Menu
A+ A A-

Μάξιμος ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ

Αθήνα, 6 Ιουλίου 2018

Ομιλία
αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης,
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Κλεισθένης»

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εν πρώτοις να υπενθυμίσω ότι η συζήτηση του σημερινού νομοσχεδίου διεξάγεται τις ημέρες της επετείου ενός από τα μεγαλύτερα φιάσκα στην νεότερη πολιτική ιστορία, του περίφημου δημοψηφίσματος του 2015. Μια επέτειος που δεν πρέπει να ξεχασθεί ποτέ από τις μελλούμενες γενιές, για να θυμούνται που μπορεί να οδηγήσει ο λαϊκισμός και η ακόρεστη δίψα για εξουσία.

Γιατί επί 3,5 χρόνια είμαστε θεατές του ίδιου έργου: Μνημόνιο στο μνημόνιο για λίγους μήνες ακόμη παραμονής στην εξουσία. Και καταφεύγετε σε ακραίο λαϊκίστικό λόγο και στη διχαστική ρητορεία, όπως είδαμε και εχθές σε επίπεδο συζήτησης αρχηγών, από τα οποία πιάνεστε σαν σανίδα πολιτικής σωτηρίας. Εν μέσω, όμως, μιας διαρκούς γελοιοποίησης με καμώματα, όπως αυτά του κυβερνητικού σας εταίρου, και με έναν πρωθυπουργό, που δεν κρύβει τον εκνευρισμό του γιατί το άστρο του αρχίζει να θαμπώνει.

Όμως, το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο. Η εκλογική Νέμεσις θα είναι αμείλικτη. Γι’ αυτό και κάθε κυβερνητική ενέργεια, κάθε απόφαση έχει μοναδικό σκοπό πως να εξασφαλίσει ρόλο στο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα.

Αυτό κάνατε υπονομεύοντας την επόμενη διακυβέρνηση της χώρας και την πολιτική σταθερότητα με τη ψήφιση της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές. Κάτι, όμως, που ελπίζω να μη σας βγει, και στην επόμενη βουλή να υπάρξει η απαραίτητη εκείνη πλειοψηφία που θα ανατρέψει τα σχέδια ακυβερνησίας που έχετε εξυφάνει.

Τα ίδια επιχειρείτε τώρα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την απλή αναλογική, στοχεύοντας στον κατακερματισμό των δυνάμεων. Είναι κοινό μυστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν ανύπαρκτος στις τοπικές κοινωνίες και γι’ αυτό τινάζει στον αέρα, με το εκλογικό σύστημα που προτείνει, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Γαία πυρί μειχθήτω. Η επιβολή της απλής αναλογικής θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη απορρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Καθιστά τις πλειοψηφίες ομήρους μικρών ακόμη και περιθωριακών μειοψηφιών, που θα επιβάλουν τη δική τους γραμμή, ενάντια στη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών που άλλα ψήφισαν.

Αφαιρούν στην ουσία από τον δήμαρχο και κάθε εκτελεστικό όργανο τη δυνατότητα να εφαρμόσει την πολιτική του. Ή τους δίνει το πρόσχημα να μην εφαρμόζουν όσα έχουν δεσμευθεί προς τους πολίτες, καθώς θα μπορούν να επικαλεστούν ότι έχουν δεμένα τα χέρια στη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Ανοίγουν το δρόμο με την «κινητικότητα» των συμβούλων μεταξύ των παρατάξεων σε κάθε λογής αλισβερίσια, σε παρασκηνιακές και ανέντιμες συναλλαγές, με προσφορά ανταλλαγμάτων, που υποβιβάζουν το κύρος της τοπικής αυτοδιοίκησης και οδηγούν σε εκφυλιστικά φαινόμενα.

Την ίδια αυτή λογική των παρασκηνιακών συναλλαγών υπηρετούν και οι διατάξεις που προβλέπουν να ορίζονται αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες από όλες τις παρατάξεις.

