Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - Ερωτήσεις
Menu
A+ A A-

Μετακίνηση αναισθησιολόγων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Μετακίνηση αναισθησιολόγων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας με συνέπεια ακύρωση χειρουργείων και της Κλινικής Πόνου για τους καρκινοπαθείς

Η κατάσταση στα κρατικά νοσοκομεία της χώρας έχει δραματικά επιδεινωθεί. Παντού διαπιστώνονται τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και αναλώσιμα υλικά. Η διαπίστωση αυτή συνιστά πλέον κοινό τόπο για όσους έρχονται σε επαφή για οποιονδήποτε λόγο με κάποιο νοσοκομειακό ίδρυμα. Ωστόσο, ενίοτε, η κατάσταση επιδεινώνεται με αποφάσεις των Διοικήσεων.
Πρόσφατο κρούσμα καταγγέλλεται ότι έλαβε χώρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, από το οποίο μετακινήθηκαν αναισθησιολόγοι σε άλλα περιφερειακά Νοσοκομεία, με αρνητικές συνέπειες για την εύρυθμη λειτουργία του.
Στη συγκεκριμένη καταγγελία προβαίνουν οι Σύλλογοι μελών ΔΕΠ και Ιατρών ΕΣΥ του Π.Ν. Λάρισας σε κοινή ανακοίνωσή τους προς την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ελευθερία» (13.12.17). Όπως είναι γνωστό, το Π.Ν. Λάρισας παρέχει τριτοβάθμια περίθαλψη για τους κατοίκους της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, και ως εκ τούτου μεταφέρονται εκεί ασθενείς από περιφερειακά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Παρ’ όλα αυτά, από τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα, ιδιαίτερα της Πανεπιστημιακής Αναισθησιολογικής Κλινικής, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, «μετακινήθηκαν αιφνιδίως και επικουρικοί ιατροί της παραπάνω κλινικής που αφενός μένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβριο και αφετέρου η πρόσληψη και η ανανέωση των συμβάσεών τους έγινε για κάλυψη πάγιων αναγκών της εδώ ήδη αποδυναμωμένης κλινικής».
Επιπλέον, καταγγέλλεται ότι, λόγω των μετακινήσεων των αναισθησιολόγων, ακυρώθηκε και το ιατρείο Πόνου, που προσέρχονται ογκολογικοί ασθενείς τελικού σταδίου, αλλά και προγραμματισμένα περιστατικά που έφερε το κλείσιμο της χειρουργικής αίθουσας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Προτίθεσθε να επαναστελεχώσετε την Πανεπιστημιακή Αναισθησιολογική Κλινική του Π.Ν. Λάρισας, ώστε να επανέλθει σε εύρυθμη λειτουργία;
2. Αληθεύουν οι καταγγελίες για μη πληρωμή του ιατρικού προσωπικού του Π.Ν. Λάρισας από τον Οκτώβριο;

Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Άμεση σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για την χάραξη Εθνικής Στρατηγικής στη Θράκη

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

(ΥΠ' ΟΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κου ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ)

Θέμα: «Άμεση σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για την χάραξη Εθνικής, Αναπτυξιακής και Δημογραφικής Στρατηγικής στη Θράκη»

Τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα, συνιστούν αφορμή σοβαρότατου προβληματισμού για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τους σχεδιασμούς της Άγκυρας επί των διμερών μας θεμάτων. Πέρα από τις εύλογες ενστάσεις για την πιθανή ελλιπή προετοιμασία της τόσο σημαντικής αυτής επίσκεψης, η οποία κατέληξε να κινείται κυριολεκτικά επί δύο ημέρες επί ξηρού ακμής, προκαλώντας αρνητικά αισθήματα στον ελληνικό λαό, το γεγονός αυτό καθαυτό ανέδειξε για μια ακόμη φορά τη σπουδαιότητα της Θράκης.
Οι επιθετικές αναφορές του κ. Ερντογάν, με επίκεντρο τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής, και η στάση του κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στην Κομοτηνή, όπου επεδίωξε να εμφανιστεί ως οιονεί «προστάτης» του μειονοτικού πληθυσμού, θα πρέπει να αφυπνίσουν το αθηνοκεντρικό κράτος.
Η αναμφισβήτητη γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία της Θράκης έχει δυστυχώς υποτιμηθεί ασυγχώρητα από το ελληνικό κράτος, επιτρέποντας την υπόθαλψη εντός της τοπικής κοινωνίας υπονομευτικών τάσεων. Είναι πλέον εμφανής η έλλειψη μιας αποφασιστικής και συνετής στρατηγικής που θα μετέβαλε το χώρο της Θράκης από παραμελημένο τμήμα της ελληνικής επικράτειας σε περιοχή-πρότυπο οικονομικής και δημογραφικής ανάκαμψης, αναδεικνύοντας το καίριο πλεονέκτημά της ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι ανάμεσα στο ελληνικό Αιγαίο, την ασιατική ανατολή και την βαλκανική ενδοχώρα.
Μια νέα στρατηγική, ωστόσο, απαιτεί τη σύμπραξη όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, που υπερβαίνοντας τις όποιες επιμέρους διαφορές τους, θα συμφωνήσουν στη χάραξη μιας μακροχρόνιας πολιτικής για την Θράκη. Για το λόγο αυτό, και υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, θεωρώ επιβεβλημένη την ανάγκη άμεσης σύστασης Διακομματικής Επιτροπής, η οποία θα συντάξει ένα σχέδιο Εθνικής Αναπτυξιακής και Δημογραφικής στρατηγικής για την Θράκη.
Υπενθυμίζω ότι σχετική πρόταση στο παρελθόν του πρώην υπουργού κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη αν και είχε γίνει ασμένως δεκτή από μεγάλο τμήμα του πολιτικού κόσμου, και μεταξύ αυτών και του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, όπως προκύπτει από τη δημόσια τοποθέτησή του στις 25/05/17, δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης:

