Menu
A+ A A-

Xαρακόπουλος

Αθήνα, 7 Ιουνίου 2018

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου
του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων:
«Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις»

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ας επανέλθουμε στο πεπρωμένο της παιδείας. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία κυρίαρχο στοιχείο είναι η εκπαίδευση. Διότι βάσει αυτής διαμορφώνεται ο ιδανικός πολίτης. Η δημόσια παιδεία είναι ο βασικός μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας. Είναι το μέσο που δίνει τη δυνατότητα ευκαιριών κοινωνικής ανόδου σε παιδιά από φτωχές οικογένειες.
Με όχημα την παιδεία μπορούν να ανοίξουν νέους ορίζοντες και να αδράξουν ευκαιρίες στη ζωή τους. Προϋπόθεση, όμως, γι’ αυτό είναι η υψηλή ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης, βασικό εφόδιο σε ένα άκρως ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον εργασίας.
Όσοι, λοιπόν, ομνύουν στην άμβλυνση των ταξικών διαφορών θα έπρεπε όχι απλά να αξιώνουν, αλλά να πρωτοστατούν στο αίτημα αναβάθμισης του επιπέδου των παρεχόμενων σπουδών του δημόσιου σχολείου.
Οι εύποροι, έτσι κι αλλιώς, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν για τα παιδιά τους κάποια από τα καλά ιδιωτικά σχολεία.
Πως, όμως, διασφαλίζονται τα υψηλά στάνταρ του δημόσιου σχολείου; Πρώτα απ’ όλα είναι εκ των ων ουκ άνευ η προαγωγή της ευγενούς άμιλλας μεταξύ των παιδιών, η καλλιέργεια της αριστείας. Να μάθουν, δηλαδή, τα παιδιά να θέτουν υψηλούς στόχους στη ζωή τους και να τους κατακτούν.
Απαραίτητος, βεβαίως, στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, και όπου οι εξελίξεις τρέχουν με ταχύτητα, είναι ο σύγχρονος υλικοτεχνικός εξοπλισμός.
Ωστόσο, τη μεγαλύτερη αξία έχει το ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί την εκπαίδευση. Υποχρέωση, επομένως, της πολιτείας είναι να επιλέγει τους αρίστους για τις θέσεις ευθύνης. Να διατρέχει κάθε επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης η αξιοκρατία.
Και φυσικά, καθώς ζούμε σ’ έναν κόσμο που αλλάζει, είναι επιβεβλημένη η δια βίου εκπαίδευση, η διαρκής μετεκπαίδευση των εκπαιδευτικών, δασκάλων και καθηγητών. Η αξιολόγηση όλων είναι εργαλείο αυτοβελτίωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Τέλος, η πολιτεία έχει υποχρέωση να παρέχει ειδική αγωγή σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Θα έλεγα ότι το επίπεδο της ειδικής αγωγής είναι και μέτρο πολιτισμού κάθε κοινωνίας.
Πώς απαντά, λοιπόν, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο σε αυτά τα στάνταρ που επιβάλλονται για την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας;
Προάγει την αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης; Καλλιεργεί την αριστεία; Ή μήπως προωθεί την αξιολόγηση; Κι ακόμη, διευκολύνει την πρόσβαση στην ειδική αγωγή;
Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν κάνει. Αντιθέτως, επιβεβαιώνει την παροιμιώδη αλλεργία της κυβέρνησης στην αριστεία -που έχετε χαρακτηρίσει ρετσινιά-, απαξιώνει την αξιοκρατία και εξοβελίζει στο πυρ το εξώτερον την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που είναι αυτονόητη σε όλες τις κανονικές χώρες, ως κίνητρο βελτίωσης, αλλά και εμπέδωσης του αισθήματος δικαιοσύνης.
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο υπηρετεί τη λογική της ήσσονος προσπάθειας που διατρέχει όλη τη φιλοσοφία σας.
Καταργεί στην πράξη τους Σχολικούς Συμβούλους, για τους οποίους θετικές απόψεις έχουν διατυπωθεί από επιστημονικές ενώσεις, παιδαγωγικούς φορείς και πανεπιστημιακούς. Καταθέτω στα πρακτικά σειρά ανακοινώσεων.
Καταργείτε τους Σχολικούς Συμβούλους, βασικό θεσμό υποστήριξης του σχολείου και τον αντικαθιστάτε με ένα γραφειοκρατικό και απρόσωπο όργανο, εντελώς απόμακρο από τη σχολική μονάδα και τον εκπαιδευτικό.
Αλλά και η όλη διαδικασία επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης υπηρετεί την κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Οι διορισμένοι περιφερειακοί διευθυντές -για τους οποίους γίναμε ρεζίλι στην ευρωβουλή- θα προΐστανται των συμβουλίων επιλογής μαζί με τους ήδη διευθυντές εκπαίδευσης που επελέγησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ με κριτήρια που κρίθηκαν αντισυνταγματικά από το ΣτΕ.
Ο κύριος υπουργός βλέπω δεν είναι στο έδρανο...
Στην τελευταία διαδικασία επιλογής διευθυντών στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Λάρισα, καταγγέλθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις, η προφορική βαθμολόγηση ανέτρεψε πλήρως την κατάταξη που δημιουργήθηκε με βάση την αντικειμενική μοριοδότηση. Απηύθυνα ερώτηση στον κ. υπουργό, στις 10 Νοεμβρίου 2017 στην οποία ποτέ δεν απάντησε.
Το νομοσχέδιο που φέρατε, κύριοι της κυβέρνησης, προφανώς είναι η απάντηση, καθώς διευρύνει σε όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης τη βαρύτητα της συνέντευξης για την επιλογή των ημετέρων. Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος!
Επιπλέον, με τα ΚΕΣΥ, η ειδική αγωγή κινδυνεύει να μετατραπεί σε αντικείμενο πειραματισμού σε βάρος των οικογενειών των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι καιρός να μπει ένα τέλος στον κατήφορο του εκπαιδευτικού συστήματος.
Δέσμευσή μας είναι η κατάργηση κάθε διάταξης νόμου που επιβάλει τη λογική της ισοπέδωσης και του κομματισμού στην εκπαίδευση. Ως κυβέρνηση θα προχωρήσουμε σε επιλογή των ανωτάτων στελεχών της εκπαίδευσης μέσω ΑΣΕΠ, μια πρόταση που εισηγήθηκα όταν είχα την ευθύνη του Τομέα Παιδείας της ΝΔ και χαίρομαι που υιοθετήθηκε από την ηγεσία του κόμματός μου.
Ήλθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά με ορθολογισμό και να βγάλουμε την παιδεία από το τέλμα που την έχει ρίξει ο λαϊκισμός. Να αποκαταστήσουμε την αξιοκρατία σε όλη τη δομή εκπαίδευσης και να αναδείξουμε την αριστεία ως κοινωνική αρετή.

Σας ευχαριστώ».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://youtu.be/QskyMGcAi-Y

 

 

back to top