Menu
A+ A A-

νσχ ερευνας

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Ολομέλεια της βουλής στην επί της Αρχής συζήτηση
του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας
«Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις»

Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε Ανάσταση της οικονομίας με το «ορθόδοξο Πάσχα». Όχι μόνο ανάσταση της χειμαζόμενης οικονομίας δεν είδαμε, αλλά αντ’ αυτής, εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδος, είχαμε τον ενταφιασμό του Ολοήμερου Σχολείου από το υπουργείο Παιδείας.

Επικαλούμενη η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης» ουσιαστικά επιβάλλει την εξίσωση προς τα κάτω. Αντί να αναβαθμίσει όλα τα σχολεία επεκτείνοντας το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε 1337 δημοτικά, υποβαθμίζει και συρρικνώνει το Ολοήμερο Σχολείο.

Το «πνεύμα Μπαλτά» πλανάται πάνω από το υπουργείο Παιδείας. Μετά την κατάργηση των Πρότυπων Σχολείων γιατί «η αριστεία είναι ρετσινιά», τώρα καταργούνται και τα σχολεία ΕΑΕΠ. Ένα ακόμη βήμα ισοπέδωσης και μάλιστα στο όνομα της υπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων.

Μόνο που για να γίνει δεκτό ένα παιδί στο νέου τύπου Ολοήμερο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εργάζονται και οι δυο γονείς του! Ποιος θα περίμενε, στην Ελλάδα της κρίσης, με την ανεργία σε πρωτόγνωρα επίπεδα, μια αυτοαποκαλούμενη αριστερή κυβέρνηση να στερεί σε παιδιά ανέργων τη δυνατότητα πρόσβασης στο ολοήμερο σχολείο.

Όπως επίσης στα κατορθώματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάργηση της πρωινής ζώνης για όσους εργαζόμενους γονείς μπορούσαν να πάνε από τις 7 το πρωί τα παιδιά τους στο σχολείο, πριν πιάσουν δουλειά.

Ή μήπως η συρρίκνωση της μελέτης και της προετοιμασίας των παιδιών αλλά και η υποβάθμιση διδακτικών αντικειμένων, όπως οι ξένες γλώσσες και η πληροφορική, που επιφέρει ο τύπος Ολοήμερου Σχολείου του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει τον κοινωνικό χαρακτήρα και τον παιδαγωγικό προσανατολισμό της εκπαίδευσης;

Κακά τα ψέματα, ο Ενιαίος τύπος Ολοήμερου Σχολείου, εξυπηρετεί ένα στόχο: την με κάθε τρόπο εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού.

Προφανώς, η επιλογή αυτή είναι συνειδητή υπό τον φόβο που διατύπωσε δημόσια ο υφυπουργός κ. Πελεγρίνης ότι θα κλείσουν σχολεία αν δεν γίνουν προσλήψεις μονίμων, καθώς ήδη έχετε δαπανήσει πέρυσι 160 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για προσλήψεις αναπληρωτών, και σας μένουν μόλις 190 εκατομμύρια για όλη την προγραμματική περίοδο.

Βεβαίως, ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης σχεδόν σε κάθε δημόσια παρέμβασή του εξαγγέλλει 20 χιλιάδες προσλήψεις μονίμων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μακάρι οι εξαγγελίες του να έχουν βάση και να έχει εξασφαλίσει την έγκριση των θεσμών, όπως βαφτίσατε την τρόικα.

Ελπίζω, και αυτό το θέμα να μην το αντιμετωπίζετε με την ίδια μακαριότητα που αντιμετωπίζετε το ζήτημα που ανέκυψε με τους διορισμούς αναπληρωτών.

Αφού επί 15 μήνες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κοιμάται ύπνο βαθύ, λίγο πριν το Πάσχα αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει πρόβλημα με την απόφαση του ΣτΕ. Και τότε επιχειρεί με μια τροπολογία άρον-άρον να κλείσει το θέμα.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων των εκπαιδευτικών, αποδέκτες των οποίων έγιναν και οι βουλευτές της συμπολίτευσης, λίγο πριν την συζήτηση στην Ολομέλεια, ο κ. Φίλης μας κάνει γνωστό ότι δεν προτίθεται να την καταθέσει. Όπως είπε στην Επιτροπή οι προσλήψεις θα γίνουν όπως έγιναν πέρυσι, «γνωρίζοντας ότι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα». Για το πώς θα αντιμετωπισθούν, κουβέντα. Τόση υπευθυνότητα!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ενώ υποτίθεται ότι η κυβέρνηση διεξάγει διάλογο για την παιδεία, τα ζητήματα αυτά προφανώς θεωρούνται ήσσονος σημασίας και δεν τον απασχολούν. Αντιθέτως, η κυβέρνηση εν μέσω του υποτιθέμενου διαλόγου, εμπαίζοντας τις πολιτικές δυνάμεις, νομοθετεί πότε με νυχτερινές τροπολογίες, πότε με ρυθμίσεις σε άσχετα «νομοσχέδια κουρελού» -που τείνουν να γίνουν κανόνας-, και πότε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τις ΠΝΠ που με σφοδρότητα κατήγγελλε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση.

