Menu
A+ A A-

Mομφή 1

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2018

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Πρόταση Μομφής της Νέας Δημοκρατίας κατά της Κυβέρνησης

 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
όταν προειδοποιούσαμε το 2015 ότι οι περίφημοι αντιμνημονιακοί λαϊκιστές θα καταστούν μοιραίοι για τη χώρα, δυστυχώς, δεν γίναμε πιστευτοί. Και σήμερα, μετά από τρία χαμένα χρόνια στην οικονομία, που μας στοίχισαν δύο μνημόνια και φτωχοποίηση των Ελλήνων, κινδυνεύουμε με, μη αναστρέψιμες, δυσμενείς συνέπειες στα εθνικά μας θέματα.
Δυστυχώς, αντιμετωπίζονται με τον ίδιο ανεύθυνο, τυχοδιωκτικό και αντιδημοκρατικό τρόπο από ανθρώπους που δεν δίνουν πεντάρα για την ελληνική ιστορία, που κάνουν τα χατίρια τρίτων με σκοπό να κερδίσουν τα εύσημα από αυτούς που προηγουμένως καθύβριζαν, που στηρίζουν την πολιτική τους στον εσωτερικό διχασμό και τον πολιτικό τους λόγο στην παραπλάνηση και το ψεύδος.
Μετά από μήνες διπλωματίας εν κρυπτώ, με επιλεκτικές διαρροές και άφθονους θεατρινισμούς, φτάσαμε στην πανηγυρική ανακοίνωση της Συμφωνίας με τα Σκόπια, μια συμφωνία που παρουσιάστηκε ως μεγάλη επιτυχία για την οποία μας καλούσατε να νιώσουμε υπερήφανοι, μια συμφωνία κόλαφο για τα εθνικά μας συμφέροντα, που γίνεται πιο επώδυνος όσο μαθαίνουμε λεπτομέρειες σε όλα τα επίπεδα, στην ουσία του, στη διαχείρισή του, στις συνέπειές του.
Είναι μια εθνικά επιβλαβής συμφωνία όπου η Ελλάδα δίνει σχεδόν τα πάντα για να πάρει κάποιους αστερίσκους και υποσημειώσεις σαν φύλο συκής για όσους πανηγυρίζουν χωρίς αιδώ.
Βεβαίως, τι καλύτερο μπορούσαμε να περιμένουμε από μια Κυβέρνηση που στους κόλπους της έχει Υπουργούς και Βουλευτές που εδώ και χρόνια ζήταγαν επιτακτικά να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως σκέτο «Μακεδονία».
Καταρχάς, στην ουσία. Πηχυαίοι οι τίτλοι για «Severna Makedonija», για σλαβική ονομασία erga omnes, που στην πορεία γίνεται «Βόρεια Μακεδονία» στα αγγλικά και ακολουθείται από μια εθνικότητα που είναι μακεδονική, ούτε καν βορειομακεδονική, σκέτο μακεδονική.
Απαντήστε ευθέως: Ποιος άλλος -επειδή ψελλίζετε διάφορες ανακρίβειες- ποιος Πρωθυπουργός, ποια κυβέρνηση μίλησε για μακεδονική εθνότητα στο παρελθόν; Εδώ κρύβεται ο πυρήνας του κινδύνου από το γειτονικό κράτος και αυτό παραδίδετε σήμερα εσείς ελαφρά τη καρδία.
Άκουσα νωρίτερα έναν συνάδελφο –δεν τον βλέπω στην Αίθουσα και δεν θα τον μνημονεύσω ονομαστικά- ο οποίος προσπάθησε να μας πει ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν αμιγώς ελληνικό φύλο. Δεν κατάλαβα πώς προσπάθησε να συνδέσει αυτούς τους αρχαίους Μακεδόνες, που κατ’ αυτόν δεν είναι αμιγώς αρχαίο ελληνικό φύλο, με τους σημερινούς κατοίκους των Σκοπίων, όταν και ο ίδιος ο εθνάρχης τους, ο Κίρο Γκλιγκόροφ, ομολογεί ότι ήρθαν στην περιοχή τον έκτο αιώνα και δεν έχουν καμία σχέση με τον Μεγαλέξανδρο. Μην γίνεστε βασιλικώτεροι και των Σκοπιανών!
Συνάμα χαρίζετε, σαν κουβαρντάδες που είστε στα εθνικά μας δίκαια, και μακεδονική γλώσσα, με κάτι υποσημειώσεις που κανείς δεν λαμβάνει, βεβαίως, υπ’ όψιν του. Αυτό που μένει είναι ένα κράτος που θα λέγεται «Μακεδονία», που κατοικείται από Μακεδόνες που μιλούν μακεδονικά. Και οι Έλληνες Μακεδόνες τι θα λέγονται; Ή μάλλον τι θα επιτρέπεται να λέγονται; Νοτιομακεδόνες; Αν αυτό λέγεται επιτυχία, πώς, άραγε, θα χαρακτηριζόταν η αποτυχία;
