Menu
A+ A A-

Μ. Χαρακόπουλος στο 6ο Χριστιανικό Φόρουμ της Μόσχας: Η απουσία ιστορικής μνήμης οδηγεί σε επανεμφάνιση ολοκληρωτικών ιδεολογιών!

Μάξιμος forum Μόσχας 1

Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2020

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ 6ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΟΣΧΑΣ:

Η απουσία ιστορικής μνήμης οδηγεί σε επανεμφάνιση ολοκληρωτικών ιδεολογιών!

«Για την Ορθοδοξία η αξία κάθε ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητη –καθόσον ο άνθρωπος είναι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού. Και για τούτο βρίσκεται στον αντίποδα τέτοιων ιδεολογιών που κατατάσσουν τον άνθρωπο σε κατηγορίες, ή δίνουν προβάδισμα στην οικονομική ή τεχνολογική πρόοδο έναντι της ίδιας της ανθρώπινης προσωπικότητας». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ Μάξιμος Χαρακόπουλος στο 6ο Διεθνές Χριστιανικό Φόρουμ της Μόσχα με θέμα «Θρησκεία και Κόσμος – Τα πνευματικά θεμέλια της Μεγάλης Νίκης» με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας, ο Έλληνας βουλευτής υπογράμμισε ότι «αυτό το απέδειξε η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα κατά την περίοδο της τριπλής κατοχής ξένων δυνάμεων (Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων) με την σωτήρια δράση της, κυρίως προς τους διωκόμενους Έλληνες Εβραίους. Το απέδειξε, όμως, η Ορθόδοξη Εκκλησία και στη Σοβιετική Ένωση, με την πατριωτική της στάση, που ανάγκασε αυτόν τον ίδιο τον Στάλιν να συνεργαστεί με την μαρτυρική -ιδιαίτερα στις πρώτες μετεπαναστατικές δεκαετίες- ρωσική εκκλησία».

Η σχέση επιστήμης και πίστης
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην παρέμβασή του, αφού εξέφρασε την ελπίδα το επόμενο συνέδριο να διεξαχθεί με την φυσική παρουσία των συνέδρων, σημείωσε ότι «αναμφίβολα η παρούσα συγκυρία μάς έχει θέσει ενώπιον πολλών προβληματισμών, τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό πεδίο. Τίθεται με έντονο τρόπο η σχέση επιστήμης και πίστης, και η ανάγκη της μεταξύ τους δημιουργικής ισορροπίας. Η διολίσθηση προς την μία ή την άλλη πλευρά δημιουργεί σοβαρές παρενέργειες. Το βλέπουμε αυτό στις συμπεριφορές από τους αρνητές της μάσκας, αλλά και από όσους θεωρούν ότι η συγκυρία ευνοεί μια ιδεοληπτική επίθεση προς την πίστη».

Νοσταλγοί μισαλλόδοξων αντιλήψεων
Ο Θεσσαλός πολιτικός, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, επισήμανε ότι «η ανάπτυξη της ιστορικής συνείδησης συνιστά απαραίτητη παράμετρο για την πρόοδο της ανθρωπότητας σαν σύνολο αλλά και την προσωπική πρόοδο του κάθε ανθρώπου. Κι όταν μιλούμε για πρόοδο ασφαλώς δεν περιοριζόμαστε μόνον στα υλικά επιτεύγματα, αλλά στην ηθική και πνευματική ολοκλήρωση του ανθρώπου. Η απουσία ιστορικής μνήμης δημιουργεί χάσματα και μοιραία οδηγεί στην επανάληψη παλαιών λαθών, αλλά και στην χειραγώγηση των ανθρωπίνων συνόλων. Αυτό ειδικά στην εποχή της έκρηξης της πληροφόρησης μέσω των πρωτοφανών τεχνολογικών επιτευγμάτων, είναι κάτι εφικτό και ταυτόχρονα εφιαλτικό. Για τον λόγο αυτό ιστορικά ορόσημα, όπως η λήξη του μεγαλύτερου πολέμου με τις περισσότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τις περισσότερες καταστροφές σε υποδομές, θα έπρεπε να τιμώνται με έμφαση. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει –και όχι μόνον λόγω της συγκυρίας της πανδημίας, αλλά επειδή επικρατούν διαφορετικές προτεραιότητες από τα κράτη και τους συλλογικούς οργανισμούς. Ως εκ τούτου, δεν αναδεικνύεται η ενότητα απέναντι στην απειλή ολοκληρωτικών ιδεολογιών, όπως ήταν ο ναζισμός και ο φασισμός, που προσπάθησαν με την βία να επιβάλουν τα ρατσιστικά και μισαλλόδοξα ιδεολογήματά τους. Έτσι, στο κενό που δημιουργείται και στη σύγχυση που επικρατεί βρίσκουν την ευκαιρία νοσταλγοί ανάλογων αντιλήψεων να επανέρχονται στο προσκήνιο, με διάφορες μορφές. Αυτό συνέβη και στην Ελλάδα, οι θυσίες της οποίας κατά τη περίοδο του πολέμου ήταν τεράστιες, με τη πρόσφατα καταδικασθείσα ως εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Το ίδιο όμως φαινόμενο, της στρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας, το παρατηρούμε σε χώρες της Βαλτικής ή στην Ουκρανία, όπου συνεργάτες των ναζί εορτάζονται ως εθνικοί ήρωες».

Μάξιμος forum Μόσχας 2

Μάξιμος forum Μόσχας 3

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/DnVjH_oKZgY

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στο Συνέδριο Ευρω-Αραβικού Διαλόγου: “Κοινό μέτωπο ΕΕ και Αράβων απέναντι στην Τουρκία, το κράτος-ταραξίας!”