Εντέλει, όλο αυτό το πακέτο μέτρων στοχεύει στην αποδυνάμωση και των αυτοδιοικητικών θεσμών, οι οποίοι, παρά τις όποιες αδυναμίες τους -που θα έπρεπε αυτές να τις δούμε και να βρούμε λύσεις- έχουν αποκτήσει μια ισχυρή παράδοση και προσφορά στις τοπικές κοινωνίες.

Δυστυχώς, τον ανεύθυνο τρόπο του πολιτεύεσθαι τον δείξατε όλα αυτά τα χρόνια, αρχικώς ως αντιπολίτευση, μετά ως κυβέρνηση. Όπως φαίνεται, όμως δεν σας απασχολούν οι συνέπειες για την χώρα, για τους πολίτες. Ο σχεδιασμός σας να βγει... Κι ας φωνάζουν, κι ας προειδοποιούν οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες για τη γενική παραλυσία που θα προκύψει, για την αδυναμία να εκπληρώσουν τη λειτουργία τους οι θεσμοί.

Γι’ αυτό φέρνετε ένα νομοσχέδιο που δεν επιλύει τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά τη φορτώνει με καινούργια. Και όχι μόνον δεν της δίνει μεγαλύτερη αυτονομία από το κράτος, αλλά μέσω των Επιτρόπων των ΟΤΑ, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που φέρνετε, θα έχουμε ασφυκτικότερο κεντρικό έλεγχο και κηδεμόνευση των Δήμων.

Κύριε υπουργέ,

Πριν λίγο καταθέσατε την τροπολογία για την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής. Ιδιαίτερα για τη Β΄ Αθηνών, μια περιφέρεια μαμούθ, υπάρχουν ζητήματα δημοκρατίας, καθώς για να πολιτευθεί κανείς εκεί θα πρέπει να έχει αναγνωρισιμότητα. Και το ερώτημα είναι πώς την αποκτά και με ποιο τίμημα! Είναι λοιπόν ρύθμιση θετική, αλλά έχουμε πει εδώ και καιρό ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια ακόμη αποσπασματική ρύθμιση του εκλογικού συστήματος αν δεν προχωρήσετε σε ταυτόχρονη ρύθμιση που να δίνει το δικαίωμα ψήφου στον τόπο διαμονής στου Έλληνες του εξωτερικού.

Το δικαιούνται κ. υπουργέ αυτό, ιδιαίτερα οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, που λόγω της οικονομικής κρίσης, αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα και να πάνε στο εξωτερικό, προς ανεύρεση εργασίας. Κατανοώ το φόβο σας ότι θα καταψηφίσουν την πολιτική σας που δεν φέρνει ανάπτυξη στη χώρα και δυσκολεύει την επάνοδό τους στην πατρίδα. Δεν μπορεί, όμως, να πολιτεύεστε με τόση υποκρισία.

Επιχειρήσατε μια ντρίπλα της τελευταίας στιγμής με την κατάθεση της δεύτερης τροπολογίας που παραπέμπει σε συγκρότηση επιτροπής που θα μελετήσει το θέμα. “Στρίβειν δια του αρραβώνος” θα το έλεγα αυτό κ. υπουργέ. Σας έχουμε καταθέσει δύο προτάσεις νόμου από το 2016. Και μέχρι σήμερα δεν τις έχετε συζητήσει.

Κύριε πρόεδρε,

Η Νέα Δημοκρατία, χωρίς να διολισθήσει ούτε στιγμή στον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού, με αίσθημα εθνικής ευθύνης, μακριά από ακρότητες, θα συνεχίσει να λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Και δεσμευόμαστε ότι ως κυβέρνηση, τον νόμο, που οδηγεί στην παράλυση και Δήμους και Περιφέρειες, που επιδιώκει να δημιουργήσει ερείπια την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, που παραδίδει στις διαθέσεις σε θλιβερές μειοψηφίες τις τοπικές κοινωνίες, θα τον καταργήσουμε».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/dS64rPD3Z5M

 

back to top