Menu
A+ A A-

Μαξιμος για ΠΠ 1

Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2018

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην κοινή συνεδρίαση
των Ειδικών Διαρκών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Παραγωγής και Εμπορίου,
με θέμα ημερήσιας διάταξης:
«Ανταλλαγή απόψεων με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Χρήστο Στυλιανίδη, για την πρόταση αναβάθμισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας».

 

Αγαπητέ κύριε Επίτροπε,

σας καλωσορίζουμε στην Αθήνα και χαιρόμαστε γιατί επιλέξατε το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ως πρώτο από τα κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ, προκειμένου να ενημερώσετε για το νέο μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Εκ μέρους της Ν.Δ., χαιρετίζω την εργώδη προσπάθεια, που καταβάλλετε για την αναβάθμιση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες που προκύπτουν από τους κινδύνους, που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και όχι μόνο.

Οι προσπάθειές σας ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, που έχουν οι ευρωπαίοι πολίτες από την Ένωση, οι οποίοι πολλές φορές θεωρούν ότι είναι ένας γραφειοκρατικός γίγαντας που βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες και τα προβλήματά τους.

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, υπενθυμίζει, ότι υπάρχει και η Ευρώπη της αλληλεγγύης που προλαμβάνει, αλλά και προστατεύει τα έθνη που την αποτελούν από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές. Χαίρομαι γιατί η πρωτοβουλία σας αυτή έρχεται ακριβώς την ώρα που λαϊκιστές και ευρωσκεπτικιστές αμφισβητούν το μεταπολεμικό επίτευγμα της ειρήνης, της συνεργασίας και της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Το ζήτημα της πολιτικής προστασίας και της αντιμετώπισης των καταστροφών, είτε φυσικών όπως οι πυρκαγιές, οι σεισμοί, οι πλημμύρες είτε των ανθρωπογενών, όπως είναι οι τρομοκρατικές ενέργειες με πολλαπλές απώλειες, αλλά και οι επιδημίες, είναι πρώτιστης σημασίας στο σύγχρονο κόσμο.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι δραματικές και επηρεάζουν κάθε γωνιά του πλανήτη, από το λιώσιμο των πάγων μέχρι τις πολυήμερες καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια. Απέναντι σε αυτή την πρόκληση, η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να προσαρμοστεί αναλόγως.

Δυστυχώς, έως σήμερα σε πολλά κράτη, όπως και στην Ελλάδα, ο τομέας αυτός έρχεται στην επιφάνεια μόνο όταν το επιβάλλει η ενίοτε τραγική επικαιρότητα. Θυμίζω, ότι στη χώρα μας σε λιγότερο από 10 μήνες βιώσαμε δύο τέτοιες μεγάλες τραγωδίες. Η μία ήταν στην Μάνδρα της Αττικής, όπου έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες 23 συμπολίτες μας και η άλλη ήταν στο Μάτι, όπου χάθηκαν από την πύρινη λαίλαπα 100 άνθρωποι, ο τελευταίος μάλιστα έφυγε πριν από λίγες ημέρες.

Οι καταστροφές αυτές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή περιορισθεί, αν υπήρχε η σωστή προετοιμασία και πρόληψη, αλλά και εν συνεχεία η έγκαιρη και ορθή παρέμβαση. Δεν θα αναφερθώ σε ευθύνες, άλλωστε τις ερευνά η δικαιοσύνη. Το ζητούμενο είναι να μην έχουμε επανάληψη τέτοιων θλιβερών φαινομένων, τα οποία ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξαναζήσουμε, αν δεν υπάρξει συντονισμένη και ολιστική παρέμβαση, αν δεν επανασχεδιάσουμε την πολιτική προστασία εξαρχής και με βάση ένα κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Σήμερα συζητάμε, λοιπόν, για ένα νέο πλαίσιο στον τομέα της ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας. Αναμφίβολα πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που περνά η Ευρώπη. Η έμπρακτη αλληλεγγύη, που επιβεβαιώνεται στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που περνά μία χώρα από μία φυσική ή ανθρωπογενή καταστροφή, ενδυναμώνει τα αισθήματα συμπάθειας μεταξύ των λαών της Ευρώπης και αναστυλώνει το ευρωπαϊκό όραμα που έχει ξεθωριάσει επικινδύνως.

