Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - Δελτία Τύπου
Menu
A+ A A-

Μ.Χαρακόπουλος: “Καυτά” ερωτήματα για την αντιπυρική προστασία της χώρας!

Μάξιμος TV

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2017

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΝΙΚΟ ΤΟΣΚΑ:

“Καυτά” ερωτήματα για την αντιπυρική προστασία της χώρας!


«Δυο μήνες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου του τρέχοντος έτους, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες (Π.Υ.) της χώρας εκπέμπουν σήμα κινδύνου και διατυπώνουν την έντονη ανησυχία τους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού». Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτησή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα.
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «από τις μέχρι σήμερα επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου αλλά και του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ολοφάνερο, ότι υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις και παραλείψεις στις απαιτούμενες ενέργειες που έπρεπε και πρέπει να γίνουν, ώστε να ολοκληρωθεί η θωράκιση του Σώματος με όλα τα απαραίτητα μέσα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.
Συγκεκριμένα σήμερα προκύπτει ότι:
• Παρουσιάζονται ελλείψεις στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, καθώς από τα πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος δεν γνωρίζουμε πόσα θα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, εφόσον έχουν να συντηρηθούν από τον περασμένο Οκτώβριο και πλέον το κόστος αποκατάστασής τους θα είναι μεγαλύτερο.
• Δεν έχει ολοκληρωθεί η μίσθωση των ιδιωτικών ελικοπτέρων που κάθε χρόνο χρησιμοποιεί το Πυροσβεστικό Σώμα για την ενίσχυση του στόλου του, παρά τις σχετικές δηλώσεις στις 31-05-2017 του αρμοδίου υπουργού στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7.
• Από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ που διαθέτει η χώρα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα δίδονται σήμερα 10 αεροσκάφη και δεν αναμένεται να ενταχθούν άλλα στον σχεδιασμό.
• Στο στόλο των υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η προβλεπόμενη ετήσια συντήρησή του, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά, περίπου το 20% του συνόλου, να είναι παροπλισμένα και πολλά να κυκλοφορούν με προβλήματα. Μάλιστα, πολλοί Διοικητές Πυροσβεστικών Υπηρεσιών περιγράφουν δυσκολίες στη συντήρησή τους που οφείλεται στην άρνηση ιδιωτικών συνεργείων να προβούν στις απαραίτητες εργασίες γιατί τους οφείλονται από το κράτος τα χρήματα από τη συντήρηση προηγούμενων ετών. Επιπλέον, είναι άγνωστο εάν έχει προχωρήσει η προμήθεια νέων ελαστικών για τα οχήματα, με κίνδυνο, ενόψει των συχνών περιπολιών, που αυτά πρόκειται να κάνουν εντός τους καλοκαιριού σε δύσβατους και ορεινούς δρόμους, να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των πυροσβεστικών οχημάτων που θα χαλάσουν και θα τεθούν εκτός λειτουργίας.
• Χωρίς συντήρηση και εξασφάλιση του ελαχίστου των προδιαγραφών ασφαλείας παραμένουν τα 8 πυροσβεστικά πλοία που διαθέτει το Σώμα και με τον Λιμενικό Πυροσβεστικό Σταθμό Καβάλας να μην έχει λειτουργήσει ακόμη, με συνέπεια την μειωμένη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών πυρασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
• Με την ίδρυση των νέων Π.Υ. των αεροδρομίων και την στελέχωση των κλιμακίων των Εθνικών Οδών μετατέθηκαν πάνω από 500 άτομα (Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, Πυροσβέστες και Πυροσβέστες Πενταετούς Θητείας) από διάφορες Υπηρεσίες της χώρας προς τις νέες αυτές Π.Υ. ειδικού χαρακτήρα. Αυτό έχει άμεσες συνέπειες στην εκτέλεση του επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς θα μειωθεί η δυνατότητα στελέχωσης σχεδόν κατά 300 οχήματα (2 άτομα ανά όχημα) σε ημερήσια βάση σε όλη την επικράτεια.
• Δεν έχει υλοποιηθεί καμία δράση για την τόνωση, ανάπτυξη και ενίσχυση του εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ο θεσμός αυτός τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί.
• Δεν έχει υπάρξει καμία ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον καθαρισμό των περιαστικών δασών, την συντήρηση των δημοτικών υδροφόρων οχημάτων και υδατοδεξαμενών, την καταγραφή της κατάστασης του δασικού και αγροτικού οδικού δικτύου, καθώς και την καταγραφή, τον έλεγχο και το κλείσιμο των ανεξέλεγκτων χωματερών, παρά το ότι αυτό γίνεται απ τις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος και οι φορείς ενημερώνονται έγκαιρα».
Κατόπιν τούτων, ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε άμεσα να παραμείνουν σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία και τα 5 ιδιόκτητα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος;
2. Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία μίσθωσης πυροσβεστικών ελικοπτέρων που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο;
3. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να επισκευαστούν άμεσα και να είναι έτοιμα όλα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ που διαθέτει η χώρα μας;
4. Έχει προγραμματιστεί και πότε πρόκειται να γίνει συντήρηση των υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων και των πυροσβεστικών πλοίων του Σώματος;
5. Με ποιο τρόπο θα καλυφθούν κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο τα κενά που δημιουργήθηκαν με την ίδρυση των νέων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών;
6. Ποιες δράσεις πρόκειται να υλοποιήσετε για την ενίσχυση του εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα;
7. Έχει γίνει έλεγχος των δράσεων που η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να υλοποιεί κατά την αντιπυρική περίοδο, και ποιο το επίπεδο ετοιμότητας των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: "Η ανομία δεν είναι δικαίωμα κανενός!"

