Menu
A+ A A-

Μάξιμος Κλεισθένης 2

Αθήνα, 11 Ιουλίου 2018

Ομιλία του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών
«Πρόγραμμα "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ’’».

«Κύριε πρόεδρε,

Η ευθιξία δεν είναι ίδιον όλων των πολιτικών, και ιδιαίτερα των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ. Λυπούμαι διότι μετά την κατάρρευση του βασικού αφηγήματος του υπουργού Εσωτερικών για αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, επέλεξε την καρέκλα από την αξιοπρέπεια!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο συμπίπτει με την κατεδάφιση του βέτο του Βουκουρεστίου που λαμβάνει χώρα σήμερα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες. Ό,τι πέτυχε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2008, έρχεται η πρώτη φορά αριστερά να το καταστρέψει, ακυρώνοντας το σημαντικότερο διαπραγματευτικό όπλο που διαθέταμε.
Και με μια κάκιστη συμφωνία, που έχει προκαλέσει σύμπασα σχεδόν την ελληνική κοινωνία, χάρισε στα Σκόπια την πρωτοβουλία των κινήσεων, την άνεση να συστήνονται ως Μακεδόνες, να μιλούν για μακεδονική γλώσσα, για μακεδονικό στρατό, για μακεδονική ιστορία.
Μια ακόμη μελανή σελίδα στο βίο και την πολιτεία μιας κυβέρνησης, που φεύγοντας αφήνει πίσω της οικονομικά, κοινωνικά αλλά και γεωπολιτικά ερείπια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο Κλεισθένης, δεν έρχεται, δυστυχώς, για να προσφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντιθέτως, έρχεται να την αποδομήσει. Είναι μια ακόμη νάρκη που σπέρνετε στο έδαφος για την μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή.
Με σημαία την απλή αναλογική, που έχει διαστάσεις φετίχ για την αριστερά, η πλειοψηφία καθίσταται όμηρος στις διαθέσεις ακόμη και αμελητέων μειοψηφιών, που αναγορεύονται σε απόλυτους ρυθμιστές της λειτουργίας των θεσμών.
Όπως σωστά το έθεσαν οι επικεφαλής των Δήμων και των Περιφερειών στην Επιτροπή, προκύπτει το λογικό ερώτημα τι θα συμβεί αν εκλεγούν κάποιοι εκπρόσωποι συγκεκριμένων συμφερόντων, και αρχίσουν να λειτουργούν ως λόμπι για την προώθησή τους, χρησιμοποιώντας εκβιαστικές μεθόδους; Μια τέτοια εξέλιξη, μας οδηγεί στον αντίποδα της εμβάθυνσης της δημοκρατίας.
Επιπλέον, η δυνατότητα αντιδήμαρχοι ή αντιπεριφερειάρχες να ορίζονται σύμβουλοι από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πέρα από την αλλοίωση της θέλησης της πλειοψηφίας των πολιτών, γεννά ύποπτες συναλλαγές, που θα θεριέψουν τη διαφθορά αλλά και την περαιτέρω απαξίωση της ήδη ταλαιπωρημένης εικόνας της πολιτικής.
Κάτι που σίγουρα θα συμβεί και με τις μεταγραφές συμβούλων που επιτρέπει ο νέος νόμος, που μοιραία θα οδηγήσει σε καταστάσεις παρασκηνιακών συμφωνιών. Όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι δεν συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Και αλήθεια, γιατί στερείτε τη δυνατότητα οι πολίτες να γνωρίζουν όταν ψηφίζουν και τον χωρικό τους αντιπεριφερειάρχη; Γιατί δίνεται την απόλυτη εξουσία στον Περιφερειάρχη να ορίσει ακόμη και τον τελευταίο σε σειρά εκλογής σύμβουλο ως χωρικό αντιπεριφερειάρχη;
Εμφανίζεται την απλή αναλογική ως το ελιξίριο για τις παθογένειες της Αυτοδιοίκησης. Αδιαφορείτε για το χάος που θα επιφέρει η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση, που κινδυνεύει να περιπέσει σε διαρκή παραλυσία, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα της προκήρυξης νέων δημοτικών ή περιφερειακών εκλογών, όπως συμβαίνει με την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης.
Αλλά όλ’ αυτά, τα πολύ λογικά για τον κοινό νου επιχειρήματα, δεν έχουν καμία αξία για τους φωστήρες του Μαξίμου που απεργάζονται σενάρια πολιτικής σωτηρίας, του ναυαγίου που ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό γίνεται φανερό και με την άρνησή σας να δώσετε τη δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας, που έφυγαν προς αναζήτηση εργασίας, βλέπουν “πόρτα” από την τόσο λαοφιλή κυβέρνηση.
Με πρόσχημα τη συγκρότηση επιτροπής που ΘΑ εξετάσει το ζήτημα, ουσιαστικά έχουμε παραπομπή στις ελληνικές καλένδες και έτσι αποκλεισμό από μια διαδικασία, που είναι αυτονόητη για τα περισσότερα αναπτυγμένα κράτη του κόσμου.
Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη, απλή και άμεσα υλοποιήσιμη. Ακόμη και η Τουρκία έδωσε αυτή τη δυνατότητα στις πρόσφατες εκλογές στους πολίτες της που ζουν στο εξωτερικό. Εσείς τι φοβόσαστε;
Προφανώς, κάτι έχουν μετρήσει οι εκλογομάγειροι του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που τους κάνει να ξορκίζουν τη ψήφο των συμπατριωτών μας. Ίσως επειδή η κυβέρνηση αυτή δεν κάνει τίποτε για να επανέλθουν οι νέοι μας που θα γύριζαν ασμένως αν έβρισκαν εδώ εργασία. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται σχέδιο, δουλειά και επενδύσεις. Και αυτά είναι άγνωστες λέξεις για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι λίγοι ακόμη μήνες στην εξουσία κι ας πάει και το παλιάμπελο.
Όπως όλα δείχνουν, τον Μάιο θα στηθούν 4 κάλπες για βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημάρχους και περιφερειάρχες. Έσχατη ελπίδα σας η εκτόνωση των πολιτών στις άλλες κάλπες και η πολιτική σας επιβίωση σε ποσοστά που θα εκβιάσουν την Προεδρική εκλογή τον Ιανουάριο του ’20. Λογαριάζετε, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο. Η απάντηση από τον ελληνικό λαό θα είναι σκληρή.
Για όλους αυτούς τους λόγους η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει το παρόν νομοσχέδιο και δεσμεύεται να το καταργήσει μόλις γίνει κυβέρνηση.
Σας ευχαριστώ».

Μπορείτε να δείτε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην κάτωθι ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://youtu.be/TRxXTiwKO_w

back to top