Menu
A+ A A-

Μάξιμος Προυπολογισμός 2

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΑ
ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2018

«Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε.

Κυρία Φωτίου,
σας παραδώσαμε μια χώρα που είχε περάσει από την ύφεση στην ανάπτυξη. Σας παραδώσαμε μια χώρα που είχε διασφαλίσει την πιστωτική προληπτική γραμμή. Σας παραδώσαμε μια χώρα που έβγαινε από τα μνημόνια. Και τι κάνατε; Βυθίσατε τη χώρα και πάλι στο τέλμα, υπογράψατε το τρίτο μνημόνιο και δεσμεύσατε τη χώρα με μέτρα και για μετά τη λήξη του προγράμματος και φτωχοποιείτε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Δεν ξέρω αν όραμά σας είναι η Ελλάδα των συσσιτίων και των επιδομάτων, αλλά αυτό σίγουρα δεν είναι επιδίωξη της ελληνικής κοινωνίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Συζητούμε σήμερα τον τρίτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που συνιστά ναυάγιο για τη χώρα. Αλήθεια, πόσο μακρινές φαντάζουν οι ηρωικές εποχές της αντιμνημονιακής σας αντιπολίτευσης. Όταν σκίζατε τα μνημόνια, όταν απειλούσατε τους εταίρους κουνώντας τους το δάκτυλο, όταν κατακεραυνώνατε τους αντιπάλους σας ως γερμανοτσολιάδες, όταν πάνω στο αγροτικό του Βάγγου ο κ. Τσίπρας υπόσχονταν στους αγρότες ανώγια και κατώγια.

Τίποτε δεν θυμίζει εκείνον τον εαυτόν σας:
• τώρα υπογράφετε δυο-δυο τα μνημόνια,
• τώρα υπερηφανεύεσθε ότι είσθε τα αγαπημένα παιδιά των εταίρων μας,
• τώρα έχετε γονατίσει κάθε επαγγελματική τάξη στους φόρους και στις εισφορές,
• τώρα δίνετε “κάθε σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”, όπως σας θύμισε ο κ. Φίλης.
Ένα μόνον δεν έχει αλλάξει επάνω σας. Η εμμονή σας στο ψεύδος, στην εξαπάτηση, στη δημαγωγία. Γιατί ο στόχος σας ήταν και παραμένει ένας: η εξουσία. Και μπροστά του ισοπεδώνονται τα πάντα.

Καταμαρτυρούσατε τα μύρια όσα στην προηγούμενη κυβέρνηση, εσείς οι φωστήρες της πολιτικής, που είχατε το μαγικό ραβδάκι δια πάσαν νόσο. Και ρίξατε μια κυβέρνηση, λίγο πριν εξέλθουμε της στενωπού των μνημονίων. Εκμεταλλευόμενοι το θυμικό των ανθρώπων.
Και ιδού το αποτέλεσμα! Ένα τραγικό πισωγύρισμα. Επιστροφή στην ύφεση, με μεγάλα θύματα τις παραγωγικές τάξεις, που πληρώνουν αδρά τη σκληρότερη φορομπηχτική πολιτική που έχει δει ο τόπος. Μια πολιτική που σκοπό έχει -όπως οι ίδιοι ομολογήσατε- την εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, δηλαδή των ανθρώπων που ακόμη παράγουν και μπορούν να πληρώνουν φόρους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αγρότες, που “το φυσάν και δεν κρυώνει” με την εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών που τους επιβάλατε, με τη φορολόγηση για πρώτη φορά των επιδοτήσεων, με την κατάργηση του “αγροτικού πετρελαίου” και την επιβολή φόρου στο κρασί, όπου η διάψευση των μέχρι χθες εξαγγελιών σας για κατάργησή του, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την πολιτική σας αγυρτεία.

