Menu
A+ A A-

Μάξιμος Δημογραφικό Λάρισα 1

Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2019

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας
με τον Τομέα Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και θέμα:
«Η δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας» στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

 

«Εν πρώτοις ,Σεβασμιώτατε,

να ευχαριστήσω όλους όσοι έκαναν τον κόπο και ήρθαν από μακριά για να μας μιλήσουν απόψε για το σημαντικό αυτό ζήτημα που είναι το δημογραφικό.
Τους εκπροσώπους των πολυτέκνων και των τριτέκνων, τη Φωτεινή με την οποία συνεργαστήκαμε στο πόρισμά μας, την εκπρόσωπο της diaNEOSis, τις έρευνες της οποίας τις λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν μας και νομίζω ότι το δια ταύτα που καταλήξατε, εν πολλοίς, είναι και η δική μας η πρόταση.
Βεβαίως, τον φίλο, τον Γιώργο τον Αυτιά, όχι μόνο γιατί, όπως μου είπε ο Περιφερειάρχης χωρίς δεύτερη σκέψη αποδέχτηκε την πρόταση, αλλά γιατί, κυρίως, κάθε Σαββατοκύριακο αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικογένεια.
Και άφησα στο τέλος τον Περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία που είχε ως πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών να διοργανώσει αυτή την ενδιαφέρουσα εκδήλωση.

