηριότητα.

Η μείωση των φόρων και, ταυτόχρονα, η προσέλκυση επενδύσεων, για τις οποίες ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα –όπως στην περίπτωση του Ελληνικού- μπορούν να δημιουργήσουν σύντομα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Πέραν, όμως, της οικονομίας, στην ψήφο των πολιτών βάρυνε σημαντικά το αίσθημα ανασφάλειας. Η νέα κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι το δόγμα της ανοχής στην ανομία συνιστά κακό παρελθόν.

Αναμένεται ομοβροντία νομοθετικών πρωτοβουλιών, από την κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου για το άσυλο και του νόμου Παρασκευόπουλου για τις μαζικές αποφυλακίσεις, μέχρι την ακύρωση των σκανδαλωδών διατάξεων του ποινικού κώδικα που ανοίγουν διάπλατα τις πύλες των φυλακών για κάθε εγκληματικό στοιχείο.

Ανάλογες τομές προγραμματίζει η κυβέρνηση και στους τομείς της παιδείας, η οποία δεινοπάθησε στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, της υγείας και της μεταναστευτικής πολιτικής.

Χαιρετίζω ιδιαίτερα την αποφασιστικότητα του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να πατάξει τις ελληνοποιήσεις γάλακτος, που γνώρισαν επί ΣΥΡΙΖΑ ημέρες δόξης, από ασυνείδητους που κερδοσκοπούν σε βάρος των Ελλήνων παραγωγών, εξαπατώντας τους καταναλωτές.

Θα ήθελα, τέλος να επισημάνω το μείζον εθνικό ζήτημα που αναδείχθηκε από την προηγούμενη Βουλή, και το οποίο σε τελική ανάλυση θα κρίνει το μέλλον του τόπου. Και δεν είναι άλλο από το δημογραφικό πρόβλημα και τα κίνητρα για τη δημιουργία νέων οικογενειών.

Η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα ανακόψει τη μαζική φυγή νέων στο εξωτερικό και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιστροφή πολλών από αυτούς που έχουν ξενιτευτεί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Όσοι δεν έχουν να επιδείξουν αποτελέσματα και γνωρίζουν ότι η επιχειρηματολογία τους είναι ισχνή καταφεύγουν στην οξύτητα, την πόλωση και τη σπίλωση των πολιτικών τους αντιπάλων. Επιχειρούν να κρύψουν την ανεπάρκειά τους με χυδαίες επιθέσεις, ύβρεις και συκοφαντίες.

Το αποτέλεσμα, όμως, των εκλογών της 7ης Ιουλίου έδειξε ότι η χώρα πέρασε από τον αστερισμό της οργής και της αγανάκτησης -που θόλωσε πολλές φορές τη σκέψη των συμπολιτών μας- στην εποχή της ωριμότητας, της σύνεσης και της κοινής λογικής.

Αυτό είναι και το μέτρο της επιτυχίας της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η επικράτηση παντού της κοινής λογικής.

Σας ευχαριστώ».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/b4hh5sBEZCM

back to top