Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗ 1

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2018

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Επερώτησης
προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιακών και Ενημέρωσης
με θέμα «Σχετικά με τις αλλεπάλληλες και σοβαρές καταγγελίες για τη διοίκηση και λειτουργία της ΕΡΤ Α.Ε.»

 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο τρόπος που πολιτεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια τηλεόραση, που την έκανε σημαία του στο δρόμο σας προς την εξουσία, είναι χαρακτηριστικός της ικανότητάς σας να πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Το ψέμα, όμως, έχει κοντά ποδάρια.
Γιατί έπειτα από 4, σχεδόν, χρόνια αριστερής διακυβέρνησης, η δημόσια τηλεόραση αντιμετωπίζεται με καθολική απαξίωση, καθώς σπαράσσεται από εσωτερικές αλληλοκατηγορίες για κακοδιαχείριση και σπατάλη των χρημάτων των φορολογούμενων.
Ήταν τυχαία η κατάρρευση των πομπωδών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ; Όχι. Επιδίωξή σας δεν ήταν ούτε η ποιότητα της ενημέρωσης, ούτε ο πλουραλισμός της πληροφόρησης.
Όλοι θυμόμαστε τις επαναστατικές ημέρες στο προαύλιο του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, με την κυρία Κωνσταντοπούλου να κραυγάζει και την κυρία Ραχήλ Μακρή να έχει ανέβει κυριολεκτικά στα κάγκελα. Υπάρχει ακόμη το μνημείο πεσόντων της ΕΡΤ, πεσόντες, που ουδείς γνωρίζει.
Το λεγόμενο ‘‘μαύρο’’ στην ΕΡΤ στοίχισε πράγματι στην τότε κυβέρνηση και έδωσε αέρα στα πανιά του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά τι κάνατε όταν πήρατε την εξουσία. Δημιουργήσατε μια δημόσια τηλεόραση εργαλείο ωμής προπαγάνδας -πολύ πιο ωμής απ’ αυτήν της αλήστου μνήμης ΥΕΝΕΔ.
Η υποστήριξη της κυβερνητική πολιτικής από πλήθος δημοσιογράφων, με ταυτόχρονη αποσιώπηση, διαστρέβλωση, ακόμη και συκοφάντηση των θέσεων της αντιπολίτευσης και ιδιαιτέρως της αξιωματικής δεν έχει προηγούμενο.
Εμβρόντητοι ακούγαμε έναν απ’ αυτούς να υποστηρίζει χωρίς αιδώ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κάτι ανάλογο με τον ιταλικό φασισμό. Κι αυτό είναι μόνον ένα ακραίο δείγμα αυτού του καταρράκτη ψευδολογίας και πλύσης εγκεφάλου της κοινής γνώμης που, προφανώς εξυφαίνεται από το υπουργείο προπαγάνδας του κ. Παπά, σε συνεργασία με τον σκληρό πυρήνα των συνδικαλιστών της ΕΡΤ, που θεωρούν ότι η δημόσια τηλεόραση είναι τσιφλίκι τους.
Και δεν τα λέμε μόνον εμείς αυτά. Τα λένε τα ίδια τα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Να τα επαναλάβω προς εμπέδωση. Τα λέει ο παριστάμενος κανιβαλισθείς -κατ’ απαίτηση Καμμένου- πρώην υπουργός κ. Φίλης. Τι λέει ο κ. Φίλης; ‘‘Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση. Κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων’’.
Τα λέει ο πρώην Εντεταλμένος Σύμβουλος Προγράμματος της ΕΡΤ, κ. Σπύρος Κρίμπαλης που καταγγέλλει τον κ. Παππά ότι παρέδωσε τα κλειδιά της ΕΡΤ στον ‘‘πεινασμένο για εξουσία κ. Καλφαγιάννη’’.
Τα λέει ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, κ. Θαλασσινός ‘‘οδηγούμαστε σε μία ΕΡΤ που –επιτέλους– οι συνδικαλιστές και η ομήγυρη δεν εργάζεται, αλλά διοικεί, οι Γενικοί Διευθυντές δεν έχουν απαραίτητα πτυχίο ΑΕΙ, αλλά μπάρμπα στην Κορώνη’’.
Αλλά και ο πρώην γενικός διευθυντής τεχνολογίας κ. Μιχαλίτσης λέει ότι στην ΕΡΤ ‘‘κύριο ρόλο διαδραματίζουν οι εκπρόσωποι ενός λούμπεν πελατειακού "συνδικαλισμού", με αποκρουστικό για την κοινωνία πρόσωπο και αισθητική’’. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε πιο εύστοχους χαρακτηρισμούς από αυτούς των συντρόφων σας, που σας ξέρουν καλύτερα.
Να, λοιπόν, ποιος ήταν ο πραγματικός πόνος για το λεγόμενο «μαύρο». Ότι θα χανόταν η κουτάλα για το παρασύστημα που εδώ και δεκαετίες έλυνε και έδενε στο ραδιομέγαρο. Και τώρα, με ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, επανήλθε δριμύτερο για να αλώσει τα πάντα.
Και δεν σταματούν εκεί οι καταγγελίες για τα ‘‘όργια’’ που συμβαίνουν. Γιατί πέρα από την παραδιοίκηση, πέρα από τους αθρόους διορισμούς, πέρα από στήριξη των ημετέρων, φαίνεται να παίζεται και ένα μεγάλο οικονομικό παιχνίδι. Και πάλι δεν είναι η κακή αντιπολίτευση που τα λέει αυτά. Αλλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που μιλούν για εξωτερικές παραγωγές που στοιχίζουν πολλαπλάσια από τις εσωτερικές και άλλα πολλά.
Είναι ενδεικτικό ότι ο δημοσιογράφος κ. Αλαφογιώργος κάλεσε δημοσίως τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων ‘‘να επιληφθεί των δαπανών εκτός ΕΡΤ που επιβαρύνουν άσκοπα την υπηρεσία» και «να ελέγξει το δημόσιο χρήμα’’.
Ιδού, λοιπόν, τα έργα και οι ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ, και εντέλει το πραγματικό του πρόσωπο, ιδού το δήθεν ηθικό του πλεονέκτημα, ιδού η προσήλωσή του στην δημοκρατία και τη διαφάνεια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αυτή η ΕΡΤ δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Έχει καταντήσει όπως οι σταύλοι του Αυγεία. Και χρειάζεται κάθαρση. Για να υπάρξει μια νέα δημόσια τηλεόραση, που θα προάγει την αξιοκρατία, την αντικειμενικότητα, το ήθος και τον πολιτισμό. Κι αυτή την τηλεόραση δεν μπορεί να την φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ό,τι μπορούσε και επιθυμούσε είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα.

Σας ευχαριστώ».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://youtu.be/gjY-nhxtMBw

 

back to top