Menu
A+ A A-

Μάξιμος Επίκαιρη 1

Αθήνα, 21 Ιουνίου 2018

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΜΕ ΘΕΜΑ:
«ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ»

Πρωτολογία

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, καλώς ήρθατε στη Βουλή μετά από επτά εβδομάδες. Πιστεύαμε ότι είχατε αλλεργία στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, όμως, δεν είναι πάρεργο. Είναι υποχρέωσή σας να έρχεστε και να απολογείστε στην Εθνική Αντιπροσωπεία για τα έργα και τις ημέρες σας, όσο δυσάρεστο κι αν σας είναι αυτό.
Εύλογα αποφεύγετε τη Βουλή, καθώς η έξαρση της εγκληματικότητας αναδεικνύεται σε αχίλλειο πτέρνα της Κυβέρνησής σας. Η εγκληματικότητα, κυριολεκτικά, σε κάθε γωνιά της χώρας «χτυπάει κόκκινο». Οι νησίδες της ανομίας διευρύνονται και επεκτείνονται.
Τρεισήμισι χρόνια τώρα, με ερωτήσεις και παρεμβάσεις σας ζητούμε μετ’ επιτάσεως να λάβετε μέτρα για την αποκατάσταση της νομιμότητας στο κέντρο της Αθήνας. Επιμένουμε να εφαρμοστεί παντού και για όλους ο νόμος, χωρίς εξαιρέσεις. Επισημαίνουμε ότι το κράτος έχει αποσύρει τη δικαιοδοσία του από το κέντρο της πρωτεύουσας.
Εσείς βεβαίως τι κάνατε; Επιχειρούσατε να απαξιώσετε την κριτική μας. Μας λέγατε φοβικούς, μας λέτε ότι επενδύουμε στον φόβο, ότι δημιουργούμε εντυπώσεις. Και έρχεται η επιστολή κόλαφος, η καταγγελία τετρακοσίων κατοίκων των Εξαρχείων.
Την είδατε την επιστολή, κύριε Υπουργέ; Εδώ είναι η επιστολή. Την καταθέτω για τα Πρακτικά.
Οι άνθρωποι έχουν χάσει κυριολεκτικά τον ύπνο τους. Φοβούνται για τη ζωή τους. Ό,τι έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου υπάρχει, καταγγέλλουν ότι λαμβάνει χώρα στα Εξάρχεια. Δολοφονίες, ληστείες, κλοπές, εμπόριο ναρκωτικών, εμπόριο λαθραίων τσιγάρων, εμπρησμοί σε μαγαζιά, σούπερ μάρκετ, κατοικίες, δράση συμμοριών, επιθέσεις με μολότοφ, βανδαλισμοί σε πολυκατοικίες, καταλήψεις δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων, πορνεία, προστασία σε καταστήματα, χρήση ναρκωτικών σε πλατείες και εισόδους πολυκατοικιών, τοξικές αναθυμιάσεις από καμένους κάδους, ανεξέλεγκτη δράση Ελλήνων και αλλοδαπών που δηλώνουν αλληλέγγυοι και συμπεριφέρονται ως κατακτητές της περιοχής.
Επιπλέον, καταγγέλλουν ότι το κράτος αποχωρεί από την περιοχή. Εγκατέλειψαν τα Εξάρχεια ο ΟΤΕ, η Εθνική Τράπεζα, τα ΕΛΤΑ, αλλά και οι ιδιωτικές τράπεζες. Τα λεωφορεία αλλάζουν δρομολόγια, ενώ στην Πατησίων γίνονται παρανάλωμα του πυρός. Την ίδια ώρα το «ΚΕΠ των αναρχικών» ζει και βασιλεύει στην Πλατεία των Εξαρχείων και εσείς ερίζετε με τον Δήμαρχο Αθηναίων για το ποιος έχει την ευθύνη να το απομακρύνει. Ουσιαστικά το κράτος γελοιοποιείται.
Τα Εξάρχεια έχουν γίνει πόλος έλξης της «Διεθνούς των μπαχαλάκηδων» που έρχονται και παρελαύνουν με καλάσνικοφ στην Πλατεία των Εξαρχείων. Οι δυνάμεις της Αστυνομίας, που σταθμεύουν στο Πολυτεχνείο και στη Χαριλάου Τρικούπη, καταγγέλλουν ότι γίνονται ζωντανοί στόχοι και επιπλέον, ότι δεν τους επιτρέπεται να εισέλθουν στο άβατο των Εξαρχείων.
Τι κάνετε για όλα αυτά, κύριε Υπουργέ; Εκτός από τις δηλώσεις σας «κανείς να κάνει ότι κοιμάται όταν εισέρχονται κακοποιοί στο σπίτι του», το μόνο που κάνατε ήταν να διαλύσετε την Ομάδα ΔΕΛΤΑ, την ομάδα δικυκλιστών ταχείας επέμβασης. Γιατί; Γιατί σας το αξίωσε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Και εσείς σπεύσατε να υπακούσετε, για να μην δυσαρεστήσετε τα δικά σας παιδιά, κατ’ ομολογία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης. Μάλιστα, αποκαλέσατε τους αστυνομικούς της Ομάδας ΔΕΛΤΑ ως «τσούρμο».
Για τους Ρουβίκωνες, βέβαια, έχετε μόνο καλά λόγια να πείτε. Έτσι φτάσαμε να διαβάζουμε ακόμα και για εγκατάσταση πυρήνων τζιχαντιστών που δρουν στα Εξάρχεια.
Κύριε Υπουργέ, η Αστυνομία έχει αποδείξει ότι διαθέτει την ικανότητα και τον επαγγελματισμό να φέρει σε πέρας με επιτυχία την αποστολή της, αρκεί να μην μπαίνουν εμπόδια στη δράση της.
Δεν ξέρω αν συμμερίζεστε την άποψη ότι τα Εξάρχεια είναι ένα είδος γαλατικού χωριού, το οποίο προβάλλει η Κυβέρνησή σας ως τουριστικό προϊόν, καλώντας τουρίστες από όλο τον κόσμο να έρθουν και να ζήσουν την εμπειρία της ανομίας στη χώρα μας. Δεν μπορεί, όμως, να είναι αυτό το όραμά μας για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Δέσμευση δική μας είναι η αποκατάσταση του νόμου και της τάξης παντού.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Μάξιμος Επίκαιρη 2