1. Ενώπιον των ποικίλων κινδύνων που διαπιστώνουμε ότι έχουν ενσκύψει προσφάτως στην Θράκη, εξετάζετε το ενδεχόμενο της σύστασης Διακομματικής Επιτροπής για τη χάραξη Εθνικής, Αναπτυξιακής και Δημογραφικής Στρατηγικής στην ακριτική περιοχή; Αν ναι, υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της; Αν όχι, ποιοι είναι οι λόγοι που δεν την αποδέχεσθε;


Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Άρνηση νοσηλείας τραυματισμένων αστυνομικών στο 401 Γ.Σ.Ν.Α.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
(ΥΠΟΨΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ)

ΘΕΜΑ: Άρνηση νοσηλείας τραυματισμένων αστυνομικών στο 401 Γ.Σ.Ν.Α.

Έκπληξη και αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η είδηση ότι τέσσερεις (4) αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι τραυματίστηκαν κατά την τέλεση των καθηκόντων τους, δεν έγιναν αποδεκτοί για νοσηλεία στο 401 ΓΣΝΑ. Σε έγγραφο, που δημοσιοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2017, και φέρει την υπογραφή του Διευθυντή του 401 ΓΣΝΑ, σημειώνεται ότι στο εν λόγω υψηλής ποιότητας νοσηλευτικό ίδρυμα, υπάρχει ζήτημα πληρότητας στις κλίνες και εντολή οι αστυνομικοί να κατευθύνονται σε άλλα εφημερεύοντα Νοσοκομεία της πρωτεύουσας.
Η απαράδεκτη αυτή απόφαση, αποκλείει τους Έλληνες αστυνομικούς από την παροχή υψηλών υπηρεσιών υγείας, την ώρα που η πολιτεία τους έχει αναθέσει το δύσκολο έργο της αντιμετώπισης της ολοένα και αυξανόμενης εγκληματικότητας, το οποίο φέρουν σε πέρας ευσυνείδητα, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους. Η απόφαση είναι προκλητική καθώς στις 23 Νοεμβρίου 2017 υπήρξε απόφαση (Αριθ. Φ.700/634/77778/8/Σ. 18726 ΦΕΚ 4092), του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα, σύμφωνα με την οποία παρέχεται ετησίως το δικαίωμα της νοσοκομειακής περίθαλψης στα στρατιωτικά νοσοκομεία σε σαράντα (40) εν ενεργεία υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Για ποιο λόγο δεν έγιναν δεχτοί για νοσηλεία οι τραυματισμένοι εν ώρα καθήκοντος τέσσερεις (4) αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ; Η απόφαση για τον αποκλεισμό των αστυνομικών από το 401 ΓΣΝΑ, ελήφθη με πρωτοβουλία αποκλειστικά της Διοίκησης του Νοσοκομείου;
2. Υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί το συμβάν με την απαγόρευση νοσηλείας στο 401 ΓΣΝΑ σε έκτακτα περιστατικά με αστυνομικούς; Πώς θα αποτρέψετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
3. Προτίθεσθε να δημιουργήσετε γραφείο υποδοχής αστυνομικών εντός του 401 ΓΣΝΑ, όπως προτείνει η ΠΟΑΣΥ, προκειμένου να δέχεται τα επείγοντα περιστατικά των στελεχών της ΕΛΑΣ, αλλά και να λειτουργεί ως σύνδεσμος που θα αξιολογεί – ταξινομεί τους τραυματισθέντες, καθώς και τους χρήζοντες τακτική ή έκτακτη νοσηλεία;

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2017

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Αναστάσιος Δημοσχάκης

Δημήτρης Κυριαζίδης

Read more...