Λέτε, βεβαίως, ότι να, γλυτώσαμε τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά η ελληνική Μακεδονία δεν σταματά στους ελληνιστικούς χρόνους, συνεχίζεται αδιάλειπτα στους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους και βέβαια μέσα στην τουρκοκρατία.
Ήδη, ο κ. Ζάεφ επαίρεται για την κληρονομιά των Κύριλλου και Μεθόδιου, των δύο Ελλήνων Θεσσαλονικέων φωτιστών των Σλάβων.
Δεν χρειάζεται, όμως, να ανησυχούμε. Στο άρθρο 8 μνημονεύεται μια Διμερής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που θα ασχοληθεί με θέματα ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά, που θα εξετάσει τα βιβλία και των δύο χωρών για να βγάλει όσα θεωρούνται αλυτρωτικά.
Ως εκ τούτου οι αναγνωρισμένοι «Μακεδόνες» της Βορείου Μακεδονίας εύλογα θα βγάλουν από τα σχολικά βιβλία μας και τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο και άλλους Μακεδόνες που κάνουμε το λάθος να τους διδάσκουμε στα παιδιά μας, την ώρα που θα δίνουμε μάχες, βεβαίως, οπισθοφυλακής για τον μακεδονικό χαλβά.
Βεβαίως, γνωρίζετε ότι αυτό που φέρνετε βρίσκεται στον αντίποδα των αισθημάτων του ελληνικού λαού. Είναι μια συμφωνία που δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή από τον ελληνικό λαό και το έχει δείξει με τη μεγάλη συμμετοχή του στα παλλαϊκά συλλαλητήρια.
Βγαίνει, όμως, τώρα ο Πρωθυπουργός με ύφος χιλίων καρδιναλίων και λέει: «Δεν με νοιάζουν τα συλλαλητήρια», τα οποία αποκαλεί απαξιωτικά «όχλους». Οι άνθρωποι που είχαν αναγάγει το πεζοδρόμιο σε ύψιστη πολιτική αξία δείχνουν σήμερα πόσο πραγματικά σέβονται τον λαό. Φτάνουν, όμως, στο σημείο να αποφεύγουν να φέρουν τη Συμφωνία στη Βουλή, για να αποδειχθεί ότι η Κυβέρνησή σας στηρίζεται σε πήλινα πόδια με έναν εταίρο που έχει σπάσει τα φρένα της λογικής, που το 2014 ζητούσε την ψήφο των πολιτών, για να εμποδίσει τους συριζαίους να διαπραγματευτούν για το Μακεδονικό και τώρα πάει να βγάλει την ουρά του απ’ έξω με γελοίες δικαιολογίες και έχει το θράσος ακόμη να φοράει πατριωτικές χλαμύδες, την ώρα που παραδίδεται το όνομα της «Μακεδονίας»! Τόσο πατριώτης, τόσο αξιόπιστος, τόσο φερέγγυος. Ας τον χαίρονται όσοι ακόμη τον ακολουθούν.
Και επειδή δεν μπορείτε να πείσετε κανέναν με τις «επιτυχίες» σας, ψάχνετε σανίδα σωτηρίας σε στρεβλώσεις του παρελθόντος. Χωρίς αιδώ προσπαθείτε να συγκρίνετε την εθνική ήττα που εσείς καταλήξατε με το περήφανο «ΟΧΙ» του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι.
Και τότε και τώρα υπήρχαν έξωθεν παρεμβάσεις. Το πολιτικό μέγεθος, όμως, των ηγετών είναι διαφορετικό δυστυχώς για τη χώρα, γιατί ό,τι και να πείτε ποτέ δεν αναγνωρίστηκε ούτε μακεδονική εθνότητα, ούτε μακεδονική γλώσσα, ούτε δόθηκε με διαδικασίες εξπρές ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, η ιστορία θα μας κρίνει όλους για τις επιλογές μας. Εσείς αποφασίσατε να καταγραφείτε με τα μελανότερα χρώματα. Δικαίωμά σας. Δεν είναι, όμως, δικαίωμά σας να σύρετε τον ελληνικό λαό σε μια ταπεινωτική συμφωνία με μακροχρόνιες συνέπειες. Θα σταθούμε απέναντι με όλες μας τις δυνάμεις, γνωρίζοντας ότι αυτή είναι και η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, καλώντας τους Βουλευτές της Συμπολίτευσης και ιδιαίτερα τους Βουλευτές της Βορείου Ελλάδος. Μην εξουσιοδοτείτε με την ψήφο σας τον κ. Τσίπρα να υπογράψει την εθνικά επιζήμια Συμφωνία με τα Σκόπια. Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Ακούστε τη συνείδησή σας.
Σας ευχαριστώ».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη η ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://youtu.be/0m8cRpOd6RY

 

back to top