ΜΑΞΙΜΟΣ ΟΑΚ

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2020

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΡΩ-ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ:

Κοινό μέτωπο ΕΕ και Αράβων απέναντι στην Τουρκία, το κράτος-ταραξίας!

«Η Ευρώπη και ο αραβικός κόσμος οφείλουν με τις κοινές τους ενέργειες να αναχαιτίσουν την πολιτική της Άγκυρας, και να της επιβάλουν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν δεν το κάνουμε είναι βέβαιο ότι οι σχέσεις των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου θα μπουν συνολικά σε μακρόχρονη κρίση με άδηλη κατάληξη». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στο Διαδικτυακό Συνέδριο (Webinar) του Ευρω-Αραβικού Διαλόγου, το οποίο διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο των Ακαδημιών της Ευρώπης (OikosnetEurope), την Κοινωνική Υπηρεσία της Κοπτικής Ευαγγελικής Εκκλησίας (CEOSS) της Αιγύπτου και την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, με σκοπό τον διάλογο μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και του Αραβικού Κόσμου.

Θεωρίες συνομωσίας για COVID 19...
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλοςπου ήταν κεντρικός ομιλητής του συνεδρίουυποστήριξε ότι «είναι αδήριτη ανάγκη η προσέγγιση μεταξύ Ευρώπης και Αραβικού κόσμου». Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι «η πανδημία θέτει εν αμφιβόλω βασικές συνιστώσες της παγκοσμιοποίησης, όπως η ελευθερία μετακινήσεων, και καθώς επιβάλλονται λύσεις που εστιάζονται τόσο σε τοπικά, ενδοκρατικά όρια, όσο και σε διεθνές επίπεδο, τροφοδοτεί θεωρίες συνομωσίας. Ελπίζουμε ότι η επιστήμη θα δώσει σύντομα οριστικές και ολοκληρωμένες απαντήσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επικίνδυνου αυτού ιού, αντιλαμβανόμαστε, ωστόσο, ότι οι συνέπειες της παρούσας κρίσεως θα διατηρηθούν για αρκετό διάστημα, ίσως και χρόνια».

Ενεργότερη ανάμειξη ΕΕ στην ειρήνευση
Αναφερόμενος στα δραματικά γεγονότα των τελευταίων χρόνων στην Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική ο Έλληνας βουλευτής σημείωσε ότι «θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι η στάση της Ευρώπης στα τεκταινόμενα δεν ήταν η πλέον ενδεδειγμένη. Δεν υπήρξε αυτή η δύναμη που με την ισορροπημένη και σώφρονα παρέμβασή της θα απέτρεπε τη διολίσθηση στον πόλεμο και στον όλεθρο. Ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας έχουμε επανειλημμένως επισημάνει το αδιέξοδο αυτής της μυωπικής στάσης, και έχουμε καλέσει σε αλλαγή κατευθυντηρίων γραμμών. Οφείλει η Ευρώπη να σταθεί στο πλευρό των χωρών αυτών, που μπροστά τους έχουν την αναγκαιότητα της ανοικοδόμησής τους σε συνθήκες ειρήνης, όπως είναι η Συρία και η Λιβύη αλλά και ο Λίβανος, που δοκιμάζεται σοβαρά μετά το πρόσφατο τραγικό ατύχημα στο λιμάνι της Βηρυτού. Οφείλουμε να κινηθούμε πιο αποφασιστικά στην προσέγγιση του ευρωπαϊκού με τον αραβικό κόσμο, με γνώμονα την ειρηνική συνύπαρξη, την αλληλοκατανόηση, το αμοιβαίο όφελος. Το κοινό μας μέλλον πρέπει να οικοδομηθεί πάνω σε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ειλικρινούς συνεργασίας, υπερβαίνοντας αρνητικά στερεότυπα του παρελθόντος και κατεστημένες αναχρονιστικές αντιλήψεις.

Κοινό μέτωπο απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα
Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ τόνισε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κράτη-ταραξίες που επιδιώκουν τη βίαιη ανατροπή του διεθνούς συστήματος, στο όνομα του αναθεωρητισμού που διακηρύττουν, να ασκούν στρατιωτική βία εναντίον τρίτων κρατών. Ούτε να ανεχθούμε να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν εξτρεμιστικές στρατιωτικές ομάδες για την επίτευξη των στόχων τους, να ασκούν καθημερινή ρητορική βίας και επιθετικότητας εναντίον άλλων κρατών για να τους εξαναγκάσουν να υποταχθούν στη θέλησή τους. Κι ένα τέτοιο κράτος-ταραξίας, που απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην Μεσόγειο, είναι η Τουρκία. Η χώρα αυτή, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια, προβάλλοντας ανιστόρητα νεο-οθωμανικά οράματα και μια ατζέντα εκτεταμένων εδαφικών διεκδικήσεων, παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά πλέον και στην Υπερκαυκασία»

Μαξιμος Συνεδριο Ευρωαραβικου Διαλογου 1 1

Μαξιμος Συνεδριο Ευρωαραβικου Διαλογου 2 1

Μαξιμος Συνεδριο Ευρωαραβικου Διαλογου 3 1

Μαξιμος Συνεδριο Ευρωαραβικου Διαλογου 4 1

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/ZekbP8rzEjU

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με Αρχηγό ΓΕΕΘΑ: "Καθολική η εμπιστοσύνη του λαού στο στράτευμα!"