ΒΟΥΛΗ 1

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2017

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Η ανομία δεν είναι δικαίωμα κανενός!

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την επίθεση σε περιπολικό που πραγματοποιούσε μεταγωγή κρατουμένου στο κέντρο της Αθήνας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το απίστευτο περιστατικό που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην οδό Μαυροματαίων πίσω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), επιβεβαιώνει την κατάσταση ανομίας και πλήρους ασυδοσίας που επικρατεί στο κέντρο της πρωτεύουσας Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί ούτε μια απλή μεταγωγή συλληφθέντος, για παραεμπόριο, με προορισμό τα δικαστήρια. Δηλαδή, η νόμιμη αντιμετώπιση κάθε παραβάτη του νόμου. Συμμορίες δρουν ανεξέλεγκτα στο κέντρο της Αθήνας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή, όχι μόνο των αστυνομικών, αλλά και των απλών πολιτών που τυχαίνει να βρίσκονται στο πέρασμά τους. Με τίτλο “αντιεξουσιαστές” εξακολουθούν να αποτελούν “προστατευόμενο είδος” για τους σημερινούς κυβερνώντες. Καλούμε την Κυβέρνηση να αντιληφθεί, επιτέλους, ότι η ανομία δεν είναι δικαίωμα κανενός».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στο Τομέα Προστασίας Πολίτη ΝΔ: "Στο ναδίρ το αίσθημα ασφάλειας σε όλη τη χώρα!"

OLOMELEIA TOMEA 1

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2017

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΝΔ:

Στο ναδίρ το αίσθημα ασφάλειας σε όλη τη χώρα!

«Καθημερινώς, όπως οι ίδιοι οι πολίτες διαπιστώνουν, η κατάσταση με την κάθε είδους εγκληματικότητα και παραβατικότητα γίνεται όλο και χειρότερη. Εκτός από τους εθελοτυφλούντες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όλοι αντιλαμβάνονται ότι έχουμε όξυνση των φαινομένων της παρανομίας και ότι το αίσθημα της ασφάλειας στους κατοίκους όλης της χώρας έχει πέσει κυριολεκτικά στο ναδίρ». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια του Τομέα Εσωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα Δημόσιας Τάξης, που έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
Ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «τα γεγονότα στο Μενίδι, με την δολοφονία του 11χρονου παιδιού στο προαύλιο του σχολείου του ήταν η κορυφή του παγόβουνου που έδειξε το μέγεθος του προβλήματος. Τόσο της ανεξέλεγκτης δράσης των διαφόρων εγκληματικών ομάδων όσο και της ανικανότητας της κυβέρνησης να δώσει λύσεις. Οι εκρήξεις της τοπικής κοινωνίας και η γενική αγανάκτηση συνιστούν μια προβολή από το μέλλον, αν το κράτος δεν δράσει όπως έχει καθήκον και παραμένει λόγω πολιτικών ιδεοληψιών, απαθές απέναντι στην ανομία. Ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε συνθήκες ζούγκλας, όπου θα επικρατεί ο νόμος της αυτοδικίας είναι υπαρκτός. Και δυστυχώς, τα γεγονότα αυτά και η έστω παροδική ανάδειξη των γεγονότων από τα ΜΜΕ απέδειξαν ότι υπάρχουν πολλά “Μενίδια” έτοιμα να εκραγούν κάθε στιγμή.
Παράλληλα, το θέατρο του παραλόγου με το κράτος εν κράτει Εξαρχιστάν, στο κέντρο της Αθήνας, συνεχίζεται όπως και πρώτα, χωρίς καμία παρέμβαση εκ μέρους του κράτους. Οι περιθωριακοί, ντόπιοι και αλλοδαποί, βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο για τις δράσεις τους, ενώ το ΚΕΠ των αναρχικών εξακολουθεί να κοσμεί την πλατεία Εξαρχείων, χωρίς κανείς να τολμά να το απομακρύνει.

Τα Πανεπιστήμια χώροι χρήσης ναρκωτικών
Στα Πανεπιστήμια οι ορδές των τραμπούκων έχουν επιβάλει τον δικό τους νόμο, απειλώντας φοιτητές και καθηγητές, έχοντας αποθρασυνθεί από την επιβράβευση που τους επιδαψιλεύει η κυβέρνηση, φέρνοντας νόμο που πισωγυρίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην εποχή του 1980. Επιπλέον, το πανεπιστημιακό άσυλο έχει καταστεί εργαλείο τέλεσης κάθε παράνομης πράξης, και ολόκληρα πανεπιστημιακά ιδρύματα μετατρέπονται σε χώρους χρήσης ναρκωτικών. Είναι πρόσφατη η κραυγή αγωνίας 471 φοιτητών του ΑΠΘ, στην οποία ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός ουσιαστικά είπε τα 20χρονα παιδιά να τα βάλουν μόνα τους με όλα τα περιθωριακά στοιχεία που λυμαίνονται τους πανεπιστημιακούς χώρους.
Την ίδια ώρα ο νόμος-Παρασκευόπουλου συνεχίζει να δίνει αφειδώς συγχωροχάρτια σε κάθε καταδικασμένο για εγκληματικές ενέργειες, αφήνοντάς τον ελεύθερο να συνεχίσει την προηγούμενη δράση του.
Η ΝΔ και ο Τομέας μας όλο αυτό το διάστημα άσκησε δριμεία κριτική στην ανεύθυνη και ιδεοληπτική πολιτική που ακολουθεί το κατ’ ευφημισμόν υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Καθημερινώς, με Δελτία Τύπου, με ερωτήσεις στην Βουλή, με δηλώσεις, με επισκέψεις επί τόπου, με συναντήσεις με φορείς και με τους εκπροσώπους της Αστυνομίας αναδείξαμε όλα τα θέματα. Και ταυτοχρόνως, κάναμε προτάσεις συγκεκριμένες για την επίλυση των προβλημάτων, αν και έχουμε καταλάβει πια ότι μιλούμε σε ώτα μη ακουόντων. Οι πολίτες όμως ακούν, βλέπουν και κρίνουν. Και γνωρίζουν ότι για το κόμμα μας, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης, τα ζητήματα του νόμου και της τάξης είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας. Και όταν θα γίνουμε κυβέρνηση θα το αποδείξουμε και στην πράξη».

