Menu
A+ A A-


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών


Θέμα: Η Αυτοδιοίκηση στο στόχαστρο της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
Το τελευταίο διάστημα η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο στόχαστρο της Κυβέρνησης.

1. Μειώθηκε η χρηματοδότηση, καθώς στον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπεται η χαμηλότερη χρηματοδότηση για τους Δήμους των τελευταίων ετών, ενώ δεν έχει καν ξεκινήσει η συζήτηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων.
2. Δια της μη χρηματοδότησεώς τους, οι Δήμοι οδηγούνται σε κλείσιμο δομών για την καταπολέμηση της φτώχειας, ενώ δεν έχει δημιουργηθεί «γέφυρα» χρηματοδότησής τους με το ΕΣΠΑ.
3. Με την νομοθεσία περί κινητικότητας των υπαλλήλων, αποψιλώνονται οι μικροί ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι από το προσωπικό τους, ενώ διακινδυνεύεται και η ορθολογική στελέχωση των λοιπών, οι δε μετακινήσεις αυτές γίνονται χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων.
4. Έχει νομοθετηθεί αντισυνταγματικά η εκ του νόμου ανανέωση των συμβάσεων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα των Δήμων, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες και οικονομικές δυνατότητες του κάθε Δήμου, αλλά και χωρίς να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η πληρωμή τους, με αποτέλεσμα να έχουν οδηγηθεί σε ομηρία οι εργαζόμενοι, και σε οικονομική πίεση οι Δήμοι που υποχρεώνονται να ανανεώσουν συμβάσεις, χωρίς να έχουν οικονομική δυνατότητα.
5. Δεν έχει τροποποιηθεί το άρθρο 20 του Ν. 4387/2016, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υφίσταται η δυνατότητα σε δεκάδες αιρετούς να προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους σε θέσεις ευθύνης (αντιδήμαρχοι, μέλη σε Δ.Σ. Νομικών Προσώπων).
6. Καθυστερεί αδικαιολόγητα το ζήτημα της παραχώρησης της χρήσης των παραλιών στους Δήμους.
7. Έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στη δημοπράτηση έργων και στη λειτουργία των Δήμων, με την εφαρμογή του Ν.4412/2016, που αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.

8. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, με απόλυτη ευθύνη και υπαιτιότητά της, η Κυβέρνηση αφενός αφήνει και διαρρέουν σχέδια για αλλαγές που θα οδηγήσουν στην πλήρη αδυναμία διακυβέρνησης των Δήμων, ενώ ταυτόχρονα προκλητικά περιφρονεί τον διάλογο με τους Δημάρχους και το όργανο που τους εκπροσωπεί, την ΚΕΔΕ.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

1. Θα ξεκινήσει άμεσα τον διάλογο με την ΚΕΔΕ προκειμένου να συζητηθεί αναλυτικά πριν την κατάθεση οποιουδήποτε νομοσχεδίου, η ανακατονομή πόρων και αρμοδιοτήτων στους Δήμους, αλλά και οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησής τους; Στον διάλογο αυτό η Κυβέρνηση θα προσέλθει αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της, σταματώντας να κρύβεται πίσω από προτάσεις επιτροπών;
2. Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση για την απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης;
3. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με την απλοποίηση του ελεγκτικού πλαισίου στην αυτοδιοίκηση;
4. Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση για την χρηματοδότηση των δομών για την καταπολέμηση της φτώχειας;
5. Πώς και πότε προτίθεται η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα της παραχώρησης χρήσης και αξιοποιήσεως των παραλιών;
6. Προτίθεται η Κυβέρνηση να δώσει την δυνατότητα στους αιρετούς να προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους σε θέσεις ευθύνης;
7. Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει το θεσμικό πλαίσιο δημοπράτησης έργων από τους Δήμους;
8. Προτίθεται η Κυβέρνηση να τροποποιήσει τις διατάξεις για την κινητικότητα των υπαλλήλων των ΟΤΑ ώστε να μην κινδυνεύουν οι μικροί νησιωτικοί και ορεινοί δήμοι να μένουν χωρίς προσωπικό;

ΑΘΗΝΑ, 05.04.2017

Οι Επερωτώντες Βουλευτές

1. Βορίδης Μαυρουδής (Μάκης)
2. Χαρακόπουλος Μάξιμος
3. Γκιουλέκας Κωνσταντίνος
4. Τσιάρας Κωνσταντίνος

5. Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ

6. Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης
7. Βούλτεψη Σοφία
8. Γεωργαντάς Γεώργιος
9. Καραγκούνης Κωνσταντίνος
10. Καρασμάνης Γεώργιος
11. Κυριαζίδης Δημήτριος
12. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος
13. Τζαβάρας Κωνσταντίνος
14. Φωτήλας Ιάσων

back to top