Θύματα της δήθεν κοινωνικής σας ευαισθησίας, την οποία ως αντιπολίτευση θέλατε να μονοπωλείτε, είναι οι πιο αδύναμοι.
Γιατί εσείς, οι αριστεροί:
• κόβετε το ΕΚΑΣ σε 140.000 συμπολίτες μας,
• εσείς κόβετε την έκπτωση των ιατρικών δαπανών,
• εσείς πετσοκόψατε το επίδομα θέρμανσης στο ένα τέταρτο από αυτό που παραλάβατε. Από 200 εκατ. το μειώσατε σε 47 εκατ., εσείς που κατηγορούσατε πριν λίγα χρόνια - με αφορμή το ατυχές συμβάν με το μαγκάλι στη Λάρισα- τα μέλη της τότε κυβέρνησης ως δολοφόνους.
• εσείς αυξάνετε τον ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά, σε κάποια από τα οποία πήρατε και την πλειοψηφία.
Ίσως θα επιθυμούσατε να γίνουμε όλοι λωτοφάγοι, και να μην σας τα θυμίζουμε. Δεν θα σας κάνουμε, όμως, το χατίρι.

Ανάμεσα σε όσα έχετε νομοθετήσει, ξεχωρίζει ως εμβληματική η υφαρπαγή πόρων από τα επιδόματα για οικογένειες με 3 και 4 παιδιά. Όχι μόνον διότι οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν τις πιο πιεστικές ανάγκες, αλλά και γιατί η πατρίδα μας υποφέρει από μια πρωτοφανή δημογραφική κατάρρευση. Οι θάνατοι ξεπερνούν σταθερά πιά τις γεννήσεις. Οι νέοι που μπορούν να κάνουν οικογένεια μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Το μέλλον προδιαγράφεται πλέον δυσοίωνο. Και εσείς, αντί να πάρετε άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για να αντιστρέψετε τις τάσεις, κάνετε περικοπές στους πολύτεκνους. Συγχαρητήρια.
Δια του λόγου το αληθές, καταθέτω ενδεικτικά στα πρακτικά τη διαμαρτυρία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τριτέκνων.

Αγέρωχοι, ωστόσο, καμαρώνετε για ανύπαρκτες επιτυχίες. Εμφανίζετε υπέρογκα πλεονάσματα ώστε να μοιράσετε χριστουγεννιάτικο μποναμά, για ψηφοθηρικούς λόγους. Έσοδα που προέρχονται αποκλειστικά από τη στάση πληρωμών και επιστροφών φόρου, και από τη εξωφρενική φοροαφαίμαξη των Ελλήνων.

Προσπαθείτε να πείσετε ότι οδεύουμε στην έξοδο από τα μνημόνια και ότι θα πάρουμε τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου μας, όπως είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Πρόκειται, δυστυχώς, για μια ακόμη επιχείρηση παραπλάνησης. Γατί τι σόι καθαρή έξοδος θα είναι αυτή, με τεράστιες περικοπές συντάξεων, με μειώσεις αφορολόγητου, με θεόρατα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2023; Και επιπλέον με επιτροπεία, με υπερταμείο 99 χρόνων; Κι όλα αυτά με τις φαρδιά πλατιά υπογραφές των Τσίπρα-Καμμένου.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,
Αρπάξατε με ψεύδη την εξουσία. Με ψεύδη κυβερνάτε, αλλά και από τα ψεύδη σας θα πέσετε, έχοντας, όμως, την χλεύη του ελληνικού λαού και της ιστορίας. Έχετε χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Κι αυτό ξέρετε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει. Η χώρα χρειάζεται μια άλλη πολιτική. Χρειάζεται πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα, που θα προσελκύσουν επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας -όχι απασχόλησης λίγων ωρών. Τις μεταρρυθμίσεις αυτές η ΝΔ και επιθυμεί και μπορεί να τις εφαρμόσει.

Στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα δώσουν την εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει μπροστά, αφήνοντας πίσω τις μαύρες σελίδες της δικής σας καταστροφικής διακυβέρνησης. Το ρολόι, ήδη, μετράει αντίστροφα».

Δείτε το βίντεο:
https://youtu.be/iiBxsAfx5dI

back to top