Δευτερολογία

Κύριε Υπουργέ, είστε τρεισήμισι χρόνια Υπουργός. Δεν έχετε το ακαταλόγιστο. Πείθετε κανέναν, όταν προσπαθείτε να μας πείτε ότι η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη απ’ ότι ήταν το 2014; Γιατί κάνετε αυτές τις τόσο βαθιές βουτιές στο παρελθόν, στο χτες;
Εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι ήταν ιδανική η κατάσταση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ή στα Εξάρχεια, αλλά ποτέ δεν ήταν και σε αυτά τα χάλια, στα οποία έχει φτάσει με τις δικές σας πολιτικές επιλογές, γιατί θέλετε να χαϊδεύετε τους Ρουβίκωνες, τις συλλογικότητες και αυτούς που αποκαλείτε «δικά σας παιδιά».
Όσον αφορά το κατά πόσο η Αστυνομία μπορεί να κάνει τη δουλειά της και αν έχει το ελευθέρας να το κάνει ή αν τις βάζετε προσχώματα, σας παραπέμπω στις δημόσιες δηλώσεις των συνδικαλιστικών οργάνων της Αστυνομίας, κύριε Υπουργέ. Προφανώς, δεν σας αγγίζουν εσάς οι διαμαρτυρίες των κατοίκων.
Χθες, υπήρχε επιστολή των καταστηματαρχών του ιστορικού κέντρου προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, επιστολή πραγματικά κραυγή αγωνίας. Καταγγέλλουν εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών στο κέντρο της πρωτεύουσας μέρα μεσημέρι, ληστείες, κλοπές. Αυτά είναι καθημερινά φαινόμενα. Οι καταστηματάρχες φοβούνται να μιλήσουν, γιατί γίνονται στόχος. Οι κάτοικοι έχουν χάσει τον ύπνο τους.
Δεν ξέρω αν εσείς κοιμόσαστε με ήσυχη τη συνείδησή σας, όπως δήλωσε ο πρώην συνάδελφός σας, ο κ. Παρασκευόπουλος.
Ως ένα βαθμό, κύριε Υπουργέ, έχετε την κατανόησή μου, διότι πραγματικά στο έργο της Αστυνομίας βάζουν εμπόδια οι συναρμόδιοι Υπουργοί.
Με τον νόμο Γαβρόγλου επανήλθε το άσυλο της ανομίας στα πανεπιστήμια. Οι μπαχαλάκηδες, που χτυπούν, καταφεύγουν στο Πανεπιστήμιο, όπου έχουν, βεβαίως, άσυλο, όπου η Αστυνομία δεν μπορεί να εισέλθει για να συλλάβει αυτά τα παραβατικά στοιχεία.

