Menu
A+ A A-

Μάξιμος αναθέωρηση 4

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2019

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Βουλή
στη συζήτησης και λήψη απόφασης επί των προτάσεων
για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η συζήτηση για το Σύνταγμα θα έπρεπε να αποτελεί κορυφαία στιγμή της πολιτικής ζωής της χώρας, διότι εκ του Συντάγματος και δι’ αυτού ρυθμίζεται ο πυρήνας της λειτουργίας του πολιτεύματος. Όσο πιο πλήρεις είναι οι συνταγματικές διατάξεις, τόσο θετικότερες και μακροπρόθεσμες συνέπειες έχουν. Ισχυρότερη απόδειξη αυτής της πραγματικότητας συνιστά το Σύνταγμα του 1975, επί του οποίου οικοδομήθηκε η Δημοκρατία μας, η μακροβιότερη του νεοελληνικού κράτους.
Ωστόσο, οι καιροί αλλάζουν και το Σύνταγμα πρέπει να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, ιδιαίτερα μετά τα χρόνια της μακράς κρίσης, που το πολιτικό σύστημα υπέστη σοβαρή φθορά και η αξιοπιστία του πληγώθηκε. Απαιτείται, λοιπόν, μια νέα δυναμική ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στους θεσμούς, αλλά και ανάδειξης νέων νομοθετικών εργαλείων, που θα ανοίγουν δρόμους στην εκπαίδευση, στην οικονομική δραστηριότητα, στην προστασία του περιβάλλοντος.
Το Σύνταγμα, ασφαλώς, δεν αποτελεί τη λυδία λίθο για την επίλυση όλων των προβλημάτων. Συνιστά, εντούτοις, το θεμέλιο για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, που απαιτεί συναινέσεις, με κυβερνητική ευθύνη γίνεται λίγο πριν πέσει η αυλαία της ιλαροτραγωδίας που βιώνουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είναι αναμφίβολα οξύμωρο να συζητούμε αλλαγές στο Σύνταγμα που στοχεύουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής σε ένα τέτοιο κοινοβουλευτικό περιβάλλον, με όσα συμβαίνουν για τη διάσωση της κυβερνητικής Πλειοψηφίας, φαινόμενα που ευτελίζουν την πολιτική ζωή και το Κοινοβούλιο.
Όμως, όπως φάνηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τη διαδικασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ως μέσο προβολής ιδεοληψιών, με σκοπό την επιβεβαίωση της αριστερής του ταυτότητας, η οποία βεβαίως λόγω των υπογραφών που έβαλε στα μνημόνια αλλά και του τρόπου διακυβέρνησης έχει ξεφτίσει. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που οι προτάσεις του δεν συνοδεύονται, όπως θα έπρεπε, από πνεύμα συναίνεσης, αλλά με λόγο διχαστικό, πολωτικό και απαξιωτικό για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Όλα υποτάσσονται στον βωμό των εκλογών, που έρχονται θέλοντας και μη.
Ταυτοχρόνως, με αυθαίρετες ερμηνείες επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εκτός των αναθεωρητέων άρθρων συμφωνείται σήμερα και το περιεχόμενο των αλλαγών. Δηλαδή, επιδιώκει να επιβάλει στην πλειοψηφία της επόμενης Βουλής πώς θα αναθεωρήσει τα νέα άρθρα. Προφανώς, η κυβερνητική επιχειρηματολογία δεν έχει προηγούμενο και δεν αντέχει καμία κριτική.