OLOMELEIA TOMEA 2jpg

Read more...

Μάξιμος: "Ο πρόεδρος της ΝΔ θα ακούσει αγρότες και κτηνοτρόφους"

Μαξ. Χαρακόπουλος TRT

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2017

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Ο πρόεδρος ΝΔ θα ακούσει αγρότες και κτηνοτρόφους

«Μετά το Βατερλό που υπέστη η κυβέρνηση στη δεύτερη αξιολόγηση με την απόφαση στο τελευταίο Eurogroup, που ήταν μια πραγματική ψυχρολουσία, επιχειρεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά αυτήν την αποτυχία». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TRT και στον δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Πολύζο.

Τριτοκοσμική εικόνα υπουργικού συμβουλίου...
Ο Θεσσαλός πολιτικός ανέφερε ότι «είχαμε υπουργικό συμβούλιο όπου είδαμε και εικόνες που θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα. Οι υπουργοί να χειροκροτούν την εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο. Δυσκολεύονται να βρουν κοινό πρόθυμο να χειροκροτήσει τον πρωθυπουργό και καταφεύγουν πια σε συνεδριάσεις on camera σε απευθείας μετάδοση από την κρατική τηλεόραση του υπουργικού συμβουλίου; Πραγματικά προκαλεί θυμηδία!». Ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έθεσε ψηλά τον πήχη και πέρασε από κάτω. Έλεγε ότι αν δεν υπάρχει συνολική συμφωνία-πακέτο δεν θα τη δεχθούν. Μας έλεγαν ότι θα πρέπει να υπάρξει οριστική διευθέτηση του χρέους, μας έλεγαν ότι πρέπει να υπάρξει άμεση ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, μας έλεγαν ότι δεν θα υπογράψουν επ’ ουδενί ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα, ότι δεν θα δεχθούν υψηλά πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια και, μάλιστα, έφταναν στο σημείο να κάνουν και λεονταρισμούς. Θυμάστε που έλεγε ο κ. Τσίπρας ότι αν δεν υπάρχει ρύθμιση του χρέους θα τα ‘‘ξεψηφίσει’’ τα μέτρα τα οποία κάλεσε τους βουλευτές του, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να τα υπερψηφίσει. Και πήραμε τα χρήματα που αρκούν ουσιαστικά για τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα μέσα στον Ιούλιο για να αποπληρώσει δάνεια, και μένουν ελάχιστα χρήματα για να πάνε στην πραγματική οικονομία στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες. Λοιπόν, με αυτή την πολιτική δεν πάμε μακριά».
Και το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέληξε για το ζήτημα λέγοντας ότι «εμείς, αναμένουμε ο πρωθυπουργός να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα για το τι έγινε και έφθασε η κατάσταση στο μη παρέκει, στη Βουλή, όπου θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών που προκαλέσαμε και που προσδιορίστηκε για τις 3 Ιουλίου».

Διολισθαίνουμε σε μια κοινωνία βίας και ανομίας…
Σχετικά με την έξαρση της εγκληματικότητας ο αρμόδιος για τα θέματα Προστασίας του Πολίτη αναπληρωτής τομεάρχης εσωτερικών της ΝΔ τόνισε ότι «δυστυχώς τα φαινόμενα αυτά με ηλικιωμένους που έχουν τραγικό τέλος, αλλά και άλλους συμπολίτες μας από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που υφίστανται ανάλογα μαρτύρια από κακοποιούς που δεν διστάζουν να δολοφονήσουν για λίγα ευρώ, αναδεικνύουν το έλλειμμα ασφάλειας, το οποίο βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Διολισθαίνουμε σε μια κοινωνία βίας και ανομίας. Τα φαινόμενα είναι πια καθημερινά στα δελτία ειδήσεων. Θα πρέπει να αποτελέσουν ένα σοκ και προς την κυβέρνηση και προς όλους αυτούς που στο όνομα της προάσπισης των δικαιωμάτων θυσιάζουν το ύψιστο αγαθό, το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που είναι αυτό της ασφάλειας. Το ζήτημα της ασφάλειας είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Εάν δεν υπάρχει ασφάλεια δεν υπάρχει κανένα ανθρώπινο δικαίωμα. Δεν υπάρχει πραγματική ελευθερία στο τόπο. Το δόγμα "νόμος και τάξη" για την ΝΔ, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της παράταξης. Αύριο ως κυβέρνηση θα εργασθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση».