Αγαπητές φίλες και φίλοι
Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί το δια ταύτα αυτής της εκδήλωσης είναι ότι συμφωνούμε όλοι ότι το δημογραφικό είναι μείζον εθνικό πρόβλημα. Κάτι τέτοιο δεν ήταν αυτονόητο, ξέρετε, πριν από ενάμιση χρόνο, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες της Διακομματικής Επιτροπής στην οποία είχα την τιμή να ήμουν αντιπρόεδρος. Αν ανατρέξει κανείς στα πρακτικά θα βρει τοποθετήσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που απευθυνόμενοι σε μένα και σε άλλους συναδέλφους, χαρακτήριζαν ως συντηρητική εμμονή το γεγονός ότι μιλάμε για το δημογραφικό ως μείζον εθνικό θέμα. Μας έλεγαν ότι υπερβάλουμε, ακόμη και ότι κινδυνολογούμε.
Και όταν υιοθετήθηκε η πρότασή μας και συγκροτήθηκε επιστημονική επιτροπή για να μας υποδείξει τι γίνεται σε άλλες χώρες, τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθήθηκαν αλλού, και όταν ακούσαμε τους εκπροσώπους των φορέων των πολυτέκνων, τριτέκνων, ακούσαμε την επιστημονική κοινότητα και είδαμε τα πραγματικά δεδομένα, τότε όλοι συνειδητοποίησαν ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και περιγράφονται με μελανότερα χρώματα από αυτά που χρησιμοποιούσαμε εμείς όταν ασκούσαμε κριτική στη μέχρι σήμερα πολιτική που ακολουθήθηκε και οδήγησε στην έξαρση του προβλήματος.
Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι πολύ οδυνηρή. Βλέποντας τα στοιχεία, το 1928, στην απογραφή που έγινε λίγα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο πληθυσμός της χώρας μας ήταν 6,5 εκατομμύρια. Και τότε στον εξ Ανατολών επιθετικό γείτονά μας, ο πληθυσμός ήταν 13,5 εκατομμύρια. Σήμερα, είμαστε μια γερασμένη χώρα με λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια και οι εξ Ανατολών γείτονές μας έχουν περάσει τα 80 εκατομμύρια, 25 εκατομμύρια εξ αυτών είναι κάτω των 18 ετών.
Το λέω για να αναδείξω μια πρώτη παράμετρο του δημογραφικού προβλήματος που είναι η εθνική παράμετρος. Μια χώρα έρημη στην ύπαιθρό της και γερασμένη, τι άμυνα μπορεί να έχει απέναντι σε έναν επιθετικό γείτονα;
Οι συνέπειες βεβαίως είναι πολλαπλές σε όλους τους τομείς. Από το ασφαλιστικό που εθίγη νωρίτερα, πώς μπορεί μια κοινωνία στην οποία οι παππούδες είναι περισσότεροι από τα εγγόνια, να ευελπιστεί ότι έχει μέλλον, ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε τις συντάξεις; Οι συνέπειες είναι μεγάλες στο σύστημα υγείας, που θα κινδυνεύσει με κατάρρευση αν είμαστε μια χώρα γερόντων και ασθενών.
Δεν μιλώ βεβαίως για την οικονομία. Πόσο μπορεί να φιλοδοξεί κανείς ότι θα έχουμε οικονομική ανάπτυξη, πλούτο και ευημερία σε μια χώρα που η πλειοψηφία θα είναι συνταξιούχοι;
Χρειάζεται, λοιπόν, άμεσα να λάβουμε μέτρα. Το δημογραφικό, ξέρετε, είναι ένα ζήτημα, στο οποίο τέμνονται και ιδεολογικές συγκρούσεις. Τις είδαμε επίσης στις πρώτες συνεδριάσεις της Επιτροπής. Με τον Κώστα τον Μπαργιώτα τις διαπραγματευτήκαμε σε μεγάλο βαθμό, προκειμένου να καταλήξουμε και σε ένα πόρισμα. Τουλάχιστον τα 6 κόμματα που το συνυπογράψαμε. Εκ προοιμίου είχαν αρνηθεί να συναινέσουν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, πριν καν προχωρήσει η συζήτηση για τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις. Από θέση αρχής είπανε δεν συμφωνούν, απορρίπτοντας κάτι, πριν καν το ακούσουν. Έλεγα, λοιπόν, ότι τέμνονται και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις. Πολλοί θεωρούν ότι η ανεξέλεγκτη, αθρόα είσοδος παράτυπων μεταναστών μπορεί να αντιμετωπίσει το δημογραφικό πρόβλημα στην Ευρώπη, το οποίο δημογραφικό πρόβλημα αφορά, και αυτό είναι που πρέπει να προβληματίσει επίσης, τον δυτικό κόσμο, αφορά αυτό που λέγαμε κάποτε η “Χριστιανική Δύση”.
Ειπώθηκε και νωρίτερα ότι δεν είναι ζήτημα μόνο οικονομικών κινήτρων. Αν ήταν έτσι θα μπορούσαμε να το είχαμε αντιμετωπίσει στην Ευρώπη και στη Δύση, συνολικότερα ο δυτικός κόσμος, πολύ πιο αποτελεσματικά από τον τρίτο κόσμο. Η Γερμανία που έχει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σήμερα στην ΕΕ, αντιμετωπίζει, όπως και εμείς, πολύ έντονο δημογραφικό πρόβλημα. Ε, δεν έχει δημογραφικό πρόβλημα το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Ινδία, που δεν έχουν το κατά κεφαλήν εισόδημα που έχουμε εμείς στην Ευρώπη. Άρα είναι και ζήτημα προτύπων και ζήτημα αξιακό. Ας αναρωτηθούμε και εμείς τι πρότυπα περνούμε στην ελληνική κοινωνία, τι εικόνες περνούμε από τα παιδικά, τα σχολικά βιβλία μέχρι τις εκπομπές στην τηλεόραση.
Έλεγα, λοιπόν, ότι για την αντιμετώπισή του χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση. Δεν είναι λύση η ανεξέλεγκτη είσοδος μεταναστών. Αναρωτήθηκα από το βήμα της Επιτροπής κάποια στιγμή εάν ενοχλεί μόνο εμένα το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο Ταγίπ Ερντογάν, περιοδεύει στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και υποδεικνύει στους υπηκόους του, που είναι και πολίτες άλλων κρατών, δεύτερης και τρίτης γενιάς, μετανάστες Τούρκοι, ποιο κόμμα να ψηφίσουν στη Γερμανία, στην Αυστρία, σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Επηρεάζει δηλαδή την πολιτική ζωή ευρωπαϊκών χωρών και αν θέλετε και της ΕΕ συνολικότερα. Ενοχλεί μόνο εμένα, δεν ενοχλεί όλους τους Ευρωπαίους πολίτες αυτό;
