Menu
A+ A A-

Μάξιμος ΝΣ Μείωση εισφορών

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2018

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Ολομέλεια της Βουλής
κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου:
«Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις»

 

«Πράγματι κυρία Αυλωνίτου κάνετε με αυτό το νομοσχέδιο την καρδιά σας πέτρα.
Γιατί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ουσιαστικά ένα μεγαλοπρεπές mea culpa της κυβέρνησης. Κι αντί αυτή η ομολογία του λάθους να γίνει με αυτοκριτική, με αιδώ και μια δημόσια συγνώμη των κυβερνητικών εταίρων προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, που τους έβαλε τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι, ζούμε έναν παραλογισμό!

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την κατάργηση ενός νόμου, που η ίδια είχε ψηφίσει πανηγυρίζοντας. Μάλιστα, οι υπουργοί σας δήλωναν ευτυχείς διότι περπατούν στο δρόμο και γίνονται αποδέκτες αυθόρμητων εκδηλώσεων θαυμασμού από μαγαζάτορες και συγχαρητηρίων από ελεύθερους επαγγελματίες για το καλό που τους έκαναν. Δεν βλέπω στην αίθουσα τον κ. Πετρόπουλο.

Τότε, τα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατακεραύνωναν όλους εμάς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που ασκούσαμε κριτική στον νόμο Κατρούγκαλου, επισημαίνοντας ότι θα επέφερε επιπλέον βάρη σε ολόκληρες παραγωγικές ομάδες, που αγκομαχούσαν ήδη από την κρίση.

Και το κάνατε όχι μόνον για τους δικηγόρους, τους γιατρούς, τους μηχανικούς, εν γένει τους ελεύθερους επαγγελματίες, που τότε είχαν βγει στο δρόμο, με το λεγόμενο “κίνημα της γραβάτας”, αλλά και για τους αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν σοκ, καθώς παρασύρθηκαν σε μεγάλο βαθμό το 2015 και στήριξαν τις λαϊκίστικες και δημαγωγικές σας θέσεις.

Η επιλογή σας τότε έδειχνε την ιδεοληπτική εμμονή που σας διακατέχει ενάντια στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, σε όσους παλεύουν με Θεούς και δαίμονες για να ανταπεξέλθουν σε ένα από τα πιο αντίξοα επιχειρηματικά περιβάλλοντα στον κόσμο.

Δεν μας ακούσατε, όμως, και προχωρήσατε στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Και μαζί με την ραγδαία αύξηση των φόρων, σε μια οικονομία που κυριολεκτικά σέρνεται, με επενδύσεις που τις βλέπουμε με το κιάλι, γονατίσατε την μεσαία τάξη. Και το κάνατε συνειδητά, επιχειρώντας να δώσετε ταξικό πρόσημο στην πολιτική σας.

Και τώρα υπό τη γενική κατακραυγή, τη φυγή από τη χώρα χιλιάδων νέων επιστημόνων και την αδυναμία καταβολής εισφορών, αντιγράφετε από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά το κάνετε αποσπασματικά και άτολμα. Όχι μόνο με τις εισφορές, αλλά και με τον ΕΝΦΙΑ που κάποτε θα καταργούσατε ή τις εξαγγελίες για μείωση φορολογικών συντελεστών που εσείς αυξήσατε.

Επιχειρείτε να πείσετε ότι η πολιτική σας ήταν ένα success story. Μόνο που οι αγορές δεν σας εμπιστεύονται. Το επιτόκιο δανεισμού αντί να μειώνεται αυξάνεται. Χθες ξεπέρασε το 4,8%. Είναι απαγορευτικό, και γι’ αυτό δεν ευθύνεται μόνο η Ιταλία, αλλά και τα μηνύματα που στέλνετε με τους πολιτικούς σας τυχοδιωκτισμούς.

Όπως αυτούς με την εκκλησία και με τους 10 χιλιάδες νέους διορισμούς που τάζετε στη θέση των κληρικών που θα απολύσετε από το δημόσιο. Αλλά αν και δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι υπόσχεστε να συνεχίσετε να τους πληρώνετε με ένα επίδομα προς την ιεραρχία. Και αυτό θέλετε οι αγορές να το εκλάβουν ως κανονικότητα!

Η πολιτική σας ζημίωσε τη χώρα κατά 100 δις. Υποθηκεύσατε μέχρι και αρχαιότητες της χώρας στο αιωνόβιο υπερταμείο. Εγκλωβίσατε την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο ματωμένων πλεονασμάτων μέχρι το 2060. Η διακυβέρνησή σας θα μείνει στην ιστορία ως μια χαμένη τετραετία. Τέσσερα χρόνια για να ξαναγυρίσουμε στο τέλος του 2014 με πολύ χειρότερους όρους.

Πίσω από την εκστρατεία παραποίησης της πραγματικότητας που έχετε εξαπολύσει για την δήθεν μεταμνημονιακή Ελλάδα, αυτό που κυριαρχεί είναι η σκληρή καθημερινότητα που βιώνει ο μέσος πολίτης. Αυτήν που αντιμετωπίζει:
• ο εργαζόμενος που ζει με το φόβο της απόλυσης,
• ο επαγγελματίας που αγωνιά τα φέρει βόλτα,
• ο νέος που δουλεύει με μερική απασχόληση ή ανασφάλιστος,
• ο άνεργος που βρίσκεται σε απόγνωση.

Γιατί με τις πολιτικές σας, πότε με θολωμένο και πότε με καθαρό μυαλό, πότε με τον Μαδούρο και πότε με την Μέρκελ, γεγονός είναι ότι οδηγήσατε πάνω από τους μισούς Έλληνες, 5,7 εκατομμύρια πολίτες, να χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία και στο δημόσιο το ασύλληπτο ποσό των 137 δις ευρώ.

Και έρχεστε τώρα, που οι εκλογές πλησιάζουν, να μπαλώσετε όσα εσείς ξηλώσατε. Και το κάνετε πάλι με άτσαλο τρόπο χωρίς να πείτε ολόκληρη την αλήθεια, με την οποία έχετε πάρει μόνιμο διαζύγιο. Γιατί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που φέρνετε δεν θα είναι 33%, αλλά μικρότερη, καθώς από 1.1.2019 στη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί το προηγούμενο έτος και σταματάει η έκπτωση του 15%, που υπήρχε για τον υπολογισμό των εισφορών του 2018.

Εμείς ήμασταν εξ αρχής αντίθετοι σε εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές, την ώρα που εκείνο που απαιτείται είναι να δοθούν ανάσες στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου για να τραβήξουν επιτέλους το τρένο της χώρας προς την ανάπτυξη.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Για εσάς πρώτιστη έγνοια είναι το ομιχλώδες πολιτικό σας αύριο. Και για να το πετύχετε δεν ορρωδείτε προ ουδενός:
• Αρνείστε να πληρώσετε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και πετσοκόβετε κατά 550 εκατομμύρια ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να παρουσιάσετε υπερπλεονάσματα.
• Εκτοξεύετε τον αριθμό των συμβασιούχων, τους οποίους εμπαίζετε, κλείνοντάς τους το μάτι της μονιμοποίησης.
• Τάζετε και πάλι στους πάντες τα πάντα, απειλώντας να ναρκοθετήσετε την πορεία της χώρας για το δικό σας μικροπολιτικό συμφέρον.

Οι κινήσεις σας, ωστόσο, μοιάζουν με του πνιγμένου που πιάνεται από τα μαλλιά του για να σωθεί, και γι’ αυτό είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Σας ευχαριστώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/EUYOsy_O7AI

 

back to top