Menu
A+ A A-

Μάξιμος Απόφοιτοι Διπλωματικής Ακαδημίας

Αθήνα, 23 Απριλίου 2019

Παρεμβάσεις
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συνάντηση με αποφοίτους της Διπλωματικής Ακαδημίας,
οι οποίοι πραγματοποίησαν ενημερωτική επίσκεψη στη Βουλή

Κύριε πρόεδρε,
θα ήθελα κι εγώ να καλωσορίσω τους νέους ακολούθους πρεσβείας, τους αποφοίτους της Διπλωματικής Ακαδημίας στην ελληνική Βουλή. Αναφερθήκατε νωρίτερα στην κοινοβουλευτική διπλωματία που ασκούμε ως μέλη του κοινοβουλίου, συμμετέχοντες στις ομάδες φιλίας και στους διεθνείς οργανισμούς, όπου είναι πολύτιμη βεβαίως η αρωγή του Υπεξ, των διπλωματών μας, με τα ενημερωτικά σημειώματα που μας δίδουν, γιατί ευρισκόμενοι σε διεθνείς οργανισμούς οφείλουμε να υπηρετούμε, και αυτό κάνουμε, την εθνική γραμμή. Ευτυχώς έξω δεν αναπαράγεται η εσωτερική αντιπαράθεση, η διακομματική διαπάλη που πολλές φορές είναι άγονη στο εσωτερικό.
Όπως ξέρετε είμαστε σε μια δύσκολη γειτονιά. Δεν είμαστε μια χώρα της Μπενελούξ, που δεν έχει τα ζητήματα, την απειλή εξ ανατολών, όλ’ αυτά τα ανοιχτά εθνικά θέματα. Πρόσφατα μίλαγα με έναν δημοσιογράφο, έγκριτο, που παρακολουθεί τα εθνικά θέματα, το εξωτερικό ρεπορτάζ, και μου λέει ότι μπήκε με το Κυπριακό και πήρε σύνταξη με άλυτο το Κυπριακό. Φαντάζομαι και πολλοί διπλωμάτες μπήκαν στην διπλωματική υπηρεσία στο Υπουργείο Εξωτερικών ασχολούμενοι με το Κυπριακό, και εξήλθαν αυτής χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό.
Τα προβλήματα είναι λοιπόν πολύ σημαντικά που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν τη δύσκολη γειτονιά και κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα, η εξ ανατολών πίεση, ο αναθεωρητισμός που υπάρχει εκ μέρους της Τουρκίας που αμφισβητεί τις συνθήκες. Ταυτόχρονα είμαστε μέλος της ΕΕ και ξέρετε καλύτερα από εμένα, ότι η συμμετοχή σε μια υπερεθνική ένωση κρατών σημαίνει σε έναν βαθμό και εκχώρηση αρμοδιοτήτων και αποφάσεων, που παλαιότερα τις λαμβάναμε μόνον εδώ, στα έθνη κράτη, στο εθνικό κοινοβούλιο. Τώρα περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, αλλού είναι τα κέντρα των αποφάσεων.
Τα λέω όλ’ αυτά για να τονίσω ότι ακόμη περισσότερο στις μέρες μας και σ’ αυτόν τον πολυκεντρικό κόσμο -γιατί πια δεν υπάρχει η μια ή και οι δύο υπερδυνάμεις που κάποτε καθόριζαν τη μοίρα του κόσμου, είναι περισσότερα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, είναι πιο πολυσύνθετο το παζλ του παγκοσμίου χώρου- χρειαζόμαστε ικανούς και άξιους διπλωμάτες, να εκπροσωπούν την χώρα αλλά και να αγωνίζονται για τα εθνικά μας συμφέροντα. Υπό αυτή την έννοια θέλω να σας ευχηθώ καλή σταδιοδρομία προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων γιατί εσείς θα εκπροσωπείτε τη χώρα στο εξωτερικό. Και πάλι καλή επιτυχία.

Για την ισότητα των δυο φύλων
Για το ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων αναμφίβολα έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια και νομίζω ότι ένα σημαντικό επίσης βήμα είναι ότι στις προσεχείς εκλογές αυξήθηκε η συμμετοχή των γυναικών στο 40%. Εκείνο που θέλω πω είναι ότι μην φθάνουμε στο άλλο άκρο ενός ζηλωτισμού. Γιατί όλη αυτή η κουβέντα από που ξεκίνησε; Η συζήτηση ξεκίνησε γιατί στις εξετάσεις αυτής της χρονιάς στη Διπλωματική Ακαδημία μετρήσαμε 8 κοπέλες και όχι παραπάνω, όχι το 40%. Στην άλλη όπως ειπώθηκε είναι 7 στις 10, 70%. Δεν θα βάλουμε ποσόστωση και στις πανελλήνιες εξετάσεις φαντάζομαι…