Δυστυχώς, η ανεξέλεγκτη αυτή αθρόα μετανάστευση παράτυπων μεταναστών με άλλο αξιακό φορτίο, που έρχονται από την Ασία, που έρχονται από την Αφρική, δεν ενσωματώνονται πολλές φορές στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και δεν ενστερνίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες που είναι πυλώνας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Το αρχαιοελληνικό πνεύμα, το ρωμαϊκό δίκαιο, τις χριστιανικές πανανθρώπινες αξίες.
Γι’ αυτό λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, όταν μιλούμε για τη μετανάστευση, την ανεξέλεγκτη μετανάστευση ως απάντηση στο δημογραφικό πρόβλημα.
Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίξουμε την οικογένεια, την τεκνογονία.
Και σε δεύτερο βαθμό να συζητήσουμε, αν θέλετε, για μια οργανωμένη, όχι ανεξέλεγκτη μετανάστευση με τις προδιαγραφές που θα βάλουμε εμείς ως χώρα, με τις προδιαγραφές που θα βάλει η Ευρώπη ως ΕΕ.
Η ΝΔ, λοιπόν, από την πρώτη στιγμή συνειδητοποίησε το μέγεθος του προβλήματος. Με εντολή του προέδρου της, του Κυριάκου Μητσοτάκη, μου ανέθεσε εκ μέρους της παράταξης να εισηγηθούμε σκέψεις και προτάσεις. Και είχαμε κατ’ επανάληψη συσκέψεις υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να καταλήξουμε στις θέσεις που εισηγηθήκαμε.
Στηρίζουμε, λοιπόν, διαχρονικά την αξία της οικογένειας ως κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας. Και γι’ αυτό καταθέσαμε μια δέσμη 6 αξόνων για τη μείωση του κόστους απόκτησης παιδιού, για τη στήριξη της εργαζόμενης μητέρας, μέτρα θεσμικά, μέτρα για την αναστροφή της φυγής των νέων, το braindrain, για την υγιή γήρανση του πληθυσμού, γιατί θα έχουμε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πάνω από μια ηλικία που πρέπει να γερνά με υγιή τρόπο για να μην επιβαρύνει ούτε το σύστημα υγείας, ούτε και οι ίδιοι οι άνθρωποι να ταλαιπωρούνται.
Όπως έχει ειπωθεί, αγαπητέ Γιώργο, έχουμε εξαγγείλει 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται στη χώρα.
Έχουμε εξαγγείλει αύξηση του αφορολόγητου για κάθε νέο παιδί.
Έχουμε εξαγγείλει το voucher των 180 ευρώ. Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Αν δεν επαρκούν οι θέσεις στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς, τότε κάθε οικογένεια θα παίρνει ένα κουπόνι 180 ευρώ το μήνα, προκειμένου να διεκδικεί μια θέση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Έχουμε μιλήσει για ολοήμερα σχολεία, πραγματικά ολοήμερα σχολεία, προκειμένου τα παιδιά να μένουνε μέχρι να ολοκληρωθεί η εργασία και εκεί να κάνουν μελέτη. Μέσα στο σχολείο να μπορούν να παίρνουν πιστοποίηση της ξένης γλώσσας.
Έχουμε μιλήσει για μέτρα για τις μεγάλες οικογένειες, πολύτεκνες και τρίτεκνες, τις πολυμελείς οικογένειες. Έχουμε δεσμευτεί για άμεση κατάργηση των μέτρων που ελήφθησαν το 2018 και επάνοδο των επιδομάτων στα επίπεδα προ 2018, για επανεξέταση των τεκμηρίων, για αύξηση του αφορολόγητου για απόκτηση κατοικίας των πολύτεκνων, για τα τέλη κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα των πολυτέκνων και επέκταση επίσης του μέτρου για τα αυτοκίνητα και στις τρίτεκνες οικογένειες.
Θεσμικά μέτρα, με πρώτο τη σύσταση του γραφείου παρακολούθησης των δημογραφικών εξελίξεων στη βουλή, όπως υπάρχει το γραφείο παρακολούθησης του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να γνωρίζουμε κάθε μέτρο, κάθε νόμος, κάθε διάταξη που ψηφίζεται στη βουλή αν επηρεάζει θετικά ή αρνητικά το δημογραφικό πρόβλημα. Να γνωρίζει η ελληνική αντιπροσωπεία, δηλαδή, τι συνέπειες δημογραφικές μπορεί να έχει κάθε νόμος που ψηφίζουμε.
Και βεβαίως μια σειρά μέτρων για την επιστροφή των εκατοντάδων χιλιάδων νέων παιδιών που έφυγαν στο εξωτερικό, την αναστροφή του λεγομένου brain drain.
Η γήρανση του πληθυσμού από τη μια μεριά, η μείωση των γεννήσεων και η αύξηση των θανάτων, είναι οι τρεις παράμετροι κλασικά που συνθέτουν το δημογραφικό πρόβλημα.
Εδώ όμως προστέθηκε λόγω της κρίσης μια ακόμη παράμετρος, αγαπητέ μου Γιώργο, που είναι η φυγή των νέων. Δεν είναι ότι έφυγε ότι πιο δημιουργικό διαθέτει η χώρα, παιδιά σπουδαγμένα, στα οποία επένδυσε η πατρίδα στη μόρφωσή τους, και τις υπηρεσίες τους δεν έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να τις προσφέρουν στην Ελλάδα, αναζητούν εργασία και πήγαν στο εξωτερικό, αλλά αυτή είναι και μια ολόκληρη αναπαραγωγική γενιά, η οποία αν στα επόμενα 5-10 χρόνια δεν επιστρέψει, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, και κάνει οικογένεια στο εξωτερικό, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμη πολύ πιο επώδυνα όσον αφορά την εξέλιξη των δημογραφικών μεγεθών στην πατρίδα μας.
Θέλω, λοιπόν, επειδή νομίζω, μάλλον, μακρηγόρησα και σας έχουμε ήδη κουράσει, η εκδήλωση ξεκίνησε πολύ νωρίς, να καταλήξω λέγοντας ότι για εμάς, για τη ΝΔ, τη συντηρητική παράταξη όπως λένε κάποιοι άλλοι, την κεντροδεξιά παράταξη λέω εγώ, η οικογένεια είναι στο βασικό πυρήνα της ιδεολογίας μας.
Αυτά που λέει σήμερα η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος είναι κοστολογημένα και θα γίνουν πράξη εντός της τετραετίας της επόμενης διακυβέρνησης της ΝΔ. Για εμάς η αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι εθνική προτεραιότητα».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/2ou9ZPPAqbw

back to top