Menu
A+ A A-

Μάξιμος ΕΑΠΣ 5

Αθήνα, 7 Μαΐου 2019

Χαιρετισμός Μάξιμου Χαρακόπουλου στο 23ο Συνέδριο της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος

Κύριε πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Με θλίψη παρατηρώ την απουσία της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της κ. Γεροβασίλη, σε συνέχεια όσων είπατε κ. Πρόεδρε για την άρνησή της εδώ και ένα χρόνο να έχει μαζί σας θεσμικό διάλογο.
Θέλω, επίσης, να συγχαρώ τον κ. Γραφάκο για την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση που μας έκανε για τον εθελοντισμό στο Πυροσβεστικό Σώμα, τομέα στον οποίο υπολειπόμαστε σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Εκ μέρους του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, του Κυριάκου Μητσοτάκη, χαιρετίζω το 23ο συνέδριο της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερη, κρίσιμη θα έλεγα, στιγμή για την χώρα αλλά και ιδιαίτερα για το Πυροσβεστικό Σώμα.
Δυστυχώς, τα αποκαΐδια από την μεγάλη πυρκαγιά του περυσινού θέρους στην Ανατολική Αττική, όπου 101συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που ζήσαμε τις τελευταίας δεκαετίες είναι ακόμη παρόντα.
Όπως και όλα όσα συνέβησαν εκείνες τις ώρες με τον κάκιστο συντονισμό, τις αδυναμίες ορθής επικοινωνίας, τις συμπεριφορές που αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων.
Τα σχετικά πορίσματα, αλλά και η πρόσφατη αποκάλυψη μέρους των συνομιλιών που διημείφθησαν εκείνη την αποφράδα ημέρα, από τηλεοπτικό σταθμό, απέδειξαν τα τρομερά κενά του συστήματος.
Ωστόσο, η εικόνα αυτή αδικεί το Πυροσβεστικό Σώμα, οι γυναίκες και οι άνδρες του οποίου έχουν αποδείξει επανειλημμένως ότι ασκούν το λειτούργημά τους με ακέραια ευσυνειδησία και αυταπάρνηση, που συχνά φθάνει στα όρια της αυτοθυσίας. Πρώτοι το γνωρίζουν αυτό οι σύζυγοι και τα παιδιά όσων πυροσβεστών έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος.
‘Όμως, κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, για να οδηγηθούμε σε αυτά τα φρικτά αποτελέσματα, με την εκατόμβη των νεκρών στο Μάτι.
Δυστυχώς, οι κύριες ευθύνες αναλογούν στην πολιτική ηγεσία, που στάθηκε ανίκανη να αντιληφθεί τις πραγματικές ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο βλέπει ως ένα ακόμη πεδίο μικροκομματικών συναλλαγών, αφήνοντας ανοχύρωτους τους πολίτες απέναντι στην πύρινη λαίλαπα.
Που δεν έπραξε όσα προβλέπονταν για να είναι έτοιμα τα εναέρια μέσα στο σωστό χρόνο και στο σωστό χώρο, που άφησε τους πυροσβέστες χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό, που δεν μπορούσε να συνεννοηθούν ποιος είχε την ευθύνη για την εκκένωση των οικισμών, που δεν έδωσε σωστές εντολές στην τροχαία.
Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που την ώρα που είχε συντελεστεί το κακό, που ήταν γνωστό πως υπάρχουν δεκάδες νεκροί, κατέφευγαν σε επικοινωνιακές φιέστες της κακιάς ώρας, για να παραπλανήσουν τους αγωνιούντες πολίτες, εξαγγέλλοντας πυρόσβεση για το επόμενο πρωί.
Είναι οι ίδιοι που επιτέθηκαν στους πληγέντες κατηγορώντας τους ότι είχαν την ευθύνη που έκτισαν εκεί που έπιασε φωτιά.
