Menu
A+ A A-

Μάξιμος Επικ. Επερώτηση 1

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2018

 

Εισήγηση
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με θέμα: «Με φωτογραφικό άλμπουμ των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μοιάζουν οι προκηρύξεις επιτελικών στελεχών του Δημοσίου».

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Οι τελευταίες ημέρες της ‘‘πρώτης φορά αριστερά βαλτώνουν μέσα στην γενική παρακμή και την καθολική κοινωνική απαξίωση. Είναι ένα καθεστώς που τελειώνει όπως του αξίζει. Μέσα στην χλεύη. Κάθε επικοινωνιακή παράσταση που στήνει καταλήγει σε κωμικοτραγικό φιάσκο.
Τώρα πιά κανείς δεν διστάζει να φωνάξει δυνατά, αυτό που εμείς από την πρώτη στιγμή λέμε: ο βασιλιάς είναι θεόγυμνος. Όλα τα μεγαλοπρεπή ψεύδη, οι πομπώδεις υποσχέσεις κατέρρευσαν. Έμεινε μόνον η ακόρεστη δίψα για εξουσία, για το γκουβέρνο και τα καλά του. Και για τούτο δίδεται γη και ύδωρ της πατρίδας σε όποιον το ζητήσει. Οι αγανακτισμένοι της πλατείας παίζουν τώρα τους δήθεν ρεαλιστές με αυτούς που πρώτα ύβριζαν για να παραμείνουν λίγο ακόμη στο όνειρο που ζουν, που για όλους τους υπόλοιπους, όμως, έχει γίνει εφιάλτης. Οι συνέταιροι της εξουσίας δεν λογαριάζουν τίποτε μπροστά στην καρέκλα. Προχωρούν σε μια εθνικά επιβλαβή συμφωνία, ερήμην της ελληνικής βουλής, ερήμην του ελληνικού λαού, που τη βαπτίζουν και επιτυχία από πάνω και κατηγορούν τους πολίτες που αντιδρούν ως ακροδεξιούς και φασίστες. Οι ίδιοι που κάλυπταν, αν δεν συμμετείχαν, σε προπηλακισμούς και κάθε είδους ασχήμιες ως αντιπολίτευση.
Και όταν βλέπουν τα σκούρα, όταν η κοινωνία τους γυρίζει την πλάτη, όταν ο υπερπατριώτης κυβερνητικός εταίρος χάνει τα αυγά και τα καλάθια και αντιλαμβάνεται ότι δεν θα ξαναδεί βουλή ούτε με το κιάλι, εκτός και τον υιοθετήσετε στο Επικρατείας, τότε βγάζουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Όπως αυτά περί αποστασίας και ανατροπής του πολιτεύματος και όλα όσα τραγελαφικά ακούστηκαν προχθές από χείλη ανθρώπων που θα περίμενε κανείς ότι τουλάχιστον θα σέβονταν τους θεσμούς που εκπροσωπούν.
Ήλθαν, όμως, τα δικά τους τα βλαστάρια, το μωρό που μπουσουλάει, που μας έλεγε ο κ. Τόσκας, η περίφημη συλλογικότητα του Ρουβίκωνα και ανέλαβε την ευθύνη της εισβολής στο γραφείο του κ. Κατσίκη. Τέτοια αχαριστία τα παιδιά!
Και την ίδια ώρα, βεβαίως, συνεχίζεται κανονικότατα η προσπάθεια να βρεθούν τρύπες να τρυπώσουν μόνιμα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως με τις καταγέλαστες προκηρύξεις για τις θέσεις διοικητικών και τομεακών γραμματέων και γενικών διευθυντών στα υπουργεία. Τέτοιο φωτογραφικό όργιο προσλήψεων ημετέρων δεν έχει ματαγίνει. Αλλά, σύντροφοι, μας πήρανε χαμπάρι και οι κουτόφραγκοι. Και διαμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι μια στις 3 θέσεις δεν ανταποκρίνεται σε αντικειμενικό πλαίσιο βαθμολόγησης.
Ως γνωστόν, όμως, η κυβέρνηση έχει χρόνια αλλεργία σε οτιδήποτε σχετίζεται με την αντικειμενικότητα και την αξιοκρατία. Σ’ αυτήν ισχύει: ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Τα όσα οργιώδη περιλαμβάνονται στις προϋποθέσεις των συγκεκριμένων προκηρύξεων δεν έχουν προηγούμενο, και έχουν εκτενώς αναφερθεί από τον πρώτον εισηγητή μας. Χρειάζεται πραγματικά περισσό θράσος να βάζει μια κυβέρνηση τόσο πρόδηλα φωτογραφικούς όρους για να καταλάβουν τις θέσεις οι δικοί της άνθρωποι. Όπως για τη θέση του Διοικητικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, ο υποψήφιος πρέπει να έχει καλή γνώση ξένης γλώσσας της ΕΕ, αλλά ο αναπληρωτής του άριστη.