Μάξιμος ΓΕΕΘΑ 1

Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΕΘΑ:

Καθολική η εμπιστοσύνη του λαού στο στράτευμα!

• Αύξηση δαπανών για άμυνα και αύξηση θητείας

«Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αποδεικνύουν καθημερινά ότι επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον που τους έχει αναθέσει η πατρίδα. Με υψηλό φρόνημα, απόλυτο επαγγελματισμό και ακατάβλητη αποφασιστικότητα έδειξαν ότι οι ιταμές προκλήσεις από πλευράς της Τουρκίας δεν πρόκειται να έχουν καμία τύχη». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την συνάντησή του με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, ο οποίος κατά τη συζήτηση του περυσινού προϋπολογισμού είχε αφιερώσει την ομιλία του στην ανάγκη αύξησης των δαπανών για την άμυνα αλλά και την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, στη δήλωσή του σημείωσε ότι «παρά την προηγηθείσα οικονομική κρίση, που επηρέασε το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων, το έμψυχο δυναμικό τους κατέδειξε ότι συνεχίζει να διαθέτει αξιοζήλευτη μαχητικότητα. Για τον λόγο αυτό και το στράτευμα απολαμβάνει της καθολικής εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Ελπίζω ότι με αφορμή την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, θα επιταχυνθούν τόσο η ενίσχυση με σύγχρονο εξοπλισμό και των τριών όπλων -κάτι που ήδη δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση- όσο και οι αλλαγές σχετικά με την θητεία των στρατευσίμων, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα κενά που παρουσιάζονται από αιτίες όπως η δημογραφική συρρίκνωση ή η μετάβαση πολλών νέων στο εξωτερικό».

Μάξιμος ΓΕΕΘΑ 2

Μάξιμος ΓΕΕΘΑ 3

Read more...

Μάξιμος στη Βουλή: Η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δυνατότητα στήριξης των πληττομένων από τον Ιανό

Μαξιμος Βουλη 6

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:

Η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δυνατότητα στήριξης των πληττομένων από τον Ιανό

• Κανένα περιθώριο ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού για τις αποζημιώσεις

• Να μονιμοποιηθεί η προκαταβολή του ΕΛΓΑ και η αποζημίωση στο 100%

«Είναι εμφανές ότι ο αγρότης έχει στο πλευρό του το κράτος, μια κυβέρνηση, την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που δεν αναμασά υποσχέσεις, αλλά σέβεται στο έπακρο τον κόπο του και τον βοηθά έμπρακτα, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα, προκειμένου να ξεπεράσει τη συμφορά που του έλαχε. Επειδή, ωστόσο, ο χειμώνας είναι μπροστά δεν πρέπει να υπάρχει κανένα περιθώριο ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού». Με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε την αγόρευσή του στη Βουλή ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας για την τροπολογία του ΕΛΓΑ, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους αγρότες της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τον Ιανό.
Ο Θεσσαλός πολιτικός τόνισε ότι «οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στα Φάρσαλα έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους και για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν είναι αναγκαία η υπερψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να δοθούν για πρώτη φορά προκαταβολές των αποζημιώσεων μέχρι τον Ιανουάριο του επόμενου έτους –θέλω να πιστεύω ότι θα δοθούν νωρίτερα, εντός του Οκτωβρίου, όπως αρχικά είχε ειπωθεί- και να απαλλαγούν από τα εκτιμητικά τέλη, που αγγίζουν τις 800 χιλιάδες ευρώ».

Επιπλέον 10 εκ. ευρώ
Χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετική» τη διάταξη για αποζημίωση στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής, που «αντικατοπτρίζει το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για γρηγορότερη επούλωση των πληγών που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας. Στην πράξη, αυτό, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μεταφράζεται σε επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ για τους αγρότες». Μάλιστα, υποστήριξε ότι «τόσο η καθιέρωση προκαταβολής όσο και η αποζημίωση στο 100% θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά ως μόνιμες μεταρρυθμίσεις του γεωργο-ασφαλιστικού συστήματος της χώρας στο πλαίσιο της κοστολογικής μελέτης που πραγματοποιείται για λογαριασμό του ΕΛΓΑ».

Ζημιές σε εξοπλισμό
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «οι καταστροφές από τον Ιανό έχουν δημιουργήσει στους πληττόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους έκτακτα έξοδα και σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις που δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν άμεσα. Οι ζημιές είναι μεγάλες σε εξοπλισμό και μηχανήματα, (σε τρακτέρ, γεωτρήσεις, αντλίες, φορτηγά κ.α.) τα οποία δεν εντάσσονται σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία στις αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ -Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Αυτά, όμως, είναι άκρως απαραίτητα για να συνεχιστεί η παραγωγή και έχουν δηλωθεί σε ξεχωριστό πεδίο στις αιτήσεις που έχουν γίνει στον ΕΛΓΑ από τους πληγέντες.
Το άρθρο 4 μιλά για δυνατότητα επιχορήγησης, “δύναται να παρέχεται επιχορήγηση” μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων, εμπορικών καταστημάτων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων και άλλων επιχειρήσεων, παραπέμποντας σε ΚΥΑ. Θα πρέπει, όμως, να διευκρινιστούν το ταχύτερο οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των μέσων παραγωγής.
Και μια και μιλάμε για ΠΣΕΑ, επειδή υπάρχουν ερωτήματα για το ακατάσχετο των ενισχύσεων, θα παρακαλούσα να υπάρξουν διευκρινήσεις αν η ρύθμιση στο άρθρο 4 για το ακατάσχετο των επιχορηγήσεων αφορά και τις ενισχύσεις μέσω ΠΣΕΑ στο πάγιο κεφάλαιο».