Σε καθεστώς «ειδικής εποπτείας» οι Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν στη Γερμανία


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
(ΥΠΟΨΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ)

ΘΕΜΑ: Σε καθεστώς «ειδικής εποπτείας» οι Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν στη Γερμανία

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως ήδη στις 11 και 12 Οκτωβρίου η Γερμανία ήταν ανάμεσα στις χώρες που ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι επαναφέρουν εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους για έξι μήνες με απαρχή τη 12η Νοεμβρίου με βάση το άρθρο 25 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν. Υφίσταται, μάλιστα, απόφαση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, βάση της οποίας οι Έλληνες που ταξιδεύουν στην Γερμανία θα υπόκεινται σε καθεστώς «ειδικής εποπτείας», τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2018. Τούτο σημαίνει ότι στην πράξη ακυρώνεται η συνθήκη Σένγκεν για τους Έλληνες, που υποβιβάζονται σε Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ενώ η χώρα μπαίνει σε μια ιδιόμορφη καραντίνα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ (εφημερίδα/ιστοσελίδα «Πρώτο Θέμα» 15.11 και 21.11, «Καθημερινή» 21.11), τα οποία επικαλούνται τόσο επίσημα γερμανικά έγγραφα όσο και δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, αιτία για την επιβολή της «εποπτείας» είναι ο φόβος της εισόδου στη Γερμανία παράτυπων και παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα, με πλαστά έγγραφα, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται εξαφανισμένοι αιτούντες άσυλο που δεν το δικαιούνται, αλλά και τρομοκράτες που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως χώρα τράνζιτ. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι ότι οι αρχές ασφαλείας των γερμανικών αεροδρομίων διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλους των επιβάτες των πτήσεων από την Ελλάδα, ενώ φαίνεται ότι τα αεροπλάνα από την Ελλάδα δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν γέφυρα αποβίβασης (φυσούνα), αλλά προσγειώνονται σε ειδικούς χώρους στάθμευσης.
Ως εκ τούτου, οι επιβάτες από Ελλάδα υποβάλλονται σε ευτελιστικούς ελέγχους, βρίσκονται έκθετοι για αρκετή ώρα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ερωτώνται επίμονα για ζητήματα που το ηλεκτρονικό σύστημα ενημέρωσης κανονικά θα έπρεπε να δίδει από μόνο του απαντήσεις και φυσικά υπόκεινται σε χρονικές καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν είτε πτήσεις ανταπόκρισης είτε προπληρωμένες διαδρομές με άλλα μέσα μεταφοράς (π.χ τρένα) ή ακόμη να διακινδυνεύουν ανατροπές στον επαγγελματικό ή οικογενειακό τους βίο.
Περιέργως, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, δεν υπήρξε εγκαίρως ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αλλά μάλλον έγινε μια προσπάθεια υποβάθμισης του ζητήματος, αφήνοντας τους επιβάτες από την Ελλάδα να υπόκεινται σε μεγάλες καθυστερήσεις και ελέγχους, χωρίς να γνωρίζουν τους λόγους.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Η ελληνική κυβέρνηση είχε γνώση της απόφασης των γερμανικών αρχών να επιβάλουν στους Έλληνες που πηγαίνουν στην Γερμανία καθεστώς «ειδικής εποπτείας»; Αν ναι γιατί δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση;
2. Σε ποιες ενέργειες προβήκατε για να αποτρέψετε μια τέτοιου είδους εξέλιξη;
3. Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να αρθεί άμεσα το απαράδεκτο αυτό καθεστώς έναντι των Ελλήνων πολιτών, που τους υποβιβάζει σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην Ευρώπη, με δεδομένο μάλιστα ότι στην Γερμανία κατοικούν και εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας και θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων κατά την επιστροφή τους από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές;
4. Πώς σκοπεύετε να επιλύσετε το πρόβλημα που δημιουργείται σε χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν στη χώρα αυτή, αλλά και στους συγγενείς τους, που έχουν ως δεδομένη τη διαδικασία Σένγκεν ώστε να την επιλέξουν;
5. Σύμφωνα με καταγγελίες το πρόβλημα απαντάται σε αεροσκάφη ελληνικών συμφερόντων. Ισχύει κάτι τέτοιο ή οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλους ανεξαιρέτως και σε όλες τις αεροπορικές εταιρίες που «πετούν» από την Ελλάδα;