Η ΝΔ ακούει τις αγωνίες των αγροτών
Αναφορικά με την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλία το Σαββατοκύριακο, ο κ. Χαρακόπουλος είπε ότι "θα έλθει ο πρόεδρος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα Λιβάδια του Περτουλίου σ’ αυτήν την μεγάλη γιορτή που έχουν οι Σαρακατσαναίοι κάθε χρόνο, και βεβαίως θα έχει επαφές και στην Καρδίτσα και στη Λάρισα. Οι πρώτοι σχεδιασμοί είναι στην Καρδίτσα να έχει συναντήσεις με αγρότες και στη Λάρισα, στην Ελασσόνα, με κτηνοτρόφους. Η ΝΔ καταγράφει προβλήματα, αγωνίες, προβληματισμούς και σχεδιάζει το κυβερνητικό της πρόγραμμα, σχεδιάζει την επόμενη ημέρα. Δυνατότητες συνάντησης με τους θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών και των κτηνοτρόφων έχει ο πρόεδρος της ΝΔ και θα έχει και στο μέλλον. Τώρα θα έχει έναν διάλογο χωρίς μεσολαβήσεις. Επιδιώκει να ακούσει αυθεντικά και γνήσια τη φωνή της βάσης, του απλού καθημερινού πολίτη και τις αγωνίες και τα προβλήματα που βιώνει από την ακολουθούμενη πολιτική. Νομίζω ότι θα είναι μια χρήσιμη συνάντηση, μια χρήσιμη κουβέντα και δίνει αφορμές για διορθωτικές κινήσεις και στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα".

Δείτε το βίντεο παρακάτω:
https://www.youtube.com/watch?v=NzCohfXvQZw&feature=youtu.be

 

Read more...

Μάξιμος: Δώστε, επιτέλους, χρονοδιάγραμμα πληρωμών για τις Δασώσεις!

ΒΟΥΛΗ Γ

Αθήνα, 21 Ιουνίου 2017

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:

Δώστε, επιτέλους, χρονοδιάγραμμα πληρωμών για τις Δασώσεις!

• Απλήρωτοι από το 2014…

Τη «μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές του προγράμματος δάσωσης», η οποία «προκαλεί έντονες αντιδράσεις από πλευράς των δικαιούχων, που νιώθουν ξεχασμένοι και αδικημένοι από την πολιτεία» αναδεικνύει για πολλοστή φορά ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο Θεσσαλός πολιτικός κατέθεσε εκ νέου ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου στην οποία υπογραμμίζει ότι «παρά τις συνεχείς οχλήσεις μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου για την εκκρεμότητα που υπάρχει με πληρωμές που αφορούν από το 2014 και μετά, στην πράξη δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Συνεπώς, οι διαμαρτυρίες εντείνονται και η συνεχής μετάθεση των πληρωμών προς τα πίσω, έχει φέρει σε δύσκολη κατάσταση τους δικαιούχους. Παράλληλα η συγκεχυμένη ενημέρωση για οποιαδήποτε εξέλιξη σχετικά με τις εκκρεμότητες αυτές δυσχεραίνει την κατάσταση και ανατρέπει οποιαδήποτε διάθεση για προγραμματισμό αποπληρωμής των υποχρεώσεων των δικαιούχων, ειδικά για εκείνους που είναι αγρότες.
Ο πρώην υπουργός σημειώνει ότι «δεδομένου του φιλοπεριβαλλοντικού χαρακτήρα του μέτρου της δάσωσης, στην συνείδηση του πολίτη η στάση αυτή (της μετάθεσης των πληρωμών στο άγνωστο μέλλον) μεταφράζεται ως απαξίωση, με ό,τι συνέπειες μπορεί αυτό να επιφέρει στις προσπάθειες της πολιτείας για την υιοθέτηση πρακτικών πιο φιλικών στο οικοσύστημα».
Και ο κ. Χαρακόπουλος, αφού θυμίζει ότι «πρόσφατα υπογράφηκε η ΚΥΑ που αφορά στην κατανομή πιστώσεων για τις πληρωμές» ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
1. Αν υπάρχει κάποια άλλη εκκρεμότητα ή διαδικασία που θα καθυστερήσει περαιτέρω τις πληρωμές;

2. Αν όχι, προτίθεστε να δώσετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών που εκκρεμούν;

Read more...

Μάξιμος: "Το φρικτό μαρτύριο της κυρά-Σοφίας μας γεμίζει θλίψη και αγανάκτηση!"

ΒΟΥΛΗ ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΛΙΑ

Αθήνα, 21 Ιουνίου 2017

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑΙΝΑ:

Θλίψη και αγανάκτηση για το φρικτό μαρτύριο της κυρά-Σοφίας!

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τη στυγερή δολοφονία 91χρονης γυναίκας στη γενέτειρά του, τα Βούναινα Λάρισας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η άγρια δολοφονία στο χωριό μας, τα Βούναινα Λαρίσης, της υπέργηρης κυρά-Σοφίας με σκοπό, όπως φαίνεται τη ληστεία, προκαλεί σοκ και αποτροπιασμό. Ειδικά για όσους από εμάς γνωρίζαμε προσωπικά την καλοκάγαθη και άκακη ηλικιωμένη, το φρικτό μαρτύριο που υπέστη πριν καταλήξει, μας έχει γεμίσει θλίψη αλλά και αγανάκτηση.

Το συμβάν αυτό, που έρχεται να προστεθεί σε μια επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα εγκληματικών ενεργειών που στόχο έχουν ηλικιωμένους αλλά και άλλους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες, μέσα και έξω από τα σπίτια τους, δείχνει ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Αν δεν δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά, αν δεν καταστείλουμε το έγκλημα σε όλες του τις μορφές, η Ελλάδα θα μετατραπεί σε μια ζούγκλα αδικίας και παρανομίας.

Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά, κυρίως για να το ακούσουν όλοι οι δήθεν υπέρμαχοι των δικαιωμάτων, που αυτή τη στιγμή έχουν την ευθύνη της Προστασίας του Πολίτη, ότι χωρίς ασφάλεια δεν υφίσταται κανένα δικαίωμα και καμία ελευθερία. Με νόμους-λάστιχο, όπως ο “νόμος Παρασκευόπουλου”, που κάνουν τη φυλακή κέντρο διερχομένων για όποιον τελέσει εγκληματική πράξη, με το δόγμα της ανοχής στην ασυδοσία, δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Αυτό που έγινε χθες στα Βούναινα, αύριο θα γίνει κάπου αλλού».

 

Read more...

Μάξιμος: Τεράστιο κόστος από καθυστέρηση του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»!

Μάξιμος TV

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2017

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Τεράστιο κόστος από καθυστέρηση του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»!

• Απαράδεκτη κωλυσιεργία επί 2,5 χρόνια

«Τεράστιο το κόστος για τα νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία από την καθυστέρηση στην έναρξη του νέου προγράμματος ‘‘Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ’’, του ΣΕΣ 2014-2020, για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Το κόστος της μη έγκαιρης ενεργοποίησης του προγράμματος προκύπτει, αφενός, από το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες δεν μπορούν να επιδοτηθούν ώστε να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους και να μειώσουν έτσι τη δαπάνη για θέρμανση και ψύξη, δεδομένου ότι το 89% των κατοικιών δε διαθέτει ικανή θερμομόνωση, και αφετέρου, από το «πάγωμα» στον κλάδο της οικοδομής και τα συνδεμένα με αυτόν επαγγέλματα και επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί στα χρόνια της κρίσης και με τους πόρους αυτούς θα μπορούσαν να αναζωογονηθούν, να δώσουν απασχόληση και να συνεισφέρουν στην Εθνική οικονομία». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή που συνυπογράφει προς του υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη και Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Η ερώτηση με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Τρικάλων κ. Κώστα Σκρέκα, αναφέρει ότι: «το πρόγραμμα ‘‘Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ’’, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, θα κάλυπτε την ανάγκη για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε έως και 40.000 κατοικίες. Παράλληλα, μέσω του Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ, προϋπολογισμού 68 εκατ. ευρώ, θα δινόταν η δυνατότητα ακόμη και σε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα να ενταχθούν στο πρόγραμμα, συμβάλλοντας έτσι και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που πλήττει βάναυσα την ελληνική κοινωνία». «Αντί αυτού, η κυβέρνηση», καταγγέλλουν οι βουλευτές της ΝΔ «κωλυσιεργεί και χρονοτριβεί επί δυόμιση χρόνια, καθώς από τον Φεβρουάριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2017 γίνεται συνεχώς λόγος για τον ανασχεδιασμό, την αναθεώρηση και βελτίωση του ιδιαίτερα επιτυχούς προγράμματος ‘‘Εξοικονομώ κατ’ οίκον’’ του ΕΣΠΑ 2007-2013 και η έναρξη του νέου Εξοικονομώ μετατίθεται συστηματικά. Μόνο στο τελευταίο εννεάμηνο, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη άλλαξαν αρκετές φορές την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος όπως φαίνεται από δηλώσεις τους, απαντήσεις σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου και δημοσιεύματα».
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ότι «η κατάσταση σήμερα, λιγότερο από μισό μήνα πριν την εκπνοή και του α’ εξαμήνου του 2017, είναι αποκαρδιωτική. Τα σημάδια για χρονική μετατόπιση εντός ή και μετά του γ’ τριμήνου του 2017 είναι πλέον ορατά, καθώς οι αρμόδιοι δε φρόντισαν να αναθεωρήσουν εγκαίρως τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Η αναθεώρηση του εν λόγω Κανονισμού είναι ‘‘αιρεσιμότητα’’ στο ΣΕΣ 2014-2020, αποτελεί δηλαδή προϋπόθεση προκειμένου να διατεθούν ευρωπαϊκοί πόροι για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Εν αναμονή της έγκρισης και δημοσίευσης του αναθεωρημένου ΚΕΝΑΚ, υφίσταται πάγωμα των σχετικών με την ενεργειακή αποδοτικότητα κονδυλίων».
Κατόπιν τούτων ζητούν να πληροφορηθούν από τους αρμόδιους υπουργούς:
• Γιατί τόση καθυστέρηση στην εκπλήρωση της αιρεσιμότητας για αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ και πότε αναμένεται να εγκριθεί και τεθεί σε εφαρμογή ο αναθεωρημένος ΚΕΝΑΚ.
• Ποιο το πραγματικό χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ και πότε αναμένεται η έκδοση πρόσκλησης, ποια τα περιθώρια υποβολής αιτήσεων και οι χρόνοι για την ένταξη στο πρόγραμμα των σχετικών δράσεων.
• Ποιες οι ενέργειές τους έως σήμερα για την ίδρυση του Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ, προϋπολογισμού 68 εκατ. ευρώ, που θα στηρίξει ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα.
• Ποιο το εκτιμώμενο κόστος για την Ελληνική Οικονομία και τους πολίτες από την καθυστέρηση της έναρξης του Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ.

Read more...

Μ.Χαρακόπουλος: "Ανεξίτηλο το αποτύπωμα των Ρωμιών στην Καππαδοκία!"

ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΙΝΑΣΟΣ

Σινασός Καππαδοκίας, 19 Ιουνίου 2017

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ:

Ανεξίτηλο το αποτύπωμα των Ρωμιών στην Καππαδοκία!