Συγκομιδή με “λανάρες”
Ο κυβερνητικός βουλευτής επικαλούμενος μαρτυρίες παραγωγών από τα Φάρσαλα επισήμανε ότι «στα χωράφια που πλημμύρισαν, άλλα η παραγωγή δεν καταστράφηκε 100%, η ποιότητα του βαμβακιού είναι σαφώς υποβαθμισμένη, πρόβλημα ιδιαίτερα έντονο για όσους κάνουν σποροπαραγωγή βάμβακος που απαιτεί αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα. Ο ΕΛΓΑ δεν έχει καμία πρόνοια γι αυτή την περίπτωση, αφού δεν υπάρχει ειδική κατηγορία ασφάλισης για τα σπορόκεντρα.
Επιπρόσθετα, όπως αναφέρουν βαμβακοπαραγωγοί από τα χωριά των Φαρσάλων με υποβαθμισμένης ποιότητας βαμβάκια, κατά την επίσκεψη των εκτιμητών του ΕΛΓΑ τους προτάθηκε να συγκομίσουν με “λανάρα”, όπως είναι γνωστές στον κάμπο οι μηχανές απογύμνωσης του βάμβακος, stripper. Όμως, έτσι, φοβούνται μη χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση λόγω του υψηλού ποσοστού ξένης ύλης στο βαμβάκι που θα παραδοθεί. Καλό είναι να υπάρξει και για αυτό μια ξεκάθαρη απάντηση, για να ξέρουν τι να κάνουν οι αγρότες».

Κουμπαρά στο ΠΑΑ
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επικρότησε τη ρύθμιση για το προσωπικό του ΕΛΓΑ και των φορέων που επιφορτίστηκαν με το έργο της καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών. Όπως είπε «η προσπάθειά τους, εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω από την επαρχία Φαρσάλων, είναι πράγματι εργώδης».
Και κατέληξε σημειώνοντας με έμφαση ότι «τα προβλήματα από τον Ιανό είναι περισσότερα εξ όσων φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Η συχνότητα και το μέγεθος των έντονων κλιματικών γεγονότων τα τελευταία χρόνια, επιβάλει να προβλέψουμε ένα “μαξιλάρι”, έναν “κουμπαρά”, για να ανακουφίζουμε αμεσότερα τους πληγέντες, μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/0wu_Ize-jFg

 

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος προς Υπ. Εσωτερικών: Ουσιαστικότερο ρόλο στους Προέδρους Κοινοτήτων

Μάξιμος president

Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ:

Ουσιαστικότερο ρόλο στους Προέδρους Κοινοτήτων

Να αποκτήσουν ουσιαστικότερο ρόλο οι πρόεδροι των Κοινοτήτων που «είναι αποδέκτες παραπόνων και διαμαρτυριών των τοπικών κοινωνιών αλλά και διαμεσολαβητές με την κεντρική διοίκηση του Δήμου για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας» προτείνει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.
Ο Θεσσαλός πολιτικός αφού υπογραμμίζει ότι «ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης είναι χωρίς υπερβολή ένας θεμελιακός κρίκος στην αλυσίδα της Διοίκησης» επισημαίνει ότι «η επέκταση των ορίων των Δήμων με την εφαρμογή του “Καλλικράτη” δημιούργησε νέα δεδομένα στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν μέλη του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, στα έξοδα παράστασης-μετακίνησης των προέδρων των Κοινοτήτων, εκτός της χιλιομετρικής απόστασης από το κέντρο του Δήμου, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ο πληθυσμός των κατοίκων κάθε Κοινότητας, με βάση την τελευταία απογραφή. Η απόσταση από το κέντρο του Δήμου είναι ένα ορθό κριτήριο, ειδικά για τις απομακρυσμένες Κοινότητες, όμως και ο πληθυσμός της κάθε Κοινότητας δημιουργεί πληθώρα υποχρεώσεων στα οποία η τοπική διοίκηση θα πρέπει να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη συχνότητα μετακινήσεων.
Επίσης, δεδομένου ότι παρατηρούνται φαινόμενα υδροκεφαλισμού των μεγάλων αστικών κέντρων εις βάρος των Κοινοτήτων, θα μπορούσε να υπάρξει μέριμνα για μερική αυτοτέλεια των Κοινοτήτων σε ότι αφορά στην κατασκευή μικρής κλίμακας τοπικών έργων, όπως η συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας.
Τέλος, μεταξύ των προς διερεύνηση τροποποιήσεων για τη διασφάλιση ενεργότερου ρόλου των Κοινοτήτων θα μπορούσε να ήταν η δυνατότητα πληρωμής μέσω της πάγιας προκαταβολής και για τιμολόγια προμήθειας υλικών προς αποκατάσταση επειγουσών ηλεκτρολογικών ή υδραυλικών μικροζημιών, όπως βάνες ή λάμπες, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να εξετάσει τις προτάσεις για ουσιαστικότερη δραστηριοποίηση των Κοινοτήτων στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

 

Read more...

