Menu
A+ A A-

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό: Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Δ. Τζανακόπουλο

 

Θέμα: « Συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης του ελληνικού λαού για την εθνική τραγωδία στο Μάτι ».

Κύριε Υπουργέ,

Το βράδυ της εξελισσόμενης εθνικής τραγωδίας στο Μάτι την 23η Ιουλίου του 2018, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μετέτρεψε τη σύσκεψη των αρμοδίων υπουργών και των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων, σε τηλεοπτικό σόου.

Αντί για τον επιχειρησιακό συντονισμό των δυνάμεων που συμμετείχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης της φονικής πυρκαγιάς προέβη σε επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος σε μια τόσο τραγική στιγμή. Και όλα αυτά τη στιγμή που γνώριζε ότι υπήρχαν ήδη θύματα, αναδεικνύοντας τον πρωτοφανή πολιτικό κυνισμό που χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα και τα κυβερνητικά στελέχη, εξοργίζοντας όλους τους Έλληνες.

Λίγες ημέρες αργότερα, την 26η Ιουλίου 2018, οργανώσατε, με εντολή του Πρωθυπουργού, έκτακτη συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μαζί με τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο Τόσκα και τους υπηρετούντες εκείνη την περίοδο αρχηγούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΛ.ΑΣ. Παρών επίσης στη συνέντευξη τύπου ήταν ο Υπουργός κ. Νίκος Παππάς. Σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, ο Πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να διαβιβαστεί ο σχετικός φάκελος με τα στοιχεία για την τραγωδία στο Μάτι και τις αιτίες που την προκάλεσαν στις δικαστικές αρχές.

Στη συνέντευξη αυτή, σε ζωντανή μετάδοση, ο ελληνικός λαός παρακολούθησε την προσπάθεια του κ. Τόσκα και των δύο αρχηγών να δικαιολογήσουν την τραγωδία στο Μάτι ως μια αναπόφευκτη κατάληξη συνδυασμού εγκληματικών ενεργειών, δηλαδή εμπρησμών, και ακραίων καιρικών φαινομένων. Επίσης, όλοι ισχυρίστηκαν ότι είναι ευχαριστημένοι από όσα έπραξαν και ότι δεν διαπιστώνουν καμία λανθασμένη ενέργειά τους. Μάλιστα ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΨΗΠΤΕ, κ. Γιώργος Ματζούρης, ανέλυσε και τα δήθεν δορυφορικά ευρήματα που είχε στη διάθεση του ο Διαστημικός Οργανισμός για να ενισχύσει τις αιτιάσεις περί δήθεν εγκληματικών ενεργειών.

Λίγες ημέρες αργότερα, όπως είναι γνωστό, και αφού προηγήθηκε η παραίτηση, του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαου Τόσκα, απομακρύνθηκαν και οι “αλάνθαστοι” αρχηγοί της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που πρωταγωνίστησαν σε αυτήν τη συνέντευξη φιάσκο.

Χθες, δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της εισαγγελικής αρχής για την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Σύμφωνα με αυτό ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος και συμμετεχόντων στη συνέντευξη τύπου που οργανώσατε και διευθύνατε και αποδείχθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι εκείνη την ημέρα επιχειρήθηκε από την Κυβέρνηση μια προσπάθεια συγκάλυψης για τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία και στρέβλωσης των στοιχείων της με σκοπό την παραπληροφόρηση του λαού, την απόκρυψη των ευθυνών κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων αλλά και στελεχών του κρατικού μηχανισμού.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Γιατί ο Πρωθυπουργός αρκέστηκε στην επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας αν και γνώριζε την ύπαρξη θυμάτων;

2. Θα ζητήσετε τουλάχιστον συγνώμη για το ότι προσπαθήσατε να κρύψετε τις ευθύνες σας πίσω από τις δήθεν εγκληματικές ενέργειες, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώθηκαν από το πόρισμα της Εισαγγελικής Αρχής;

Αθήνα 04/03/2019

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

Ασημακοπούλου Άννα Μισέλ

Γεωργαντάς Γεώργιος

Χαρακόπουλος Μάξιμος

Βορίδης Μάκης

Μαρτίνου Γεωργία

Βλάχος Γεώργιος

Μπούρας Αθανάσιος

Οικονόμου Βασίλειος

Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης 

Βούλτεψη Σοφία

Γκιουλέκας Κων/νος

Δαβάκης Αθανάσιος

Κααραγκούνης Κων/νος

Κυριαζίδης Δημητριος

Παναγιωτόπουλος Νικόλαος

Τασούλας Κων/νος

Τζαβάρας Κων/νος

 

 

 

back to top