Με τον νόμο Παρασκευόπουλου χιλιάδες κακοποιοί έχουν βγει από τις φυλακές και συμβάλλουν και πάλι στην έξαρση, στην ανακύκλωση της εγκληματικότητας. Πόσες φορές ένας αστυνομικός να συλλάβει τον ίδιο κακοποιό;
Πρέπει, όμως, να αντιληφθείτε ότι δεν μπορεί να είστε απαθείς σε αυτή την κατάσταση που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, καθώς είναι πια εμφανείς οι διασυνδέσεις του αναρχικού χώρου, των «μπαχαλάκηδων», με την τρομοκρατία.
Φοβούμαι, όμως, με αυτά που ακούω ότι ελάχιστα σας ενδιαφέρει και εκθέτετε τη χώρα στη διεθνή κοινότητα, όταν δίνετε άδεια στον αμετανόητο αρχιδολοφόνο της «17 Νοέμβρη», επειδή κάνει απεργία πείνας και επειδή απειλούν οι διάφορες συλλογικότητες το επίσημο κράτος. Δημιουργείτε έτσι την εντύπωση ότι το κράτος εκβιάζεται και υποχωρεί. Και αυτό είναι ένα λανθασμένο μήνυμα.
Κύριε Πρόεδρε, διαβάζω τις τελευταίες μέρες ότι η Κυβέρνηση ενοχλείται από τους προπηλακισμούς βουλευτών της Συγκυβέρνησης. Καλώς τα, τα παιδιά! Όταν συμπτύξατε μέτωπο με τη Χρυσή Αυγή στην πλατεία των «αγανακτισμένων», δεν είχατε τέτοιες ευαισθησίες. Όταν στελέχη σας μιλούσαν για κρεμάλες και για γερμανοτσολιάδες, δεν είχατε τέτοιες ευαισθησίες. Όταν ο κυβερνητικός σας εταίρος καλούσε τον λαό σε λιντσαρίσματα, δεν είχατε τέτοιες κυβερνητικές ευαισθησίες. Τα υπέστημεν όλα αυτά και προσωπικά σε παρουσίαση βιβλίου μου στη Λάρισα με πρωταγωνιστές στελέχη σας. Εσείς εκθρέψατε το τέρας του λαϊκισμού και τώρα που σας δαγκώνει, φωνασκείτε.
Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει, κύριε Πρόεδρε, απόλυτα κάθε εκδήλωση βίας. Δεν βάζουμε κανένα ιδεολογικό πρόσημο στη βία, όπως έκαναν στο παρελθόν τα στελέχη της Κυβέρνησης. Δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Η βία θα πρέπει να καταδικάζεται απόλυτα, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, όπως εσείς κάνατε, νομιμοποιώντας στο παρελθόν τέτοιες συμπεριφορές βίας προς στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης με τις τοποθετήσεις του κ. Χαρακόπουλου και τις απαντήσεις του κ. Τόσκα στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://youtu.be/DlpheAx4614

 

back to top