Μάξιμος για απάντηση Βορίδη: "Στον ΕΛΓΑ οι ελπίδες αγροτών και κτηνοτρόφων"

Μάξιμος Βορίδης

Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΙΛΕΛΕΡ, ΤΥΡΝΑΒΟ ΚΑΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑ:

Στον ΕΛΓΑ οι ελπίδες αγροτών και κτηνοτρόφων

Βορίδης: Ομάδα Εργασίας για αλλαγές Κανονισμού ΕΛΓΑ

«Εκτός από τις μεγάλες καταστροφές του Ιανού στα Φάρσαλα, την αρωγή του ΕΛΓΑ αναμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι που υπέστησαν ζημιές από έντονα καιρικά φαινόμενα στις αρχές Ιουλίου σε καλλιέργειες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και υποδομές σε περιοχές των δήμων Κιλελέρ, Ελασσόνας και Τυρνάβου. Έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, που προσβλέπουν ότι θα είναι δίκαιες και θα καταβληθούν έγκαιρα». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδή Βορίδη σε σχετική του ερώτηση.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός, αναφέρει ότι «όσον αφορά τις ζημιές που προξενήθηκαν από χαλαζοπτώσεις-ανεμοθύελλα που σημειώθηκαν στις 5 και 6 Ιουλίου του 2020 σε καλλιέργειες κηπευτικών, ψυχανθών, βαμβακιών, βιομηχανικής τομάτας, δενδρώδεις καλλιέργειες κ.λπ. στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (συμπεριλαμβάνονται οι Δήμοι Κιλελέρ, Ελασσόνας, και Τυρνάβου), σημειώνεται ότι έγιναν 37 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 98 δηλώσεις εκ μέρους των παραγωγών. Το έργο των εκτιμήσεων ξεκίνησε πριν την λήξη της 15ημερης υποβολής δηλώσεων και δόθηκε προτεραιότητα στις ευπαθείς καλλιέργειες και τις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής»
Σχετικά με τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο (μαντριά, στάβλους και υποστυλώσεις) αναφέρει ότι «το έργο των καταγραφών βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ). Στη συνέχεια, οι ζημιές του παγίου κεφαλαίου, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις των ΚΟΕ και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές (ΚΚΓ) για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην ΕΕ. Οι αντίστοιχες ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς μετά την έγκριση του προγράμματος και της δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών και οπωσδήποτε μετά την επιβεβαίωση αποκατάστασης-αντικατάστασης των ζημιών».
Τέλος, επισημαίνοντας την πρόθεση του για την αναβάθμιση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται επιτυχώς στην κλιματική αλλαγή και να προσφέρει επαρκή ασφάλιση στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ο κ. Βορίδης διευκρινίζει ότι με την αριθ. 142/21211/23-1-2020 (ΑΔΑ:Ψ6ΩΙ4653ΠΓ-ΖΝ1) απόφαση του, «συστάθηκε ομάδα εργασίας με συντονιστή τον Διοικητή του ΕΛΓΑ, για τη μελέτη του θεσμικού πλαισίου, την ανάλυση των ιστορικών δεδομένων καταστροφών αγροτικών εκμεταλλεύσεων και αντιστοίχως των αποζημιώσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, τον συντονισμό με άλλα γνωμοδοτικά ή συμβουλευτικά όργανα που θα αναλάβουν παρόμοιες εργασίες, καθώς και τη διερεύνηση άλλων πιθανών αποζημιώσεων των καταστροφών. Το πόρισμα της ομάδας εργασίας καθώς και η υποβολή λύσεων που προτείνονται θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες».

Read more...

Μάξιμος με Λιβάνιο: Προσλήψεις εξπρές και επιπλέον χρήματα για δρόμους στα Φάρσαλα!

Μάξιμος Λιβάνιος 1

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2020

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ:

Προσλήψεις εξπρές και επιπλέον χρήματα για δρόμους στα Φάρσαλα!

• Δεσμεύσεις στη σύσκεψη μετά από επικοινωνία με δήμαρχο Φαρσάλων

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την άμεση ανταπόκριση του υφυπουργού Εσωτερικών, προκειμένου να υπάρξουν προσλήψεις έκτακτου προσωπικού με διαδικασίες εξπρές για την ταχύτερη διεκπεραίωση των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τον κυκλώνα στα Φάρσαλα, αλλά και για τη δέσμευσή του για επιπλέον επιχορήγηση για την αποκατάσταση του δικτύου, ιδιαίτερα του ορεινού, που έχει υποστεί καταστροφή. Ως κυβέρνηση παρέχουμε κάθε δυνατότητα στον δήμο Φαρσάλων, έτσι ώστε να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της γρήγορης επανόδου στην κανονικότητα». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνεργασία που είχε με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θοδωρή Λιβάνιο.
Ο Θεσσαλός πολιτικός μετά από διαμαρτυρίες πολιτών από τα χωριά που επλήγησαν και δεν έχουν αποζημιωθεί επικοινώνησε με τον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, ο οποίος τον ενημέρωσε για την έως τώρα διεκπεραίωση των αιτημάτων από τις υπηρεσίες του δήμου, αλλά και για την ανάγκη ενίσχυσής τους. Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε άμεσα συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό, κατά την οποία υπήρξε επικοινωνία με τον δήμαρχο Φαρσάλων και διευθυντικά στελέχη του δήμου, όπου πέραν της ενημέρωσης για τις έως τώρα εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί, τέθηκαν επί τάπητος οι επιπλέον ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Προσλήψεις συμβασιούχων
Στη σύσκεψη, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που ιδίοις όμμασι είδε τις ζημιές στους δρόμους της επαρχίας και ιδιαίτερα των απομακρυσμένων οικισμών, υποστήριξε το αίτημα του δήμου για επιπλέον χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του ορεινού δικτύου πέραν των 2 εκατομμυρίων ευρώ που άμεσα δόθηκαν. Ο κ. Λιβάνιος δεσμεύτηκε να υπάρξει συμπληρωματικό ποσό και προς τούτο ζήτησε από τον δήμο να ετοιμάσει άμεσα νέο Τεχνικό Δελτίο για έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου. Επιπλέον, ο υφυπουργός Εσωτερικών αποδέχθηκε το αίτημα για ενίσχυση του προσωπικού του δήμου με προσλήψεις fast track με 8μηνες συμβάσεις, όπως προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 212 του ν. 3584/2007. Μάλιστα, όπως είπε, η μισθοδοσία τους θα μπορούσε να καλυφθεί από τα χρήματα που δόθηκαν στον δήμο για τη θεομηνία.
Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Εσωτερικών παρείχε στον δήμο Φαρσάλων 700 χιλιάδες ευρώ για την άμεση στήριξη των 600 ευρώ στους πληγέντες και έως σήμερα από τα 800 σπίτια και τις 75 επιχειρήσεις που αιτήθηκαν αυτοψία έχουν λάβει τα 600άρια 155 δικαιούχοι. Επιπλέον, μέσω της πλατφόρμας του gov.gr πληρώνονται εντός εβδομάδας οι αποζημιώσεις των 5 και 8 χιλιάδων ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός βουλευτής είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή, που με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκε το κυβερνητικό κλιμάκιο στα Φάρσαλα, ότι θα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχαν αναληφθεί, προκειμένου να αντιμετωπισθούν γρήγορα οι συνέπειες της πρωτοφανούς καταστροφής.

