Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΧΝ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ 1

Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2019

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Ολομέλεια της βουλής
στο νομοσχέδιο για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας
στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συζήτηση του σημερινού νομοσχεδίου πραγματοποιείται την επαύριον της ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση με παρασκηνιακές συναλλαγές με τον έως χθες κυβερνητικό της εταίρο, με αλισβερίσια και «λευκούς πολιτικούς γάμους» με ανταλλάγματα υπουργικές καρέκλες.

Ενώ στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του ψεύδους και της δημαγωγίας έχει ήδη καταρρεύσει, επιχειρείται με τεχνητά μέσα να διατηρηθεί στη ζωή, με πρόθυμους βουλευτές που δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να ξεπουλήσουν τα πιστεύω τους, αλλά και αυτούς που τους ψήφισαν, για μια καρέκλα.

Αλλά πίσω από όλα τα μαγειρέματά σας, υπάρχει μόνον ο τρόμος για τη λαϊκή βούληση, η οποία, όσο και αν καθυστερήσετε με τις παρασκηνιακές σας συναλλαγές, θα εκφραστεί και θα είναι σκληρή. Ήδη το γνωρίζετε ότι είστε κυβέρνηση μειοψηφίας στον λαό. Γι’ αυτό και αποφεύγετε όπως ο διάολος το λιβάνι τις εκλογές!

Εκείνο που μένει από αυτό το θλιβερό διήμερο είναι ο ευτελισμός της πολιτικής, οι μεθοδεύσεις και ο αυτο-εξευτελισμός βουλευτών που χωρίς αρχές, τρέχουν για λίγη εξουσία, να δώσουν φιλί ζωής σε μια κυβέρνηση που καταρρέει.

Δυστυχώς, σήμερα αντί να δοθεί λύση στο δράμα της χώρας με την προκήρυξη εκλογών, συζητούμε νομοσχέδια, σαν να μην συμβαίνει τίποτε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο χώρος της εκπαίδευσης επλήγη σοβαρά την τετραετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και εδώ επικράτησαν οι παλαιολιθικές ιδεοληψίες του στενού ΣΥΡΙΖΑϊκού πυρήνα. Δεν ήταν τυχαίο ότι και οι τρεις υπουργοί που πέρασαν από το πόστο του υπουργού παιδείας είχαν την ίδια γραμμή.

Μια γραμμή που έβλεπε την αριστεία ως ρετσινιά, που απεχθανόταν το άνοιγμα της εκπαίδευσης στον κόσμο, που άφησε τα Πανεπιστήμια έρμαιο στις συμμορίες των μπαχαλάκηδων με τον εκτρωματικό νόμο για το άσυλο.
Και έρχεται τώρα, με το παρόν νομοσχέδιο να ολοκληρώσει το «έργο» της, με αποφάσεις που δεν έχουν ως ζητούμενο την ορθολογική αναδιάρθρωση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και την ανάγκη προετοιμασίας των νέων για επαγγελματική αποκατάσταση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις προηγούμενες δεκαετίες πραγματοποιήθηκε μια πρωτοφανής έκρηξη δημιουργίας Σχολών και Τμημάτων σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς πραγματική ανάγκη. Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες τμήματα να μην προκαλούν κανένα ενδιαφέρον σε υποψήφιους φοιτητές, ή να παράγουν μαζικά ανέργους.

Ποια είναι η απάντηση του υπουργείου σε αυτό το πρόβλημα; Να καταργήσει τις εξετάσεις, για να τροφοδοτηθούν τα αγνοημένα τμήματα. Αυτή η λογική ούτε τα παιδιά ωφελεί, ούτε τα ίδια τα Τμήματα, που μοιραία θα οδηγηθούν και πάλι σε μαρασμό.

Η πλέον, όμως φαεινή σας ιδέα, που παραπέμπει σε φιλοσοφία Νασρεντίν Χότζα είναι να βαπτίσετε τα ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια, με συγχωνεύσεις χωρίς κανέναν ορθολογισμό. Κι αυτό υποτίθεται φέρνει αναβάθμιση.