Ή στο υπουργείο Οικονομία οι διευθυντές να μην συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα 8 χρόνια, όταν η επιλογή γίνεται για θητεία 4 ετών. Έτσι, όμως, αποκλείονται στελέχη με προσόντα και εμπειρία.
Ή το απίστευτο για την θέση Διοικητικού Γραμματέα στο υπουργείο Τουρισμού να απαιτείται απλή γνώση αγγλικής γλώσσας –αλλά να έχει 5ετή άσκηση δικηγορίας σε θέματα Δημοσίου Δικαίου. Αυτό καταντά ανέκδοτο. Θα ήταν προτιμότερο να γράψετε απευθείας το όνομά του εκλεκτού σας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για τους διορισμένους αυτή της στιγμή Γραμματείς και Διευθυντές, αφού στα προσόντα συμπεριλαμβάνεται και η χρονική εμπειρία.
Αν και αυτή αναλόγως των εκλεκτών ξεκινά από τα 20 χρόνια -όπως για τον ΓΓ Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων που πρέπει να διαθέτει 20 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας χωρίς να γίνεται αναφορά στον ιδιωτικό τομέα, προφανώς γιατί ο σημερινός ΓΓ έχει δουλέψει μόνο στο Δημόσιο. Αλλά ο ΓΓ Διοικητικού πρέπει μεν να διαθέτει 20ετή διοικητική εμπειρία αλλά οπωσδήποτε 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να μην διεκδικήσει τη θέση κάποιο στέλεχος του υπουργείου. Στην περίπτωση δε του Διοικητικού Γραμματέα Αθλητισμού, αρκεί η εμπειρία 30 μηνών, όση δηλαδή είχε ο νυν Γραμματέας όταν προκηρύχθηκε η θέση.
Εύλογα θα ανέμενε κανείς σε μια χώρα που βρίθει διδακτόρων, η κατοχή ενός διδακτορικού τίτλου ή τουλάχιστον ενός μεταπτυχιακού να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υποψηφιότητα. Έλα, όμως, που οι δικοί σας άνθρωποι σε πολλές περιπτώσεις δεν τα διαθέτουν.
Κερασάκι στη τούρτα αυτής της αθλιότητας είναι η αποστολή στα υπουργικά γραφεία της λίστας με τα βιογραφικά των υποψηφίων. Μήπως και γίνει κανένα λάθος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η κυρία υπουργός την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενη δήλωσε ότι αυτές οι 22 θέσεις θα επαναπροκηρυχθούν. Προφανώς, υπό την δαμόκλειο σπάθη της Κομισιόν και των εταίρων. Αυτό, όμως, δεν λύνει το πρόβλημα κυρία υπουργέ. Και με αυτήν την κυβέρνηση το πρόβλημα μόνον θα διογκώνεται. Γιατί στην πραγματικότητα εσείς είστε οι εκφραστές του πελατειακού κράτους, εσείς εκπροσωπείτε αυτήν την ισοπεδωτική νοοτροπία της αναξιοκρατίας. Και το αποδεικνύετε συνεχώς. Όπως έχετε κάνει στην παιδεία με την κατάργηση των συμβουλίων στα ΑΕΙ, εκδιώκοντας καταξιωμένους καθηγητές από το εξωτερικό. Όπως το κάνατε με τη δραματική υποβάθμιση του ρόλου των Σχολικών Συμβούλων και την προσπάθεια να αλωθεί η διοίκηση της εκπαίδευσης από κομματικά στελέχη ακόμη και με αντισυνταγματικές διαδικασίες επιλογής στελεχών.
Και επιπλέον είστε οι εκπρόσωποι ενός υπερτροφικού κρατισμού. Αυτού που φορτώνει δημόσιες υπηρεσίες με υπεράριθμο προσωπικό, την ώρα που άλλες, κοινωνικά απαραίτητες, φυτοζωούν. Αλλά στη δική σας λογική, στη δική σας ιεράρχηση, προηγούνται ο… Καρανίκες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η σημερινή κυβέρνηση έχει εκμετρήσει το ζην. Αυτό τουλάχιστον έχει ήδη συμβεί στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας και επιβεβαιώνετε σε όλες τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης. Η μόνη υπηρεσία που έχει να προσφέρει στην πατρίδα αυτή η κυβέρνηση είναι η προκήρυξη εκλογών. Όσο και να προσπαθεί με τη διχαστική ρητορική, με παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση ή με ταξίματα στους ψηφοφόρους να κερδίσει πίσω τη χαμένη εμπιστοσύνη των Ελλήνων θα αποτυγχάνει. Όσο μένει, τόσο πιο εκκωφαντική θα είναι και η πτώση της.
Σας ευχαριστώ».

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εισήγηση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://youtu.be/K31xpD5mpuk

back to top