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

Το επίδομα θέρμανσης, στα χρόνια της κρίσης, έχει αναδειχθεί σε μέτρο στήριξης των οικονομικά αδύναμων οικογενειών. Ωστόσο, μετά και τη δεύτερη κατά σειρά μείωση του διατιθέμενου ποσού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -αυτή τη φορά κατά 50%- θα περιοριστούν δραστικά οι δικαιούχοι που θα έχουν πλέον το «προνόμιο» της θέρμανσης. Είναι περιττό να τονίσουμε ότι δικαιούχοι του επιδόματος, όπως χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και ηλικιωμένοι που κατοικούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές -για τους οποίους η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης είναι μέτρο ζωτικής σημασίας- θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση.
Ενώ, ήδη, στα ορεινά χωριά της Ελασσόνας, του Κισσάβου και των Φαρσάλων, αλλά και του κάμπου, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για θέρμανση, ακόμη βρισκόμαστε εν αναμονή εξαγγελιών για το «κουτσουρεμένο» επίδομα.
Δυστυχώς, από κυβερνητικής πλευράς γίνεται αντιληπτό ότι το μείζον αυτό ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται με την αναγκαία ευαισθησία. Αυτό αποδεικνύεται από τις αλλεπάλληλες μειώσεις του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και τις καθυστερήσεις στις εξαγγελίες για τους δικαιούχους και το ποσό που δικαιούνται. Επιπλέον, διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες όσων ανέμεναν ότι ένα μέρος του περίφημου πλεονάσματος θα διαθέτονταν γι’ αυτόν το σκοπό. Κι όμως, θα μπορούσε ένα μικρό μέρος του ποσού που θα δοθεί ως κοινωνικό μέρισμα, να είχε διατεθεί για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ουσιαστική στήριξη, ιδιαίτερα για τους κατοίκους ορεινών και ημιορεινών περιοχών, που έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμη σκληρό χειμώνα, αλλά και για οικονομικά αδύναμες οικογένειες των αστικών κέντρων.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;

2. Εξετάζετε τη δυνατότητα αύξησης των κονδυλίων που θα διατεθούν για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης;

Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2017


Ο ερωτών Βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Αδυναμία φοίτησης σε Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για χιλιάδες επιτυχόντες φοιτητές που συγκεντρώνουν υψηλή μοριοδότηση μετεγγραφήςΕ Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς: Tον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

 

Θέμα: «Αδυναμία φοίτησης σε Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για χιλιάδες επιτυχόντες φοιτητές που συγκεντρώνουν υψηλή μοριοδότηση μετεγγραφής»

Κύριε Υπουργέ,

Στο Άρθρο 21 του Ν. 4332/2015, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στο Άρθρο 59 του Ν. 4415/2016 αλλά και στην πρόσφατη Εγκύκλιό σας (Αρ. Πρωτ. 164061/Ζ1 – 2-10-2017, ΑΔΑ: 99Ω94653ΠΣ-8ΤΙ) ορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τις μετεγγραφές των φοιτητών που έχουν εγγραφεί στα Α.Ε.Ι. της χώρας κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που πρόσφατα δώσατε στη δημοσιότητα, από τις 13.921 αιτήσεις μετεγγραφής που υπεβλήθησαν από δικαιούχους φοιτητές τη φετινή χρονιά, μετεγγράφηκαν 5.463 φοιτητές. Διαπιστώνουμε, δε, ότι στους σχεδόν 8.500 δικαιούχους φοιτητές που υπέβαλαν αίτηση αλλά τελικά δεν μετεγγράφηκαν (ποσοστό 61% επί των συνολικών αιτήσεων), περιλαμβάνονται πολυάριθμες περιπτώσεις φοιτητών, οι οποίοι, αν και συγκέντρωσαν πολύ υψηλή μοριοδότηση σύμφωνα με τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που τίθενται (6-7 μόρια), δεν κατάφεραν να μετεγγραφούν.

Η απόρριψη των αιτήσεων αυτών καθιστά αδύνατη τη φοίτηση των αιτούντων, καθώς αφορά ως επί το πλείστον φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Επειδή η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, που αποτελεί επιλογή της Κυβέρνησής σας όπως οι ίδιοι έχετε παραδεχτεί, έχει επιφέρει τεράστια οικονομική αιμορραγία στην ελληνική οικογένεια, η οποία αδυνατεί πλέον να στηρίξει οικονομικά τις σπουδές των παιδιών, ιδίως όταν αυτά σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις,

Επειδή αποτελεί κοινωνική αδικία φοιτητές, οι οποίοι προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα και από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους λόγω οικονομικής δυσπραγίας,

Επειδή, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ο αριθμός των αιτήσεων μετεγγραφής φοιτητών αυξάνεται κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας αδυνατούν αποδεδειγμένα να καλύψουν το σύνολο των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών και να προσφέρουν δωρεάν στέγαση και σίτιση σε όσους το έχουν ανάγκη,

Επειδή η φοιτητική μέριμνα για τη δωρεάν στέγαση και σίτιση των φοιτητών σχετίζεται άμεσα με την ουσία της δημόσιας δωρεάν παιδείας, που αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση της Κυβέρνησης και του κράτους,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Προτίθεστε να δώσετε λύση στις χιλιάδες ελληνικές οικογένειες και φοιτητές που αδυνατούν στη σημερινή συγκυρία να υποστηρίξουν οικονομικά τις σπουδές τους;

2. Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το θέμα των ενστάσεων των φοιτητών που συγκεντρώνουν υψηλή μοριοδότηση για μετεγγραφή;

3. Εφόσον γίνει δεκτή η ένστασή τους, πως θα διασφαλίσετε ότι οι παραπάνω φοιτητές δεν θα αποκλειστούν από τη διαδικασία αίτησης δωρεάν στέγασης και σίτισης στις Σχολές όπου θα μετεγγραφούν;

Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2017

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

1. Μαρία Αντωνίου

2. Γεώργιος Στύλιος

3. Νίκη Κεραμέως

4. Ιωάννης Ανδριανός

5. Χρήστος Κέλλας

6. Χαράλαμπος Αθανασίου

7. Σάββας Αναστασιάδης

8. Ιωάννης Αντωνιάδης

9. Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου

10. Ελευθέριος Αυγενάκης

11. Γεώργιος Βαγιωνάς

12. Κωνσταντίνος Βλάσης

13. Γεώργιος Βλάχος

14. Σοφία Βούλτεψη

15. Γεώργιος Γεωργαντάς

16. Γεράσιμος Γιακουμάτος

17. Στέργιος Γιαννάκης

18. Βασίλειος Γιόγιακας

19. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας

20. Χρήστος Δήμας

21. Αθανάσιος Καββαδάς

22. Νικήτας Κακλαμάνης

23. Σταύρος Καλαφάτης

24. Άννα Καραμανλή

25. Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής

26. Θεόδωρος Καράογλου

27. Γεώργιος Καρασμάνης

28. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος

29. Συμεών (Σίμος) Κεδίκογλου

30. Ιωάννης Κεφαλογιάννης

31. Όλγα Κεφαλογιάννη

32. Κωνσταντίνος Κοντογεώργος

33. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος

34. Ανδρέας Κουτσούμπας

35. Δημήτρης Κυριαζίδης

36. Χρήστος Μπουκώρος

37. Αθανάσιος Μπούρας

38. Βασίλειος Οικονόμου

39. Έλενα Ράπτη

40. Κωνσταντίνος Τσιάρας

41. Ιάσων Φωτήλας

42. Μάξιμος Χαρακόπουλος

43. Γεώργιος Κουμουτσάκος

44. Ανδρέας Κατσανιώτης

 

 

Read more...

Το παρασκήνιο και το περιεχόμενο της συνάντησης του υπουργού Παιδείας με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους υπουργούς α) Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και β) Εξωτερικών

ΘΕΜΑ: Το παρασκήνιο και το περιεχόμενο της συνάντησης του υπουργού Παιδείας με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης

Πριν λίγες ημέρες, έλαβε χώρα συνάντηση του Έλληνα υπουργού Παιδείας με έναν εκ των αντιπροέδρων της τουρκικής κυβέρνησης, τον κ. Χακάν Τσαβούσογλου, πριν ο τελευταίος επισκεφθεί τη Θράκη. Το γεγονός αυτό προκάλεσε, εύλογα, απορίες τόσο για τον τρόπο που αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκε όσο και για το περιεχόμενό της.
Συγκεκριμένα, όπως γράφηκε στον Τύπο, η διπλωματική τάξη και η παράδοση μέχρι και πρόσφατα υπαγόρευαν κάθε ζήτημα αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας που θέλει να εγείρει η τουρκική πλευρά να συζητείται με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και ποτέ απευθείας. Περιέργως, αυτή τη φορά ο κανόνας αυτός καταστρατηγήθηκε, και υπήρξε απευθείας συνάντηση, χωρίς ενημέρωση του Υπουργείου Εξωτερικών, και χωρίς να είναι παρών παράγων του αρμόδιου υπουργείου. Μάλιστα, σε δημοσίευμα αναφέρεται ότι η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε με παρέμβαση εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, σε αντίθεση με την θέση του υπουργού Εξωτερικών.
Ωστόσο, ακόμη και το περιεχόμενο της συνάντησης δεν έγινε γνωστό. Αντιθέτως, υπήρξε ένα λακωνικότατο Δελτίο Τύπου, χωρίς καμία αναφορά στη συζήτηση, γεγονός που προκαλεί όχι μόνον απορία αλλά και ανησυχία. Να σημειωθεί ότι, πάλι μέσω του Τύπου, πληροφορηθήκαμε για τη διατύπωση εκ μέρους της Τουρκίας μιας σειράς αιτημάτων προς τον υπουργό Παιδείας, που άπτονται της ίδρυσης τουρκικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα, τη λειτουργία τουρκικού πολιτιστικού ιδρύματος, αλλά και θεμάτων εκπαίδευσης για τη Θράκη.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Ποιος ήταν ο λόγος της απευθείας συνάντησης του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης με τον υπουργό Παιδείας, όταν την ευθύνη των σχέσεων αυτών έχει το Υπουργείο Εξωτερικών;
2. Αληθεύει ότι υπήρξε αντίθεση του Υπουργείου Εξωτερικών στην συνάντηση αυτή που παραβίαζε την έως σήμερα διπλωματική πρακτική; Αληθεύει ότι εκ μέρους του διπλωματικού συμβούλου του πρωθυπουργού υπήρξε παρέμβαση για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση παρά την αντίθεση του ΥπΕξ;
3. Για ποιο λόγο στη συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης δεν παραβρέθηκαν παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών;
4. Για ποιο λόγο το σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας δεν αναφέρεται ούτε κατ’ ελάχιστον στο περιεχόμενο της συζήτησης με τον αντιπρόεδρο της τουρκική κυβέρνησης;
5. Τι ακριβώς ζήτησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, και τι απάντηση έλαβε;

Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Ζήτημα διαβλητότητας στην επιλογή Διευθυντών των σχολείων β/βάθμιας Εκπαίδευσης στον νομό Λαρίσης

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Θέμα: Ζήτημα διαβλητότητας στην επιλογή Διευθυντών των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον νομό Λαρίσης

Η διαδικασία επιλογής διευθυντών των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Λάρισα έχει δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις στην τοπική εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς καταγγέλθηκαν μεθοδεύσεις και αυθαιρεσίες, που έπληξαν καίρια το αξιοκρατικό και το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας. Μάλιστα, για το ζήτημα υπήρξαν καταγγελίες συνδικαλιστικών φορέων της εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα καταγγέλλεται ότι σε πολλές περιπτώσεις, η προφορική βαθμολόγηση επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα, ανατρέποντας την κατάταξη που είχε δημιουργηθεί με βάση την αντικειμενική μοριοδότηση. Υποψήφιοι διευθυντές, πολλοί από τους οποίους είχαν διατελέσει ήδη διευθυντές, με προσόντα και υψηλή μετρήσιμη μοριοδότηση, κατά τη συνέντευξη αξιολογήθηκαν με βαθμούς που από μόνοι τους εγείρουν εύλογα ερωτηματικά.
Έτσι, στον αξιολογικό πίνακα, επί συνόλου 170 υποψηφίων
• 92 Υποψήφιοι Διευθυντές ανέβηκαν έως και 40 θέσεις
• 71 Υποψήφιοι Διευθυντές κατέβηκαν έως και 40 θέσεις
Επίσης, υπήρξε διαφορετική αξιολόγηση από πλευράς του Συμβουλίου Επιλογής, σε σχέση με τη διατύπωση γνώμης του Συλλόγου Διδασκόντων. Τα διορισμένα μέλη του Συμβουλίου Επιλογής έλαβαν υπόψη το τρίτο κριτήριο, την γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων, κατά το δοκούν. Συγκεκριμένα σε υποψηφίους με υψηλό ποσοστό θετικής γνώμης του Συλλόγου Διδασκόντων αποδόθηκε χαμηλή βαθμολογία ενώ σε άλλους υποψηφίους με μέσο ή χαμηλό ποσοστό θετικής γνώμης αποδόθηκε η μέγιστη δυνατή βαθμολογία. Ενδεικτικά :
• Υποψήφιοι με 82% έως 98% θετικές γνώμες του Συλλόγου Διδασκόντων αξιολογήθηκαν από 3,8 έως 5,5.
• Υποψήφιοι με 60% αρνητικές γνώμες του Συλλόγου Διδασκόντων βαθμολογήθηκαν από 6,5 έως 8.
• Υποψήφιοι που δεν είχαν γνώμη Συλλόγου Διδασκόντων (π.χ. προϊστάμενοι εκπαιδευτικών θεμάτων, σχολικοί σύμβουλοι) άλλοι πήραν άριστα 8, ενώ άλλοι έλαβαν χαμηλή βαθμολογία, επειδή αυτό θεωρήθηκε αρνητικό στοιχείο.
Επιπλέον, δεν δόθηκαν τα αντίγραφα των φύλλων αξιολόγησης που αιτήθηκαν οι υποψήφιοι, όπως προβλέπεται, σύμφωνα με το Ν. 2690/1999 άρθ. 5, ως έχοντες έννομο συμφέρον, παρά μόνο μετά από αντίστοιχες εισαγγελικές παραγγελίες. Μάλιστα, στα πρακτικά της διαδικασίας της συνέντευξης απουσιάζει η προβλεπόμενη από τον νόμο αιτιολογημένη αξιολογική κρίση των μελών του Συμβουλίου, ούτε καν το περιεχόμενο της συνέντευξης, έστω και συνοπτικά.
Επιπρόσθετα ζητήματα διαβλητότητας της διαδικασίας εγείρονται, επίσης, σχετικά με τις δηλώσεις προτίμησης των Σχολικών Μονάδων από κάθε υποψήφιο. Συγκεκριμένα:
• Η Διεύθυνση Δ.Ε. Λάρισας με έγγραφό της υποχρέωσε τους υποψηφίους να καταθέσουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά και όχι μέσα σε κλειστούς φακέλους, όπως συνέβη σε άλλες Διευθύνσεις της Θεσσαλίας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό:
α) με το ότι δεν δόθηκε άμεσα αριθμός πρωτοκόλλου με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής στις 25/7/2017 αλλά την επομένη 26/7/2017, και
β) οι αιτήσεις δεν πρωτοκολλήθηκαν στο επίσημο βιβλίο πρωτοκόλλου της υπηρεσίας, οδηγεί σε βάσιμη αμφισβήτηση του αδιάβλητου των διαδικασιών καθώς κάποιοι "αρεστοί" θα μπορούσαν να είχαν εσωτερική πληροφόρηση για τις δηλώσεις προτίμησης άλλων υποψηφίων και συνεπώς να τροποποιήσουν αναλόγως τις δικές τους δηλώσεις.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τον έλεγχο της νομιμότητα των διαδικασιών επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λάρισα;