Για εμάς, η Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μία ευκαιρία οι πολιτικές δυνάμεις να βρουν κοινό τόπο, για να φτάσουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα. Γι’ αυτόν τον λόγο, πέραν των δικών μας προτάσεων, είμαστε έτοιμοι να ψηφίσουμε και κάθε πρόταση που πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος της χώρας, όπως η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών. Πρόσφατα, ζήσαμε δυο φορές την εργαλειοποίηση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2009 και το 2014. Αυτό το εργαλείο ανατροπής κυβερνήσεων πρέπει να σταματήσει.
Το ίδιο θετικά βλέπουμε και την αναθεώρηση των άρθρων περί βουλευτικής ασυλίας και ευθύνης Υπουργών, που αμαύρωσαν στο παρελθόν την εικόνα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας.
Μείζονος, όμως, σημασίας είναι η αναθεώρηση του περιβόητου άρθρου 16, που επιβάλλει το κρατικό μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι κρίμα να χαθούν άλλα δέκα χρόνια για μια αληθινά ριζοσπαστική αλλαγή στα εκπαιδευτικά μας πράγματα.
Δυστυχώς, φαίνεται ότι αυτός είναι ο κυβερνητικός στόχος. Αυτός, όμως, ο παραλογισμός πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί όλες οι γειτονικές μας χώρες να έχουν κάνει άλματα, η Κύπρος να έχει γίνει εκπαιδευτικός πόλος προσέλκυσης δεκάδων χιλιάδων φοιτητών, να έχει πέντε ιδιωτικά πανεπιστήμια και εμείς να αναμασάμε μπαγιάτικα αριστερά συνθήματα της δεκαετίας του 1970, όπως έκανε ο προηγούμενος ομιλητής.
Τέλος, είναι εκτός τόπου και χρόνου η όποια αλλαγή στο άρθρο 3 που ρυθμίζει τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να επιθυμεί να πουλήσει αριστεροσύνη, η Ιστορία όμως δεν αλλάζει με επιθυμίες. Η Ορθοδοξία είναι συνυφασμένη με το Έθνος και με τους αγώνες του για ελευθερία και γι’ αυτόν τον λόγο από τα πρώτα Συντάγματα, αυτά που γράφτηκαν στα πεδία των μαχών της Επανάστασης, η Ορθοδοξία και η Εκκλησία είχαν αυτήν την ξεχωριστή θέση. Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε που να επιβάλει την αλλαγή του άρθρου. Η Ορθοδοξία είναι το θρήσκευμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.
Ούτε βεβαίως είναι απαραίτητη οποιαδήποτε διατύπωση περί ουδετεροθρησκείας. Το άρθρο 13 κατοχυρώνει σαφέστατα τις θρησκευτικές ελευθερίες, οι οποίες είναι απόλυτα σεβαστές. Άρα, προς τι η σπουδή; Ποιον ωφελεί ένα ρήγμα της Πολιτείας με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο; Εκτός και αν υπάρχει κάποιος άλλος σχεδιασμός, τον οποίο δεν γνωρίζουμε.
Ελπίζω, πάντως, η πρόσφατη επίσκεψη του κυρίου Πρωθυπουργού στην Αγιά Σοφία και στη Χάλκη, δίπλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη, να τον έκανε να δει το φως το αληθινό και να αφήσει στην άκρη τους αριστερίστικους τυχοδιωκτισμούς. Άλλωστε, στην αντιφώνησή του προς τον Πατριάρχη, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μνημόνευσε τον Άγιο Φώτιο, Κτήτορα της Μονής της Χάλκης.
Αξίζει, λοιπόν, να μελετήσει τη μνημειώδη επιστολή του Μεγάλου Φωτίου «Τι έστιν έργον άρχοντος;», προς Μιχαήλ τον Άρχοντα Βουλγαρίας, όπου περιγράφει το ιδεώδες πρότυπο του ηγέτη και εύστοχα θεωρείται αντίδοτο στη μακιαβελική άποψη του αδίστακτου ηγεμόνα. Φοβούμαι, όμως, ότι ο μέχρι σήμερα βίος σας δείχνει ότι είστε οπαδοί του Μακιαβέλι και του σκοπού που αγιάζει τα μέσα. Δυστυχώς, απ’ αυτήν την αρχή δεν ξεφεύγει ούτε η πρότασή σας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/k5cJgvQwVw4

 

back to top