Menu
A+ A A-

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ βουλη new

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2018

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Βουλή
κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με θέμα:
«Υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών –
προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία (ΕΕ) 2016/681»

Κυρία υπουργέ,

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός μας είπε ότι η Αθήνα δεν είναι το Γκόθαμ Σίτυ, η πόλη του Μπάτμαν. Σήμερα μας παρουσίασε μια σειρά κλοπών σε τράπεζες, ταχυδρομεία, σούπερ μάρκετ, και τις επιτυχίες ασφαλώς της ΕΛΑΣ. Εμείς δεν είχαμε ποτέ αμφιβολία για την επάρκεια και τον επαγγελματισμό της Αστυνομίας. Εκείνο που ζητούσαμε και ζητούμε είναι να άρετε τα θεσμικά και αντικειμενικά εμπόδια στο έργο της. Μην κρύβεστε λοιπόν πίσω από τις επιτυχίες της ΕΛΑΣ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Με τις τροπολογίες που επισκιάζουν το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, η κυβέρνηση ήλθε ασθμαίνουσα να συνεχίσει το προεκλογικό της κρεσέντο. Επιστράτευσε στην αίθουσα και τον πρωθυπουργό. Μετά από 4 καταστροφικά χρόνια, τη διάλυση της μεσαίας τάξης, τη βαθιά στασιμότητα, τον διωγμό των νέων, την απόγνωση που προκαλέσατε στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, έρχεστε τώρα δήθεν να μοιράσετε δώρα. Μήπως μπορέσετε να πείσετε κανέναν κοψοχέρη ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει γνώμη.
Προσδοκάτε να λησμονήσουν ότι κερδίσατε την ψήφο τους, το όχι μακρινό 2015, τάζοντάς τους ότι θα καταργήσετε και όχι θα διορθώσετε τον ΕΝΦΙΑ, γιατί εσείς είχατε το μαγικό ραβδάκι, να σκίσετε μνημόνια, να διώξετε τους δανειστές, και να επαναφέρετε τα χρόνια της ευμάρειας.
Το μόνο, βέβαια, που κάνατε ήταν να πειραματιστείτε για ένα εξάμηνο με τον Γιάνη Βαρουφάκη, που τώρα θέλει να γίνει ευρωβουλευτής, εκτός Ελλάδος, χωρίς να έχει συναίσθηση του κακού που προκάλεσε στην χώρα με την δική σας ανοχή και την δική σας συνενοχή.
Βέβαια, στη συνέχεια πραγματοποιήσατε την μεγαλειώδη κυβίστηση, που κατέστη διεθνής όρος ως kolotouba, την οποία, αν πιστέψουμε τα δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου, ο κ. Τσίπρας συνέστησε και στους λαϊκιστές της Ιταλίας.
Μια kolotouba όμως που την πλήρωσε ο ελληνικός λαός με νέα σκληρά μέτρα, που ήταν αχρείαστα μέχρι να πάρετε την εξουσία, όπως και με βαριά φορολογία που ξετίναξε την μεσαία τάξη, τις επιχειρήσεις, τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.
Και έρχεστε τώρα με υποκριτικό τρόπο, αφού κάνετε κάποιες εκπτώσεις για τα μάτια του κόσμου στον ΕΝΦΙΑ, που θα καταργούσατε, το ξέχασε αυτό ο πρωθυπουργός, να μειώσετε 1% τον επιχειρηματικό φόρο για το 2019 και, πονηρά σκεπτόμενοι, βάζετε τη μείωση αποκλιμακούμενη μέχρι το 2022, 1% την χρονιά, για να φτάσει στο 25%. Ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι. Λες και θα είστε κυβέρνηση το 2022.
Ειλικρινά, νομίζετε ότι έστω και ένας επιχειρηματίας, ένας άνθρωπος που με νύχια και με δόντια, επέζησε της κρίσης, θα πειστεί από αυτό το μέτρο; Ασφαλώς όχι. Και το γνωρίζετε. Όπως γνωρίζετε ότι αυτή η αποκλιμάκωση του σαλίγκαρου δεν πρόκειται να προσελκύσει ούτε επενδύσεις, ούτε να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον που θα φέρει την ανάπτυξη. Αλλά δεν σας απασχολεί. Έγνοια σας είναι κλείσετε το μάτι στους εν δυνάμει ψηφοφόρους σας, να τάξετε διορισμούς στο δημόσιο, γνωρίζοντας ότι η εύθραυστη οικονομία δεν το αντέχει. Απλώς νομοθετείτε για να δημιουργήσετε εντυπώσεις, να θολώσετε τα νερά, για να μην φανούν ολοκάθαρα οι απελπισμένες κινήσεις που κάνετε για να διασώσετε τα ποσοστά σας.