2. Θα υπάρξει απόδοση ευθυνών εφόσον αποδειχθεί παράβαση της νόμιμης διαδικασίας;

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ Ο.Π.Α. ΚΑΙ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ Ο.Π.Α. ΚΑΙ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

Λίγες ημέρες μόνον μετά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, από το βήμα της βουλής ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια των πολιτών, πληροφορούμαστε εμβρόντητοι ότι η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) αποφάσισε να διακόψει την εκπαιδευτική λειτουργία του Ιδρύματος για 4 ώρες, λόγω την παρουσίας πολλών τοξικοεξαρτημένων ατόμων εντός του Ιδρύματος.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του ΟΠΑ οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή ως ύστατο μέσο εκδήλωσης της αγωνίας τους για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει περιέλθει το ίδρυμα. Κι αυτό, διότι οι ως σήμερα διαμαρτυρίες της κοινότητας του Ιδρύματος δεν έχουν εισακουστεί από κανέναν αρμόδιο και κυρίως από τον υπουργό Παιδείας.
Ακόμη και για όσους από εμάς κρούουμε επιμόνως τον κώδωνα του κινδύνου για τον κατήφορο στον οποίο κατρακυλούν τα ΑΕΙ της χώρας, εξαιτίας της κυβερνητικής ανοχής στην ανομία, αποτέλεσε οδυνηρή έκπληξη η καταγγελία της Συγκλήτου. Όπως αναφέρεται, η ακαδημαϊκή λειτουργία του Πανεπιστημίου ακυρώνεται από την παρουσία τοξικομανών, οι οποίοι «προσέρχονται ανεμπόδιστα στους χώρους του Ιδρύματος και κάνουν χρήση ναρκωτικών με σύριγγες στους χώρους του Πανεπιστημίου (τουαλέτες, σκάλες, ακόμα και αίθουσες διδασκαλίας), μετά δε τη χρήση βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και κινδυνεύει η ίδια τους η ζωή». Ως εκ τούτου, οι φοιτητές αποθαρρύνονται να προσέλθουν στα μαθήματά τους, καθώς προκύπτουν κίνδυνοι για την ασφάλεια και την υγεία τους.
Δυστυχώς, τα όσα συμβαίνουν στο ΟΠΑ, στο οποίο προσφάτως είχαμε και θλιβερά επεισόδια με τραμπούκους που ξυλοκόπησαν έναν επισκέπτη ΑΜΕΑ αλλά και φοιτητές, έρχονται σε συνέχεια των όσων κατήγγειλαν τον Ιούνιο 471 φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Στην επιστολή τους που απευθυνόταν προς τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής και τον πρύτανη του ΑΠΘ, οι φοιτητές ανέφεραν ότι γίνεται χρήση ναρκωτικών εντός του campus του Ιδρύματος, τονίζοντας ότι είχαν σημειωθεί ήδη δύο θάνατοι λόγω ναρκωτικών. Ταυτοχρόνως, κάνουν λόγο για συνεχή επεισόδια μεταξύ των τοξικομανών, για κλοπές, πορνεία και βία ως καθημερινά φαινόμενα, ιδιαίτερα στην Πολυτεχνική Σχολή.
Ωστόσο, ο καθ’ ύλην υπουργός Παιδείας, αντί να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των φοιτητών, όπως είναι υποχρεωμένος εκ της θέσεώς του, προτίμησε να ζητήσει από τους ίδιους τους φοιτητές να βάλουν τάξη στο Ίδρυμα, κάνοντας λόγο για «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα». Το χειρότερο δε είναι ότι με τον νόμο για το άσυλο παρέχει ομπρέλα προστασίας σε κάθε παραβατικότητα, ανομία ακόμη και εγκληματικότητα εντός των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε να απομακρυνθούν οι τοξικομανείς από το ΟΠΑ, το ΑΠΘ και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα και να εξαλειφθούν τα φαινόμενα εγκληματικότητας;
2. Μετά την έξαρση της βίας και της ανομίας στα πανεπιστήμια της χώρας και τις αλλεπάλληλες καταγγελίες εκ μέρους της ακαδημαϊκής Κοινότητας για προστασία κάθε παραβατικότητας, προτίθεσθε να καταργήσετε τον νόμο για το άσυλο, που αποδεδειγμένα έχει αποτύχει παταγωδώς και λειτουργεί ως ομπρέλα προστασίας της ανομίας;