Είναι αυτοί που παρουσίαζαν ψευδείς χάρτες, δήθεν από δορυφόρο, για να πείσουν ότι υπήρξε εμπρησμός.
Και είναι οι ίδιοι που ακόμη και σήμερα, αντί συγγνώμης, με θράσος ζητούν και τα ρέστα. Χωρίς καν να έχουν διδαχθεί τίποτε από τα λάθη τους. Με αποτέλεσμα να έχουμε μπει στην αντιπυρική περίοδο, το ίδιο απροετοίμαστοι, όπως και πέρυσι. Με τις ελλείψεις, τις ίδιες καθυστερήσεις, την ίδια ανοργανωσιά.
Κορυφαίο παράδειγμα αυτού του, χωρίς υπερβολή, σχεδιασμού στο γόνατο, υπήρξε ο νόμος για την Πολιτική Προστασία. Παρά τις πομπώδεις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα από τον Αύγουστο, και τις δεσμεύσεις της κυρίας Γεροβασίλη στα τέλη του 2018, μπήκε η αντιπυρική περίοδος για να δοθεί καθυστερημένα σε διαβούλευση το νομοσχέδιο.
Και μάλιστα δόθηκε σε προεκλογική περίοδο για την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία θα έχει βασικό ρόλο σε αυτήν. Άκουσα κ. Πρόεδρε με προσοχή τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις σας τις οποίες θα λάβουμε σοβαρά υπόψη για την τοποθέτησή μας όταν το νομοσχέδιο έρθει στη Βουλή.
Βεβαίως, 5 χρόνια τώρα δεν προχώρησαν στην υλοποίηση των προβλέψεων του Νόμου 4249/2014, που μεταξύ άλλων προέβλεπε τη σύσταση Συντονιστικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας.
Αντιθέτως, τα προηγούμενα έτη, μια σειρά κυβερνητικών ατοπημάτων έχουν υποβαθμίσει και υπονομεύσει το Πυροσβεστικό Σώμα.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,
Το χειρότερο πρόσωπό της, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, το επέδειξε στις κρίσεις, όπου κυριολεκτικά ισοπέδωσε κάθε αξιοκρατικό κριτήριο. Όπως ήταν φυσικό οι κυβερνητικές παρεμβάσεις δημιούργησαν μια χωρίς προηγούμενο αναστάτωση, που έπληξε το ίδιο το Σώμα.
Αυτή, όμως, η κατρακύλα πρέπει να σταματήσει. Οφείλουμε όλοι απέναντι στην ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος, απέναντι στα ικανά, καταρτισμένα και υψηλού φρονήματος στελέχη του, όπως και απέναντι στην ελληνική κοινωνία, που ζητά, και δικαίως ασφάλεια, να κάνουμε μια νέα αρχή.
Οφείλουμε να δούμε το ρόλο της Πυροσβεστικής σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, με νέες προκλήσεις κάθε είδους, με την κλιματική αλλαγή να δημιουργεί νέες μεγαλύτερες απειλές στο φυσικό περιβάλλον.
Για το σκοπό αυτό η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αποφασισμένη να θέσει εξ αρχής το σχεδιασμό. Αποκαθιστώντας, πρωτίστως την αξιοκρατία, την εξάλειψη του αισθήματος της αδικίας, την ενίσχυση της σύμπνοιας μεταξύ των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος.
Παράλληλα, ψηλά στην ιεράρχηση θα τεθούν τα ζητήματα του εφοδιασμού του ΠΣ με τα κατάλληλα μέσα, είτε αφορούν οχήματα είτε τον ατομικό εξοπλισμό των μάχιμων πυροσβεστών.
Τελειώνοντας, θα ήθελα για μια ακόμη φορά να τονίσω ότι το ουσιαστικότερο κομμάτι του Πυροσβεστικού Σώματος είναι οι άνθρωποί του, αυτοί που για δεκαετίες έκαναν τους πολίτες να το εμπιστεύονται σε συντριπτικά ποσοστά. Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ανάλογα αποτελέσματα, γιατί πιστεύουμε σε εσάς.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας!

 

back to top