«Όσες φορές και αν βρεθούμε στα άγια χώματα της Καππαδοκίας, ακολουθώντας τα βήματά σας Παναγιώτατε, όσες φορές κι αν λειτουργηθούμε στις ξεχασμένες εκκλησιές μας, όσες φορές κι αν αντικρύσουμε τα μνημεία-μάρτυρες ενός σπουδαίου παρελθόντος, το ρίγος της συγκίνησής μας θα είναι πάντοτε ίδιο». Τα παραπάνω τόνισε ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικης Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μαξίμος Χαρακοπούλος προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο μετά τη λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Σινασό της Καππαδοκίας.
Ο Καππαδόκης στην καταγωγή βουλευτής, που συνόδευσε και φέτος τον κ. Βαρθολομαίο στο ετήσιο προσκύνημα στην Καππαδοκία, εξήγησε τη συγκίνησή του λέγοντας ότι «αισθανόμαστε βαρύ το χρέος απέναντι στην ιστορία, στους ξεχασμένους Ρωμιούς της Ανατολής, στους μάρτυρες που αγίασαν αυτά τα χώματα. Το χρέος μας να μην επιτρέψουμε η λήθη να τα καλύψει όλα με την σκόνη του χρόνου και την ανθρώπινη αμετροέπεια. Να κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη, σαν κερί που μας έλαχε να κρατήσουμε εμείς αναμμένο και να το παραδώσουμε στους νεότερους, σε όσους θα ακολουθήσουν. Να μην χαθεί το νήμα που μας ενώνει αιώνες πίσω, με μεγάλες μορφές των πατέρων της εκκλησίας, όπως ο Μέγας Βασίλειος, που φώτισαν και φωτίζουν την χριστιανοσύνη και την ανθρωπότητα, που έκαναν την Καππαδοκία λίκνο της Ορθοδοξίας και των γραμμάτων. Κι αυτές τις παρακαταθήκες, που μας μετέφεραν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, οφείλουμε κι εμείς σήμερα να διασώσουμε και να μεταδώσουμε στις νεότερες γενιές. Γιατί αν έφυγαν πια από τη ζωή οι πρόσφυγες πρώτης γενιάς, για την αγιοτόκο γη της Καππαδοκίας και το ανεξίτηλο αποτύπωμα της ρωμαίικης παρουσίας μιλούν τα μνημεία, όπως ο επιβλητικός ναός της Αραβισού, που χθες τελέσατε τον εσπερινό. Μιλούν οι υπόσκαφες εκκλησιές και τα πετρομονάστηρα στα Κόραμα που ύμνησε ο νομπελίστας Καππαδόκης ποιητής Γιώργος Σεφέρης. Μιλούν οι υπόγειες πολιτείες στη Μαλακοπή με το τρόχι στην είσοδο να προστατεύει από κάθε επιβουλή. Μιλούν τα ξακουστά αρχοντικά της Σινασού, αλλά και ο στάβλος που αγίασε ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος στο Προκόπι. Μιλούν τα δίπατα σπίτια στα Ποτάμια του Αγίου Γεωργίου, όπου ακόμη διακρίνει κανείς τους δικέφαλους αετούς. Μιλά το εντυπωσιακό παρθεναγωγείο της Καρβάλης και η δεκάτρουλη εκκλησία των Αγίων Βασιλείου και Βλασίου στο Μιστί. Μιλά η λάρνακα της Αγίας Μακρίνας στην Αξό και η μοναδική ίσως στον κόσμο εκκλησία επ’ ονόματι του Αγίου Παχωμίου στο Ένεχιλ. Μιλούν οι κτητορικές επιγραφές σε εκκλησίες και αρχοντικά στα ρωμαίικα και τα καραμανλήδικα.
Μιλούν οι σχισμένοι, ακρωτηριασμένοι μονόλιθοι, που αποκαλύπτουν σε κοινή θέα τις εκκλησιές που έκρυβαν στα σωθικά τους, όπως ο Άγιος Βασίλειος στη Σινασό, που δεν άντεξε το βάρος των χρόνων και κατέρρευσε φέτος από έντονη βροχόπτωση. Μιλούν οι Καππαδοκικές Αδελφότητες στην Πόλη και τα καραμανλήδικα ευαγγέλια. Μιλούν η εφημερίδα “Ανατολή” του Ευαγγελινού Μισαηλίδη και οι εικόνες που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Μιλούν, ακόμη, ο Άγιος Αρσένιος και ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος από τα Φάρασα, που πρόσεξα πως κοσμούν το ωμοφόριό σας, οι τελευταίοι Άγιοι που ανέδειξε η Καππαδοκία.
Γι’ αυτήν την Καππαδοκία των Ρωμιών κραυγάζουν γύρω μας, όπου κι αν στρέψει κανείς το βλέμμα του, οι σφραγίδες του χρόνου. Κι αν επιμένουμε, στην ανάγκη της ιστορικής γνώσης δεν είναι γιατί είμαστε προγονόπληκτοι, αλλά γιατί πάνω από όλα αυτό που χρειαζόμαστε είναι το φως των σπουδαίων ανθρώπων, που έγιναν πρότυπα πίστης, αγάπης, ηρωισμού, αλτρουισμού, αλληλεγγύης, προσφοράς και μαρτυρίας.
Γιατί με τα δικά τους παραδείγματα θα βρούμε κι εμείς το δικό μας το δρόμο, τον ατομικό, τον εθνικό, τον οικουμενικό, μέσα σε συνθήκες κρίσης, κυρίως κρίσης αξιών και αρχών".