 Μάξιμος Λιβάνιος 2

Read more...

Μάξιμος στον ASTRA: Αγώνας δρόμου για τις αποζημιώσεις στα Φάρσαλα - Στενός κοσρσές στην Τουρκία

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ASTRA TV 1

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ASTRA:

Αγώνας δρόμου για τις αποζημιώσεις στα Φάρσαλα

• Κατ’ εξαίρεση 100% οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ!

• Οι Τούρκοι επιδιώκουν να πατήσουμε εμείς πρώτοι τη σκανδάλη

«Όπως είπα, από την επομένη της καταστροφής που βρέθηκε το κυβερνητικό κλιμάκιο στο δήμο Φαρσάλων, μπορεί να είμαι κυβερνητικός βουλευτής, αλλά αν χρειαστεί θα κάνω αυστηρή κριτική παρακολουθώντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Γιατί τα λόγια πρέπει να γίνονται πράξη. Υπάρχει κόσμος που βρέθηκε στο δρόμο, πλημμύρισαν τα σπίτια του, καταστράφηκε το βιός του. Έχουμε μπροστά έναν χειμώνα που όλοι ανέμεναν τα έσοδα από την αγροτική ενασχόληση για να τα φέρουν βόλτα. Άρα αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να στηριχθούν έμπρακτα. Θα το κάνουμε…». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στο Δελτίο Ειδήσεων της τηλεόρασης του ASTRA με τον κ. Μάκη Θεοδώρου και την κ. Ελευθερία Τζανακούλη.

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «η κυβέρνηση επέδειξε γρήγορα, άμεσα αντανακλαστικά. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε κυβερνητικό κλιμάκιο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Θεσσαλία, την Καρδίτσα, υπουργοί βρέθηκαν στα Φάρσαλα, εμείς οι ίδιο βρεθήκαμε, ο ΕΛΓΑ επίσης και ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα που δεν έχουν προηγούμενο. Εχθές είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και προανήγγειλε ότι την Δευτέρα θα υπάρξει και τροπολογία, προκειμένου να υπάρξει στο 100% αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ -να μην υπάρξει παρακράτηση του 20%, που γίνεται συνήθως. Επίσης 100 εκατομμύρια θα δοθούν για τις ζημιές στο πρωτογενή τομέα. Ταυτόχρονα, γίνονται οι καταγραφές και άμεσα θα υπάρξουν οι αποζημιώσεις και για τις οικίες και την οικοσκευή. Νομίζω ότι όλοι κατανοούν ότι στη δύσκολη αυτή συγκυρία που πραγματικά ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, δεν έχουμε ζήσει τέτοιες σκηνές ειδικά στην Θεσσαλία, η πολιτεία είναι παρούσα, στέκεται δίπλα στους πολίτες που δίνουν την μάχη της επόμενης ημέρας και εδώ θα είμαστε και να ασκήσουμε και κριτική αν χρειαστεί».

Το φράγμα στη Σκοπιά
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε επίσης ότι «με αφορμή την καταστροφή που έγινε πρέπει να δούμε και συνολικότερα το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. Να ξαναδούμε αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια. Το επεσήμανα από την πρώτη μου δήλωση, και το είπα και από το βήμα της Βουλής, μεταφέροντας τη φωνή των Φαρσάλων, καθώς χωριό-χωριό κατέγραψα αυτά που μου είπαν και τα μετέφερα στους αρμόδιους υπουργούς. Μεταξύ αυτών, είπα ότι πρέπει να δούμε σοβαρά το μεγάλο έργο στη Σκοπιά Φαρσάλων, το φράγμα το οποίο θα λειτουργήσει και ως αντιπλημμυρικό έργο και ως έργο που θα συμβάλει στην άρδευση του κάμπου των Φάρσαλων -στον οποίο ποτέ δεν θα φθάσει ο Αχελώος ακόμη κι αν υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια- αλλά θα λύσει και το πρόβλημα ύδρευσης της πόλης των Φαρσάλων, η οποία όπως ξέρετε χρόνια τώρα δεν έχει πόσιμο νερό και οι άνθρωποι πίνουν εμφιαλωμένο νερό. Και βεβαίως είναι μια ευκαιρία να δούμε το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, τη μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Έχω ζητήσει να συγκληθεί η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, έχω απευθυνθεί με επιστολή στην πρόεδρο, την κ. Αυγερινοπούλου, ζητώντας να δούμε το υδατικό πρόβλημα, το πρόβλημα ερήμωσης της Θεσσαλίας, γιατί είναι πια περιβαλλοντικό, οικολογικό το πρόβλημα, όλου του θεσσαλικού κάμπου. Από την μια έχουμε όλο το καλοκαίρι φαινόμενα ξηρασίας και ερήμωσης και ταυτόχρονα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ατσάλινη ψυχραιμία
Τέλος για την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «χρειάζεται από την μεριά μας ατσάλινη ψυχραιμία», ότι «ο χρόνος κυλάει υπέρ της Ελλάδος» και «δεν πρέπει να παρασυρθούμε στην στρατιωτικοποίηση της διαφοράς, όπως επιδιώκει η Τουρκία», που προκαλεί ώστε «η Ελλάδα να πατήσει πρώτη την σκανδάλη για να ρίξει το φταίξιμο στη χώρα μας».

