Menu
A+ A A-

Μ.Χαρακόπουλος 1 120δ

Αθήνα, 14 Απριλίου 2019

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με θέμα «ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α' βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πραγματικά είναι να απορεί κανείς με την αλαζονεία ορισμένων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ. Ακούσαμε πριν από λίγο την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, την κα Γεροβασίλη, με έπαρση, να μιλά, παρουσιάζοντας μια τροπολογία, για την νέα αρχή που θα διαδεχθεί την υπάρχουσα στην Πολιτική Προστασία. Μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα έλθει στη Βουλή μετά τις ευρωεκλογές. Αντί να απολογηθεί η κα Γεροβασίλη για την τεράστια αυτή καθυστέρηση, έρχεται εδώ και κομπάζει. Θυμίζω ότι μετά την τραγωδία στο Μάτι, που θρηνήσαμε 102 θύματα, ο πρωθυπουργός τον Αύγουστο πέρυσι, εξήγγειλε μια νέα αρχή. Η ίδια η κα Γεροβασίλη, πέρυσι τον Δεκέμβρη, όταν ήταν στη χώρα μας ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος ο κ. Στυλιανίδης, για να παρουσιάσει τον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, μας είχε πει ότι θα φέρει τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία τον Γενάρη στη Βουλή, πολύ πριν την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου. Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε την 1η Μαΐου κι ακόμη να έλθει η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.
Το δεύτερο, για το οποίο αντί να απολογηθεί εμφανίστηκε ως κήνσορας, είναι η έξαρση των φαινομένων βίας και ανομίας. Χθες είχαμε πάλι καταδρομική επίθεση στο ΑΤ Καισαριανής, είχαμε την πυρπόληση αυτοκινήτου δημοσιογράφου που καλύπτει το αστυνομικό ρεπορτάζ. Κι ακούσαμε και κάτι επίσης πραγματικά οξύμωρο. Απαντώντας η κα Γεροβασίλη, στις καταγγελίες αστυνομικών ότι δεν έχουν την άδεια από την πολιτική και την φυσική ηγεσία να μπαίνουν στα Εξάρχεια και να αντιμετωπίζουν το κάθε παραβατικό και εγκληματικό στοιχείο που βρίσκει καταφύγιο εκεί στο άβατο των Εξαρχείων, είπε ότι τα λένε αυτά κάποιοι στην ΕΛΑΣ που θέλουν να κρύψουν τη δική τους ανικανότητα. Αν ισχύει κάτι τέτοιο ποιος έχει την ευθύνη για την επιλογή των στελεχών της ΕΛΑΣ, ικανών ή ανικάνων; Εμείς πιστεύουμε ότι η αστυνομία έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα, τον επαγγελματισμό, τα έμπειρα στελέχη για να φέρει σε πέρας την αποστολή της, αρκεί να αφεθεί να κάνει τη δουλειά της.
Μπαίνω τώρα γρήγορα στο νομοσχέδιο κ. πρόεδρε.
Η επιθανάτια αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν κρύβεται –λίγο πριν το τέλος έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο παροξυσμού, ώστε ξεπερνά ακόμη και κάθε προηγούμενο δικό του ρεκόρ σε fake news.
Δεν διστάζει το επιτελείο του Μαξίμου να προβεί στην πιο κραυγαλέα διαστρέβλωση των λεγομένων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε διασπορά ψευδών ειδήσεων, προκειμένου να παίξει το χαρτί της πιο φαιδρής κινδυνολογίας. Fake news από την μια μεριά και παροχολογία από την άλλη.
Ο πρωθυπουργός, που κι εχθές στον ΑΛΦΑ υπερασπίστηκε το δικαίωμά του στην χλιδή των ελίτ , δεν διστάζει να παρομοιάσει το έργο του με αυτό του Χριστού, ναι το τόλμησε κι αυτό. Μόνο που οι πολλαπλασιασθέντες άρτοι που μοιράζει με τη μορφή συντάξεων και επιδομάτων, και ω του θαύματος, πέφτουν σαν βροχή παραμονή των εκλογών, δεν είναι παρά αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης με την οποία γονάτισε την μεσαία τάξη εδώ και 4 χρόνια.