MAΞΙΜΟΣ ΣΙΝΑΣΟΣ 3

Η ΛΑΜΨΗ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Ο κ. Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας «Παναγιώτατε, θα μου επιτρέψετε να συγκαταλέξω και εσάς σε αυτήν την χορεία των σπουδαίων ανθρώπων-προτύπων, που ανοίγουν δρόμους σε δύσβατες περιοχές, που δίνουν ελπίδα και φως σε καιρούς σκοτεινούς. Η σοφή σας ποιμαντορία εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες από τον Οικουμενικό θρόνο έχει ταρακουνήσει τα βαλτωμένα ύδατα. Σε δυσχερές διεθνές περιβάλλον, με μύριες όσες αντιξοότητες, με φανερούς αλλά και κρυφούς υπονομευτές των προσπαθειών σας, εσείς συνεχίζετε απτόητος, ακούραστος, ακάματος, πάντοτε με σύνεση, με σωφροσύνη, με πραότητα αλλά και αποφασιστικότητα την πορεία που έχετε χαράξει, πιστός στο ιερό σας καθήκον. Η Οικουμενικότητα του θρόνου της Μητρός Εκκλησίας είναι σήμερα γεγονός αναμφισβήτητο, και η λάμψη της έχει καταστεί ασπίδα προστασίας έναντι κάθε πιθανής επιβουλής. Η δυνατότητα σήμερα να βρισκόμαστε εδώ, και πριν λίγες εβδομάδες στην Έφεσο, και πιο πριν κάπου αλλού στην Μικρά Ασία οφείλεται στη δική σας κοπιώδη προσπάθεια. Είναι οι καρποί ενός αγώνα ζωής που έχετε αναλάβει. Και εύχομαι μέσα από την καρδιά μου ο Θεός να σας δίνει χρόνους πολλούς για να το συνεχίζετε για πολύ ακόμη στο πηδάλιο της οικουμενικής ορθοδοξίας».

ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΙΝΑΣΟΣ 2

ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ
Ο π. υπουργός κατέληξε λέγοντας: «Παναγιώτατε, σήμερα, ο κόσμος μας, δείχνει και πάλι να βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή. Μεγαλοϊδεατισμοί, που επέφεραν πολλά δεινά στους λαούς, ξαναβγαίνουν από τα σεντούκια του παρελθόντος. Αντί ο κόσμος να έρχεται εγγύτερα, αντί να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, διαπιστώνουμε την αύξηση της αυθαιρεσίας, της βίας, της καταπίεσης.
Οι πληγές πολέμων που άνοιξαν εδώ και χρόνια δεν λένε να κλείσουν, το δράμα εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών συνεχίζεται, ενώ προβάλει παντού το φάντασμα των τρομοκρατικών ενεργειών, που κόβουν το νήμα αθώων ανθρώπων, ακόμη και παιδιών.
Χρέος κάθε ελεύθερου ανθρώπου είναι να μην μείνει σιωπηλός, να μην ανεχθεί την αδικία, αλλά και να μην κατρακυλήσει στο μίσος και στην απόρριψη. Η αγάπη, όπως μας δίδαξαν οι Καππαδόκες Πατέρες της Εκκλησίας μας, όπως και εσείς δεν κουράζεστε να επαναλαμβάνετε και να το μετουσιώνετε σε πράξη, δεν γνωρίζει ούτε φυλές, ούτε χρώμα δέρματος, ούτε θρησκείες, ούτε σύνορα. Και γι’ αυτό και είναι και η πιο δυνατή. Κι αυτό ας είναι το μήνυμα που θα στείλουμε σήμερα παντού από τη γη της Καππαδοκίας.
Και του χρόνου!».

Μετά τη λειτουργία και το μνημόσυνο που τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για «τους ειρηνικώς κοιμηθέντας και τους μαρτυρικώς τελειωθέντας» Καππαδόκες, απένειμε το οφίκιο του Άρχοντος Διδασκάλου της Εκκλησίας στον καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Θεόδωρο Γιάγκου.
Στη λειτουργία προέστη ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, ενώ συλλειτούργησαν μαζί του ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου της Εκκλησίας της Κύπρου κ. Βασίλειος.
Παρέστησαν επίσης συμπροσευχόμενοι:
ο Μητροπολιτης Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, οι Ρωμαιοκαθολικοί Αρχιεπίσκοποι - Μητροπολίτες Lecce κ. Domenico Umberto D'Ambrosio και Bari - Bitonto κ. Francesco Cacucci, ο βουλευτής Αττικής κ. Πάνος Σκουρολιάκος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κ. Ευάγγελος Σέκερης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων κ. Φάνης Ισακίδης, Άρχοντες της Μ.τ.Χ.Ε. και πιστοί από την Πόλη και την Ελλάδα.

Read more...

Μάξιμος: "Οι σχέσεις Ελλήνων – Σλάβων μπορεί να έχουν λαμπρό μέλλον!"