Μας χαροποιεί ιδιαίτερα ότι η απόφαση για το rescEU για πρώτη φορά περιλαμβάνει εναέρια μέσα πυρόσβεσης, μέσα έρευνας και διάσωσης σε αστικό περιβάλλον, κινητά νοσοκομεία και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης.

Σωστά επισημαίνεται ότι η μεταφορά των μέσων έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και σαφώς μικρότερο κόστος από το να χρηματοδοτούνται μόνιμες δομές σε κάθε κράτος, αρκεί βεβαίως η επιχείρηση να γίνεται εγκαίρως και με άμεσο συντονισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κάθε κράτος δεν θα αναπτύσσει ένα δίκτυο μέσων που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του, τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των κινδύνων και την αποκατάσταση.

Η συμφωνία, όμως, για έναν κοινό μηχανισμό θα αποβεί πολλαπλά αποτελεσματική. Στις περιπτώσεις, για παράδειγμα, πυρκαγιών, όπου τα εναέρια μέσα δεν επαρκούν ή είναι πεπαλαιωμένα, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, η έγκαιρη βοήθεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού μπορεί να δράσει καταλυτικά.

Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να προχωρήσουμε σε ένα κοινό νομοθετικό πλαίσιο σε ζητήματα, όπως η έγκαιρη προειδοποίηση, αλλά και η δέσμευση ποσοστού των προϋπολογισμών των κρατών μελών για δράσεις πρόληψης. Διότι, πράγματι, έως σήμερα ο συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας, είναι ελλιπής και αποσπασματικός και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες.

Νομίζω ότι αξίζει προσοχής, κύριε Επίτροπε, η παρατήρηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, η οποία σημειώνει ότι η διασπορά των δομών όπου θα βρίσκονται τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, τα κινητά νοσοκομεία και τα λοιπά, που προβλέπεται να δημιουργηθούν εντός του πλαισίου του rescEU, καλό είναι να μη λαμβάνει υπόψη της μόνο γεωγραφικά, γεωλογικά και οικονομικά δεδομένα, αλλά και την επικινδυνότητα και τις δυνατότητες άμεσης απόκρισης και κάλυψης των περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κάθε κίνδυνο.

Υπό αυτό το πρίσμα νομίζω ότι η Ελλάδα ευλόγως θα πρέπει να είναι μία από τις χώρες διασποράς αυτών των περιφερειακών δομών. Άλλωστε, όπως είπατε, η Ελλάδα είναι από τις πιο ευάλωτες χώρες στις φυσικές καταστροφές.

Συμφωνούμε επίσης στο κεντρικό σκεπτικό της απόφασης, που είναι η κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε όλα τα επίπεδα, κάτι που βγάζει τη διαδικασία από τα στενά γραφειοκρατικά στεγανά και την κάνει υπόθεση των ίδιων των πολιτών. Ως εκ τούτου επιθυμούμε να δούμε τη συμπερίληψη τόσο των περιφερειακών και των τοπικών αρχών όσο και των εθελοντικών οργανώσεων, κατά τα στάδια της πρόληψης, του σχεδιασμού και της υλοποίησης μέτρων διαχείρισης και αντιμετώπισης φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων.

Κύριε Επίτροπε, κύριε Στυλιανίδη,
ο νέος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας είναι ένα ακόμα βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ένα θετικό βήμα για περισσότερη Ευρώπη της Αλληλεγγύης και χαιρόμαστε διπλά, γιατί το έργο αυτό φέρει τη σφραγίδα ενός Έλληνα, τη δική σας.
Σας ευχαριστούμε

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην κάτωθι ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/Zzg5b58I7xU 

 

back to top