Menu
A+ A A-

Μαξιμος ΕΚΚΕ

Αθήνα, 17 Απριλίου 2018

Παρέμβαση
του Αντιπροέδρου της Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό,
βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
με θέμα ημερήσιας διάταξης:
«Δημογραφικό και Κοινωνικό Πορτρέτο της Ελλάδας 2016-2017»

«Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω για τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απόψεις που κατατέθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση, την οποία θεωρώ γόνιμη. Η κοινωνιολογία -και δεν ευλογώ τα γένια μου γιατί κι εγώ τη σπούδασα- αλλά πιστεύω ότι ως επιστήμη βοηθά στο να κατανοήσουμε καλύτερα τις διεργασίες σε επίπεδο κοινωνίας. Και βάσει αυτών των διεργασιών, οφείλει η πολιτεία να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για τη διόρθωση όλων εκείνων των ανισορροπιών που υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι όλα όσα ακούσαμε είναι αρκούντως ενδιαφέροντα και θα πρέπει να αξιολογηθούν καταλλήλως.

Όσον αφορά τώρα την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, δυστυχώς, όλα τα κοινωνικά μεγέθη που μας παρουσιάσθηκαν είναι όχι απλώς αρνητικά αλλά τείνουν να γίνουν καταστροφικά. Θα επιμείνω ιδιαίτερα σε ένα από αυτά, το οποίο επιτρέψτε μου να υποστηρίξω ότι είναι το σημαντικότερο. Ομιλώ για τη δημογραφική συρρίκνωση του πληθυσμού της πατρίδας μας, που παίρνει χαρακτήρα χιονοστιβάδας.

Η Ελλάδα είναι παγιδευμένη σε ένα δημογραφικό καθοδικό σπιράλ λόγω υπογονιμότητας. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Διευθυντής Ερευνών του ΕΚΚΕ, ο κ. Μπαλούρδος, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς όπως ειπώθηκε έχουμε πέσει στην “παγίδα της χαμηλής γονιμότητας”.

Η εικόνα επιδεινώνεται από τη μαζική φυγή νέων ηλικιακά συμπατριωτών μας που φεύγουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερης τύχης – επαγγελματικής ή εκπαιδευτικής. Στα χρόνια της κρίσης είναι πάνω από 500 χιλιάδες όσοι επέλεξαν τη μετανάστευση. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕUROSTAT ένα 17% των νέων μας 20-34 ετών είναι έτοιμο να μεταναστεύσει σε χώρες της Ε.Ε. και ένα 11% σε τρίτες χώρες. Από αυτούς που βρίσκονται εκτός Ελλάδας το 42% σύμφωνα με έρευνα της ICAP People Solutions δεν βλέπει πιθανή την επιστροφή του στη χώρα.

Στην έκδοση του ΕΚΚΕ που παρουσιάζεται στη Βουλή, μου έκαναν εντύπωση τα στοιχεία που παρατίθενται στο κείμενο της κ. Αλίκης Μουρίκη, που αναφέρεται ιδιαιτέρως στην μετανάστευση των Ελλήνων επιστημόνων. Ένα ζήτημα που ασφαλώς μας πληγώνει, καθώς η κοινωνία μας στερείται των ικανοτήτων σπουδαίου επιστημονικού δυναμικού, για το οποίο ξόδεψε ασύλληπτα ποσά για την εκπαίδευσή του. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία το 10% της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας εργάζεται στο εξωτερικό ενώ το 50% των Ελλήνων επιστημόνων βρίσκεται στη Βρετανία και στην Γερμανία. (65.385 και 157.055 αντίστοιχα).

Ως αιτίες του φαινομένου, εκτός της έλλειψης θέσεων εργασίας, αναφέρονται η έλλειψη αξιοκρατίας, το πελατειακό κράτος, η ευνοιοκρατία, η εκτεταμένη ανομία, η απουσία σταθερών κανόνων, η έλλειψη οργάνωσης, η γραφειοκρατία, η ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας και της επιτυχίας.


Τα όσα παρατίθενται δεν είναι αυθαίρετες ερμηνείες, είναι οι απαντήσεις όσων έφυγαν για να δουλέψουν εκτός Ελλάδος. Και νομίζω ότι εδώ πρέπει να σκύψουμε και να αναζητήσουμε τις λύσεις στο πρόβλημα, αν όντως θέλουμε να το λύσουμε, ή ακόμη αν θεωρούμε ότι είναι πρόβλημα. Και το λέω αυτό διότι δεν είμαι σίγουρος ότι όλοι συμφωνούμε στα αυτονόητα.

Αν, λοιπόν, θέλουμε να νικήσουμε την υπογεννητικότητα απαιτείται ένα γενναίο πρόγραμμα ενίσχυσης της οικογένειας και των γεννήσεων, με σειρά οικονομικών κινήτρων και φορολογικών απαλλαγών. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αποθαρρύνει όποιους επιθυμούν να κάνουν περισσότερα από δύο παιδιά, αν κρίνουμε από τα πρόσφατα νομοθετήματά της, για τα οποία διαμαρτύρονται οι οργανώσεις των πολυτέκνων και των τριτέκνων.

Όσον αφορά την αναχαίτιση του μεταναστευτικού κύματος των νέων μας στο εξωτερικό, αυτό που χρειάζεται είναι απλώς να γίνουμε κάποια στιγμή μια κανονική χώρα. Να δημιουργούνται δουλειές, όχι μέσω του κράτους, αλλά των επενδύσεων. Να επικρατήσει το πνεύμα της αξιοκρατίας και της αριστείας, και να μην φεύγουν απογοητευμένοι οι καλύτεροί μας νέοι και νέες ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους. Και κάποια στιγμή ας ξεπεράσουμε ιδεοληψίες και ας δημιουργήσουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια, ώστε όχι μόνον να μην φεύγουν οι επιστήμονές μας αλλά να επιστρέψουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό και αυτοί που έφυγαν, ως καθηγητές και ερευνητές.

Λύσεις υπάρχουν, και αυτές δεν είναι στη σφαίρα της θεωρίας, αλλά στο πεδίο του πολιτικού ρεαλισμού. Αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση, την οποία ως πολιτεία οφείλουμε να δείξουμε, όσο η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.

Κλείνοντας χαιρετίζω την πρόταση για τη δημιουργία Γραφείου Δημογραφικής Πολιτικής στη Βουλή, αρκεί οι παρατηρήσεις του να τυγχάνουν μεγαλύτερης προσοχής από το αντίστοιχο Γραφείο της Βουλής για την Παρακολούθηση του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Σας ευχαριστώ».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:
https://youtu.be/SCwe_JWqOTE

back to top