Menu
A+ A A-

Μάξιμος βουλή 1 2

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2018

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Βουλή κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές του νομοσχεδίου με θέμα:
«Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις».

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
με την συνήθη για την πρώτη φορά αριστερά διαδικασία του επείγοντος, συζητούμε σήμερα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου που φόρτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού οι δυνάμεις της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, που παραπλάνησαν τον λαό, με μυθεύματα και τελικά τον δέσμευσαν με αιωνόβιο υπέρ-ταμείο.

Κανονικά θα έπρεπε οι κυβερνώντες, να ξεκινούν και να τελειώνουν τις ομιλίες τους, ζητώντας συγνώμη για τα ψέματα που είπαν, για τις αυταπάτες που καλλιέργησαν, για τα δεινά που έφεραν χωρίς λόγο στον τόπο, ανατρέποντας την κυβέρνηση το 2014, τυφλωμένοι από το πάθος τους για την εξουσία.

Κυρία Πρόεδρε,
γνωρίζουμε, ότι δεν θα το κάνουν, θα συνεχίσουν να εφευρίσκουν 1002 δικαιολογίες και να κάνουν το άσπρο μαύρο. Στην τέχνη αυτή άλλωστε, «του καιροσκοπισμού και της κώλο-τούμπας», είναι άφταστοι και πλέον παγκοσμίως αναγνωρισμένοι, αφού καθιερώθηκε επί των ημερών σας, ο κοινός όρος της κυβίστησης και διεθνώς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
η κριτική στις διακηρύξεις των κυβερνώντων και στα μέτρα που μας καλούν σήμερα να στηρίξουμε, είναι, «σαν να κλέβουμε παγκάρι εκκλησίας». Τι να πρωτοπούμε;
Για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, από αυτούς που διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους, κραυγάζοντας, «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη»;
Για τη μεταβίβαση 14 ΔΕΚΟ στο περιβόητο υπέρ-Ταμείο των 99 ετών και μεταξύ αυτών, Δ.Ε.Η., Ε.Υ.Δ.Α.Π., ΕΛ.ΤΑ., Ε.Υ.Α.Θ., Αστικές Συγκοινωνίες, από αυτούς που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν «ανερυθρίαστα τον όρο νεοφιλελευθερισμό», σχεδόν, ως βρισιά;
Για τα καζίνο, που γίνονται, η ναυαρχίδα της αριστερής αναπτυξιακής πολιτικής;

Ωστόσο απ' όλα αυτά τα μέτρα του πακέτου, το πλέον εμβληματικό της άστοχης πολιτικής που ακολουθεί η παρούσα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, είναι, αυτό που αφορά τα πολυτεκνικά επιδόματα. Σε μία εποχή που το δημογραφικό χτυπάει κόκκινο, που οι επιστήμονες προειδοποιούν ό,τι σβήνουμε ως έθνος, που οι νέοι μας φοβούνται να κάνουν οικογένεια, η Κυβέρνηση, έρχεται κυριολεκτικά «να βγάλει από την μύγα ξύγκι», να περικόψει τα ψίχουλα που παίρνουν οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι. Η αλήθεια, είναι, ότι σε πλέον των 50.000 οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων, επέρχεται, «η σφαγή των νηπίων του Ηρώδη», καθώς χάνουν την οικονομική ενίσχυση που έπαιρναν.
Αυτή και εάν είναι κοινωνική πολιτική! Ελπίζω κυρία υπουργέ στις αιτιάσεις των πολυτέκνων, να μην απαντήσετε προτείνοντάς τους «αντί για γεμιστά, ιμάμ μπαϊλντί».

Επιτρέψτε μου κυρία Πρόεδρε μια αναφορά στο ζήτημα της αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών. Νομίζω ότι για τα ραδιόφωνα που διατηρεί η Εκκλησία της Ελλάδος και οι κατά τόπους Μητροπόλεις, δικαιωματικά λόγω της κοινωνικής αποστολής που επιτελούν και του μη-κερδοσκοπικού τους χαρακτήρα, πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη. Όπως επίσης οι δημοτικοί σταθμοί θα πρέπει να εξαιρεθούν από την διαδικασία της δημοπράτησης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
η Κυβερνητική Πλειοψηφία ιδροκοπά αυτές τις μέρες να μας πείσει, ότι το «χοντρό πακέτο» της 3ης αξιολόγησης είναι ο τελευταίος κάβος πριν βρεθούμε εκτός του μνημονίου, στα ήρεμα νερά της ανάπτυξης και μάλιστα «χωρίς ένα ευρώ μέτρα», όπως μας είπε ο κ. Τσίπρας. Η σκληρή αλήθεια είναι, ότι την Ελλάδα την αναμένει ένας ανηφορικός δρόμος με μέτρα και δεσμεύσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί και ήδη υπογραφεί από τη σημερινή Κυβέρνηση.

Κυρία και κύριοι Υπουργοί,
είχατε την ευκαιρία σας να αποδείξετε τι αξίζετε, αν όσα τάζατε στον λαό μπορούσατε να τα εφαρμόσετε. Μετά από 3 ολόκληρα χρόνια δεν απομένουν απορίες για τις ικανότητες και τα όριά σας και γι’ αυτό σύντομα, πιστεύω, με την ψήφο του ο ελληνικός λαός θα σας στείλει στα έδρανα της Αντιπολίτευσης, όπου θα έχετε όλο το χρόνο να κάνετε τον απολογισμό σας και να αναμετρηθείτε τις ιδεοληψίες και τις αγκυλώσεις σας.

Σας ευχαριστώ».

Το βίντεο της ομιλίας του Μ. Χαρακόπουλου:

https://youtu.be/675C5JtCuUc

back to top