Τώρα, λοιπόν, που πλησιάζει καλπάζοντας η αναπόφευκτη ήττα, ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει το χαρτί του «Τσακαλώτε, δώστα όλα», για να μειωθεί η διαφορά με την ΝΔ και να παραμείνει στην εξουσία για λίγους ακόμη μήνες. Και ταυτόχρονα να λησμονήσουν οι πολίτες την πικρή αλήθεια που βιώνουν με ΣΥΡΙΖΑ και ΣΙΑ στην εξουσία.
Βάφτισαν 13η σύνταξη το βοήθημα των 800 εκ. ευρώ, κι ας είναι το ένα τρίτο του ποσού που αναλογεί στην κανονική 13η σύνταξη που φθάνει τα 2,4 δις ευρώ. Πρόκειται για προσβολή της νοημοσύνης των συνταξιούχων, καθώς το ΕΚΑΣ που έκοψαν ξεπερνούσε το ποσό που σήμερα επιστρέφουν έξω από την κάλπη. Έκοψαν 930 εκατομμύρια ευρώ για να δώσουν λίγο πριν τις εκλογές 830 εκατομμύρια και ζητούν και χειροκρότημα.
Αλλά κομπάζετε γι’ αυτό, όταν εκτός του ΕΚΑΣ που καταργήσατε επιβάλατε 17 μειώσεις σε συντάξεις και εισφορές, ενώ έχετε αφήσει στο έλεος του Θεού 250.000 συνταξιούχους που αναμένουν να τους καταβληθούν οι εκκρεμείς συντάξεις τους. Αναρωτηθήκατε πραγματικά πώς τα βγάζουν πέρα αυτοί οι άνθρωποι;
Και κάτι ακόμη, ενώ δίνετε μισή σύνταξη ως εκλογικό επίδομα, με την μείωση του αφορολόγητου, για την οποία κάποτε δήλωνε ότι θα παραιτούνταν ο κ. Τσακαλώτος, αχ αυτή η ελαστική ηθική της αριστεράς, ουσιαστικά οι συνταξιούχοι χάνουν μια ολόκληρη σύνταξη. Αφού ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν θα εφαρμόσει την μείωση που μόνοι σας ψηφίσατε, ελάτε να υπερψηφίσουμε όλοι μαζί την τροπολογία της ΝΔ για την μη μείωση του αφορολογήτου. Ιδού η Ρόδος…
Πιο εκκωφαντική όμως είναι η συμπεριφορά σας για τον ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα. Ο κ. Τσακαλώτος τώρα έγινε ‘‘μακαρονάς’’, όπως μας είπε εχθές στην ομιλία του, δικαιολογώντας την μείωση του συντελεστή; Δεν μας είπε, ωστόσο, πριν 4 χρόνια, όταν αύξησε τον ΦΠΑ, τι προτιμήσεις είχε. Παραπάει, όμως, να καμαρώνει για την μείωση αυτός που επέβαλε την αύξηση. Μια αύξηση που θα ήταν αχρείαστη αν δεν είχε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, δεν είχαν μεσολαβήσει τα δημοψηφίσματα, τα γκόου μπακ μαντάμ Μέρκελ και τα νταούλια που θα χόρευαν τις αγορές.
Όσον αφορά κ. πρόεδρε, την ατελή ρύθμιση των 120 δόσεων να επισημάνω ότι η ρύθμιση προκαλεί ένα αίσθημα αδικίας σε όσους ήταν συνεπείς, και θα βρεθούν να πληρώνουν πολύ περισσότερα απ’ όσους δεν πλήρωναν.
Επειδή, όμως, είναι νωπό ακόμη το μελάνι στο πόρισμα της Βουλής για το δημογραφικό, θέλω να καυτηριάσω τη ρύθμιση για τους πολυτέκνους. Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται μειωμένοι συντελεστές μόνον μέχρι τα τρία τέκνα. Από εκεί και πέρα παραμένει ο ίδιος συντελεστής για τα 4, 5 ή περισσότερα παιδιά, όσο και για τα 3. Κι όμως στη Διακομματική Επιτροπή είχαμε συμφωνήσει για παρεμβάσεις που θα ενίσχυαν τους πολυτέκνους.
Σε κάθε περίπτωση, φοβούμαι ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων θα πάει κι αυτή άκλαυτη, όπως πήγε και η άλλη των 100 δόσεων το 2015. Κι αυτό γιατί η ρύθμιση δεν συνοδεύτηκε από πραγματική ανάπτυξη. Που σημαίνει, επενδύσεις, επενδύσεις και πάλι επενδύσεις. Κάτι που, δυστυχώς, δεν κάνει αυτή η κυβέρνηση.
Ολοκληρώνοντας κ. Πρόεδρε,
θα ήθελα να πω ότι όλα αυτά τα κόλπα της “πρώτης φορά αριστερά” δεν θα έχουν καμία τύχη στις εκλογές της 26ης Μαΐου. Την παραπάνω Κυριακή θα σημάνει το καμπανάκι του τέλους της διακυβέρνησής ΣΥΡΙΖΑ. Κυριακή κοντή γιορτή! Σας ευχαριστώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/q8pZ1T19Ayo

back to top