Menu
A+ A A-

βουλή Λιβάνου 1

Βηρυτός, 4 Απριλίου 2018

Ομιλία
του εισηγητή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα:
Ενότητα στην πολυμορφία και βασικές αρχές ελευθερίας για τους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους στην Μέση Ανατολή: Συνέδριο κοινοβουλευτικού διαλόγου”.
στο Κοινοβούλιο του Λιβάνου

«Αξιότιμε κ. Γραμματέα,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω, και από το βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου, τις αρχές της ωραίας χώρας του Λιβάνου για την αβραμιαία φιλοξενία που μας παρέχουν.
Μια χώρα, η οποία, παρά τις όποιες αντιξοότητες, συνιστά πρότυπο συμβίωσης διαφορετικών θρησκειών, ομολογιών και δογμάτων.
Μια χώρα που κατοικείται από πραγματικά ανοιχτούς, φιλόξενους και αισιόδοξους ανθρώπους. Και αυτό το διαπιστώνει κάποιος αμέσως μόλις φθάσει στη Βηρυτό.

Πιστεύω ότι είναι πραγματικά σπάνια η τύχη για όποιον συμμετέχει σε μια τέτοια σημαντική συνάντηση εκπροσώπων διαφορετικών πολιτισμών, μουσουλμάνων και χριστιανών, που ωστόσο όλοι τους διέπονται από την ίδια φλογερή επιθυμία για αλληλοκατανόηση, για αλληλοϋποστήριξη και συμπόρευση.
Αντιλαμβάνομαι ότι σε όλους μας υφίσταται μια κοινή εσωτερική αφετηρία, που ορίζεται από τις κοινές εμπειρίες του παρελθόντος μας αλλά εκτείνεται και στην αναπόφευκτη κοινή πορεία προς το μέλλον.

Όπως θα θυμάστε στα τέλη του 20ού αιώνα μια θεωρία που είχε άσκησε μεγάλη επιρροή στις πολιτικές ελίτ και στα λεγόμενα θινκ τανκ, ήταν αυτή της σύγκρουσης των πολιτισμών. Η γνωστή θεωρία Χάντιγκτον, στην οποία αναφέρθηκε χθες και ο συνάδελφος κ. Zatulin. Ο κόσμος, σύμφωνα με αυτήν, κοβόταν σε «ξεχωριστά» μέρη, ανάλογα με τη θρησκεία των χωρών, και η πρόβλεψη ήταν ότι αυτές θα πολεμούσαν μεταξύ τους για να κατισχύσουν. Στα χρόνια που μεσολάβησαν είδαμε πράγματι συμπτώματα της αντιπαράθεσης με γνώμονα τη θρησκεία. Είδαμε ακόμη και την έξαρση του θρησκευτικού φανατισμού και της μισαλλοδοξίας, τον πολλαπλασιασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων, την επικράτηση ακραίων κύκλων σε μεγάλες περιοχές, όπως του Ισλαμικού Κράτους, στη Συρία, στο Ιράκ, σε περιοχές της Αφρικής.

Ωστόσο, πίσω από αυτά τα φαινόμενα αναδύονται δύο διαπιστώσεις.
Πρώτον, ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλονται σε λανθασμένες πολιτικές που άσκησαν κάποιες δυνάμεις σε περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή, τροφοδοτώντας αισθήματα αδικίας και μίσους.
Δεύτερον, ότι η θρησκευτική μισαλλοδοξία, που σημαίνει έλλειψη ανοχής προς την θρησκευτική ταυτότητα του συνανθρώπου μας, πλήγωσε πρωτίστως τις ίδιες τις χώρες που γιγαντώθηκαν αυτές οι τάσεις.
Πίσω απ’ αυτές βρέθηκαν πάλι ποικιλώνυμα συμφέροντα, που δεν είχαν την παραμικρή έγνοια για τη τύχη των λαών.