Στενός κορσές στην Τουρκία
Ο Κυβερνητικός βουλευτής υπενθύμισε ότι «για την Τουρκία από το τελευταίο συμβούλιο κορυφής, 1 και 2 Οκτωβρίου, τα συμπεράσματα ήταν ξεκάθαρα, παρέπεμπαν σε κυρώσεις, και επέβαλαν διερευνητικές επαφές με ένα συγκεκριμένο ζήτημα προς διερεύνηση, τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών. Αυτή είναι η διαφορά που η Ελλάδα αναγνωρίζει με την Τουρκία. Η Τουρκία αυτό το πλαίσιο το θεωρεί ως ‘‘στενό κορσέ’’ και θέλει να δραπετεύσει απ’ αυτές τις διερευνητικές επαφές, γι’ αυτό επιχειρεί την ένταση, γι’ αυτό ξαναέβγαλε το Ορούτς Ρέις στο Αιγαίο, γι’ αυτό προχωρά σε αυτές τις προκλήσεις, σε έναν πόλεμο νεύρων. Είδατε εχθές ότι επιχείρησε να δημιουργήσει προσκόμματα ακόμη και στην πτήση του υπουργού Εξωτερικών που επέστρεφε από το ιρακινό Κουρδιστάν, μέσω του εναέριου χώρου της Τουρκίας. Χρειάζεται από την μεριά μας ατσάλινη ψυχραιμία. Ο χρόνος κυλάει υπέρ της Ελλάδος. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε στην στρατιωτικοποίηση της διαφοράς, όπως επιδιώκει η Τουρκία. Η Τουρκία επιδιώκει η Ελλάδα να πατήσει πρώτη την σκανδάλη, για να ρίξει το φταίξιμο στην χώρα μας. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε, χρειάζεται ατσάλινη ψυχραιμία και υπομονή.

Ενίσχυση Ενόπλων Δυνάμεων
Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της Ελλάδος. Μετά τις αμερικάνικες εκλογές τα πράγματα πιστεύω θα είναι πολύ διαφορετικά. Αυτήν τη στιγμή και στην ΕΕ υπάρχει ανοχή κάποιων χωρών, αν θέλετε, στις τουρκικές θέσεις. Γιατί το παζλ ξέρετε των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι δύσκολο. Έχει από την μια το μεταναστευτικό. Από την μια κρατάει η Τουρκία το χαρτί 4 εκατομμυρίων μεταναστών, ασκεί πίεση ότι θα τους αφήσει να έλθουν προς την Ευρώπη. Από την άλλη έχουμε χώρες της ΕΕ με διμερείς σχέσεις και οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία. Οι Ισπανοί πουλάνε εξοπλιστικά προγράμματα. Άλλες χώρες είναι εκτεθειμένες στον δανεισμό των τουρκικών τραπεζών. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι δυσεπίλυτο το παζλ. Εκεί, λοιπόν, χρειάζεται επιμονή της Ελλάδος από την μια πλευρά στο κομμάτι των διπλωματικών ενεργειών και βεβαίως ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων».

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ASTRA TV 2

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://youtu.be/dmYRpIVfWec

 

Read more...

Μάξιμος: Ζήτημα εθνικής ασφάλειας το τείχος στις κυβερνοεπιθέσεις!

Μάξιμος στο βήμα της βουλής new

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ. ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ:

Ζήτημα εθνικής ασφάλειας το τείχος στις κυβερνοεπιθέσεις!