Ο δρόμος που ακολουθείτε είναι λάθος. Χώρες με προηγμένο εκπαιδευτικό σύστημα, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία, επενδύουν στην ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση, τόσο σε πόρους όσο και σε ανθρώπους, με κύριο στόχο τη σύνδεση της με την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις, τις νέες τεχνολογίες. Εδώ, όμως η αριστερά παθαίνει αναφυλαξία ακούγοντας τη λέξη αγορά.

Έρχομαι συγκεκριμένα στο ΤΕΙ Λάρισας, ένα από τα πιο δυναμικά τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας. Ποια ήταν τα κριτήρια της κατάργησής του; Όλοι οι φορείς σας λένε ότι κάνετε λάθος. Η σύγκλητος του ΤΕΙ, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, οι σπουδαστές. Κι όμως κωφεύετε.

Στο ΤΕΙ Κρήτης, όμως, δεν προχωρείτε σε συγχώνευση αλλά σε αναβάθμιση, ως αυτόνομο τεχνολογικό πανεπιστήμιο. Ήταν ισχυρότερες οι πιέσεις των εκεί κυβερνητικών βουλευτών; Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; Και μην μας πείτε για ακαδημαϊκά κριτήρια.

Είχατε μήπως θετική εισήγηση από την ΑΔΙΠ για την κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και τη συγχώνευση; Υπήρχε αξιολόγηση; Ο σχεδιασμός σας έγινε με ακαδημαϊκά κριτήρια; Όχι βέβαια λέει η ΑΔΙΠ!

Και τι κάνει μετά ταύτα ο αρμόδιος υπουργός; Διορίζει στη θέση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής έναν σύμβουλό του για να είναι σίγουρος ότι το θέλημά του θα είναι διαταγή για την ανεξάρτητη αρχή! Αυτό, λοιπόν, είναι το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυο μέτρων και δύο σταθμών αποτελεί το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, το οποίο αντί να αναβαθμίσετε, όπως έγινε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που εντάχθηκε στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, και όπως θα γίνει και στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο -Κύριος οίδε τι διεθνές θα είναι- το καταργείτε.

Κι όμως, είναι το τμήμα που έχει τη δεύτερη υψηλότερη βάση εισαγωγής στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Έχει τις πλέον σύγχρονες υποδομές με εγκαταστάσεις που τέθηκαν φέτος σε χρήση, έχει 13 άτομα ακαδημαϊκό προσωπικό που το καθιστά αυτοδύναμο, και το σπουδαιότερο, οι απόφοιτοί του έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και αξιόλογη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσετε σε συγχώνευση αυτού του τμήματος με τη Νοσηλευτική, που το μόνο κοινό στοιχείο τους είναι η συστέγαση στο ίδιο κτήριο.

Για το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο οφείλω να επισημάνω ότι πρέπει ν είναι λειτουργικά αυτόνομο ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Όσον αφορά στις προσλήψεις εκπαιδευτικών, η πλήρης παραγκώνιση του ΑΣΕΠ με την κατάργηση των γραπτών εξετάσεων και η επαναφορά ουσιαστικά της επετηρίδας, μέσω της μοριοδότησης, δεν θα ωφελήσει την εκπαίδευση. Επιπλέον, δεν προβλέπεται ειδικός αριθμός προσλήψεων τόσο για ΑΜΕΑ, όσο και για πολύτεκνους, ενώ μιλούμε για το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση αυτή, αφήνει πίσω της μια πολύ αρνητική παρακαταθήκη σε όλους τους τομείς, και πρωτίστως στα εθνικά θέματα. Το ίδιο κάνει και στην Παιδεία. Οι παρωχημένες ιδεοληψίες της, την ώρα που όλος ο κόσμος τρέχει με ταχύτητα φωτός, επιβάλουν παντού τη λογική της ήσσονος προσπάθειας.

Κύριε πρόεδρε,
Η λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας, με μια κυβέρνηση που βυθίζεται στην ανυποληψία, είναι μια. Εκλογές! Εδώ και τώρα να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός για το μέλλον του και όχι κάποιοι πρόθυμοι βουλευτές -σαν έτοιμοι από καιρό- που ενώ εκλέχθηκαν ως αντιπολιτευόμενοι, έσπευσαν να προσφέρουν σανίδα σωτηρίας στην παραπαίουσα κυβέρνηση. Είναι ώρα να μιλήσει ο λαός!».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/jgsMJ1OM4DQ

back to top