Menu
A+ A A-

Δημογραφικό

Αθήνα, 29 Μαΐου 2018

Παρέμβαση
του Αντιπροέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό,
βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου,
στη κοινή συνεδρίαση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό και της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος».

«Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Θέλω πραγματικά να καλωσορίσω στην Επιτροπή μας τους καθηγητές που ήρθαν από τη Σουηδία, τον κ. Andersson και τον κ. Μιχαηλάκη.

Θεωρώ ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση και έχει πραγματικά αξία να διδαχθούμε από βέλτιστες πρακτικές που ακολουθήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινές ευρωπαϊκές αξίες και ευρωπαϊκή κουλτούρα. Έχει αξία να διδαχθούμε από το υπόδειγμα που ακολουθήθηκε εκεί για την αναστροφή της δημογραφικής κάμψης, που απασχολεί όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα ιδιαίτερα, η οποία κάνει -θα έλεγα- δυστυχώς πρωταθλητισμό.

Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, τις καθηγήτριες, την κυρία Κωστάκη και την κυρία Τραγάκη και τους καθηγητές, τον κ. Κοτζαμάνη και τον κ. Μπαλούρδο, για τη συμμετοχή τους στην Επιστημονική Επιτροπή, που έχει συσταθεί. Αναλαμβάνουν ένα σημαντικό έργο, γιατί δεν θα περιοριστούν μόνο στην αποτύπωση της οδυνηρής πραγματικότητας, στην καταγραφή των δεδομένων, αλλά θα υπάρχει και ένα “διά ταύτα” στην εισήγησή τους με μέτρα και δράσεις, που θα συμβάλουν στην αναστροφή της δημογραφικής κάμψης και στην άμβλυνση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε.

Όπως είπα, η Ελλάδα, κυριολεκτικά, έχει τα σκήπτρα στο δημογραφικό πρόβλημα και γι' αυτό θα τολμούσα να πω ότι η αντιμετώπιση του δημογραφικού θα έπρεπε να είναι η σύγχρονη “Μεγάλη Ιδέα” του έθνους, γιατί έχει τραγικές συνέπειες το δημογραφικό σε όλους τους τομείς. Εθνικές συνέπειες, κοινωνικές συνέπειες, οικονομικές συνέπειες, ασφαλιστικές συνέπειες. Όμως, το δημογραφικό πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, έχει ειπωθεί ότι είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η γηραιά ήπειρος είναι και γερασμένη ήπειρος. Και νομίζω όλο και περισσότερο προβληματίζονται πολλοί ό,τι δεν αρκεί μόνο το μεταναστευτικό, οι μεταναστευτικές ροές, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
Υπάρχει και έντονος προβληματισμός όσον αφορά την ομαλή ενσωμάτωση μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Φαντάζομαι ότι δεν σοκάρομαι μόνο εγώ βλέποντας τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον Ταγίπ Ερντογάν, να κάνει προεκλογική tour, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να καλεί από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τους ομοεθνείς του, να γεννούν ακόμη περισσότερο, προκειμένου να επηρεάζουν έτσι -το λέει απροκάλυπτα- ακόμη περισσότερο, την εσωτερική πολιτική κατάσταση των ευρωπαϊκών χωρών.

Άρα, λοιπόν, το πρόβλημα, αφού είναι ευρωπαϊκό, θα πρέπει να έχει και μια ευρωπαϊκή λύση. Πιστεύω ότι όπως η Ευρώπη έχει κοινές πολιτικές, έχει Κοινή Αγροτική Πολιτική, εν μέρει Κοινή Νομισματική Πολιτική, θα πρέπει να έχει και μια Κοινή Δημογραφική Πολιτική που θα στηρίζεται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Κατέγραψα κύριε Πρόεδρε, με ιδιαίτερη προσοχή όλα όσα ειπώθηκαν, όσον αφορά το κοινωνικό κράτος στην Σουηδία, την ισότητα των φύλων, τη συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας, την γονική ασφάλιση, την άμεση σύνδεση της γονιμότητας με την αισιοδοξία για το μέλλον, που είναι ζητούμενο και για την Ελλάδα.

Επειδή, όμως, το πρόβλημα είναι με πολύ μεγάλη ένταση στη χώρα μας, θα ήθελα να ακούσω εάν υπάρχουν μέτρα άμεσης αποτελεσματικότητας, που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και να φέρουν γρήγορα αποτελέσματα, πέραν αυτών που σε μέσο-μακροπρόθεσμο χρόνο θα μπορέσουν οδηγήσουν στην άμβλυνση του προβλήματος.

Και πάλι να ευχαριστήσω -και τον κ. Λαμπριανίδη για τα όσα ενδιαφέροντα είπε για τη σχέση του δημογραφικού με την ανάπτυξη- και να ευχηθώ στους καθηγητές καλή διαμονή στη χώρα μας».

 

Το βίντεο της ομιλίας στην κάτωθι ηλεκτρονική διεύθυνση:

 

back to top