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ

Από τον Μάρτιο του 2015, οι συνέπειες του νόμου-Παρασκευόπουλου (ν.4322/2015, ν.4411/2016 και ν.4489/2017) που διευκολύνει την αποφυλάκιση επικίνδυνων κακοποιών, είναι ιδιαίτερα δυσμενείς έως τραγικές για την ελληνική κοινωνία, καθώς μια σειρά εγκληματικών πράξεων -ενίοτε ειδεχθείς- διαπράττονται από πρώην κρατούμενους, ευεργετηθέντες του συγκεκριμένου νόμου.
Το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών εντείνεται καθώς πληθύνονται οι εγκληματικές πράξεις, και κυρίως επειδή οι δράστες των πράξεων αυτών παραμένουν ατιμώρητοι.
Αντιστρόφως, οι συμμετέχοντες στο οργανωμένο έγκλημα, εντείνουν τη δράση τους, διακατεχόμενοι από αίσθημα ατιμωρησίας εκ μέρους του ελληνικού κράτους.
Το γεγονός ότι οι, με κόπο και θυσίες, συλληφθέντες κακοποιοί βρίσκονται γρήγορα ξανά εκτός των φυλακών για να συνεχίσουν τη δράση τους προκαλεί απογοήτευση στους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛΑΣ που με πραγματική αυταπάρνηση και κάποτε με αυτοθυσία, εργάζονται για την καταστολή του εγκλήματος, με τεράστιες επιτυχίες στο ενεργητικό τους.
Δυόμιση χρόνια, πλέον, μετά την εφαρμογή του νόμου Παρασκευόπουλου είναι φανερό ότι πρόκειται για μια απολύτως αποτυχημένη νομοθετική πρωτοβουλία, που ως αποτέλεσμα έχει την δημιουργία του φαινομένου της ανακυκλώσιμης εγκληματικότητας, την έξαρση της ανομίας, την καταρράκωση του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών. Στο όνομα της λεγόμενης «αποσυμφόρησης» των σωφρονιστικών καταστημάτων, η ελληνική κοινωνία καθίσταται θύμα ιδεοληπτικών εμμονών.
Τα κρούσματα, όμως, των υποτροπών από ευνοημένους του νόμου Παρασκευόπουλου, που διαπράττουν νέες εγκληματικές πράξεις μετά την απελευθέρωσή τους, αλλά και η κατακραυγή της κοινωνίας είναι τέτοια που ακόμη και ο «αρχιτέκτονας» του νόμου, πρώην υπουργός, ζήτησε, κατανοώντας προφανώς και ο ίδιος το «τέρας» που κατασκεύασε, την κατάργησή του. Κι αυτό παρά την υποστήριξη που έτυχε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μόλις λίγες μέρες πριν, στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Για πόσες και ποιες περιπτώσεις έχουν εκδοθεί πράξεις αποφυλάκισης επί τη βάση του νόμου Παρασκευόπουλου;
2. Πόσοι και ποιοι εκ των αποφυλακισθέντων έχουν εκ νέου συλληφθεί, είτε διότι παρέβησαν τους όρους αποφυλάκισής τους είτε διότι παρανόμησαν εκ νέου με ίδιας ή διαφορετικής μορφής αδίκημα;
3. Σκοπεύετε να επανεξετάσετε την ισχύουσα νομοθεσία ώστε να επανέλθει κανονικότητα στο σωφρονιστικό μας σύστημα και η βεβαιότητα της αποφυλάκισης να αντικατασταθεί από τη βεβαιότητα έκτισης της επιβληθείσης ποινής, με ανάλογα φυσικά πλεονεκτήματα για τους φυλακισθέντες που θα απορρέουν όμως από τη διαδικασία σωφρονισμού τους και όχι από το «συνωστισμό» εντός των φυλακών;

Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...