Τα όσα ακόμη συμβαίνουν στο Ιράκ και στη Συρία αποδεικνύουν αυτή την πραγματικότητα.
Ποιος επέτρεψε τη γιγάντωση του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων, που τα μέλη τους προέρχονται από δεκάδες χώρες;
Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα της Μέσης Ανατολής και φθάσαμε σε έναν πραγματικό Αρμαγεδδώνα με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες;
Και γιατί δεν βρέθηκε μέχρι σήμερα η οδός της ειρήνης, ώστε να επιστρέψει η φυσιολογική ζωή;

Δυστυχώς, τα παθήματα συνεχίζουν να μην γίνονται μαθήματα. Πρόσφατο παράδειγμα που θα ήθελα να το καταγγείλω και από αυτό το βήμα εντός της βουλής του Λιβάνου είναι η καταστροφή από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στο Αφρίν του τάφου του Αγίου Μάρωνα -προστάτη των Μαρωνιτών- και της εκκλησίας του Αγίου Ιουλιανού του 4ου αιώνα. Τέτοιες βάρβαρες πράξεις εντάσσονται σε μια πολιτική της “γενοκτονίας της μνήμης”, και ασκείται τόσο στην ίδια τη Τουρκία, όσο και στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, στην οποία αναφέρθηκε διεξοδικά και ο Κύπριος συνάδελφος κ. Βαρνάβας. Την ίδια τακτική ακολουθούν μισαλλόδοξες ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος, που επιθυμούν να εξαφανίσουν τον θαυμαστό πολιτισμικό και θρησκευτικό πλουραλισμό της Μέσης Ανατολής.

Φίλες και φίλοι,

Ως Έλληνας, Γιουνάν και Ρουμ, με έντονη τη Βυζαντινή συνείδηση, με παππούδες πρόσφυγες από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας, έχω ισχυρή τη συναίσθηση των δεσμών μου με την Ανατολή. Αντιλαμβάνομαι το πολιτισμικό υπόστρωμα που υπάρχει στους λαούς και στους απλούς ανθρώπους, πίσω από την εξωτερική εθνική και θρησκευτική ταυτότητα. Και γι’ αυτό είμαι βέβαιος ότι είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί, σε πείσμα των αντιξοοτήτων. Το αύριο των παιδιών μας δεν μπορεί να είναι ο πόλεμος και ο φόβος, το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός. Το αύριο πρέπει να είναι η συνεργασία και η συνύπαρξη, η ευημερία και η ανάπτυξη.

Η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να έχει καταλυτική παρουσία στη θετική διευθέτηση των αντιθέσεων. Αντ’ αυτού, όμως, επικρατούν άλλες λογικές. Και δυστυχώς, φθάσαμε στο σημείο κάποιοι να ωθούν τα πράγματα, αλόγιστα, σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο, σε νέες διαιρέσεις, σε νέες περιχαρακώσεις, με οικονομικές κυρώσεις, με πρωτοφανείς στην ευρύτητά τους απελάσεις διπλωματών. Ένα αρνητικό περιβάλλον, που, μοιραία, θα εντείνει και τους περιφερειακούς ανταγωνισμούς και τις συγκρούσεις.

Εδώ, λοιπόν, είναι το δικό μας το καθήκον. Να δώσουμε τη δική μας απάντηση στις προκλήσεις των καιρών. Να γκρεμίσουμε τα τεχνητά τείχη, να στηρίξουμε τις δυνάμεις της συνεργασίας. Με αφετηρία τις πλούσιες παραδόσεις μας, την ιστορική μας κληρονομιά να δημιουργήσουμε νέους ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Επιτρέψτε μου να πω ότι με όσα άκουσα και είδα στη Βηρυτό και στον Λίβανο, είμαι περισσότερο αισιόδοξος από ότι ήμουν πριν έλθω. Γιατί βλέπω ότι είμαστε πολλοί όσοι θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά σε έναν κόσμο με περισσότερη δικαιοσύνη, περισσότερη ελευθερία, περισσότερη ανοχή και κατανόηση στον πλησίον. Είμαι βέβαιος ότι μαζί μου συμφωνούν και όλα τα μέλη της ΔΣΟ, και ότι, όπως μέχρι σήμερα, έτσι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και στο μέλλον.

Ευχαριστώ».

βουλή Λιβάνου 2

back to top