Αλλά δεν μπορείτε να το πετύχετε. Γιατί η κοινωνία σας γνώρισε, σας είδε και πρόσφατα με το φιάσκο της συμφωνίας για την εκκλησιαστική περιουσία, που βιαστήκατε να βγάλετε τους κληρικούς από τη μισθοδοσία του δημοσίου, για να υποσχεθείτε 10.000 νέους διορισμούς.
Όλ’ αυτά αποδεικνύουν ότι όχι μόνον δεν είστε η λύση για την έξοδο από την κρίση, αλλά εκπροσωπείτε όλ’ αυτά που μας οδήγησαν στην κρίση, γι’ αυτό και σύντομα θα αποτελείτε παρελθόν για την χώρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Επιτρέψτε μου τώρα λίγα λόγια για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας που συζητούμε στο εθνικό μας δίκαιο. Είναι ιδιαίτερα σημαντική και καθόλου μονοσήμαντη.
Και τούτο διότι κινείται επί του πραγματικά λεπτού ορίου μεταξύ του δικαιώματος της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ευρωπαϊκός χώρος πλήττεται, όπως άλλωστε και ολόκληρος ο πλανήτης, από φαινόμενα όπως η εξάπλωση της τρομοκρατίας, κυρίως της ισλαμιστικής, των τρομοκρατικών δικτύων αλλά και των εγκληματικών ομάδων, που δρουν στο κλίμα της παγκοσμιοποίησης, που ευνοείται από την πρόοδο των επικοινωνιών και των μεταφορών. Πρόσφατα είχαμε και στη χώρα μας την αναβίωση του φαντάσματος της τρομοκρατίας με την απόπειρα τρομοκρατικού κτυπήματος εναντίον στην οικία του αντιεισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου. Φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται όσοι υποστηρίζουν ότι τα άβατα και τα άσυλα εξελίσσονται σε φυτώρια τρομοκρατίας. Η επανεμφάνιση του φαινομένου επιβάλλει εγρήγορση και λήψη μέτρων και η ενσωμάτωση της Οδηγίας έστω και με καθυστέρηση κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Τα δυστυχώς πολλά τρομοκρατικά κτυπήματα τα οποία σημειώθηκαν σε πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, με εκατόμβη θυμάτων, και η διακίνηση εξτρεμιστών ή εγκληματικών στοιχείων επιβάλουν την λήψη μέτρων στο σύνολο των κρατών μελών. Για την Ελλάδα, μάλιστα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υποδοχής τέτοιων στοιχείων, η επαγρύπνηση και η λήψη ανάλογων μέτρων είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Πολλώ δε μάλλον, που κάκιστες επιλογές και ελλιπείς διαχειρίσεις σε αυτόν τον τομέα το προηγούμενο διάστημα έχουν υπονομεύσει το κύρος της χώρας στο εξωτερικό.
Από την άλλη πλευρά, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ενισχύουν την κοινή εσωτερική ασφάλεια, δεν πρέπει να αδυνατίζουν την ελευθερία των πολιτών, τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.
Η συγκεκριμένη οδηγία νομίζω ότι πετυχαίνει σε μεγάλο βαθμό τη χρυσή τομή, καθώς τα προβλεπόμενα προσωπικά δεδομένα των επιβατών των αεροπορικών επιβατών μέσω του λεγόμενου PRN, θα μπορούν να είναι χρήσιμα μόνον στην διαπίστωση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ασφάλεια.
Κλείνοντας θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου που οι περισσότερες από τις παρατηρήσεις που κατέθεσε ο εισηγητής μας ο έμπειρος κοινοβουλευτικός κ. Δαβάκης πήραν τη μορφή νομοθετικών βελτιώσεων, έγιναν αποδεκτές.

Σας ευχαριστώ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://youtu.be/pjdLKsfAacg

back to top