Για την αντιπαράθεση σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής
Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν είχαμε τα τελευταία χρόνια την οξύτητα της αντιπαράθεσης με την οποία ξεκίνησε η αντιπολίτευση. Το “ανήκομεν εις την Δύσιν” λοιδορήθηκε, υπήρχε μια λυσσαλέα αντίδραση στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην παραμονή της στο ΝΑΤΟ. Ήταν “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”, “ΕΟΚ ο λάκκος των λεόντων”. Ωστόσο, η “ενηλικίωση” που συνέβη με την εμπειρία της διακυβέρνησης έχει αμβλύνει αυτές τις διαφορές. Όλοι συμφωνούμε ότι τώρα πιά ανήκουμε στην Ευρώπη, είμαστε μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν είναι μόνον αγροτικές επιδοτήσεις είναι και υποχρεώσεις σε έναν υπερεθνικό οργανισμό. Ομοίως και στην Ατλαντική Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών που κατέστη μείζον ζήτημα εσωτερικής αντιπαράθεσης και κομματικής διαπάλης, σε μεγάλο βαθμό έγινε όχι μόνον για τη διαφορετική τοποθέτηση που μπορεί να έχει κάθε πολιτική δύναμη, αλλά για το γεγονός ότι δεν υπήρξε η διαχείριση προ της συμφωνίας σε επίπεδο ενημέρωσης πολιτικών αρχηγών και κοινοβουλευτικών ομάδων, που συνέβαινε στο παρελθόν.

Για την μεγάλη αποχή στις εκλογές
Το πρόβλημα της χαμηλής συμμετοχής δεν είναι ζήτημα που το συζητούμε μόνον στην Ελλάδα. Απασχολεί όλο τον κόσμο, την Ευρώπη, την Αμερική, περισσότερα χρόνια από ότι απασχολούσε εμάς. Εμείς ήμασταν από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής σε εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Η αποχή είναι ακόμη πιο μεγάλη στις ευρωεκλογές.
Είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή στις τοπικές εκλογές, όπου εκεί ο καθείς έχει την αίσθηση -και δικαίως- ότι επηρεάζει πιο άμεσα τη ζωή του η απόφαση που θα λάβουν σε επίπεδο κοινοτικού συμβουλίου, δημοτικής αρχής. Όσο πιο μικρή είναι η τοπική κοινωνία για την οποία αποφασίζει κανείς τόσο περισσότερο βαρύνουσα σημασία έχει και η ψήφος του.
Θα έλεγα ότι μια πρώτη ανάλυση της αποχής έχει να κάνει με την αίσθηση του σύγχρονου ανθρώπου ότι στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπου ζούμε δεν έχει και ιδιαίτερη βαρύτητα η ψήφος του. Πρέπει να τον πείσουμε ότι έχει βαρύτητα η ψήφος του πρέπει να πειστεί ότι η συμμετοχή και η ψήφος του επηρεάζει την πορεία της χώρας, επηρεάζει την πορεία της Ευρώπης, αυτό είναι το στοίχημα και δεν είναι εύκολο.

Για την άνοδο της ακροδεξιάς
Για την ερώτηση που διατυπώθηκε για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα δύο είναι τα προβλήματα κατά την γνώμη μου που τροφοδοτούν αυτό το ρεύμα, άλλοι το λένε αντισυστημική ψήφο, άλλοι το λένε έκφραση διαμαρτυρίας, προς την ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Πέραν του γεγονότος ότι είμαστε αρκετά μακριά από τις συνέπειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι γενιές που ζήσαν αυτά είναι πολύ ηλικιωμένες, υπάρχουν νεότεροι που αγνοούν και τα ιστορικά γεγονότα, νομίζω ότι είναι η κατάσταση της οικονομίας, η κρίση της οικονομίας στον ευρωπαϊκό νότο και όχι μόνον, σε όλη την Ευρώπη. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι ορατές, η μείωση εισοδημάτων, η αύξηση της ανεργίας.
Και το δεύτερο είναι η έκρηξη του μεταναστευτικού-προσφυγικού, με αφορμή και τις πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, και την έλευση πολλών μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη.
Αυτά τα δύο νομίζω αν δεν αντιμετωπιστούν στην πηγή τους, το πρόβλημα θα είναι εκεί και θα συζητάμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο, ο ένας επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον άλλον. Νομίζω στην πηγή του πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Επίλογος
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πραγματικά ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική κουβέντα που είχαμε. Δεν το περίμενα, είναι η πρώτη φορά κ. πρόεδρε που καλούμαι σε μια τέτοια συνάντηση, περίμενα ότι θα ήταν κάτι πιο τυπικό και εθιμοτυπικό. Πραγματικά ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, καλή σταδιοδρομία και πάλι!

back to top