Η κατάθεση, όμως, αυτούσιου νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας αφαιρεί κάθε «φύλλο συκής» από την κυβέρνηση, δικαιώνοντας όσους εξ αρχής μίλαγαν για διάλογο-προκάτ και άλλοθι για την επιβολή προειλημμένων αποφάσεων. Γι’ αυτό και παρά την καλή διάθεση με την οποία προσήλθαμε ως ΝΔ στο διάλογο αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε. Δεν προσφέρουμε νομιμοποίηση στο διάλογο-παρωδία.

Συζητούμε, λοιπόν, το νομοσχέδιο για την Έρευνα, το οποίο και αυτό, όπως τόσα άλλα στο παρελθόν, πέρασε από σαράντα κύματα. Κατατέθηκε, αποσύρθηκε λόγω λαθών και ύποπτων διατάξεων και ξανακατατέθηκε με πολλά ακόμα ερωτηματικά και θολές διατάξεις που κάνουν και καλοπροαίρετους να κουμπώνονται.

Το σχέδιο νόμου δεν είναι τίποτα άλλο από διευθετήσεις, συγχωροχάρτια, φωτογραφικές ρυθμίσεις και ιδεοληψίες.

• Άφεση αμαρτιών στην περίοδο Πελεγρίνη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιβράβευση της ανυπακοής στους νόμους της πολιτείας.

• Συγχωροχάρτι σε όσους δεν εφάρμοσαν το νόμο 4009 και επανίδρυσαν το Πρυτανικό Συμβούλιο.

• Φωτογραφικές μετατάξεις εκπαιδευτικών, αλλά και χουβαρνταλίκια για αποσπάσεις στο εξωτερικό που θα κοστίσουν 3 εκατομμύρια στους φορολογούμενους. Γιατί τουλάχιστον τόσο θα στοιχήσει η ακατανόητη απόφασή σας να απαγορεύσετε τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών χωρίς επιμίσθιο που είναι παντρεμένοι με Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό ή ομογενείς οι αλλοδαπούς. Προφανώς στο υπουργείο Παιδείας «λεφτά υπάρχουν».

Η περαιτέρω αποδυνάμωση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων εντάσσεται στις εμμονές της κυβέρνησης που απαξιώνει καταξιωμένους επιστήμονες που ήρθαν αφιλοκερδώς να προσφέρουν στην πατρίδα.

Όπως επίσης η αποποινικοποίηση των καταλήψεων επιβραβεύει τις μειοψηφίες που με το «έτσι θέλω» στερούν στην πλειοψηφία των μαθητών την πρόσβαση στο αγαθό της δημόσιας παιδείας, απαξιώνοντάς το.

Τέλος, όσον αφορά στα νηπιαγωγεία, αν πράγματι η ρύθμιση αυτή δεν αποσκοπεί σε εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί αλλά και τη μελέτη που την υπαγόρευσε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η περιπέτεια του υπό συζήτηση νομοσχεδίου αντανακλά την εικόνα διακυβέρνησης: Ανοργανωσιά, επιπολαιότητα, ερασιτεχνισμός, και ταυτόχρονα έλλειψη σεβασμού σε κανόνες και αρχές. Με καταιγισμό άσχετων τροπολογιών, με κύματα εξοργιστικών φωτογραφικών διατάξεων, με ακοστολόγητα νομοθετήματα, γραμμένα στο γόνατο. Αυτή την εικόνα προχειρότητας, με ένα περιτύλιγμα ιδεοληπτικών εμμονών, αποπνέει και το νομοσχέδιο για την Έρευνα το οποίο και καταψηφίζουμε».

Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία:

https://www.youtube.com/watch?v=rC-KJg2LGoI

 

back to top