Menu
A+ A A-

Mάξιμος ΠΟΕΥΠΣ 3

Κυλλήνη, 30 Μαΐου 2018

Χαιρετισμός
αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο 22ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ)

«Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,
Επιτρέψτε μου καταρχήν ένα σχόλιο. Όταν ο υπουργός ή εκπρόσωπός του δεν προσέρχεται σε συνέδριο πανελλήνιας ομοσπονδίας, όταν δεν έρχεται στη βουλή να απαντήσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο –πριν λίγο με ενημέρωσαν ότι δεν θα προσέλθει αύριο για 4η συνεχή εβδομάδα να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτησή μου για την εγκληματικότητα-, όταν λοιπόν, ο υπουργός αποφεύγει την κοινωνία και τη βουλή, τότε τα ψωμιά της κυβέρνησής του είναι μετρημένα.

Κύριε πρόεδρε,
Με ιδιαίτερη χαρά, εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του Κυριάκου Μητσοτάκη, χαιρετίζω το συνέδριο σας, το οποίο διεξάγεται στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου. Μια περίοδο που εφέτος, δυστυχώς, έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, με την εκδήλωση μεγάλων πυρκαγιών, ήδη από την άνοιξη.

Ωστόσο, ακόμη δεν πήραμε καμία ουσιαστική απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό στα ερωτήματα που είχαμε θέσει για την προετοιμασία του Πυροσβεστικού Σώματος την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις της, η πολιτική ηγεσία, αντί απαντήσεων σε βασικά ερωτήματα που θέσαμε κατ’ επανάληψιν, προτιμά να ρίχνει τη μπάλα στην εξέδρα και να αποκρύπτει τις σοβαρές ευθύνες της κατά την περυσινή περίοδο, όταν κυριολεκτικά την έπιασαν στον ύπνο.

Και, αντί να απολογηθεί για τις παραλείψεις της, καταφέρθηκε κατά των πυροσβεστών, που με επαγγελματισμό αλλά και αυτοθυσία δάμασαν τις φλόγες σε πλείστες περιπτώσεις, χαρακτηρίζοντας το Πυροσβεστικό Σώμα ως τον πιο στρεβλό μηχανισμό του δημοσίου.

Πρόκειται για μια ασυγχώρητη προσβολή κατά του Σώματος και κυρίως κατά των νεκρών του, των ηρώων του. Για την οποία ουδέποτε απολογήθηκε.

Εσείς, όμως, ορθώς δεν πτοείσθε. Είστε επαγγελματίες και ξέρουμε ότι θα καταβάλετε και φέτος όλες σας τις δυνάμεις για τη χώρα, την ανθρώπινη ζωή, τις περιουσίες μας και τον φυσικό μας πλούτο.

Φίλες και φίλοι,
Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των πυροσβεστικών − διασωστικών επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, της οποίας συνιστά τον επιχειρησιακό βραχίονα.

Εξασφαλίζει ένα κομμάτι της εσωτερικής ασφάλειας, η οποία, μεταξύ άλλων, είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.

Κυρίως, όμως, είναι κοντά στον Έλληνα πολίτη, που αισθάνεται ότι στη δύσκολη στιγμή θα είναι δίπλα του το κράτος, που προσωποποιείται σε κάθε πυροσβέστη.

Και αυτό είναι ένα καίριο στοιχείο συνοχής σε μια κοινωνία, όταν αυτή γνωρίζει ότι υπάρχει ένας μηχανισμός που διασφαλίζει τη ζωή των ανθρώπων, που προστρέχει την ώρα του μεγάλου κινδύνου, της φυσικής καταστροφής.

Ένας τέτοιος μηχανισμός είναι ακόμη πιο πολύτιμος στις εποχές της μεγάλης κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε τα τελευταία χρόνια.

Και δεν θα τα είχαμε καταφέρει αν το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, και αναμφίβολα μεταξύ αυτών σε περίοπτη θέση του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν αποδείκνυε το υψηλό ηθικό και την κατάρτισή του.

Το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει σχεδόν το σύνολο των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, με μεγαλύτερη πρόκληση βεβαίως τις Δασικές Πυρκαγιές,
• με γερασμένο στόλο οχημάτων και αεροσκαφών,
• με μεγάλες ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας και
• με ολοένα και πιο συρρικνωμένα εισοδήματα για τα στελέχη του.

Ως αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, και να πιέζουμε διαρκώς μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου για την επίλυσή τους.

Ελπίζουμε ότι σύντομα, ως κυβέρνηση, θα έχουμε την ευκαιρία, να εφαρμόσουμε στην πράξη τις προτάσεις μας για ζητήματα όπως:

• Την υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ με την επιστροφή και του υπόλοιπου 50% των περικοπών του 2012, που είναι προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
• Την ψήφιση νέου Μισθολογίου που θα δίνει αξιοπρεπείς αποδοχές στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

• Τη δημιουργία Βαθμολογίου Πυροσβεστών & Υπαξιωματικών όπως είχε προβλεφθεί με τον Νόμο 4249/2014 (αρθρ 69 παρ 18) και την εξέταση βελτίωσης ως προς την προβλεπόμενη εξέλιξη, με μεταβατική επαναλειτουργία της σχολής Αρχιπυροσβεστών.

• Τη δημιουργία νέου κανονισμού μεταθέσεων μετά από διάλογο για ένα δίκαιο σύστημα που θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον αλλά και το συμφέρον των εργαζομένων.

• Την ανανέωση της πενταετούς θητείας Πυροσβεστών που δεν συμπεριλήφθησαν στη ρύθμιση μονιμοποίησης με επέκταση της δυνατότητας ανανέωσης της θητείας μέχρι τη συνταξιοδότησή τους.

Κύριε πρόεδρε,
Εύλογα διεκδικείτε την αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος σας. Επ’ αυτού πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική διαβούλευση για το ποια επαγγέλματα πρέπει αν ενταχθούν και τι κόστος επιφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Η μελέτη που είδα στο φάκελο που μας δώσατε μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Θέλω να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να τιμήσετε τους εκπροσώπους του Συλλόγου “ΑΞΙΑ”, αναδεικνύοντας έτσι το έκτρωμα Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα όσον αφορά στα ψίχουλα που ονομάζει συντάξεις χηρείας. Είναι ντροπή για ένα κράτος να αντιμετωπίζει έτσι τις χήρες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αλλαγή της σχετικής ρύθμισης.

Τέλος να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος για τη χρηματοδότηση της ανανέωσης του στόλου των οχημάτων της πυροσβεστικής.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι Καλή Επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένουμε για θεσμικό και παραγωγικό διάλογο.

Θέλω να ξέρετε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, σήμερα ως αντιπολίτευσης, και κυρίως αύριο ως κυβέρνηση, για την επίλυση των προβλημάτων σας.

Εύχομαι υγεία και δύναμη σε εσάς και τις οικογένειές σας!
Στη μάχη με τις φλόγες να βγαίνετε πάντα νικητές!»

Mάξιμος ΠΟΕΥΠΣ 2

back to top