ΜΑΞΙΜΟΣ ΔΣΟ

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2017

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ 1η ΣΥΝΑΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ-ΣΛΑΒΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ:

Οι σχέσεις Ελλήνων – Σλάβων μπορεί να έχουν λαμπρό μέλλον

• Η Σύναξη να γίνει θεσμός

«Από την εποχή του ένδοξου ελληνικού Βυζαντίου μεταλαμπαδεύτηκε το μήνυμα της Ορθοδοξίας στους Σλάβους, που το δέχθηκαν ασμένως, για να το διατηρήσουν ως σήμερα άσβεστο, κυρίαρχο στοιχείο της ταυτότητάς τους. Αλλά και το αλφάβητο που εισήγαγε τα σλαβικά φύλα στον πολιτισμό είχαν ως κομιστές τους Έλληνες Θεσσαλονικείς αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο». Τα παραπάνω αναφέρει ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του για την 1η Σύναξη Ορθοδόξων Ελλήνων και Σλάβων, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18.06.17 στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου του Νέου στη γενέτειρά του κ. Χαρακόπουλου, τα Βούναινα Λαρίσης. Ο Καππαδόκης στην καταγωγή βουλευτής δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, καθώς συνοδεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην ετήσια προσκυνηματική επίσκεψη «στα άγια χώματα της Καππαδοκίας».
Στο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο του Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων «Η Καθ’ ημάς Ανατολή» κ. Ηλία Αθαναηλίδη, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του δήμου Κιλελέρ κ. Κωνσταντίνο Φιλιππούλη και την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουλγάρων και Φίλων Λάρισας κ. Βάνια Πέτροβα, ο κ. Χαρακόπουλος εκφράζει τα θερμά του «συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία που αξίζει να βρει μιμητές». Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «οι σχέσεις των Ελλήνων με τους σλαβικούς λαούς έχουν μακρύ παρελθόν και είναι βέβαιο ότι μπορούν να έχουν ένα σπουδαιότερο μέλλον. Αυτή η βαθιά πνευματική κατ’ ουσίαν σχέση ελληνισμού και σλαβικών λαών, είναι και σήμερα ζωντανή. Ξεπερνώντας προβλήματα και κατάλοιπα του παρελθόντος μπορούμε μαζί να αξιοποιήσουμε τα κοινά μας στοιχεία και τους κοινούς μας στόχους δημιουργώντας έναν τεράστιο χώρο συνεργασίας και ανάπτυξης σε κάθε τομέα». Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει ευχόμενος «οι εκδηλώσεις αυτές να γίνουν θεσμός με την επανάληψη και τον εμπλουτισμό τους στο μέλλον».

Read more...

Απάντηση σε Μάξιμο από Σπίρτζη για σήμανση στην κοιλάδα των Τεμπών

Μάξιμος βουλή 1

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2017

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΜΑΞΙΜΟ ΑΠΟ ΣΠΙΡΤΖΗ:

Μελέτη συμπλήρωσης της σήμανσης στην κοιλάδα των Τεμπών

Στην ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου αν θα διευκολυνθεί η πρόσβαση στην κοιλάδα των Τεμπών και η επικοινωνία μεταξύ των γύρω περιοχών, όπως ζητούν κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής, απάντησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης.
Στην απάντησή του προς τον κ. Χαρακόπουλο ο αρμόδιος υπουργός σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Μετά από αίτημα του Δήμου Τεμπών για συμπλήρωση της πληροφοριακής σήμανσης στο τμήμα Ευαγγελισμός - Ραψάνη - Πλαταμώνας και σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, είναι ήδη σε εξέλιξη σχετική μελέτη συμπλήρωσης της πληροφοριακής σήμανσης των εν λόγω κόμβων.
Αναφορικά με την πληροφορική σήμανση σας γνωρίζουμε ότι εφαρμόστηκε πλήρως και με ιδιαίτερη επιμέλεια στο υπόψη έργο η Υπουργική Απόφαση ΔΜΕ 0/0/613» στην οποία «αναφέρεται γενικώς ότι η αναγραφή των προορισμών στις πληροφοριακές πινακίδες έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στην οδική ασφάλεια, δεδομένου ότι η προσπάθεια ανάγνωσης μεγάλου όγκου πληροφορίας αποσπά την προσοχή των οδηγών, αυξάνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της κυκλοφορίας».
Ειδικότερα, «αναφέρεται ότι σε κάθε θέση πληροφόρησης σε μία ή περισσότερες πινακίδες, δεν επιτρέπεται η αναγραφή περισσότερων των πέντε (5) προορισμών συνολικά. Κατά κανόνα, δεν επιτρέπεται η αναγραφή περισσότερων των τριών προορισμών για την ευθεία κατεύθυνση και των δυο για την εξερχόμενη. Οι δε πινακίδες αναγγελίας προσέγγισης σε ανισόπεδο κόμβο, περιλαμβάνουν μόνο το όνομα, τον αριθμό και το γραφικό σύμβολο του κόμβου, σε δυο το πολύ σειρές και όχι προορισμούς.
Στις πινακίδες αναγγελίας δυνατών κατευθύνσεων και στις πληροφοριακές πινακίδες κατευθύνσεων, σε δευτερεύοντες ανισόπεδους κόμβους, επιτρέπεται η αναγραφή μόνο των δυο πλησιέστερων προορισμών, ενός δεξιά και ενός αριστερά του Αυτοκινητόδρομου.
Με βάση τους ανωτέρω κανόνες, στην πληροφοριακή σήμανση των ανισόπεδων κόμβων Ραψάνης και Πλαταμώνα, περιελήφθησαν δυο προορισμοί. Οι δε λοιποί προορισμοί, συμπεριλήφθησαν στην σήμανση των ισόπεδων κόμβων του δευτερεύοντος οδικού δικτύου».
Η απάντηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών καταλήγει με τη σημείωση ότι «η πρόσβαση στην κοιλάδα των Τεμπών γίνεται οπό τους Α/Κ Ευαγγελισμού, Πλαταμώνα και του ημικόμβου Ραψάνης, οι οποίοι απέχουν μεταξύ τους 10 χλμ, περίπου, ενώ η μέγιστη προβλεπόμενη απόσταση στους κόμβους των υπεραστικών Αυτοκινητοδρόμων, με βάση τις ισχύουσες προδιαγραφές, είναι 20 χλμ.».

Read more...