«Οι προκλήσεις που άπτονται της ίδιας της εθνικής μας ασφάλειας επιβάλλουν άμεσα τη δημιουργία ενός αδιαπέραστου τείχους απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις! Επιπλέον, ουσιαστική αντιμετώπιση πρέπει να υπάρξει και σε κάθε είδους παράνομες δραστηριότητες μέσω διαδικτύου, όπως τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων, όπλων, ουσιών, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και παιδοφιλίας. Η ανάπτυξη ενός κοινού, απολύτως ευρωπαϊκού, συστήματος κυβερνοασφάλειας συνιστά μονόδρομο. Είναι θετικό, όπως προκύπτει και από την απάντηση του αρμόδιου υπουργού, ότι η κυβέρνηση έχει άμεση συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διεργασίες και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε σε σχετική του ερώτηση από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας κ. Γεώργιο Δρίβα.
Στην απάντηση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «η χώρα μας, όπως επιβεβαιώνεται και από σχετικούς διεθνείς δείκτες (π.χ. 1η θέση στο National Cyber Security Index), διαθέτει ήδη τις απαραίτητες δομές και αναπτύσσει συνεχώς κατάλληλες νομοθετικές και επιχειρησιακές παρεμβάσεις, εκμεταλλευόμενη και τις συντονισμένες προσπάθειες των συμμαχιών στις οποίες μετέχει, ώστε να καλύψει τις σχετικές απαιτήσεις με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό. Η συμμετοχή μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ διασφαλίζουν την απαραίτητη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, την ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών και τη διατήρηση διαύλων συνεργασίας για την αντιμετώπιση δυνητικών ασύμμετρων κυβερνοαπειλών. Επισημαίνεται, επίσης, ότι στην Ελλάδα φιλοξενείται μόνιμα ο ENISA, ο εξειδικευμένος Οργανισμός για την Κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη, με τον οποίο έχει ήδη αναπτυχθεί στενή συνεργασία και προσβλέπουμε στην περαιτέρω αξιοποίηση της παρουσίας του στη χώρα μας. Παράλληλα, η χώρα μας αναπτύσσει στενότερη στρατηγική συνεργασία με τρίτους (π.χ. Κύπρος και Ισραήλ) στο πλαίσιο κοινών διακηρύξεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, με έμφαση στην εκπαίδευση στελεχών, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τη συντονισμένη αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων. Ειδικότερα για περιστατικά και ενέργειες, προερχόμενες κυρίως από περιοχές εκτός ΕΕ, ακολουθείται το πλαίσιο για κοινή διπλωματική αντίδραση της ΕΕ έναντι κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο (Cyber Diplomacy Toolbox).
Τέλος, η Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας, δεδομένου του διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων και των αυξημένων αναγκών στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας, βρίσκεται σε συνεχή προσπάθεια ενίσχυσης των δυνατοτήτων της μέσω της προσέλκυσης εξειδικευμένων στελεχών και της σύναψης συνεργασιών με παρόχους εξειδικευμένων υπηρεσιών προστασίας στον κυβερνοχώρο».

Read more...

Μάξιμος προς Υπ. Υγείας: "Δυσχερής η καταχώρηση επισκέψεων ασθενών μέσω eΔΑΠΥ"

Μαξιμος Βουλη 5

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ:

Δυσχερής η καταχώρηση επισκέψεων ασθενών μέσω eΔΑΠΥ

Τις ανησυχίες οικογενειακών γιατρών για τα προβλήματα που διαπιστώνουν στην ολοκλήρωση της καταχώρισης των επισκέψεων των ασθενών μέσω του eΔΑΠΥ, καθώς και για τη σύναψη νέων συμβάσεων με διαφορετικό τρόπο αποζημιώσεων, αναδεικνύει δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Σε ερώτηση στον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια υπογραμμίζει ότι «όπως επισημαίνουν οικογενειακοί γιατροί, από τις 30 Ιουνίου του 2020 μέχρι πρόσφατα, έχουν υπάρξει ανακοινώσεις του ΕΟΠΠΥ για παρατάσεις στις ημερομηνίες υποβολής των δικαιολογητικών (eΔΑΠΥ και φυσικών φακέλων), ως τμήμα της διαδικασίας που ακολουθείται μετά την εξέταση των ασθενών από τους οικογενειακούς γιατρούς, ώστε οι τελευταίοι να έχουν το δικαίωμα πληρωμής από την πολιτεία. Επιπλέον, για το ίδιο χρονικό διάστημα, δόθηκαν διαδοχικές παρατάσεις στις υπάρχουσες συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών, που έληγαν στις 30 Ιουνίου.
Ωστόσο, στην πράξη, από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, οι οικογενειακοί γιατροί δεν δύνανται να καταχωρήσουν ολοκληρωμένα στο σύστημα του ΕΟΠΠΥ τις επισκέψεις των πολιτών στα ιατρεία τους και, συνεπώς, ανησυχούν για τον συνεχώς διογκούμενο αριθμό, καθώς και για το αν θα υπάρξουν επιπτώσεις στις πληρωμές τους. Επιπροσθέτως, έτερο λόγο αναστάτωσης προκαλεί και η πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΟΠΠΥ (02.10.2020) σύμφωνα με την οποία, πέραν της παρατάσεως των συμβάσεων των οικογενειακών ιατρών με νομοθετική ρύθμιση έως και τις 15 Οκτωβρίου, προγραμματίζεται η σύναψη συμβάσεων με διαφορετικό τρόπο αποζημίωσης. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει ερωτηματικά σχετικά με το περιεχόμενο των νέων συμβάσεων, ενώ αναζητούνται πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης.
Την περίοδο που διανύουμε, οι οικογενειακοί ιατροί βρίσκονται μαζί με τους υπόλοιπους επιστήμονες της υγείας στην πρώτη γραμμή. Παρόντος του κορονοϊού, απαιτείται επιπρόσθετη επαγρύπνηση και για τα εποχικά θέματα υγείας που προκύπτουν λόγω της εισόδου του φθινοπώρου και ως εκ τούτου η ανταπόκριση της πολιτείας στην επίλυση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν θα πρέπει να είναι άμεση».
Καταλήγοντας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που αναφέρουν οι οικογενειακοί γιατροί και αφορούν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας καταχώρησης των επισκέψεων των πολιτών στον ΕΟΠΠΥ;
2. Έχει υπάρξει ενημέρωση για το περιεχόμενο των νέων συμβάσεων; Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να βελτιώσετε την παροχή ιατρικών υπηρεσιών προς τον πολίτη μεριμνώντας ταυτόχρονα και για το ιατρικό λειτούργημα;

Read more...